Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Externý disk na zálohovanie dát

Vybrať správny externý disk pre zálohovanie dát je dôležité, aby ste mali dostatok miesta na uloženie vašich dát a zabezpečili ich bezpečnosť. Tu je niekoľko faktorov, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere externého disku.

Kapacita

Skontrolujte, aká veľká kapacita je potrebná na zálohovanie vašich dát. Vezmite do úvahy veľkosť súborov, ktoré plánujete zálohovať aj možnosť budúceho rozšírenia. 

Typ disku

Existujú dva hlavné typy externých diskov - pevné disky (HDD) a pevné disky so stavovým pamäťovým médium (SSD). HDD disky sú lacnejšie a majú väčšiu kapacitu, zatiaľ čo SSD disky sú rýchlejšie, odolnejšie a menej náchylné na poškodenie.

Pripojenie

Skontrolujte, či váš počítač alebo zariadenie podporuje pripojenie externého disku. Bežné typy pripojenia sú USB, Thunderbolt alebo eSATA. USB 3.0 alebo vyššie je najbežnejšie a dostatočne rýchle pre väčšinu používateľov.

Cena

Rozpočet je tiež dôležitým faktorom pri výbere externého disku. Ceny sa líšia v závislosti od kapacity a typu disku. SSD disky sú zvyčajne drahšie ako HDD disky.

Výrobca a hodnotenie

Skontrolujte recenzie a hodnotenia rôznych značiek a modelov. Zamerajte sa na spoľahlivé značky s dobrým hodnotením a zárukou.

Rozmery a prenositeľnosť

Ak plánujete často cestovať so svojím externým diskom, zvážte jeho veľkosť a hmotnosť. Externé disky s menšími rozmermi a vyššou prenositeľnosťou môžu byť v tomto prípade výhodné. Rovnako aj disky s odolným puzdrom. 

Zálohovacie softvéry

Niektoré externé disky majú dodávaný zálohovací softvér, ktorý môže uľahčiť a automatizovať proces zálohovania.

Po zvážení týchto faktorov si vyberte externý disk, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Nezabudnite tiež pravidelne kontrolovať integritu a spoľahlivosť vašej zálohy, aby ste sa uistili, že vaše dáta sú bezpečné.

Ako je to s kapacitou?

Kapacity externých diskov sa pohybujú od 250 GB až po 6 TB. Existujú rôzne modely a značky diskov s rôznymi kapacitami, aby vyhovovali potrebám rôznych používateľov. Pri výbere kapacity disku je dôležité zvážiť, aké množstvo dát plánujete ukladať a zálohovať. Ak máte veľké množstvo súborov, videí alebo fotografií, môže byť vhodné zvoliť disk s väčšou kapacitou.

Na trhu sa tiež objavujú externé SSD disky, ktoré sú rýchlejšie a odolnejšie. Ich kapacity sa pohybujú od menších 250 GB až po väčšie 4 TB.

Ak máte konkrétne požiadavky alebo potrebujete viac informácií o konkrétnych modeloch diskov, odporúčam sa pozrieť na webové stránky obchodov alebo recenzie produktov, kde nájdete podrobnejšie informácie o dostupných kapacitách a vlastnostiach diskov.

Rýchlosť zápisu dát

Aj samotná rýchlosť zápisu dát na externe disky závisí od typu disku. Existujú dva hlavné typy externých diskov - pevné disky (HDD) a pevné disky so stavovým pamäťovým médium (SSD).

HDD disky majú nižšiu rýchlosť zápisu v porovnaní so SSD diskami. Ich rýchlosť zápisu sa meria v megabajtoch za sekundu (MB/s) a môže sa pohybovať v rozmedzí niekoľkých desiatok až stoviek MB/s.

SSD disky sú rýchlejšie a ponúkajú vyššiu rýchlosť zápisu. Ich rýchlosť zápisu sa meria tiež v MB/s a môže dosahovať niekoľko stoviek až tisícov MB/s.

