Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Ako pochopiť proces nabíjania mobilov, aby vám vydržala batéria, čo najdlhšie

Dnes už skoro každý vlastní mobil, notebook, tablet alebo inteligentné hodinky. Ktorékoľvek z týchto zariadení máte, potrebujete ho nabíjať, aby bolo vaše zariadenie pripravené na používanie. Nabíjanie pomocou kábla alebo bezdrôtovej nabíjačky samo o sebe je jednoduchá záležitosť. Stačí pripojiť kábel k zariadeniu alebo položiť zariadenie na plochu bezdrôtovej nabíjačky. Ak by sme použili slovnú hračku, tak povieme: nie je dôležité ako, ale ako efektívne nabíjať vaše zariadenie. Od spôsobu nabíjania závisí kondícia a životnosť batérie zariadenia. Najviac sa to odzrkadlí práve na mobiloch, ktoré používame a tým pádom aj nabíjame najčastejšie.

 

zdroj foto: Canva

 

Ešte pred niekoľkými rokmi alebo skôr desaťročím bol zaužívaný systém takzvaného formátovania novej batérie v mobile alebo notebooku. Po prvom spustení zariadenia sa batéria úplne vybila a až tak sa nabila do plnej kapacity na 100 %. Tento spôsob sa vykonával v dobe, keď sa v zariadeniach používali nikel-kadmiové akumulátory (NiCad, NiCd) s pamäťovým efektom. To bola základná charakteristika týchto batérií, ktoré sa museli úplne vybíjať a následne nabíjať do plnej kapacity, aby sa predlžila ich životnosť.

Pamäťový efekt bol založený na tom, že si batéria vo svojom vybíjancom cykle pamätala bod, v ktorom sa začalo dobíjanie. Pri častejšom nabíjaní to znamenalo, že keď sa batéria dostala do tohto bodu dosiahla náhly pokles napätia, ako keby bola vybitá. Aj keď kapacita batérie sa v skutočnosti výrazne neznížila, nie všetky elektronické zariadenia boli navrhnuté tak, aby vydržali toto znížené napätie dostatočne dlho na to, aby sa napätie vrátilo do normálneho stavu. V prípade, že zariadenie nie je schopné prevádzky počas tejto fázy zníženého napätia, nemusí byť schopné získať dostatok energie z batérie a tá sa javí ako „vybitá“ skôr ako tomu reálne je.

Či už používateľ takto postupoval alebo nie, tak v období vymeniteľných batérii nebol problém kúpiť novú a vymeniť si ju. Dnes máme v mobilných zariadeniach vstavané batérie a výmena je práca pre servis.

Ako to funguje dnes

Aj batérie do mobilov, tabletovnotebookov prešli určitým vývojom a dnešné typy batérii sú založené na Lítiu. V prvom rade netrpia pamäťovým efektom a zvýšila sa ich kapacita. Nie je potrebné batériu úplne vybíjať, než ju opäť nabijeme. Naopak, úplné vybitie tohto typu batérie môže viac škodiť, zvyšuje vnútorný odpor a znižuje celkovú kapacitu. Moderné batérie by sme teda mali udržiavať v kapacite medzi 20 % a 80 % nabitosti. To znamená nabíjať skôr, než kapacita batérie klesne pod 20 % - 30 % a odpojiť ju od nabíjacej stanice, keď sa batéria nabije na 80 % - 90 % kapacity.

 

zdroj foto: Canva

Ako zaobchádzať šetrne s batériou v zariadení

 

Aby ste si predlžili životnosť batérie dodržiavajte niekoľko krokov, ktoré vám k tomu pomôžu.

- pravidelné nabíjanie s dodržiavaním metódy 20 % - 80 %

- používajte originálnu nabíjačku od výrobcu zariadenia alebo kvalitnú certifikovanú nabíjačku

- pozor na kryty, ktoré podporujú nadmerné zahrievanie mobilu

- extrémne teploty a to či už ide o priame slnko alebo mráz škodia  batérii

- vypnite aktualizácie na pozadí a funkcie, ktoré nepoužívate (Wi-Fi, Bluetooth, GPS)

- znížte jas displeja alebo používajte automatické nastavenie podľa prostredia

- používajte úsporný režim (notebook)

- skráťte dobu pre uspanie zariadenia v nečinnosti

 

Naopak vyhnite sa niektorým chýbam, ktoré batérii neprospievajú.

