Kancelária a škola

Ako si vybrať všestranný monitor do domácej kancelárie

Potrebujete monitor do domácej kancelárie a strácate sa v bohatej ponuke na trhu? Pri samotnom výbere natrafíte na množstvo parametrov. Niektoré sú zrozumiteľné, pri niektorých bežný používateľ tápe. Niekoľkými tipmi sa však môžete aj vy rýchlo zorientovať v tom, aký monitor je najvhodnejší do vašej domácej kancelárie. Ak pracujete formou Home Office, skôr či neskôr začnete uvažovať o dobrom monitore, ktorý vám poslúži pri niekoľkohodinovej práci.

Pri výbere si najprv ujasnite, aký je pre vás hlavný účel monitora a ako ho budete využívať. Môže byť primárne pre prácu, ale občas si na ňom zasurfujete, pozriete film alebo zahráte nejakú hru. Klasický kancelársky monitor, kde prevažne pracujete s dokumentmi nemusí obsahovať rôzne hráčske fíčúry a nepotrebujete s najväčšou pravdepodobnosťou ani, aby bol zakrivený. Zmysel nemá ani extrémne krátka doba odozvy.

Monitor pre Home Office a všeobecne kancelársku prácu si vyberajte s ohľadom na veľkosť priestoru v ktorom pracujete. Do malého pracovného kúta určite nehľadajte obrovský monitor s mohutným stojanom. Základné parametre od ktorých sa môžete odraziť pri výbere sú veľkosť, rozlíšenie, ergonómia, konektivita, energetickú účinnosť, ale aj dizajn, farba a samozrejme výbava. Nepochybne pri výbere zohľadnite cenu. Z ďalších parametrov je pri monitore nájdete typ a povrch panela, údaj o odozve a obnovovacej frekvencii.

Veľkosť monitora, typ a rozlíšenie displeja

Dôležitým parametrom je určenie správnej veľkosti. Ak pre prácu potrebujete priestor na obrazovke môžete siahnuť po 32“ monitore. Niektoré monitory dokážu pomocou aplikácie rozdeliť obrazovku na niekoľko časti a môžete tak zvýšiť svoju produktivitu. Pre bežnú kancelársku prácu, ktorá zväčša zahŕňa dokumenty, e-mailovú komunikáciu, prehliadanie internetu je typickou veľkosťou monitor medzi 24 až 32“. Ak pri práci používate zobrazovanie veľkého množstva údajov alebo pracujte s grafickými programami oceníte aj väčší 43“ monitor. Vždy to závisí od druhu práce a samozrejme aj priestoru. Narvať obrovský monitor na malý kancelársky stôl nebude priveľmi komfortné. Pre tých, ktorí majú na pracovnom stole málo miesta alebo potrebujú monitor prenášať, existujú prenosné modely v tenkom dizjane.

Rozlíšenie a veľkosť monitora spolu súvisia. Pomer strán obrazovky a počet bodov na palec (PPI) je číslo ovplyvnené veľkosťou, teda rozostupom samotných pixelov. Pri väčšom monitore je teda logické vyššie rozlíšenie pre získanie realistickejšieho a ostrejšieho obrazu. Podľa rozlíšenia sa pri uhlopriečkach monitorov môžete stretnúť s označením SVGA (800 x 600 px), XGA , XVGA (1 024 x 768 px), UXGA (1 600 x 1 200), Full HD (1 280 x 1 080 px), 2K, QHD (2 560 x 1 440 px), WQHD ( 3 440 x 1 440), 4K (3 840 X 2 160 px), 4K ++ (4 096 x 2 160 px), 8K (7 680 x 4 320 px). Štandardné kancelárske monitory si vystačia s rozlíšením vo Full HD.

Typ panelu a podsvietenie má rovnako zásadný dosah pre celkovú kvalitu obrazu. Dnes už je drvivá väčšina LCD monitorov podsvietená LED diódami s rovnomerným rozprestretím jasu. Monitory môžu mať panel IPS, VA, TNT, LED, OLED a QLED. Posledné označenie monitorov s panelom QLED dosahujú fantastické farebné podanie, jas a kontrast. Pre podsvietenie využívajú miniatúrne diódy. Dnešným štandardom sú IPS panely.

 

 

Obnovovacia frekvencia a odozva

Údaj o obnovovacej frekvencii je počtom prekreslenia obrazu na monitore za sekundu. Presnejšie je to schopnosť monitora vykresliť určitý počet snímok za jednu sekundu. Udáva sa v Hz. V zásade platí, že čím vyššia obnovovacia frekvencia, tým je obraz plynulejší. Monitor s vyššou obnovovacou frekvenciou je menšou záťažou oči. Štandardne sa stretnete s obnovovacou frekvenciou 60 - 75 Hz, v prípade drahších alebo herných monitorov dosahujú hodnotu až 200 Hz.

