Kancelária a škola

Ako si vybrať správnu myš

Každý kto pracuje pri počítači v kancelárii alebo doma vie, aká dôležitá je počítačová myška pri niektorých úkonoch. Ak máte notebook a využívate touchpad, tak ste zažili situáciu, kedy ste potrebovali presnejšie pracovať v grafickom programe alebo pri úpravách tabuliek. Vtedy je kvalitná, presná myš na nezaplatenie. My sme sa pozreli na zúbky myší a to nielen na rýchlosť, presnosť, ale aj ergonómiu. Tá sa čoraz viac skloňuje v súvislosti s negatívnym následkom zlého výberu počítačovej myšky a novodobého zdravotného problému, zvaného karpálny tunel. Ako si teda vybrať tú správnu pracovnú myš k počítaču, aby sa nám s ňou pracovalo rýchlo a pohodlne?

Počítač vs notebook (veľkosť)

Skôr než sa vrhnete k výberu počítačovej myšky zvažujte určite veľkosť. Podľa toho, či pracujete s klasickým počítačom alebo notebookom. V prípade počítača, ktorý je stabilne na jednom mieste s dostakom priestoru pre klávesnicu a myšku, môžete pokojne zvoliť väčšiu myš a problém by nemal byť ani kábel vedúci do počítača. Pri notebooku, ktorý prenášate alebo v prípade, že máte na pracovnom stole málo miesta, už musíte uvažovať aj o bezdrôtovej myške alebo takej, ktorá má kratší kábel. Ak sa už rozhodnete pre menšiu myš, nezabudnite na jednu dôležitú vec. Tou je veľkosť vašej dlane. Nie je nič horšie, ako keď veľká dlaň pokrčená v prstoch zviera maličkú myšku alebo keď malou dlaňou nedokážete ovládať tlačidlá na myške.
Teraz sa dostávame k tomu, čo vás pri práci s nesprávnou myškou môže poriadne otráviť a to je ergonómia počítačovej myšky.

Ergonómia nie je dizajn 

Tvar myšky je dôležitý viac, než si myslíte. Najlepšie je vyskúšať si myšku a tak zistiť, ako vaša dlaň na nej sedí. Zápästie by nemalo byť príliš nadvihnuté a prsty veľmi skrčené, skoro do zovretej dlane. Prstami by ste mali dosiahnuť na všetky tlačidlá pohodlne, bez toho aby ste dlaň po myške posúvali. Niektoré myšky sú upravené ergonomicky pre ľavákov a niektoré pre pravákov. Univerzálne majú výrezy tak, aby vyhovovali všetkým bez rozdielu. Symetrické myšky sú jednoduché bez tvarovania a hodia sa pre každého. Každým prstom by ste mali pohodlne dosiahnuť na tlačidlá, či už ľavé a pravé alebo bočné a rovnako komfortný by mal byť pre vás aj pohyb s rolovacím kolieskom. Najdôležitejšie je chytiť si myšku správne do dlane. Pri zlom držaní sa môžu objaviť bolesti pri dlhšom používaní a dokonca aj problém karpálny tunel, ktorý sa za posledné roky stále viac objavuje u ľudí, ktorý pracujú dlhodobo s počítačom.

Rozlíšenie snímania, citlivosť a odozva

Každá myška má senzor, ktorý sníma v určitom rozlíšení. Podľa toho môže byť buď optická alebo laserová, prípadne bluetrack. Ak si myslíte, že laserová technológia je novšia a preto aj lepšia, musíme vás sklamať. Hlavne hráči by vám o tom vedeli povedať svoje, prečo siahajú po optických drôtových myškách. 

Optická myš

Optické počítačové myšky sú najdlhšie na trhu. Typickým znakom je červené svetlo, ktoré vychádza z led diódy. Najväčšou výhodou je nízka cena a bohatá ponuka. Dokážu pracovať skoro na každom povrchu s výnimkou skla a povrchu s vysokým leskom. Čo sa týka rozlíšenia, niektoré dnešné optické myšky majú výborné rozlíšenie a sú porovnateľné s laserovými modelmi.

Laserová myš

K snímaniu používa laserový senzor, ktorý sa vyznačuje výbornou presnosťou. Pracuje dobre na tvrdšom povrchu, ale v podstate týmto myškám  nerobí problém žiaden povrch. 

Bluetracková myš

Sníma pomocou senzoru s modrým svetlom led diódy. Vyniká hlavne v kompatibilite s každým povrchom.

Dpi a odozva 

Dpi rozlíšenie, akým je schopný senzor myšky snímať povrch je kľúčový parameter. Čím vyššie Dpi myš má, tým presnejšie a rýchlejšie s ňou dokážete pracovať.  Odozva sa udáva v milisekundách (ms) a tu platí, čím nižšia je odozva, tým kratšie je oneskorenie prenosu. Tieto dva faktory sú dôležité pri hrách a pri práci s CAD programami, kde sa vyžaduje rýchlosť a presnosť. Niektoré modely majú priamo na zariadení prepínač Dpi a možnosť upravovať citlivosť cez softvér. 

