Kancelária a škola

História tlače

Viete si predstaviť svet bez tlače? Bez kníh, novín, letákov, plagátov, brožúr, vizitiek a farebných časopisov? Tlačiarne a všeobecne tlač je odvetie, bez ktorého si dnes nevieme predstaviť život. Napriek digitalizácii a internetu, má tlačené slovo stále svoju dôležitosť. Kedy sa tlač dostala do povedomia ľudí? Ako sa tento vynález zapísal do dejín?

Prečo vznikla tlač

Hovorené slovo a myšlienky a dokonca aj knihy boli pred tlačou zaznamenávané ručne písaným písmom alebo úplne na začiatku vyrývanými symbolmi. Písané listiny sa s vynálezom strojovej tlače začali zaznamenávať na papier novou metódou. Prvé zmienky o tlači a tlačovom stroji sme zaznamenali v 30. rokoch minulého storočia. Nemec Johann Gutenberg prišiel na to, ako zlepšiť vynález tlače známi, ako mechanické rozmožovanie textu. ten bol známi už v Číne a Koreji. V tom čase sa na tlač používal spôsob podobný dnešnej pečiatke. Do dreva sa vyrezali znaky, ktorí sa po namočení do atramentu vytlačili na plátno alebo papier. Namiesto drevených blokov začal Gutenberg používať kov. Na drevenú doštičku tak mohol ukladať kovové bloky, ktorými vytváral nové slová a celé texty. Hoci išlo o pomerne primitívne zariadenie, malo veľký úspech a Gutenberg ním vytlačil prvú tlačenú knihu, reprodukciu Biblie. Po ňom bolo zariadenie pomenované, ako Gutenburgský tlačový stroj, pohyblivý typ.

Návrh na zostrojenie prvej tlačiarne však vyšiel od Charlesa Babbagea, ktorý vynašiel aj počítač. Podľa plánov tohto anglického matematika bol v roku 1891 zostrojený funkčný diferenčný stroj a v roku 1900 aj prvá tlačiareň.Tento vynález však ostal dlho iba na papierových plánoch. Spomenúť môžeme aj reťazové a bubnové tlačiarne, ktoré sa objavili ešte pred nástupom ihličkových tlačiarní.

Prvou právoplatne uznávanou tlačiarňou sa stal model spoločnosti Epson. Išlo o ihličkovú tlačiareň EP-01. V roku 1968 predstavila spoločnosť už pod názvom Epson prvú sériovo vyrábanú ihličkovú tlačiareň Electronic Printer 101 (EP 101). O desať rokov neskôr, v roku 1978 bola na trhu 9-ihličková tlačiareň tejto spoločnosti. Epson je dodnes jedným z najznámejších výrobcov tlačiarní a multifunkcií, okrem iného. V jeho portfóliu nájdete stále ihličkové tlačiarne, ale aj atramentové a laserové zariadenia. Prvenstvo ihličkových tlačiarní im však nikto nevezme.

Atramentová tlačiareň odoláva času

Hoci atramentová tlačiareň bola vyvinutá už v 50. rokoch minulého storočia do povedomia sa dostala až v 70. rokoch, keď už dokázali reprodukovať digitálne obrazy z počítačov. Neoficiálné prvenstvo môžeme pripísať spoločnosti IBM. Do popredia ich však dostali spoločnosti Epson, Canon a Hewlett Packard. Napriek tomu, že sa atramentové tlačiarne dostali do širšieho povedomia aj v 80. rokoch, na ich vývoji sa pracovalo už skôr a to 20 rokov predtým. Svoj podiel má aj spoločnosť Siemens, ktorá v roku 1977 predviedla  atramentová tlačiareň typu drop-on-demand. Prvou dostupnou tlačiarňou pre verejnosť bol model HP DeskJet v roku 1988.  

Nástup laserovej technológie

Spoločnosť Xerox vyvinula prvé návrhy na laserovú tlačiareň v tom istom roku, ako keď pristal človek na mesiaci a to presne v roku 1969. V roku 1976 zase IBM uvoľnilo prvú komerčnú laserovú tlačiareň. V roku 1977 prevzala štafetu spoločnosť Xerox, ale v 1979 ukázala spoločnosť Canon svetu prvú laserovú stolnú tlačiareň. Nasledujúce roky boli malými súťažami spoločností HP, Apple Computer a Xerox. Spoločnosť OKI sa posunula od laserových tlačiarní k LED tlačiarňam. Dnes majú všetky významné spoločnosti v svojom portfóliu, okrem atramentových modelov zastúpené aj laserové zariadenia. Ale vývoj ide ďalej. Svet spoznáva prvú 3D tlačiareň.

Prvá 3D tlačiareň

Už v roku 1981 Hideo Kodama vynašiel dve metódy na výrobu trojrozmerných plastových modelov. Odvtedy bolo zaregistrovaných niekoľko patentov, ako predvoj systému 3D tlače. V roku 1988 sa objavila metóda technológie, ktorú dodnes používajú 3D tlačiarne. Od roku 1992 sa začali objavovať prvé 3D tlačiarne v predaji. Ich cena bola samozrejme vysoká a ovládanie iba pre technicky zdatných užívateľov. Posledných 10 rokov sa technológia 3D tlače progresívne vyvíja a zdokonaľuje. 3D tlačiarne sa dostali na trh v dostupných cenách pre bežných užívateľov. Zaujali miesto vo veľkých spoločnostiach, kde sa používa čoraz viac 3D tlač pri výrobnom procese. Táto technológia je prínosom nielen  pre strojársky a automobilový priemysel, ale aj v medicíne. 

Budúcnosť  tlače

Čoraz viac sa v spojení s tlačiarňami spomína umelá inteligencia. Čo sa týka technológie, atramentová, laserová, LED aj 3D tlač nestagnujú a sú stále inovované. Okrem širokého spektra rôznych druhov papiera, sa ako média používajú disky, plastové karty, textil. Atramentové náplne prešli tiež určitým vývojom a ich kvalita, vodeodolnosť a farebná stálosť je dnes samozrejme na inej úrovni, ako v čase ich nástupu na trh. Tlač a tlačiarne majú napriek digitalizácii stále svoj veľký význam a budú tu s nami ešte mnoho rokov. Pribudnú funkcie, zlepší sa výstupná kvalita tlače, budú viac spojené s internetom vecí a možno sa konečne odvážia výrobcovia zmeniť zaužívaný dizajn. Technológia tlače sa stále vyvíja a už dnes sa polemizuje o fotonickej tlači a vodivých atramentoch. Hlavným cieľom výrobcov bude ekologická tlač. Budú dbať na ešte väčšie zníženie odpadu a to nielen pri samotnej výrobe tlačiarní, ale aj recykláciu kaziet a papiera. Napriek prudkému vývoju technológií sú odvetia, kde tlač na papieri len ťažko niečo prekoná. Tlačená kniha ostane vždy tlačenou knihou, napriek alternatívnym možnostiam elektronických kníh a audiokníh, sa Print knihy predávajú najlepšie.