Kancelária a škola

Decentralizované siete alebo web 1.0, 2.0 a 3.0

Web v tej podobe, ako ho poznáme dnes je odlišný od toho, ako bol pred vyše 10-timi rokmi. Ako všetky technológie aj web sa rokmi vyvíjal a stále vo vývoji pokračuje. Celkový vývoj by sme mohli rozdeliť do troch samostatných etáp A to : WEB 1.0, WEB 2.0 a WEB 3.0. prvá verzia WEB 1.0 bol dôležitou súčasťou internetu niekde v rokoch 1991 až 2004. Išlo v podstate o webové stránku, ktoré boli zamerané na textové informácie a neskôr s pridaním obrázkového formátu. Web pozostával zo stránok so statickým obsahom. To bol rozdiel medzi neskorším dynamickým HTML. O interaktivite sa v podstate ani nedá hovoriť. Web 1.0 bol primárne určený na čítanie obsahu.

 

S príchodom verzie WEB 2.0 sa menila interakcia obsahu a pribudol pojem sociálny web. Kým v prvej verzii boli tvorcovia obsahu vývojári a ostatní účastníci boli väčšinou konzumenti obsahu, tak WEB 2.0 túto hranicu pomaly stiera a tvorcom obsahu sa môže stať v podstate ktokoľvek. Hlavne v časti sociálny web je predurčený na zdieľanie myšlienok, mediálnych a textových súborov. WEB 2.0 sa stal vďaka tomu obľúbeným sociálnym miestom na zdieľanie názorov. Popularita niektorých aplikácií spôsobila ich vývoj a nasledoval krok, ktorý sa dal predvídať a to speňaženie aplikácií a služieb. Prebieha to v niekoľkých fázach, na konci ktorých je samozrejme zisk. Môžeme tomu hovoriť aj návrat investícií do vývoja aplikácie alebo určitej platformy. Pre WEB 2.0 sú typické dve veci a to je Zisk a bezpečnosť alebo skôr ohrozená bezpečnosť a súkromie.


Ako to funguje? 

Najprv spoločnosť predstaví aplikáciu a väčšinou zadarmo. Jej cieľom je získať čo najviac používateľov. Ak dosiahne určitý objem, už jej nejde o získavanie, ale spoplatnie aplikácie. Možno nie samotnú aplikáciu, ale pridá platené doplnky. Nemôžeme sa tomu čudovať. Ide o návratnosť investícií. Tento model sa prekonvertoval vlastne do nárastu platenej reklamy a predaja osobných údajov.

 

 

Práve WEB 3.0 by mal vyriešiť nedostatky WEBu 2.0. Celkové prehodnotenie tohto spôsobu. Medzi týmito verziami je niekoľko zásadných rozdielov. Tým základným je výraz „decentralizácia“, to je jadrom. WEB 3.0 by mal byť v prvom rade overiteľný, nedôverčivý, samosprávny, bez povolení, distribuovaný a robustný s natívnymi platbami. Vývojári by nemali ponúkať žiadne aplikácie, ktorých beh je podmienený jedným serverom a údaje ukladané do jedinej databázy. Aplikácie by mali bežať na blockchainoch, takzvaných decentralizovaných sieťach.


