Kancelária a škola

Ako vyrába tonery Ricoh

Multifunkčné tlačiarne spoločnosti Ricoh sa predávajú v mnohých krajinách a regiónoch po celom svete. Aby spoločnosť poskytla zákazníkom produktívne tlačové prostredie, musí svoje tonerové kazety dodávať rýchlo a v perfektnom stave.

Spoločnosť vyrába MFP už niekoľko rokov. V období, keď laserové tlačiarne začínali a monochromatická tlač bola hlavným prúdom, Ricoh používal veľké stroje na rýchle plnenie tonerov vo veľkých objemoch rovnakým druhom tonerového prachu.

S cenovou dostupnosťou farebných laserových zariadení sa stala farebná tlač populárnou a potreby zákazníkov sa diverzifikovali, rozmanitosť tonerov a kaziet sa výrazne zvýšila. V súlade s tým musela spoločnosť Ricoh vyvinúť stroj na plnenie tonerov pre nízkoobjemovú výrobu veľkých objemov, aby vyhovoval rôznym požiadavkám zákazníkov.

Súčasný stroj na plnenie tonera je rýchly a šetrí miesto; v porovnaní s konvenčnými strojmi je čas potrebný na prechod na iný výrobok 40 - krát rýchlejší a priestor potrebný na stroj je 1/40 priestoru predtým potrebného. Vďaka svojim kompaktným rozmerom bol tento stroj zavedený nielen do závodov na výrobu tonera, ale aj do logistických základní a predajných spoločností. Ricoh teraz vyrába a dodáva svoj toner z miest oveľa bližšie k zákazníkom ako kedykoľvek predtým, čím sa zníži dopad na životné prostredie spojený s prepravou tonerových kaziet a skrátia sa dodacie lehoty.

S cieľom ďalej zvyšovať kvalitu na celom svete a tiež riešiť problémy s nedostatkom pracovnej sily a znižovaním nákladov sa spoločnosť Ricoh neustále snaží o ďalšiu automatizáciu svojich výrobných liniek pre tonerové kazety.

V predchádzajúcich výrobných linkách tonerových kaziet zamestnanci plnili fľaše tonerom, montovali tonerové kazety a kontrolovali ich pomocou senzorických testov. Kvalita do značnej miery závisela od schopností jednotlivých zamestnancov. V súčasnosti majú tonerové kazety mnoho funkcií a preto aj zložité štruktúry, vďaka čomu je pre ľudí ťažké pracovať na nich a zaisťovať trvalo vysokú kvalitu.

Spoločnosť Ricoh predstavila robotické montážne systémy, automatizovanú kontrolu na fotoaparáte a technológie internetu vecí (Internet of Things) na zvýšenie kvality a produktivity liniek na výrobu tonerových kaziet.

Aby bola spoločnosť Ricoh schopná poskytovať konzistentnú kvalitu na celom svete, venuje osobitnú pozornosť fáze návrhu, a to najmä pre tie diely, ktoré majú najväčší vplyv na kvalitu výrobkov. Linky na plnenie tonerov rovnakého dizajnu sa používajú na celom svete, čo pomáha ďalej skracovať dodacie lehoty.

 

Výrobné linky na tonerové kazety pozostávajú zo série procesov:

- Naplnenie tonerových fliaš pre konkrétny produkt

- Upevnenie dielov na tonerové fľaše

- Kontrola kvality výrobkov (napr. Kontrola tesnosti)

- Balenie výrobkov do obalov a kartónov s vytlačenými názvami produktov

 

 

Zdroj foto: ricoh.com

 

Procesy na výrobnej linke plniacej toner

Aby spoločnosť nahradila konvenčné ľudské úlohy automatizovanými systémami založenými na robotoch, implementovala niekoľko techník:

Plniaci toner

Zdroj foto: ricoh.com

 

Kompaktný preosievač

Hromadný toner prechádza pôvodným kompaktným preosievačom Ricoh, ktorý používa prúdenie vzduchu. Kompaktný stroj na plnenie tonera potom preosiaty toner naplní do tonerových fliaš špecifických pre výrobok. Energeticky a priestorovo úsporný systém sa môže pochváliť vysokou účinnosťou.

 

Zostavenie tonerových kaziet

Roboti pripevňujú plastové diely na zásobníky tonera a zostavujú ich do tonerových kaziet. Roboty monitorujú údaje pomocou zariadení, ako je snímač tlaku, a počas montáže kontrolujú stav. Systém sa môže pochváliť konzistentne vysokou kvalitou a nižším pracovným zaťažením.

 

Kontrola kvality výrobkov

V predchádzajúcich výrobných linkách tonerových kaziet ľudia používali senzorické testy na zaistenie kvality. Pretrepali tonerovú kazetu a skontrolovali, či z nej neuniká. Dnes sú požadovaná presnosť aj výrobné rýchlosti príliš vysoké na to, aby sa s nimi ľudia dokázali vyrovnať. Roboty teda pracujú v kombinácii s vyhradenými kontrolnými systémami, ktoré sú stabilné a oveľa rovnomernejšie ako ľudské ruky. Systémy zabraňujú tomu, aby sa chybné výrobky dostali k zákazníkovi.

 

Zdroj foto: ricoh.com

 

Balenie

V minulosti proces balenia závisel od toho, ako ľudské ruky zvládnu mäkké materiály, ako sú vlnité lepenky a plastové vrecká. Pracovnú záťaž bolo ťažké znížiť. Vďaka kombinácii robotov a prípravkov spoločnosť Ricoh reprodukovala manipuláciu s ľuďmi a automatizovala proces balenia.

Počas procesu balenia sa tlač na požiadanie používa na tlač názvov produktov a čiarových kódov na obaly a kartóny. Systém je dostatočne flexibilný, aby podporoval rôzne druhy obalov.

 

 

Zdroj foto: ricoh.com

 

Vízia spoločnosti Ricoh

Technológia výroby tonerových kaziet sa používa v Japonsku a ďalších oblastiach po celom svete. Spoločnosť Ricoh sa zaväzuje udržiavať rovnako vysokú úroveň kvality na celom svete a ďalej zlepšovať QCD (kvalitu, náklady a dodanie) pomocou špičkových technológií, akými sú AI (umelá inteligencia) a IoT.

 

Zdroj: ricoh.com