Kancelária a škola

Prečo je stále nedostatok čipov?

Ak ste v období posledného roku chceli kúpiť akýkoľvek elektronický výrobok, ktorý obsahuje čipy, možno vás prekvapila obmedzená ponuka. Prvými, ktorí to spozorovali boli zákazníci hľadajúci grafické karty do svojich PC zostáv. Nielen pandémia sa stala dôvodom. K nedostatku čipov prispelo viacej faktorov. Posilnenie hodnoty Bitcoinu, zablokovanie suezského prieplavu, požiar výrobcu polovodičov v Japonsku a v konečnom dôsledku aj pandémia a zvýšený dopyt po notebookoch, počítačoch a elektroniky pre ľudí pracujúcich formou Home Office. Ďalšia kategória boli študenti v online výuke a samotný domáci používatelia, ktorí využívali všetko, čím sa dalo online pripojiť. Už koniec roka 2020 bol v tomto krízový. Kúpiť zariadenie podľa svojich predstáv bolo nemožné. Ponuka v e-shopoch bola značne obmedzená. Pozrime sa bližšie na celú situáciu ohľadom nedostatku čipov od výrobcov a nasledovne premietnutie do iných komponentov a produktov.

Cena Bitcoinu ako výzva pre minnerov a scalperov

Nedostatku čipov sa pravdepodobne nevyhneme ani v najbližšom období. Dopyt po nich sa rapídne zvýšil. Dobrým príkladom sú výrobcovia grafických kariet, ktorý navýšili objednávky. Stalo sa tak po tom, čo určitá skupina zákazníkov začala vo veľkom skupovať nové modely grafických kariet a to, či už od Nvidie alebo AMD. Čo spôsobilo taký obrovský záujem o výkonné grafické karty? Virtuálna mena Bitcoin. Ten po približne 4 rokoch znovu prudko stúpol na cene. Aktuálna cena Bitcoinu je 47 549,90 € s tým, že behom 24 hodín dokáže mať nárast o + 1 800 €. Ak vezmeme do úvahy, že v roku 2009 pri spustení štartoval Bitcoin s hodnotou 0,0008 dolára a až do roku 2010 sa držala niekde pod hodnotou 0,01 dolára. Rok 2021 niekde v prvej polovici marca dosiahol Bitcoin svoje historické maximum a jeho trhová hodnota bola 61 788 dolárov. Niektorí pripisujú nárast Bitcoinu faktu, že Tesla spustila predaj automobilov aj za kryptomenu. Práve tento fakt, ako sme už vyššie spomínali znovu naštartoval minnerov, ktorí ťažia kryptomeny. Vo veľkom začali skupovať najprv výkonné a neskôr aj mainstreamové grafické karty. Nemôžeme im zazlievať tento postup. Cena Bitcoinu je tak lákavá. Ak sa dostanete k niekoľkým grafickým kartám a vybudujete si základňu s výborným výkonom pre ťažbu virtuálnej meny, blahoželáme vám. Ďalšia kategória ľudí sú scralperi. Tí veľmi rýchlo, pochopili situáciu na trhu a začali skupovať všetky dostupné grafické karty, aby ich mohli následne predávať záujemcom za vyššiu cenu.

 

zdroj foto: pixabay.com

Môže za to naozaj Covid?