Je dôležité si uvedomiť, že konkrétna rýchlosť zápisu môže závisieť od konkrétneho modelu a výrobcu disku. Preto je vhodné skontrolovať technické špecifikácie konkrétneho disku, ktorý vás zaujíma, aby ste získali presné informácie o jeho rýchlosti zápisu.

Najlepšie externé disky zoradené podľa predajnosti

Kingston XS1000 SSD 2 TB 

Externý disk 2 TB (2000 GB SSD úložisko), s pripojením USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1), rýchlosť čítania až 1050MB/s, rýchlosť zápisu až 1000MB/s, materiál plast a kov, kábel súčasťou balenia. Typ konektora USB-C.

Rozmery: 13,5 × 32,6 × 69,5 mm (V׊×H), hmotnosť 44,8 g

 

 

Samsung Portable SSD T7 1 TB

Externý disk 1 TB (1000 GB SSD úložisko), s pripojením NVMe, rýchlosť čítania až 1050MB/s, rýchlosť zápisu až 1000MB/s, 256 bitové hardwarové AES, materiál hliník, kábel súčasťou balenia. Typ konektora USB-C.

Rozmery: 8 × 85 × 57 mm (V׊×H), hmotnosť 58 g

 

 

WD 2,5“ HDD  Elements Portable 5 TB

Externý disk 5 TB (5000 GB HDD úložisko), formát 2.5", s pripojením USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), materiál plast, kábel súčasťou balenia.

Rozmery: 21 × 82 × 110,5 mm

 

 

Náš TIP  (odolný disk)

ASUS TUF Gaming AS 1 TB

Externý disk s vysokou odolnosťou proti pádu (MIL-STD-810) s telom z hliníkovej zliatiny, IP68. Typ úložiska SSD, s pripojením USB 3.2 Gen 2, konektor USB-C. Kompletná ochrana dát pomocou softvéru NTI Backup Now EZ pre zálohu so šifrovaním. Rýchlosť 10 Gb/s. Ideálny disk pre hráčov, ktorý si potrebujú prenášať spoľahlivo svoje dáta.

Rozmery: 125 x 54x 13 mm (157 g)

 

 

Najčastejšie chyby diskov

Najčastejšie chyby diskov môžu byť spôsobené rôznymi faktormi.

 

Chybné sektory

Tieto chyby môžu byť spôsobené zlým použitím pevného disku, pre ktorý sú generované chybné sektory alebo nejakým zlyhaním systémového oddielu.

Mechanické poruchy

Pevné disky obsahujú pohyblivé časti, ako sú načítanie a motory. Mechanické poruchy môžu vzniknúť z dôvodu opotrebenia alebo poškodenia týchto častí, čo vedie k chybám pri čítaní a zápise dát. 

Systémové chyby

Niektoré chyby môžu byť spôsobené problémami so systémom, ako sú chyby v ovládačoch, nekompatibilita s operačným systémom alebo problémy s napájaním.

Poruchy pamäťových médií

Pamäťové média, ako napríklad USB kľúče a pamäťové karty, môžu tiež trpieť chybami. Tieto chyby môžu byť spôsobené nesprávnou manipuláciou pri inštalácii nového disku do počítača alebo inými faktormi.

Je dôležité mať na pamäti, že tieto sú len niektoré z najčastejších chýb diskov a existuje mnoho ďalších možných problémov. Ak sa vyskytne chyba na vašom disku, odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc alebo skontaktovať výrobcu disku pre riešenie problému. 

Pevný externý disk vs Cloud 

Porovnanie zálohovania na pevné externé disky a cloudové služby zahŕňa niekoľko faktorov, ako je bezpečnosť, dostupnosť, kapacita, pohodlie a náklady. Tu je niekoľko aspektov, ktoré môžete zvážiť.

