Kancelária a škola

Vedeli ste, že spoločnosť Apple vyrábala aj tlačiarne

Spoločnosť Apple dnes pozná skoro každý. Logo nahryznutého jabĺčka nájdete na iPhonoch, iPodoch, iPadoch, MacBookoch a ďalších produktov, ktoré spoločnosť vyrába. Okrem toho má v portfóliu príslušenstvo k týmto produktom, služby a vlastné operačné systémy Mac OS, iOS, iPad OS a Watch OS. Aj keď nevlastníte žiaden z produktov Apple, je len malá šanca, že ste o tejto spoločnosti alebo jej zakladateľovi Steve Jobsovi nepočuli. Čo ste možno nevedeli je, že spoločnosť Apple predávala v období 80 - 90 rokov tlačiarne pod svojou značkou. Spolu to bolo približne 40 modelov, ktoré uzreli svetlo sveta od roku 1982 až do roku 1997. Na týchto modeloch sa objavilo farebné logo Apple, ktoré spoločnosť  používala od roku 1976 do roku 1998. Hoci sa spoločnosť výrazne nezapísala, ako výrobca tlačiarní a dnes už žiadnu z tlačiarní nevyrába a ani nepodporuje, nemôžeme jej uprieť právo byť jednou zo spoločností, ktoré vyrábali aj tlačiarne. Modely, ktoré Apple vyrobil v období 80 - 90 rokov môžeme rozdeliť do troch kategórií. Ihličkové tlačiarne modely ImageWriter, laserové tlačiarne LaserWriter a atramentové tlačiarne StyleWriter
 

Tlačiarne, ktoré niesli logo Apple

Úplne prvou tlačiarňou bol model Apple Silentype, ktorú spoločnosť Apple Computer Inc., predstavila v roku 1979, krátko po predvedení 8-bitoveho domáceho počítača Apple II Plus. Do predaja sa termálna tlačiareň Silentype dostala v roku 1980 za cenu 599 USD. Napriek tejto cene bola jednou z najlacnejších tlačiarní na trhu, kde sa ceny za tlačiareň pohybovali okolo 1 000 USD. Tento model používal špeciálny papier a poskytoval výstup 80 stĺpcov. Zariadenie malo malé, kompaktné rozmery, dobrú rýchlosť a nízku hlučnosť. Vďaka tomu sa dostala do pohostinského a reštauračného odvetia, ako tlačiareň, ktorá napomáhala urýchliť pohostinské služby.
 
 
 
 
O dva roky neskôr predstavila spoločnosť svoju ihličkovú tlačiareň Apple Dot, celý názov znel Apple Dot Matrix Printer. Predávala sa pod značkou Apple, ale výrobcom bola spoločnosť C. Itoh. Tento model obsahoval ešte paralelný port. Tlačiareň tlačila čiernobiele v najlepšom rozlíšení 160 x 144 Dpi, štandardne 96 x 72 Dpi. Rýchlosť tlače bola 70 riadkov za minútu, 120 znakov za sekundu.
    
V roku 1983 priniesla spoločnosť Apple na trh prvú tlačiareň so sériovým portom. Apple Daisy Wheel Printer. Využívala znakovú sadu ASCII a papier podávala kontinuálnym tvarom. Tlačila rýchlosťou 40 znakov za sekundu a bola kompatibilná s počítačmi Apple, kde bola nainštalovaná karta Super Serial Interface Card.
 

ImageWriter

V roku 1984 predstavila spoločnosť Apple prvý z modelov tlačiarní ImageWriter. Táto ihličková tlačiareň bola nástupcom predošlého modelu Apple Dot Matrix Printer. Zmenou prešiel paralelný port, ktorý sa zmenil na sériový. Tlačiareň bola uvedená, ako štandardná tlačiareň pre počítač Macintosh 128k, uvedený v tom istom roku s ktorým bola kompatibilná. Išlo o WYSIWYG tlačiareň, ktorá tlačila to, čo  vidíte na monitore. Okrem textu zvládala aj tlač grafiky. Tlačiareň tlačila čiernobiele v rozlíšení 144 Dpi. Rýchlosť tlače sa pohybovala v závislosti od nastavenia výslednej kvality. V rýchlom režime to bolo 120 znakov za sekundu v nízkej kvalite. Štandardná kvalita 28 znakov za sekundu pri rozlíšení 75 Dpi a rýchlosť pri vysokej kvalite s rozlíšením 144 Dpi bola 11 znakov za sekundu. 
 