Dosiahnutie stabilnej a bezpečnej decentralizovanej siete je pre vývojárov motivovaciou. Tým vlastne súťažia o poskytovanie služieb vysokej kvality. Keď vravíme o WEBe 3.0, máme možnosť si všimnúť, že kryptomena je jej súčasťou. Stáva sa to, že kryptomena hrá veľkú úlohu v mnohých z týchto protokolov. Poskytuje token pre každého, kto sa chce sám podieľať na tvorbe, riadení, prispievaní alebo zlepšovaní niektorého z projektov. Samotné protokoly môžu ponúkať množstvo služieb, ako sú výpočty, úložisko, šírka pásma, identita, hosting a ďalšie webové služby bežne poskytované poskytovateľmi Cloudu v minulosti. Používatelia sa účasťou na protokole môžu živiť rôznymi spôsobmi, v technickej aj netechnickej rovine. Spotrebitelia služby zvyčajne platia za používanie protokolu, podobne ako by dnes platili poskytovateľovi Cloudu, akým je AWS. S výnimkou web3 idú peniaze priamo účastníkom siete. V tomto, podobne ako v mnohých formách decentralizácie, uvidíte, že sa zbavia nepotrebných a často neefektívnych sprostredkovateľov. Tokeny tiež predstavujú určitú natívnu platobnú vrstvu, ktorá je úplne bez hraníc a bez trenia. Spoločnosti ako PayPal vytvorili miliardy dolárov na umožnenie elektronických platieb. Tieto systémy sú príliš zložité a stále neumožňujú skutočnú medzinárodnú interoperabilitu medzi účastníkmi. Tiež vyžadujú, aby ste odovzdali svoje citlivé informácie a osobné údaje, aby ste ich mohli použiť. Krypto peňaženky ako MetaMask vám umožní integrovať jednoduché, anonymné a uzatvorenie medzinárodných platieb a transakcií do WEB3 aplikácií. Tokeny tiež prinášajú myšlienku tokenizácie a realizáciu tokenovej ekonomiky. Ak vezmeme do úvahy súčasný stav budovania softvérovej spoločnosti. Niekto príde s nápadom, ale na to, aby mohol začať stavať, potrebuje peniaze, aby sa uživil. Na získanie peňazí, prevezmú rizikový kapitál a rozdajú percentá spoločnosti. Tento druh investície okamžite zavádza nesprávne nastavené stimuly, ktoré z dlhodobého hľadiska nebudú v súlade s budovaním najlepšej používateľskej skúsenosti. Ak by sa spoločnosť niekedy stala úspešnou, bude trvať veľmi dlho, kým si niekto zainteresovaný uvedomí nejakú hodnotu, čo často vedie k rokom práce bez skutočnej návratnosti investícií. Uvažujme že je ohlásený nový a vzrušujúci projekt, ktorý rieši skutočný problém. Na jeho budovaní alebo investovaní sa môže podieľať každý od prvého dňa. Spoločnosť oznamuje uvoľnenie x počtu tokenov a dáva 10 % prvým staviteľom, 10 % dáva na predaj verejnosti a zvyšok odkladá na budúce platby prispievateľov a financovanie projektu. Všetky strany môžu použiť svoje tokeny na hlasovanie o zmenách budúcnosti projektu a ľudia, ktorí pomohli vybudovať projekt, môžu predať niektoré zo svojich podielov, aby zarobili peniaze po vydaní tokenov.

Keďže dáta blockchainu sú doslova verejné a otvorené, kupujúci majú úplnú transparentnosť v tom, čo sa deje. To je v kontraste s nákupom vlastného imania v súkromných alebo centralizovaných podnikoch, kde je veľa vecí často zahalených tajomstvom. Dobrým príkladom je aplikácia Radicle (decentralizovaná alternatíva GitHub), ktorá umožňuje zúčastneným stranám podieľať sa na riadení ich projektu. Gitcoin je ďalší, ktorý umožňuje vývojárom dostávať zaplatené v kryptomene za to, že skočia a pracujú na problémoch s otvoreným zdrojom. Yearn umožňuje zúčastneným stranám podieľať sa na rozhodovaní a hlasovaní o návrhoch. Uniswap , SuperRare , The Graph , Audius a nespočetné množstvo ďalších protokolov a projektov vydali tokeny ako spôsob, ako umožniť vlastníctvo, účasť a správu.

Vo WEBe 3.0 funguje aj Identita podstatne inak, než na čo sme dnes zvyknutí. Väčšinu času v aplikáciách WEB 3.0 budú identity spojené s adresou peňaženky používateľa interagujúceho s aplikáciou.

Tam je rozdiel od metód autentifikácie WEB 2.0, ako je OAuth alebo e-mail + heslo (ktoré takmer vždy vyžadujú, aby používatelia odovzdali citlivé a osobné informácie), sú adresy peňaženiek úplne anonymné, pokiaľ sa používateľ nerozhodne s nimi verejne spojiť svoju vlastnú identitu. Ak sa používateľ rozhodne používať rovnakú peňaženku vo viacerých dapps, jeho identita je tiež bezproblémovo prenosná medzi aplikáciami, čo mu umožňuje časom budovať si reputáciu.

Protokoly a nástroje ako Ceramic a IDX už umožňujú vývojárom zabudovať do svojich aplikácií suverénnu identitu, ktorá nahradí tradičné vrstvy autentifikácie a identity. Nadácia Ethereum má tiež funkčnú RFP na definovanie špecifikácie „Prihlásiť sa pomocou Etherea“, ktorá by pomohla poskytnúť efektívnejší a zdokumentovaný spôsob, ako to urobiť v budúcnosti. Toto je tiež dobré vlákno, ktoré načrtáva niektoré zo spôsobov, ako by to zlepšilo tradičné toky autentifikácie. 

Ohľadom WEBu 3.0 je toho ešte veľa a toto sú len základné fakty.  Skôr ci neskôr začneme vnímať decentralizáciu siete úplne naplno  a so všetkým, čo k tomu patrí.