Kancelária a škola

Binaurálne rytmy, beaty šťastia

Čo sú binaurálne rytmy?

Počuli ste niekedy o binaurálnych rytmoch alebo binaurálnom zvuku? Pri počúvaní dvoch tónov, keď ide každý do iného ucha a mierne sa líšia frekvenciou, mozog spracuje zvuk na základe rozdielu frekvencií. Toto nazývame binaurálny rytmus. Napríklad počúvate zvuk v ľavom uchu, ktorý má frekvenciu 132 Hz a v pravom uchu počúvate zvuk s frekvenciou 121 Hz. Ľudský mozog sa postupne dostáva do synchronizácie s rozdielom tých 11 Hz. Namiesto toho, aby ste počuli dva rôzne tóny, počujete tón s frekvenciou 11 Hz (dodatočne k dvom tónom daným každému uchu). Binaurálne rytmy sa preto považujú za takzvané sluchové ilúzie. Aby binaurálny rytmus fungoval, musia mať dva tóny frekvenciu menej ako 1000 Hz. Zdroj a rozdiel medzi týmito dvoma tónmi nemôže byť väčší ako 30 Hz. Zachovaná musí byť aj podmienka, že tóny počúvate oddelene, jeden cez každé ucho.

 

Majú alebo nemajú binaurálne rytmy zdravotné účinky?

V minulosti boli binaurálne rytmy skúmané a tiež používané, ako pomôcka pri ladení nástrojov, ako sú klavíry a organy. V polovici 19. storočia sa stali záujmom mnohých fyzikov a psychológov. Len pár rokov dozadu sa začali spájať s potencionálnymi zdravotnými výhodami. Začali sa objavovať tvrdenia, že binaurálne rytmy vyvolávajú rovnaký duševný stav, ako pri meditácii, ale v oveľa kratšom čase. 


Pripisuje sa im, že: 

- znižujú stres a úzkosť

- zvyšujú sústredenosť a koncentráciu

- zvyšujú relaxáciu

- podporujú pozitívnu náladu, kreativitu

- pomáhajú zvládnuť bolesť

Meditácia vs binaurálne rytmy

Meditácia je stav upokojenia mysle a vyladenia počtu náhodných myšlienok, ktoré ňou prechádzajú. Ukázalo sa, že pravidelná meditácia znižuje stres a úzkosť, spomaľuje starnutie mozgu a stratu pamäti. Podporuje duševné zdravie a predlžuje rozsah pozornosti. Pravidelné praktizovanie meditácie je dosť náročné, preto ľudia hľadajú pomoc v technológiách. Binaurálne rytmy medzi 1 a 30 Hz údajne vytvárajú rovnaký vzor mozgových vĺn, aký by človek zažil počas meditácie. Keď počúvate zvuk s určitou frekvenciou, vaše mozgové vlny sa zosynchronizujú s touto frekvenciou. Teoreticky teda binaurálne rytmy môžu pomôcť navodiť frekvenciu potrebnú pre mozog na vytvorenie rovnakých vĺn, ktoré bežne zažíva človek počas hlbokej meditácie. Použitie binaurálnych rytmov týmto spôsobom sa niekedy nazýva technológia strhnutia mozgových vĺn.

 

 

Ako začať s binaurálnými rytmami?

Všetko, čo potrebujete na experimentovanie s binaurálnými rytmami, je zvuk s binaurálnym rytmom a stereo slúchadlá. Zvukové súbory s binaurálnými rytmami nájdete vo veľkom množstve napríklad na YouTube, Spotify alebo v podcastoch s touto tematikou. Na to, aby to fungovalo musia mať dva tóny frekvenciu menej ako 1000 Hz. Zdroj a rozdiel medzi týmito dvoma tónmi nemôže byť väčší ako 30 Hz. V tejto vymedzenej škále frekvencii majú binaurálne rytmy podľa rozsahu v akom sa nachádzajú svoju účinnosť pre požadovaný stav.

 

Binaurálne rytmy v rozsahu delta (1 až 4 Hz) sa spájajú s hlbokým spánkom a relaxáciou.

Binaurálne rytmy v rozsahu teda (4 až 8 Hz) sú určené na REM spánok, zníženú úzkosť, relaxáciu, ako aj meditatívne a tvorivé stavy.

Binaurálne rytmy vo frekvenciách alfa (8 až 13 Hz) sú odporúčané, ako podpora relaxácie, pozitivity a zníženia úzkosť.