 
Apple ImageWriter II
 
 
Tento model bol na trhu do konca roku 1985, kedy ju vymenil nový model ImageWriter II. Ten obsahoval niekoľko zaujímavých zmien. Tým na prvý pohľad najviditeľnejším bol moderný dizajn a konštrukcia, ktorá dovoľovala pridávať rozšírenia k základnej tlačiarni, ako napríklad podávač papiera. Rozlíšenie 144 Dpi ostalo, ako pri predošlom modeli, ale rýchlosť za zvýšila na maximum 250 znakov za sekundu. S nastavením vyšší kvality výstupnej tlače sa znížila 180 až 45 znakov za sekundu pri najvyššej kvalite. Dôležitou novinkou bola „farebná“ tlač v 7 odtieňoch. Tá vyžadovala špeciálnu atramentovú pásku. Tento model tlačiarne sa vyrábal veľmi dlho a prešiel 3 revíziami s označením ImageWriter, ImageWriter IIc a ImageWriter II/L. Výroba bola ukončená v roku 1996. Opakom úspešného modelu ImageWriter II bola tlačiareň ImageWriter LQ, ktorá bola na trhu necelé 3 roky a jej výroba sa ukončila.
 

LaserWriter

V roku 1985 Apple predviedol svoju laserovú tlačiareň typu PostScript Laser. Bola to jedna z prvých laserových tlačiarní určených pre masový trh. Tlačiareň obsahovala procesor Motorola 68000, s frekvenciou 12 Mhz, 512 kB pracovnej pamäte a 1 MB vyrovnávacej pamäte. Obsahovala podporu AppleTalk pre zdieľanie medzi 16-timi počítačmi Mac. Tlačila v rozlíšení tlače 300 Dpi, rýchlosťou 8 strán za minútu. Tlačiareň LaserWriter bola zároveň prvým zariadením s novým dizajnom nazývaným Snow White, navrhnutý spoločnosťou Frogdesing. Všetky nové produkty spoločnosti Apple sa tak zjednocovali v novom farebnom prevedení teplá sivá, označovanej, ako Platina farba. Na úspech LaserWriter prvej generácie nadviazali ďalšie tlačiarne zo série LaserWriter. 
 
 
S každým novým modelom ponúkali tieto tlačiarne rýchlejšiu tlač, vyššie rozlíšenie, pribudla podpora ethernet pripojenia a farebná tlač, model Color LaserWriter. Od roku 1985 až po rok 1996 sa dostalo na trh približne 25 modelov laserových tlačiarní. Prvé modelové rady niesli označenie LaserWriter, LaserWriter Plus, LaserWriter II /SC, NT, NTX, f, g. Nasledovali modely Personal LaserWriter SC, LS, NT, NTR
V roku 1993 predstavila spoločnosť laserovú tlačiareň s podporou QuickDraw, model Personal LaserWriter 300. Okrem nového dizajnu ponúkala rýchlosť tlače 4 strany za minútu v čiernobielom režime v rozlíšení 300 Dpi. Obsahovala vstupný zásobník s kapacitou 100 hárkov papiera formátu max. A4, s nastaviteľným mechanizmom pre veľkosť zvoleného papiera aj obálok. Ešte v tom roku dostala upgrade v podobe modelu Personal LaserWriter 320.
 
Nasledovala modelový rada tlačiarní LaserWriter Pro 600, 620 a 810. Laserová tlačiareň LaserWriter Pro 810 využívala procesor Waitek 8200 s frekvenciou 7,25 Mhz, ROM 3 MB  a RAM pamäť rozšíriteľnú z 8 MB až do 32 MB. Za minútu vytlačila 20 strán s rozlíšením v najvyššej kvalite 800 Dpi. Podporovala pripojenie pomocou ethernetu a LocalTalk. Obsahovala 2 vstavané vstupné zásobníky s možnosťou pridania ešte 1 zásobníka na papier. Bola kompatibilné s počítačmi so systémom Mac OS 8.x, kde podporovala odosielanie úloh do tlačiarne a faxovanie z tlačiarne. V pracovných skupinách tak mohli užívatelia faxovať projekty bez potreby tlače. Výroba tohto modelu bola ukončená v roku 1994. Do roku 1997 sa objavilo na trhu ešte niekoľko laserových tlačiarní LaserWriter s rôznym označením a špecifikáciami.
 
