Kancelária a škola

Apple Pay vám umožní zaplatiť za nákup mobilom

Radi platíte bezkontaktne? Chceli by ste zaplatiť za nákup tlačiarne alebo spotrebného tovaru svojím mobilom? K službám, ktoré boli dostupné pribudla jedna nová. Ide o dlho očakávanú platobnú metódu pre majiteľov iPhonom a hodiniek Apple Watch. Služba Apple Pay bola prvýkrát uvedená v roku 2014 v USA. Po jej spustení v Amerike pribudla podpora pre ďalšie krajiny. Na Slovensku bola služba Apple Pay spustená pred pár dňami. V Českej Repubike bola spustená vo februári tohto roku.Tento druh mobilnej platby uviedlo pre používateľov hneď niekoľko bánk. Podobnú platobnú službu G Pay už ponúka spoločnosť Google, pre zariadenia s Androidom, niečo vyše roka. Užívatelia iOS zariadení si museli počkať trochu dlhšie a ani po spustení pre Slovenský región ju nemôžu zatiaľ používať všetci majitelia iOS zariadení. 
 
 
 
             
 

Čo je Apple Pay a ako funguje

 
Ide o mobilnú službu bezkontaktnej platby pomocou zariadenia. Nemusíte tým pádom používať pri platbe bankovú kartu, ale vystačíte si s mobilom v ruke alebo inteligentnými hodinkami s iOS, watchOS. Práve táto platforma je základným kameňom pre používanie služby. Apple Pay funguje na princípe peňaženky Wallet, ktorá je integrovaná, ako aplikácia do operačného systému iOS. Naskenovaním svojej fyzickej, platobnej karty vydanej bankou a dodržaním určitej postupnosti si vytvoríte priamo v mobile jej virtuálnu podobu. Čo treba urobiť?
 
- v iPhone (model musí podporovať Apple Pay) vojsť do aplikácie Wallet a kliknúť na tlačidlo "+"
- pomocou pokynu vás aplikácia prevedie pridaním debetnej alebo kreditnej karty 
- vyberiete si banku - vydavateľa vašej karty (banka musí službu Apple Pay podporovať)
- oskenovať alebo manuálne zadať detaily karty 
- po overení bankou alebo poskytovateľom karty stačí potvrdiť pokynom  "Ďalej" 
 
Podobným spôsobom si nastavíte Apple Pay aj v hodinkách Apple Watch (priamo v iPhone cez aplikáciou Apple Watch v menu Moje Hodinky). Pridanie je možné aj na niektorých modeloch MAC. Zoznam kompatibilných zariadení nájdete na stránke Apple. Pridanie vyžaduje najnovšiu verziu iOS, watchOS a macOS.
 
To je prvá časť, ako si v zariadení nastavíte požadovanú službu. Vaša banka alebo poskytovateľ (musí samozrejme túto službu podporovať), aby mohla prebehnúť transakcia na základe bezkontaktnej platby u obchodníka. Ak by sme si to mali názorne vysvetliť, čo sa deje pri takejto platbe. Máte vyhovujúce zariadenie napríklad iPhone model, ktorý Apple Pay podporuje. Vaša banka je na zozname bánk, ktoré službu Apple Pay podporujú a všetky nastavenia ohľadom pridania karty máte za sebou. V obchode, ktorý je označený symbol bezkontaktnej platby urobíte nákup. Pri pokladni vám predavač ponúkne bezkontaktný terminál na uhradenie vášho nákupu. V tej chvíli namiesto fyzickej platobnej karty použijete iPhone (alebo hodinky Apple Watch). Vám, ako používateľovi stačí (závisí od zariadenia) 2 x stlačiť bočné tlačilo a pozrieť sa na displej iPhonu, aby ste sa overili pomocou Face ID. Tento spôsob platí pre iPhony X a novšie. Pri modeloch od 6S a novšie, ktoré majú Touch ID stačí priložiť prst na snímač otlačkov. Týmto autorizačným prvkom povolíte platbu z karty v mobile. Vaša predvolená platobná karta je pripravená k platbe. Ak máte pridaných viac platobných kariet, prvá v poradí je predvolená a zmenu musíte previesť pred samotnou platbou. Priložením k terminálu je rozpoznaná požadovaná akcia a vaše zariadenie začne komunikovať cez terminál obchodníka s vašou kartou.
 