Odozva označuje dobu, počas ktorej monitor zvládne spracovať požiadavku na zmenu obrazu zo zdroja, teda počítača. Čím je nižšia hodnota odozvy, tým rýchlejšie dokáže monitor meniť obraz. Doba odozvy je parameter, ktorý využijú hlavne hráči počítačových hier. V pri herných monitoroch má tento údaj oveľa väčší význam, ako pri kancelárskych monitoroch.

Povrch displeja 

Nemyslíme tým samozrejme farbu displeja, ale povrchovú úpravu. Tá môže dosť ovplyvňovať vnímanie obrazu. Pri matnom povrchu vnímame určité zastretie a farby nežiaria tak jasne, zároveň nás však nerušia odrazy svetla z okolia. Tento povrch panelu oceníte, ak máte monitor blízko okna alebo svetelného zdroja. Lesklý displej je na tom zase opačne, odtiene sú sýte a jasné. Pri intenzívnom dennom svetle alebo svetelnom zdroji je obraz ťažšie viditeľný. Odráža sa v ňom svetlo, rôzne odlesky a dokonca aj samotný používateľ, ktorý naň pozerá. Určitým kompromisom medzi povrchmi panelov sú monitory s antireflexným povrchom. Ak si vyberiete lesklý monitor umiestnite ho tak, aby vás čo najmenej rušili odrazy a odlesky.

Ergonómia, nastaviteľnosť monitora (pivot)

Monitor si dnes môžete nastaviť a umiestniť presne tam, kde vám to najviac vyhovuje, ak disponuje nastaviteľnosťou. Existujú monitory s pevnou konštrukciou, bez širších možností nastavenia. Tie sú skôr výnimkou. Dnes už každý podporuje aspoň výškový posun. Nastaviteľnosť je dôležitá, pretože každý máme inú výšku postavy a monitor by mal byť vo výške 70 % plochy v rovine očí. Moderné monitory môžete nastaviť posunom do výšky, otáčať v určitom uhle, nakláňať a ak majú funkciu Pivot aj otočiť na výšku so správnym zobrazením plochy. Túto funkciu využívajú používatelia, ktorý potrebujú k práci  dva monitory a jeden si nastavia na výšku. V prípade, že predsa len siahnete po takom bez možnosti nastavenia, existujú podstavce pod monitor na vyvýšenie do roviny zraku. Niektoré monitory umožňujú inštaláciu na stenu s podporou držiaka VESA.

Konektivita, vstupy a výstupy 

Vraví sa čím viac, tým lepšie. Monitor je v podstate zobrazovacia jednotka, ktorá pre zobrazenie potrebuje zdroj signálu teda desktopový počítač, notebook a podobne. Pre grafické zobrazenie slúžia konektory na základnej doske počítača alebo priamo na grafickej karte. Sú to konektory Displej Port, HDMI, DVI, VGA (D-Sub). Staršie typy ako Scart už na dnešných monitoroch nenájdete. Okrem týchto vstupných konektorov môže monitor obsahovať dátové konektory, ako sú USB, USB-C, USB Hub, optický, sieťový a samozrejme konektor na pripojenie slúchadiel a reproduktorov. 

 

 

Nadštandardná výbava 

Pri monitoroch sa môžete stretnúť aj s nadštandardnými prvkami, ako sú integrovanú reproduktory, zabudovaná webkamera alebo už vyššie spomínaná podpora štandardu VESA a rozširujúci USB Hub. Multimediálne monitory môžu mať zase TV tuner alebo CI slot.

Dizajn

Na klasické sivé monitory pokojne zabudnite. Dnes nájdete monitory v rôznom dizajne a farbách. Prevažná väčšina sú už bezrámové alebo s tenkým rámom displeja. Stojany majú rôzny tvar nohy a výnimkou nie je ani podsvietenie RGB alebo svietiace logo na zadnej strane. Pre Home Office nepotrebujete podsvietený monitor ani so zakriveným displejom, ale ak je pre univerzálnejšie využitie a nielen na prácu, prečo nie.

Energetická úspornosť

Výrobcovia sa snažia vyrábať energeticky, čo najúčinnejšie zariadenia, ktoré šetria životné prostredie aj náklady používateľa za energiu. Monitor v takom prípade obsahuje Eco funkciu alebo Power senzor

 

Výrobca

Kvalitatívne je konkurencia medzi výrobcami, aspoň tými pôsobiacimi na trhu už veľa rokov vyrovnaná. Ak máte svojho obľúbeného výrobcu alebo chcete doladiť monitor k PC a perifériám od jedného výrobcu, výber je bohatý. Stačí si určiť dôležité parametre a cenovú hladinu.