Asociácia priemyselných výrobcov polovodičov uviedla koncom minulého roka, že globálny predaj čipov má tendenciu vzrásť v roku 2021 o 8,4 % z celkového objemu 433 miliárd dolárov. Je to pozoruhodný skok. Ak si vezmem ktorúkoľvek spoločnosť, či už Nvidiu alebo AMD. Práve AMD a Qualcomm sú predajcovia čipov pre ostatné špičkové firmy v oblasti elektroniky. Tým sa dostávame k tomu prečo výrobcovia čipov nezvládajú vysoký dopyt. Pandémia Covid je jedným z dôvodov, ktorý podnietil vysoký dopyt po spotrebnej elektronike. Ak ste doposiaľ mali v pláne kúpiť nový notebook alebo PC na Vianoce, možno ste boli nútený ho kúpiť skôr. Či už kvôli vlastnému Home Office alebo online študijnému plánu svojich detí. Začiatok pandémie a práca na diaľku formou online hneď za prvé mesiace zvýšili enormný dopyt, nielen po notebookoch, PC, tabletoch ale aj po herných zariadeniach. Ľudia boli nútení byť doma a vyhľadávali pre seba určitý druh zábavy. Preto sa veľmi dobre predávali aj herné konzoly, TV a rôzne smart zariadenia. Takže môžeme situáciu s nedostatkom čipov zhodnoť, ako zlúčenie hneď niekoľkých faktorov na základe silného dopytu po osobných počítačoch, periférnych zariadeniach a všetkého pre online prácu, výučbu a zábavu. A za tým stojí pandémia, obmedzenosť  pohybu, ako sme boli zvyknutí a prechod do online priestoru.

 

zdroj foto: pixabay.com

Výrobcovia nestačia vyrábať, zložitejšia doprava a problémy navyše    

Nielen čipy pre grafické karty a procesory, ale aj čipy pre audio a ethernetový čipy výrobcu Realtek, ktorý má prakticky monopol na audio v notebookoch a desktopových PC meškajú s dodávaním čipov. Keďže je dopyt vyšší, než výrobné kapacity výrobcu rapídne sa zhoršila dostupnosť. Pri výrobných kapacitách (platí pre ktoréhokoľvek výrobcu čipov) nie je problém len maximálna výrobná kapacita, ale aj chýbajúci zamestnaci. Veľa z nich je chorých, v karanténe práve kvôli Covidu.

Ďalším problémom je zhoršenie prepravy v rámci krajín. Veľké množstvo dodávok mešká práve v rámci tranzitu. Náhle zablokovanie Suezského prieplavu bolo ďalšou ranou. Gigantická kontajnerová loď Evergreen sa v marci zasekla v Suezskom prieplave. Tento dopravný prieplav spájajúci Stredozemné a Červené more tak niekoľko dní znemožnil dopravu všetkých lodí. Práve cez neho prechádza takmer 12 % svetového obchodu. V tejto neľahkej situácii, aby toho nebolo málo zasiahlo jedného z japonských najväčších výrobcov čipov Renesas požiar. Výrobca sa podieľa svetovo jednou tetinou celkového objemu výroby čipov.

Globálny výpadok čipov ešte určite nejakú dobu potrvá. Nábeh do normálu bude zložitejší, vzhľadom na stále prebiehajúcu pandémiu. Veľké výrobne závody sa vedia postupne prispôsobiť dopytu a rozšíriť výrobnú kapacitu, napríklad aj dobudovaním ďalších výrobných liniek. Kde sa to odrazí najviac a kde menej je ťažké povedať. Niektoré produkty sú síce v menšej ponuke, ale sú dostupné. Pri nákupe notebooku alebo desktopového PC, periférnych zariadení sa dá stále ešte po niečom siahnuť. Časom postupne bude klesať aj dopyt. Pri grafických kartách je to zatiaľ stále beznádejné. Obchody majú v ponuke pár ks starších základných grafík. Modely strednej a vyššej triedy úplne chýbajú. Ak sa aj nejaké kusy objavia veľmi rýchlo zmiznú. A to doslova do pár minút. Situácia by sa mohla zmeniť o pár mesiacov. 

A nakoniec...trochu vtipnou stránkou toho celého je, že sa niektorých weboch a fórach sa objavili konšpiračné teórie. Tie tvrdia, že čipov je nedostatok preto lebo ich minuli na testy a vakcíny pre začipovanie ľudí :). Už len s trochou logiku sa nad takýmto niečím musíte pousmiať.