Čo presne sa v niekoľkých sekundách stane

 
Vy to nepostrehnete, lebo celá akcia trvá naozaj niekoľko krátkych sekúnd. Za ten čas  post terminál po priložení, načítaní karty z mobilu (dát) osloví banku obchodníka u ktorého nakupujete. Táto banka začne komunikáciu s poskytovateľom vašej platobnej karty (Visa, Mastercard). Ten nasledovne osloví vašu banku, ktorá spravuje váš účet a skontroluje dostatok prostriedkov na účte, pre uhradenie platby. Ak je všetko v poriadku banka odpovie poskytovateľovi karty a ten zase banke obchodníka, ktorý zašle správu na post terminál o dostatku prostriedkov na učte a schválení transakcie. Celý tento proces trvá pár sekúnd aj keď je za ním integrácia množstva systémov.
 

Aké zariadenie musím vlastniť pre platbu mobilom

 
Apple Pay podporujú iPhony 6, 6 PLUS, 6S, 6S PLUS, SE 7, 7 PLUS, 8, 8 PLUS, X, Xs, Xs Max, Xr, Apple Watch a Apple Watch série 1,2,3,4 a novšie modely Mac, ktorá obsahujú Touch ID. Práve Touch ID alebo Face ID je dôležitým prvkom pre vykonávanie platieb. Apple Pay podporujú rovnako aj iPady, ktoré obsahujú Touch ID alebo Face ID. Podmienkou je najnovšia verzia operačného systému.
 

Ktoré banky a spoločnosti ponúkajú službu Apple Pay

 
Apple Pay je mobilná platobná služba, ktorá je bezkontaktná. Nie je to prvá služba, ktorá ponúka platbu mobilom. Podobné (vlastné) riešenia v rámci slovenského trhu majú Tatra banka a ČSOB. S výnimkou ich, skoro všetky banky ponúkajú možnosť platby službou G Pay (Google Pay). K dnešnému dňu ponúkajú službu platbu Apple Pay na Slovensku niekoľko bánk a spoločností.
  
Slovenská sporiteľňa
mBank
Tatra banka
J&T Banka 
Boon
Ednered
Monese
N26
Revolut
356bank
Poštová banka
 
Česká Republika má podporu u bank a spoločností
 
Air Bank 
Česká Spořitelna
Komerční Banka
J&T Banka
mBank
Twisto
Moneta Money Bank
Edenred
 
Ostatné dostupné banky o uvedení uvažujú, alebo majú dohodnutý termín spustenia služby. Do konca roka môže byt situácia oveľa priaznivejšia.
 

Budem za Apple Pay platiť

 
Ak si porovnáme spolu dve platobné služby Apple Pay a G Pay (Google Pay) situácia je odlišná. Kým G Pay je bezplatná služba, lebo samotný Google nespoplatňuje svoj operačný system a je vedený, ako voľne dostupná open source platforma (otvorená platforma), tak Apple je uzavretá platforma. Tu je ten rozdiel. Google, ani od užívateľa, ani od banky alebo spoločnosti nevyžaduje žiadnu platbu za službu G Pay. Zatiaľ čo Apple má dohodu s bankami o určitej platbe smerom banka - Apple, za vykonanú transakciu. Ale s prísnymi podmienkami, kedy banka nesmie náklady preniesť na koncového užívateľa. V praxi to znamená, že ten kto platí mobilom službou Apple Pay, nesmie pocítiť žiadne poplatky svojej banky, ale tá bude nejakú sumu odvádzať spoločnosti Apple. Napriek tomu sa to bankám oplatí, pre veľký objem transakcií. Ale koncový užívateľ, majiteľ platobnej karty banky, to nepocíti. Napriek tomu, že sa niekoľko zahraničných bank v iných krajinách snažili o spoplatnenie služby, Apple striktne v rámci dohôd s bankami vyžaduje, aby sa poplatky Apple voči bankám nepreniesli na koncového užívateľa. Apple Pay je služba zadarmo alebo v rámci už existujúceho balíka užívateľa.
 

Bude sa dať platiť službou Apple Pay aj v e-shopoch

 
Službou Apple Pay môžete platiť na všetkých termináloch, ktoré podporujú bezkontaktné platby a to nielen za tovar, ale aj za služby. Platba ja možná aj v e-shopoch, ktoré budú mať takéto riešenie implementované. Obchodník môže túto službu nastaviť pre svoj e-shop. Samozrejme, že skôr než začne službu prevádzkovať, musí kontaktovať svojho poskytovateľa platobných služieb o umožnení akceptovať platby službou Apple Pay. Platby Apple Pay bude možné využívať aj priamo v aplikáciách, ktoré budú túto možnosť ponúkať. Priamo v aplikácii nájdete tlačidlo BUY whit Apple Pay. 
 

