Kancelária a škola

Ako vybrať dobrú klávesnicu alebo darček na poslednú chvíľu

Hľadáte klávesnicu do kancelárie, domácnosti, pre študenta, vášnivého hráča alebo stále nemáte vianočný darček? Klávesnica k pc je praktický darček s vysokou hodnotou využitia. Dnes skoro každá domácnosť vlastní pc a v každej kancelárii sa nachádza jeden alebo viac počítačov. Väčšina z nás si dáva veľmi záležať na výbere počítača. Aby mal v prvom rade dobrý výkon, široké možnosti pripojenia a často nám záleží aj dizajne a veľkosti pc skrinky. Veľký dôraz kladieme na výber monitora a tlačiarne. Najslabšiou stránkou nášho výberu alebo najviac podceňovanou bývajú klávesnice a myšky. My vám poradíme, ako si vybrať klávesnicu do domácnosti, kancelárie alebo vhodný darček. Poviete si klávesnica, ako klávesnica. O tom by vám vedeli povedať svoje hráči. Pre tých je dobrá, rýchla klávesnica a myška posvätná vec. Pokiaľ využívate počítač iba sporadicky na prezretie webových stránok a sem tam napísanie emailu, pokojne zvoľte lacnú klávesnicu. Ak však píšete často, pracujete v kancelárii a využívate denne počítač, zvážte jej výber.

Podľa čoho vybrať klávesnicu

Je niekoľko bodov od ktorých sa môžete pri výbere odraziť. Výrobcov veľmi zvučných mien je na trhu veľa, ale nemusia byť najväčším kritériom výberu. Sú aj spoločnosti o ktorých ste možno nepočuli a majú veľmi dobré modely, ktoré si užívatelia pochvaľujú. 

Veľkosť a pripojenie

Skoro každý si vyberá klávesnicu podľa toho, koľko miesta má na pracovnom stole. Ak máte menší priestor na príslušenstvo, budete hľadať rozmerovo menšiu klávesnicu. Menší rozmer neznamená v žiadnom prípade nižšiu kvalitu. Sú veľmi kvalitné slim klávesnice malých rozmerov, ktoré dosahujú vysokej kvality. Najčastejšie sa stretnete so štandardnými a slim klávesnicami. Slim, ako už vychádza z názvu sú tenšie klávesnice menších rozmerov. Dnes už môžeme vylúčiť pripojenie PS/ 2, ktoré sa používalo na pripojenie klávesnic a myšiek pred rokmi. Po takejto klávesnici siahnite jedine, že máte starší počítač bez požnosti pripojenia pomocou USB alebo máte málo USB portov.

S drôtovým pripojením pomocou USB

Drôtové pripojenie pomocou USB funguje prakticky okamžite pri zapojení pomocou USB konektoru. O nič iné sa nemusíte starať a USB rozhraním je vybavený každý počítač a notebook. 


Bezdrôtové - Bluetooth alebo Wi-Fi  technológia

Bluetooth a Wi-Fi pripojenie je bezdrôtová technológia, ktorá vás zbaví káblu a pomocou tohto univerzálneho rozhrania môžete pripojiť klávesnicu k počítaču, notebooku, mobilnému zariadeniu, hernej konzole alebo smart TV. K tomuto typu pripojenia potrebujete USB nano prijímač, ktorý je v balení klávesnice. Nevýhodou je výmena batérií.

Výška a detail kláves, rozloženie a zdvih

Tu sa dostávame k výberu podľa výšky kláves. Tie môžu byť štandardné. Vnímame ich, ako vyššie klávesy. Nízkoprofilové, tie poznáme z notebookov. Majú nižší zdvih a sú, čo týka hlučnosti, tichšie. Spomenúť môžeme aj klávesnice Chiclet. Ich typickým znakom sú rovné hrany a väčšie medzery medzi klávesmi. Okrem toho majú klávesnice rôzne spôsoby spínania a tlaku kláves.

Mechanická klávesnica

Zaregistruje stlačenie spínača, ktorým je vybavená každá jedna klávesa. Reakcia spínačov je citlivejšia a presnejšia. Aj medzi jednotlivými spínačmi sú rozdiely na základe hmatovej a zvukovej odozvy.

- lineárne mechanické spínače
- taktilné mechanické spínače
- mechanické spínača s preklikom

Membránová  klávesnica

Využíva veľkú gumenú membránu, ktorá zaznamenáva klávesu až po stlačení nadoraz.

Rozloženie kláves vám môže narobiť menšie problémy. Ak ste zvyknutý na písanie s rozložením QWERTY, môže vás chvíľu mýliť označenie na klávesnici QWERTZ. Klávesnice SK verzie majú rozloženie QWERZ. Rozdiely na klávesniciach môžete postrehnúť aj pri klávese ENTER, ten môže byť 1-riadkový alebo 2-riadkový. Väčšina z nás je zvyknutá na 2-riadkový, ktorý je väčší. Tiež klávesy SHIFT a BACKSPACE môžu mať rôznu dĺžku. 

Na trhu môžete objaviť aj takzvané combo alebo hybridné klávesnice, ktoré sú meším kompromisom medzi mechanickou a membránovou a tiež silikónové klávesnice. Tie sú dokonca v niektorých prípadoch zrolovateľné a zároven ide o najtichšie klávesnice.

Hlučnosť pri písaní

Vo všeobecnosti platí, že čím má klávesnica vyšší zdvih, tým je hlučnejšia a mechanickým klávesniciam v tomto patrí prvenstvo. Napriek tomu, sú práve takéto klávesnice veľmi žiadanými u hráčov. Hlučnosť však závisí aj materiálu a druhu spínača. Ak si vyberáte klávesnicu do kancelárie alebo radi pracujete pri pc v nočných hodinách, voľte radšej tichšiu klávesnicu s nižším zdvihom. 