- odpájanie a zapájanie zariadenia k nabíjačke počas nabíjacieho cyklu

- používanie nevhodnej nabíjačky, lacnej nabíjačky ktorá nemusí mať ochranný systém pred prebitím a prehriatím

- nevystavujete zariadenie extrémne vysokým alebo nízkym teplotám

- dlhé používanie zariadenia počas nabíjania (napr. hrať počas nabíjania hry)

- nabíjanie zariadenia počas celej noci (nenechávajte nabitý mobil, tablet v nabíjačke)

- nenechajte úplne vybiť zariadenie

 

Dnešné mobilné zariadenia a notebooky majú dobre zvládnutý manažment nabíjania. Je možné nastaviť nielen režim nízkej spotreby, ale aj optimalizované nabíjanie. Ak používate rychlonabíjanie snažte sa ho redukovať, pretože vytvára zvyčajne väčší tepelný stres na batériu a aj to môže spôsobiť skrátenie jej životnosti. Raz za čas je dobré svoje mobilné zariadenie reštartovať.  

Správne nabíjanie mobilu,tabletu, notebooku alebo inteligentných hodiniek je kľúčovým faktorom pre životnosť ich batérie. Preto si osvojte správny postup. Niektorí výrobcovia uvádzajú v manuáli alebo na svojej webovej stránke pokyny pre správne nabíjanie pre ich zariadenia.

Koľko vydrží batéria vášho zariadenia samozrejme záleží aj od toho, ako ho používate. Životnosť batérie sa meria v nabíjacích cykloch, ktoré si pri niektorých zariadeniach môžete v nastaveniach skontrolovať. Neznamená to však, že každé nabitie znamená jeden cyklus. Ak má batéria úroveň 80 % a pri úrovni 30 % ho dáme nabíjať, dobije sa reálne iba 50 %. Ak to vykonáme dvakrát, ide o jeden nabíjací cyklus. Ak má batéria napríklad životnosť 500 nabíjacích cyklov, to neznamená to, že bolo zariadenie pripojené k nabíjačke 500 krát.

Aj keď sa budete o batériu svojho zariadenia zodpovedne starať, postupne bude strácať svoju maximálnu kapacitu. Počas 2 rokov klesne pod 80 %, čo je stav, keď sa oplatí uvažovať nad výmenou batérie. Degradovaná baterka sa veľmi rýchlo vybíja a navyše obmedzuje aj maximálny výkon procesorov. Zariadenie v takom prípade začne aj pomalšie pracovať. Keďže je dnes väčšina smartfónov vybavená vstavanou batériou jej výmenu zverte špecializovanému servisu.

 

zdroj foto: Canva

 

Na záver je ešte dobré dodať, že ak nepoužívate originálnu nabíjačku, dobre skontrolujete jej kompatibilitu pre vaše zariadenie a konektor. Nie všetky mobily a tablety už majú konektor typu USB-C. Do konca roku 2024 musia byť všetky mobily, tablety a digitálne fotoaparáty predávané v EU vybavené týmto konektorom na základe schválnej smernice (rozhodnutie nadobudne účinnosť 28.12.2024) pre jednotnú nabíjačku štandardu USB-C pre nabíjanie malých elektronických zariadení. Budeme tak využívať jeden typ nabíjačky s konektorom USB-C. Pri notebookoch je situácia iná a zatiaľ nabíjačky nie sú tak štandardizované. K tomu by malo dôjsť od apríla 2026, keď túto smernicu  budú musieť spĺňať aj prenosné počítače (vyžadujúce výkon do 100W). Aj keď existujú obavy z napájania vysokého napätia a prúdu cez malý konektor, ako je USB-C, najnovší protokol USB PD 3.1 dokáže upraviť úrovne napätia a prúdu v rozsahu od 0 do 240 W podľa potrieb prijímacieho zariadenia.

Okrem klasickej nabíjačky (drôtovej, bezdrôtovej) môžete svoje zariadenie nabíjať alebo mu poskytnúť energiu aj z powerbanky.