Dve tlačidlá nestačia

(možnosti naprogramovania tlačidiel funkciami)

Klasické myšky, ktoré mali dve klikacie tlačidlá a jedno stredové koliesko vymenili modely s niekoľkými tlačidlami, nielen pre návrat na začiatok, rýchle rolovanie strán webu alebo v dokumentoch. Dnes si na niektorých modeloch môžete prepínať nastavenie Dpi a tlačidlám priradiť vlastné funkcie pomocou prídavného softvéru. Túto možnosť majú skoro všetky hráčske myši. 

Nie je to iba o hráčoch

(vyvrátenie mýtusu, že hráčska myš, nie je vhodná na bežnú prácu s PC) 

Hráčske myši sú na prvý pohľad rozoznateľné svojim dizajnom a vo väčšine prípadov aj podsvietením. Sú väčšie a majú viac tlačidiel, nemusí to byť pravidlom. Ich hlavnou devízou je rýchlosť a presnosť, čo hráči vyžadujú a možnosť prepínania rôznych nastaviteľných módov. Niektoré z modelov hráčskych myší majú vnútornú pamäť na ukladanie makra. Ak si myslíte, že takéto modely myšiek patria do rúk iba hráčom, ste na omyle. Po skúsenostiach s niekoľkými modelmi mi pri PC leží hráčska myš. Nehrám hry vôbec, ani v čase pauzy. Táto myš mi však vyhovuje oveľa viac, ako klasická optická kancelárska myš, viac ako laserová a dokonca viac, ako bluetracková bezdrôtová myš. A dôvod? Je rýchla, presná a ergonomicky tvarovaná tak, že sa mi s ňou pracuje pohodlne. Presnosť mi vyhovuje pri tvorbe tabuliek a pri práci s grafickým programom. Pri úpravách detailov na fotkách si ju neviem vynachváliť. Programovateľné tlačidlá sa dajú využiť aj pre bežné programy, napríklad pre vkladanie textu. Vyzerá síce so svojím červeným všade prítomným podsvietením dosť netradične na pracovnom stole, ale ja na ňu nedám dopustiť. 

Inviduálny prístup výberu

(treba si to obchytať, aby ste chytili tu správnu myš)

Ak si vyberáte myš s ktorou budete pracovať každý deň, niekoľko hodín, zvážte všetky dôležité kritéria. Na akú prácu ju budete používať, aké funkcie by ste mohli v prípade programovateľných tlačidiel využiť. Ergonómia zaváži hlavne pri niekoľko hodinovej práci denne. Ak ste bežný užívateľ, ktorý pracuje pri PC len v rámci prezerania webu, emailovej komunikácie a sociálnych sietí, postačí vám základný model za nízku cenu. K notebooku si môžete vybrať malú myš s kratším navíjacím káblom alebo priamo bezdrôtovú myš. Ak hľadáte presnú a rýchlu myš zamerajte sa na dpi a odozvu. Nemusíte sa báť, ani siahnuť po hráčskej myške. Ak ste hráč asi v tom už máte jasno. 

Obzrite si dizajn a materiál 

Dizajn je vec, ktorú si hneď pri výbere všimnete. Ergonomické tvarovanie, podsvietenie a počet tlačidiel. Čo však môžete prehliadnuť je materiál. Nielen kvalita plastu, ale aj pogumovanie niektorých častí, pre lepšie držanie. Spodná časť myšky nie je len o snímacom senzore. Nachádzajú sa na nej klzné plochy - pojazdy. Tie môžu byť z PTFE alebo metalické. Rovnako rozloženie a počet sa môže líšiť. Rýchlejší, plynulý pohyb s nižším trením, vám zaručia teflonové klzné plochy. Dĺžka kábla sa líši a podľa prístupu k PC alebo notebooku. Môžete si tak zvoliť pri drôtovej myške dĺžku podľa potreby. Tu však treba dávať pozor na konektor, akým budete do PC alebo notebooku myš pripájať. Pri starších PC to boli výhradne PS/2 konektory, tie dnes nahradili USB konektory. Aj samotný kábel sa pri rôznych modeloch líši. Nemusí viesť od stredu, ale čoraz viac sú káble vedené ľavou alebo pravou stranou z myšky podľa toho, či ide o myš pre ľaváka alebo praváka. Materiál kábla drôtovej myšky môže byť klasický pogumovaný, ale aj kvalitnejší vystužený opletený tkanivom.