V roku 1995 predstavila spoločnosť Apple svoju prvú farebnú laserovú tlačiareň Color LaserWriter 12/600 PS a hneď rok na to model Color LaserWriter 12/660 PS. Prvý farebný model pracoval s procesorom AMD 29030, 30 Mhz a 8 MB ROM pamäťou. RAM pamäť mala veľkosť 12 MB s možnosťou rozšírenia až do 40 MB (2 sloty). Tlačiareň tlačila v rozlíšení 600 Dpi rýchlosťou 12 strán za minútu v monochromatickom režime a 3 strany za minútu vo farebnom režime. Nechýbal ethernetové port pre zapojenie do siete. V roku 1996 nahradila prvý model druhá generácie tlačiarne Color LaserWriter 12/ 660 PS, ktorá mala totožné špecifikácie, ale nižšiu predajnú cenu. 

StyleWriter

V roku 1993 sa objavila na trhu pod značkou spoločnosti Apple atramentová tlačiareň StyleWriter prvej generácie. V tom čase išlo o produkt pre spotrebiteľov, ktorý vyžadovali vyššiu kvalitu tlače, akú im mohli ponúknuť ihličkové tlačiarne a zároveň nižšiu cenu, za akú sa predávali laserové tlačiarne. Túto medzeru na trhu dokázali pokryť práve atramentové tlačiarne. Za minútu síce vytlačila tlačiareň iba 1 stranu v čiernobielom režime, v rozlíšení 360 Dpi, ale išlo o cenovo dostupený model pre širšie masy- Model druhej generácie StyleWriter II mal vyššiu rýchlosť pri rovnakom rozlíšení. 
 
O niečo neskôr predstavil Apple veľmi zaujímavú prenosnú tlačiareň Portable StyleWriter. Pripájala sa k počítaču 8-bitovou paralelnou linkou typu Centronics. Tlačila v rozlíšení 360 Dpi a za minútu dokázala vytlačiť 1,5 strany. Zaujímavou sa stala hlavne kompaktnými rozmermi, nízkoprofilovým dizajnom a prenosnosťou.
  
V roku 1994 sa objavili na trhu farebné atramentové tlačiarne modelovej rady Color StyleWriter. Išlo konkrétne o modely Color StyleWriter Pro, Color StyleWriter 1200, 1500, 2200, 2400, a 2500. Model Color StyleWriter 2500 bola na tú dobu výkonná, farebná atramentová tlačiareň. Za minútu dokázala vytlačiť 5 strán v čiernobielom režime a 0,66 strany farebne, pri maximálnom rozlíšení 720 x 360 Dpi. 
 
V roku 1997 predstavila spoločnosť Apple novú a poslednú modelovú radu svojich atramentových tlačiarní. Modely Color StyleWriter 4100, 4500 a 6500. Posledný menovaný model tlačil rýchlosťou 8 strán v monochromatickom režime alebo 4 strany farebne v maximálnom rozlíšení 600 Dpi. Posledným modelom bola tlačiareň LaserWriter 8500.
 
Množstvo modelov tlačiarní, ktoré sa predávali pod značkou Apple boli produktmi rebadging programu. Spoločnosť Apple sa špecializovala hlavne na to, aby boli všetky predstavené tlačiarne plne kompatibilné pre jej vlastné počítače. Apple v podstate nikdy nevytvoril žiadnu vlastnú tlačovú technológiu, ale vyrábal zariadenia s originálnymi časťami OEM alebo to boli rebrandigované tlačiarne modelovej rady StyleWriter od spoločnosti HP, ktorí sa predávali pod značkou Apple. 
 
Napriek tomu, že Apple výrobu tlačiarní dávno ukončil, stále môžete na niektoré funkčné modely kúpiť spotrebný materiál. Dnes sa spoločnosť Apple venuje výrobe počítačov Mac, Macbookom, iPadom, iPhonom, prehrávačom iPod,  hodinkám Apple Watch, slúchadlám, príslušenstvu a doplňkom ku svojím produktom.