Funkcie, špeciálne znaky a klávesy, jazyk klávesnice

Nie je klávesnica, ako klávesnica. Niektorým môže chýbať numerická časť, iné môžu mať multimediálne klávesy na ovládanie spustenia audio a video prehrávača. Sú klávesnice, ktoré obsahujú špeciálne znaky alebo akcie rôznych funkcií, pomocou kláves. Jazyk klávesnice je tiež dôležitá vec. Aj keď si po čase s najväčšou pravdepodobnosťou zvyknete, vyberte si klávesnicu v jazyku na aký ste zvyknutý. Okrem slovenčiny môžete na trhu nájsť české klávesnice, anglické alebo internacionál. V takom prípade môžu mať iné usporiadanie qwerty, ale aj iných kláves.

Podsvietenie a funkcie navyše

Podsvietenie je často spájané s hráčmi. Tí si ani nie, že potrpia, ale využívajú rôzne svetelné označenie pre skupinu kláves. Najčastejšie siahajú po RGB podsvietení s možnosťou rôznych nastavení. Môžete si klávesnicu upraviť s celým podsvietením alebo pre určité bloky kláves, každú inou farbou a upraviť aj intenzitu podľa okolitých svetelných podmienok. Niektoré klávesnice majú herné klávesy odlíšené inou farbou a upravené silikónom, proti šmýkaniu. 

 

 

Kancelária ocení kalkulačku

Ak hľadáte dobrú klávesnicu do kancelárie, možno budete menej prísny pri výbere. Chcete menšiu klávesnicu, ktorá vám nezaberie veľa miesta na pracovnom stole a oceníte nižšiu hlučnosť. Využívate numerickú klávesnicu a plusom by bola funkcia kalkulačky priamo na klávesnici? Žiadne obavy aj takýchto modelov je na trhu dosť a vo veľmi priaznivých cenách. 

Domácnosť - multimediálne klávesy

Používate klávesnicu pre ovládanie mobilu, hernej konzoly alebo tv? Určite vám prídu vhod okrem klasických kláves aj multimediálne a špeciálne klávesy. To platí aj pre prehrávanie médií v pc. Rýchla voľba pomocou kláves k úprave hlasitosti, prehrávanie audia a videa, prístup k internetovému prehliadaču sa určite hodí.

Hráči a ich nároky

Hráči sú špeciálnou a najviac kritickou skupinou používateľov klávesníc. Vyžadujú rýchlu odozvu, možnosť naprogramovania si kláves a pamäť pre nahratie makra, sekvencie priradenie príkazov. Nevadí im vysoký zdvih a hlučnosť, ale sú citlivý na funkciu Anti-ghosting, rýchlu odozvu, ocenia vodeodolnosť potri poliatiu klávesnice tekutinou. Ak si vyberiete drôtový model aj spracovanie kábla si zaslúži pozornosť. Umelá hmota je dnes čoraz viac nahrádzaná prepletaným textilným káblom. Dĺžka kábla vás bude trápiť, ak je vaša pc skrinka ďalej od vás. Aj tu si môžete vybrať podľa potrieb. Mechanické spínače vám možno nič nehovoria, ale verte je to dosť dôležitý parameter klávesnice. Ide o spôsob, akým sú jednotlivé klávesy zapojené. Veľmi populárnym výrobcom je nemecká Cherry. V rôznych verziách sa môžete stretnúť s Cherry spínačmi, ktoré výrobca označuje farebne, ako Cherry MX Red, Brown, Blue, Black a podobne. Aj model spínača má dosah na hlučnosť, ale zvuk klikania. obľúbenými sú červené spínače Cherry Red, ktoré nemajú až tak agresivný zvuk. Medzi ďalších výrobcov, ktorí sú veľmi známi prevedním spínačov patria spoločnosti Razer, Logitech a Kailh. Razer je veľmi obľúbenou hráčskou značkou nielen klávesníc, ale aj hráčskych myší a slúchadiel.

Keď už sme pri tom, ušetriť môžete nákupom setu. V takom prípade dostanete za výhodnú cenu nielen klávesnicu, ale aj počítačovú myš. V niektorých prípadoch a to sa týka hlavne hráčov, set klávesnica, myš a slúchadlá. 

Zrazu sa z jednoduchého výberu klávesnice stáva celkom seriózna vec, ktorej základom je určenie si priorít, využitie klávesnice a čo najlepší užívateľský komfort pri písaní. Cenové rozpätie od tých najlacnejších až po tie nnajdrahšie je naozaj široké. Niekto je ochotný investovať 5€ a iný 250€. Nielen veľkosť, ergonómia, jazyk klávesnice, podsvietenie a spôsob, akým reagujú klávesy na stlačenie. Ale aj rýchlosť odozvy, čas oneskorenie, špeciálne programovateľné klávesy, možnosť úpravy akcií pomocou programu a opierka na zápästie, vám môžu prácu na klávesnici spríjemniť. Výhodou sú aj protišmykové nožičky a možnosť zdvihnutia klávesnice reguláciou výšku. Niekto ocení pri práci aj touchpad. Ten môže byť súčasťou klávesnice, zároveň však môžete prísť o numerickú časť klávesnice. Tá nie je vždy na klávesnici. Niektoré hráčske modely neobsahujú túto časť. V predajniach však nájdete aj samostatné numerické klávesnice.

Do Vianoc chýba už len pár dní, ak stále nemáte darček môže ním byť aj dobrá klávesnica.