Ako vyťažiť z myšky maximum

Základná myš, vám dá všetko, čo potrebujete v rámci bežnej práce na PC. Väčšina operačných systémov si nový hardvér automaticky detekuje a priradí k nemu systémový ovládač pre pripojené periférie. Ak však chcete dostať z myšky viac, hlavne pri drahších alebo hráčskych modeloch, určite si nainštalujete ovládač priamo od výrobcu (ten si stiahnete z jeho webovej stránky). Výhodou sú častejšie aktualizácie ovládača, priamo pre váš model. Pri nastaviteľných myškách alebo modeloch s programovateľnými tlačidlami je dobré inštalovať aj podporný softvér. Ten vám pomôže nastaviť nielen rozlíšenie, ale priradiť tlačidlám vlastné funkcie a vytvoriť si rôzne profily. 

Náš tip

Do domácnosti a kancelárie na prácu s dokumentmi je vhodná skoro každá počítačová myš, ktorá má spoľahlivý presný senzor, či už optický alebo laserový. Výber medzi drôtovou a bezdrôtovou voľte s ohľadom na miesto na pracovnom stole. Ak máte dostatok miesta s drôtovou myškou nebude problém. Pokiaľ nechcete kábel, kvôli priestoru, zvoľte si bezdrôtovú myš. Akumulátory vydržia dlhý čas a výmena je potrebná raz za niekoľko mesiacov. 

Jednoduchá myš pre bežnú prácu 

Základné modely overeného výrobcu Genius DX 110, Genius DX 120 majú nízku cenu a spĺňajú požiadavky bežného užívateľa. Ide o štandardné univerzálne počítačové myši s optickým senzorom, ktorý sníma v rozlíšení 1 200 Dpi. 

Malá prenosná myš k notebooku

Mini myš Genius Micro Traveler V2 je malá optická myš s navíjacím káblom. Je vhodná k notebooku a na prenášanie, ak potrebujete malú praktickú myš na cesty. Má univerzálny tvar vhodný pre ľavákov aj pravákov a senzor s rozlíšením  1 200 Dpi. 

Myš do kancelárie s drôtom aj bez drôtu

Logitech M90 je kvalitná drôtová myš s optickým senzorom, ktorá sa pripája USB konektorom. Sníma v rozlíšení 1 000 Dpi. Má univerzálny tvar pre ľavákov aj pravákov a 3 tlačidlá. Používať ju môžete na komkoľvek povrchu aj bez podložky. Vhodná je pre bežného užívateľa aj do kancelárie. Plusom je kvalitné spracovanie, dobrá citlivosť a nízka cena. Ak hľadáte bezdrôtovú myš, v dobrom pomere kvality a ceny je model Logitech M185. Ide o optickú myš s rozlíšením senzoru 1 000 Dpi. Pripája sa malým nano prijímačom s USB konektorom (2,4 GHz). Má univerzálny tvar a 3 tlačidlá a koliesko. Napája sa 1 ks batérie typu AA. V ponuke je v niekoľkých farebných variantoch. 

Overené hráčske myši

Pre hranie hier a prácu s programami, kde sa vyžaduje rýchlosť a presnosť sú vhodné počítačové myši s vysokým rozlíšením a nízkou odozvou. Hráči ocenia hlavne možnosť naprogramovania tlačidiel a ergonomický dizajn pre čo najlepší úchyt. Hráčsku myš si môžete vybrať v rôznych cenách podľa toho, či ste začiatočník alebo pokročilý hráč. Našim tipom je obľúbený model hráčov myš A4Tech Bloody V7. Ide o optickú ergonomicky tvarovanú myš s podsvietením. Bočné strany myšky majú miernu protišmykovú úpravu a tvarovanie pre pohodlné držanie. Myška má 7 tlačidiel a koliesko.  Senzor sníma v rozlíšení 3 200 Dpi a pomocou tlačidiel môžete rozlíšenie meniť. Odozva sa pohybuje pod 1 ms. Hráč môže ukladať  makra do vnútornej pamäte a tlačidlá pomocou programu naprogramovať. Táto hráčska myš má 3 kovové pojazdy a kvalitný pletený kábel. Je našim tipom na hráčsku myš vo výbornom pomere kvality a ceny. 
Pre náročnejších hráčov odporúčame Razer Lancehead Tournament Edition. Kvalitnú rýchlu optickú myš s rozlíšením  senzora 16 000 Dpi, nízkou odozvou  a 9 programovateľnými tlačidlami. Má symetrický tvar, ktorý je vhodný pre ľavákov aj pravákov, podsvietenie a opletený kvalitný kábel. Výrobca  Razer  je obľúbeným brandom hráčov. 
Pre hráčov tu máme ešte jeden tip a tým je herný set za priaznivú cenu. Obsahuje hráčku laserovú myš model E-Blue Auroza FPS a kvalitnú podložku Gaming Arena.