Binaurálne rytmy v nižších beta frekvenciách (14 až 30 Hz) sú na zvýšenie koncentrácie a bdelosti, riešenie problémov a zlepšenie pamäti.

Zistilo sa, že binaurálne rytmy s frekvenciou 40 Hz sú užitočné pri zlepšovaní tréningu, učenia sa,  štúdia.

 

Zásada, ktorá platí pri meditácii je platná aj pri počúvaní binaurálnych rytmov. Najlepšie je sedieť na pohodlnom mieste, bez rušivých vplyvov. Každodenné počúvanie minimálne po dobu 30 minút prinesie výsledky. Neskôr môžete experimentovať s dĺžkou počúvania binaurálnych rytmov, aby ste zistili, aká dĺžka vám vyhovuje. Ak napríklad pociťujete vysokú úroveň úzkosti alebo stresu, môžete počúvať dlhšie.

 

Výskum na podporu tvrdení o zdravotných účinkoch

Zatiaľ čo väčšina štúdií o účinkoch binaurálnych rytmov nepotvrdila alebo len v malej miere podporila prínos, existuje niekoľko, ktoré poskytujú dôkaz, že táto sluchová ilúzia má skutočne zdravotné výhody. Ide najmä o výskum v oblasti účinkov na úzkosť, náladu a výkonnosť. Jeden väčší výskum z roku 2011 randomizovanej a kontrolovanej štúdie skúmal použitie binaurálnych rytmov u 291 pacientov prijatých na pohotovosť v nemocnici. Vedci pozorovali významné zníženie hladín úzkosti u pacientov vystavených zvuku so zabudovanými binaurálnými rytmami v porovnaní s tými, ktorí počúvali zvuk bez binaurálnych rytmov alebo bez zvuku. Štúdia z roku 2019 kombinovala účinky binaurálnych rytmov a autonómnej senzorickej meridiánovej odozvy (ASMR), fenoménu relaxačnej reakcie na určité zvukové alebo vizuálne spúšťače. Bolo zistené, že kombinácia týchto dvoch je výhodnejšia, ako každá samostatne.


Má počúvanie binaurálnych rytmov nejaké vedľajšie účinky?

Iná štúdia zase skúmala vedľajšie účinky pri počúvaní binaurálnych rytmov. Doposiaľ neboli známe žiadne vedľajšie účinky. Rizikom by mohlo byť dlhodobé vystavenie zvukom nad 85 decibelov a tým poškodenie sluchu. To je približne úroveň hluku, ktorý produkuje hustá premávka v meste. Technológia binaurálnych rytmov sa neodporúča tým, ktorý majú epilepsiu.

Binaurálne rytmy vyvolávajú stav, ako po použití omamných látok

Často sa binaurálnym rytmom prikladá účinok povznášajúcej nálady. Niekde medzi frekvenciou 8 - 13,9 Hz dochádza k stavu intoxikácie. Práve v tomto rozsahu telo produkuje väčšinu serotínu, čo je hormónom šťastia. Pri tejto frekvencii zažívajú ľudia pocity podobné tým, ako pri používaní alkoholu alebo ľahkých drog. Bohužiaľ žiadna oficiálna štúdia toto tvrdenie nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Existuje však prieskum o tom, že ľudia na celom svete chcú zmeniť svoje vedomie práve pomocou binaurálnych rytmov. 


Ak si chcete účinok otestovať sami, vyberte si niektoré z binaurálnych rytmov a vyskúšajte to. Stačia vám na to stereo slúchadlá, ktoré dokážu prehrávať zvuky s nízkym kmitočtom. Počúvajte zvolené binaurálne rytmy aspoň 15 minút. Je potvrdené, že najmenej 7 minút trvá mozgu, kým zvuky synchronizuje. Vyskúšali sme binaurálnu nahrávku so zaujímavým názvom Nezábudka (Forget-Me-Not) v dĺžke 18 minút, ktorej účelom malo byť vyplavenie Endorfínu (neurotransmiter navodzujúci pocit šťastia, radosti) do mozgu. V nahrávke boli použité binaurálne rytmy o frekvencii 6,3 Hz. Mierny pocit šťastia sa dostavil. Naozaj je ťažké posúdiť z jednej nahrávky, či za to boli zodpovedné binaurálne rytmy alebo očakávanie na princípe placebo efektu.