Pevné externe disky

 

Bezpečnosť

Vaše dáta sú uložené na fyzickom disku, ktorý je vo vašej fyzickej kontrole. Ak disk nie je pripojený k internetu, je menej pravdepodobné, že by bol náchylný na útoky z internetu. Avšak, ak zariadenie s externým diskom bude fyzicky poškodené alebo stratené, môžete prísť o dáta.

Dostupnosť

Môžete mať okamžitý prístup k svojim dátam, pretože sú uložené na fyzickom disku, ktorý je pripojený priamo k vášmu počítaču.

Kapacita

Pevné externe disky sú k dispozícii s rôznymi kapacitami, od niekoľkých gigabajtov až po terabajty dát.

Pohodlie

Zálohovanie na externý disk vyžaduje fyzickú manipuláciu s diskom a pravidelné obnovenie zálohovacích kópií.

Náklady

Pevné externe disky majú obvykle nízke náklady na počiatočnú investíciu, ale môžu byť nákladné, ak potrebujete viacero diskov pre väčšiu kapacitu.

Cloudové služby

 

Bezpečnosť

Cloudové služby majú zvyčajne vyššiu úroveň bezpečnosti, pretože vaše dáta sú šifrované a uchovávané na serveroch s vysokou úrovňou ochrany. Avšak, dôvera v poskytovateľa cloudových služieb je kľúčová.

Dostupnosť

Vaše dáta sú prístupné z akéhokoľvek zariadenia s pripojením na internet. Nemusíte mať so sebou fyzický disk a môžete pristupovať k svojim dátam z akéhokoľvek miesta.

Kapacita

Cloudové služby ponúkajú rôzne úrovne kapacity, ktoré sa môžu prispôsobiť vašim potrebám. Niektorí poskytovatelia ponúkajú aj možnosť rozšírenia kapacity podľa potreby.

Pohodlie

Zálohovanie do Cloudu je pohodlné, pretože sa vykonáva automaticky alebo na základe zvoleného plánu. Nemusíte sa starať o fyzickú manipuláciu s diskom.

Náklady

Náklady na cloudové služby môžu byť mesačné alebo ročné, v závislosti od poskytovateľa a úrovne kapacity. Môže byť nákladné pre dlhodobé používanie v porovnaní s jednorazovou investíciou do externého disku.

Je dôležité zvážiť svoje potreby, dôležitosť dát a osobné preferencie pri rozhodovaní medzi pevným externým diskom a cloudovými službami. Mnoho ľudí kombinuje obe metódy zálohovania pre zvýšenie bezpečnosti a dostupnosti svojich dát.

Ako naformátovať externý disk 

Formátovanie externého disku je proces, ktorým sa vymaže všetok obsah na disku a vytvorí sa nový súborový systém.

Tu je postup, ako formátovať externý disk:

Pripojte externý disk k vášmu počítaču pomocou USB kábla alebo iného vhodného pripojenia.

Otvorte správcu súborov alebo Diskovú správu vo vašom operačnom systéme. V systéme Windows môžete použiť napríklad správcu súborov alebo Disk Management.

Nájdite externý disk v zozname diskov a vyberte ho.

Kliknite pravým tlačidlom myši na vybraný disk a vyberte možnosť "Formátovať".

Zvoľte požadovaný systém súborov pre formátovanie. Na výber môžete mať rôzne možnosti, ako napríklad NTFS, FAT32 alebo exFAT. Vyberte systém súborov podľa vašich potrieb a kompatibility s inými zariadeniami.

Ak chcete, môžete zmeniť názov disku a vybrať možnosti formátovania, ako napríklad rýchle formátovanie alebo kontrolu povrchu disku.

Potvrďte formátovanie a počkajte, kým sa proces dokončí. Trvanie formátovania závisí od veľkosti disku a rýchlosti vášho počítača.

Je dôležité si uvedomiť, že formátovanie externého disku vymaže všetky dáta na disku. Pred formátovaním si preto zálohujte všetky dôležité údaje, aby ste ich nestratili.