Kancelária a škola

Ako rýchlo vytlačiť fotografie priamo z iPhone

Dnešné mobilné zariadenia nám okrem komunikačnej roviny prinášajú aj kopec užitočných funkcií, ktorými niektoré úkony dokážeme mnohonásobne skrátiť a ušetriť tým kopec času. Vďaka kvalitným fotoaparátom v mobiloch a bezdrôtovej konektivite nám odpadá fotenie digitálnym fotoaparátom, nasledovne fotografie stiahnuť pomocou kábla do pc, upraviť v nejakom foto programe a následne vytlačiť na pripojenej tlačiarni.
 
 
Dnes tieto úkony zvládneme ťuknutím niekoľkokrát na displej mobilu. Nafotíme zábery mobilom, upravíme ich priamo v zariadení pomocou vstavanej alebo foto aplikácie tretej strany a pomocou Wi-Fi odošleme tlačiť na spárovanej tlačiarni. V závislosti od operačného systému mobilného zariadenia sa úkony môžu mierne líšiť.
 
 
 
 
 
zdroj foto: apple.com
 
 
Dnes si ukážeme, ako vytlačiť pomocou 4 jednoduchých krokov fotografie priamo z iPhone. Prvé, čo potrebujete pred tlačou urobiť je overenie, že vaša tlačiareň podporuje funkciu AirPrint. Práve pomocou nej vám mobilné zariadenie s iOS umožní bezdrôtovo tlačiť dokumenty a fotografie. V návode k tlačiarni pri špecifikácie nájdete, ako na tom vaše zariadenie je. Vyhľadať si môžete aj pomocou Google zadaním presného označenia modelu tlačiarne alebo priamo na stránke výrobcu. Ďalšou možnosťou je na stránke Apple „AirPrint support“, kde nájdete aktualizovaný zoznam všetkých tlačiarní a tlačových serverov, ktorí podporujú tlač pomocou AirPrint. 
 
 

Tlač fotografií z iPhone pomocou AirPrint technológie

 
1. V natívnej aplikácii priamo v zariadení (alebo inej foto aplikácii) zobrazte fotografie a vyberte snímky, ktoré chcete vytlačiť
 
2. Zvoľte Zdieľanie (Sharing), prejdite na koniec ponuky a zvoľte „Tlač“ (Print)
 
3. V otvorenom okne „Voľba tlačiarne“  (Printer Options) vyberte režim tlače (monochromatický, farebný), počet kópií a zariadenie ktorého chcete tlačiť 
 
4. Stačí potvrdiť „Tlačiť“ (Print)
 
 
Toto nie je len spôsob, ako vytlačiť fotografie, ale podobne môžete vytlačiť aj e-maily alebo webovú stránku z prehliadača Safari alebo dokumenty. Toto sa týka zariadení s podporou AirPrint. Ak nemáte podporu AirPrint môžete si stiahnuť aplikáciu výrobcu danej tlačiarne. Priamo tam vyberiete fotografie k tlači, je to v podstate podobný spôsob ako pri AirPrint. 
 
Keďže každý výrobca má svoju aplikáciu pre tento spôsob, treba sa odraziť od značky výrobcu a podpory aplikácie pre daný model.
Tak napríklad: HP má aplikáciu - HP Smart, Epson aplikáciu - Epson Print, Canon zase - Canon PRINT Inkjet/ SELPHY, Oki - Mobile Print, Samsung - HP Samsung Mobile Print, Xerox - Xerox Workplace. Rovnako môžete použiť aj aplikácie Print n Share a PrinterPro, ktoré sú bohužiaľ platené. Rovnako v niektorých aplikáciách tretích strán nájdete funkciu tlačiť.