Bezpečnosť platby cez Apple Pay

 
Údaje, ktoré poskytuje užívateľ sú chránené pomocou vstavaných bezpečnostných prvkov na úrovni hardvéru aj softvéru v zariadení. V podstate informácie o platobnej karte, ktoré zadá užívateľ cez Wallet pre službu Apple Pay sa v zašifrovanej podobe odošlú na servery spoločnosti Apple. Následne ich Apple dešifruje, aby rozpoznal platobnú sieť vašej krajiny a znovu ich zašifruje pomocou kľúča. Ten dokáže odomknúť len vaša platobná sieť na zaistenie služby tokenov zabezpečenia. Tento proces sa vykonáva pri aktivácii služieb a následne sa v zariadení vytvorí niekoľko jednorazových tokenov pre platby. Nie je potrebné nikam zadávať PIN kód karty, pretože autentifikácia prebieha pomocou Touch ID alebo Face ID. Bezpečnosť spočíva v tom, že v mobilnom zariadení sa neukladajú žiadne dáta, ktoré sú vyhľadateľné v systéme. Celá platba prebieha pomocou virtuálneho čísla. Jediné údaje o vašej karte sú uložené v chipe iPhonu nezávisle od iOS a pri platbe sa prenášajú iba tokeny - identifikátory z vášho zariadenia na post terminál. Obchodník teda nepozná údaje o vašej fyzickej platobnej karte, pretože k platbe je použitý práve ten vygenerovaný token. V tomto smere je platba oveľa bezpečnejšia, ako platba fyzickou kartou. Jediné, čo sa môže stať, že sa vybije batéria v mobile a vylúčiť sa nedá, ani spadnutie aplikácie alebo operačného systému v zariadení. 
Čo je plusom pre Apple Pay, že napriek platbe nad 20 € nemusíte zadávať nikde PIN kód, ale stačí odomknúť (autorizovať) iPhone bezpečnostným prvkom, ktorý používate (Face ID alebo Touch ID). 
 

Musím byť online

 
Nemusíte byť pripojený online pomocou Wi-Fi, ani cez data. V rámci platby sa využije niekoľko tokenov, ktoré sú uložené vo vašom mobilnom zariadení, aj ak ste off-line. Samozrejme, že tento spôsob nejde využívať donekonečna, ale je tu predpoklad, že sa predsa len po určitom čase online pripojíte. 
 

S Pay sa roztrhlo vrece

 
Služby Apple Pay a G Pay, nie sú jedinými bezkontaktnými, mobilnými platbami pomocou zariadenia. Podobné služby zaviedli pre svoje chytré zariadenia aj GARMIN a FITBIT. Takže, ak máte tú správnu banku a hodinky Garmin alebo Fitbit, môžete nimi platiť službou Garmin Pay alebo Fitbit Pay.
 

Časové rozdiely uvedenia Apple Pay do rôznych krajín a prvé štatistiky platbami s touto službou

Slovensko dostalo Apple Pay oproti iným krajinám o dosť neskôr. Boli sme v jednej z posledných vĺn, kam sa spoločnosť Apple po jednaní s bankami rozhodla svoju službu uviesť. V Českej republike už túto službu používajú niekoľko mesiacov. Dokonca aj Ukrajina si platby Apple Pay užíva už rok. Aktuálne je Apple Pay v 54 krajinách, vrátane Slovenska. Výber krajín a načasovanie spustenia služby Apple Pay bolo na rozhodnutí spoločnosti Apple podľa ich vlastných kritérií. Informáciu postupnosti a akou  metódou sa riadili neuviedli. Každá z bank je v určitej väčšej medzinárodnej skupine a práve tam by mohlo byť vodíkom, akým Apple pri dohodách postupovali.
  
Za 1. mesiac spustenia služby v Českej republike aktivovalo Apple Pay 200 000 ľudí, čo je v porovnaní za rok aj niečo, od spustenia služby G Pay, ktorá dosiahla rovnaké čísla, určite lepšie skóre pre používateľov Apple Pay. Na Slovensku si za prvé 3 hodiny v banke, ktorá prvá ponúkla Apple Pay aktivovalo službu 4 000 klientov. Iná banka uvádza za prvých 12 hodín 15 000 klientov. Po niekoľkých dňoch od spustenia služby Apple Pay sú tieto čísla oveľa väčšie a platby za nákupy v jednej z podporujúcich bánk presiahli 1 milión. Stále zostáva v hre niekoľko bánk, ktoré plánujú spustenie tejto služby Pritom musíme zohľadniť fakt, že dopredu nebola žiadna masívna kampaň. Aspoň nie oficiálne, aj keď fanúšikovia Apple už dopredu na spustenie Apple Pay informovali na fórach. 
 
Ak vaše zariadenie podporuje službu Apple Pay, rovnako vaša platobná karta a banka, nič vám nebráni platiť za nákup mobilom. Samozrejme, že pre úspešný priebeh transakcie musíte disponovať dostatkom finančných prostriedkov.