Kancelária a škola

Hľadáte kalkulačku na váš pracovný alebo študentský stôl?

Na pracovnom stole v každej kancelárii, ale aj v domácnosti alebo na študentskom stole, by nemala chýbať kalkulačka. Malé zariadenie na vykonávanie číselných výpočtov. Aj keď dnes už nájdete softvérové kalkulačky v mobile alebo počítači, predsa na niektoré výpočty je vhodná viac klasická hardvérová kalkulačka. Pri výbere v obchode alebo e-shope, narazíte na bohatú ponuku a nájsť tú správnu kalkulačku, vás môže trochu potrápiť. Pre bežné výpočty sa výberom veľmi nemusíte zaoberať, na zrátanie, odrátanie, násobenie a delenie a jednoduché funkcie odmocniny a percentá, vám poslúži akýkoľvek základný model. Ak potrebujete k svoje práci alebo pre študijné účely vykonávať zložitejšie výpočty, je dobré sa poobzerať po vedeckej alebo finančnej kalkulačke s bohatšími funkciami.

 

Kalkulačky a rozdiely medzi nimi

Je to neuveriteľné, ale základný model kalkulátora si môžete kúpiť už v cene okolo 1 €. Samozrejme, že nemôžete od takého modelu očakávať pokročilé funkcie, ale na bežné rýchle zrátanie stačí. My sa však pozrieme na to, aké druhy kalkulačiek na trhu existujú a rozdiely medzi nimi. Líšiť sa môžu dizajnom, veľkosťou, displejom, napájaním a na koniec, tým najdôležitejším funkciami.

 

Vreckové a stolné

Ako, už sám názov hovorí, ide buď o menšie kompaktné vreckové zariadenie alebo o kalkulátor väčších rozmerov, vhodný na umiestnenie na stole. Nejde síce o veľmi veľký produkt, ale do vrecka a na prenášanie už svojimi rozmermi nie je vhodný.

 

Napájanie

Kalkulačka môže byť napájaná batériou, solárnym micro panelom, zväčša veľkosti tenkého prúžku (pár mm). Pri väčších modeloch, hlavne stolových sa napája zariadenie do elektrickej siete. Okrem týchto možností napájania, sú na trhu aj kalkulačky, ktoré kombinujú dva druhy napájania. Môže isť o napájanie zo siete, kedy bez použitia elektrickej siete, stále existuje možnosť použitia batérií a rovnako existuje aj možnosť kombinácie solárne napájanie a sieť. Niektoré modely, ktoré sú napájané zo siete obsahujú aj záložnú batériu, ktorá v prípade výpadku siete uloží rozpracované výpočty.

 

Rozdelenie podľa funkcií

Jednoduché vreckové kalkulačky so základnými funkciami 

Tieto kalkulačky dostanete za veľmi nízku cenu. Výrobcovia sa zameriavajú na nápaditý, farebný dizajn, malú veľkosť, vhodnú na prenášanie a funkcie pre základne výpočty. Niektoré môžu mať veľký displej, vhodný pre seniorov. Čo sa týka výpočtov, na takýchto kalkulačkách ide iba o klasické zrátavanie, odrátavanie, násobenie a delenie. Vhodné sú pre žiakov prvého stupňa, seniorov a pre kohokoľvek na rýchle zrátanie. 

Základné kalkulačky

Najpoužívanejšími sú práve základne kalkulačky. Tie majú stále kompaktné rozmery, vyrábajú sa v širokej palete dizajnu a okrem základných výpočtov už ponúkajú aj niektoré zložitejšie funkcie pre výpočet zlomkov, odmocnín, času. Zvládajú aj výpočty v %, regresívnu analýzu či štandardnú odchýlku. Sú najviac používanými v školách, kde sú nenahraditeľnými pomocníkmi pre študentov základných škôl, ale uplatnenie nájdu aj v predajniach, malých kanceláriách a v domácnosti. Okrem rozšírených funkcií, majú niektoré aj pamäť na ukladanie výsledkov. 

Finančné kalkulačky

V bankovníctve alebo v ekonomickej sfére sa používajú finančné kalkulačky. Tie sa líšia funkciami. Namiesto matematického spektra funkcií sú viac zamerané na funkcie pre výpočty financií, času, a konvertor meny. Svojimi funkciami dokážu pracovať na výpočtoch cien, nákladov, marží, úrokov. Zvládnu rôzne výpočty pre štatistiky, úrokové sadzby, úverové výpočty a kalkulácie spojené s investíciami a finančnými analýzami.

Vedecké kalkulačky

Veľmi obľúbenými sú vedecké kalkulačky, či už základné so štandardnými funkciami alebo pokročilé so širokým spektrom vedeckých výpočtov. Zvládnu nielen  pokročilé matematické operácia, algebru a štatistiky, ale aj rôzne výpočty pre strojárstvo. Študenti vysokých škôl ich využívajú pre rôzne komplexné algebrické výpočty. Nechýbajú im trigonometrické, hyperbolické funkcie, možná je kombinatorika a výpočty v gradiánoch a radiánoch. Majú pamäť pre spätnú kontrolu a možnosť pracovať s predchádzajúcimi výpočtami. 

Kalkulačky s tlačiarňou

Kalkulačky s tlačiarňou môžu mať trochu väčšie rozmery a obsahujú aj priestor pre kotúč s papierom. Všetky výpočty sú zároveň zaznamenávané aj na papier a po vytlačení, tak dostávate tlačený záznam s operáciami a výsledkom. Tlač môže byť jednofarebná, ale aj dvojfarebná, kde pre lepší prehľad sú zvýraznené niektoré údaje červenou. 

Grafické kalkulačky

Typ týchto kalkulátorov je oproti klasickým pokročilejší a môžeme ich už nazvať aj malými počítačmi. Zvládajú veľké množstvo operácií, vďaka nadštandardným funkciám a grafickému displeju dokážu tvoriť rôzne grafy, tabuľky a komplexnejšie  štatistiky. Môžu mať buď čiernobiely alebo farebný grafický displej s veľmi dobrým rozlíšením , vďaka ktorému je čitateľnosť údajov veľmi dobrá. Rýchlosť operácií závisí od použitého procesora a niektoré modely disponujú aj USB portom pre pripojenie k PC alebo notebooku, pre kopírovanie rozpracovaných výpočtov. 

Programovateľné kalkulačky  

Sú to veľmi pokročilé kalkulačky s veľkým spektrom funkcií a dostatočne veľkou pamäťou pre ukladanie rozpracovaných výpočtov. Ich plusom sú možnosť programovania funkcií.

Náš tip

Casio FX 350 ES Plus 

Veľmi dobrý model od renomovaného výrobcu Casio, ktorý má s výrobou kalkulačiek dlhoročné skúsenosti, prináša nielen príjemný dizajn, ale aj veľké množstvo funkcií. Casio 350 ES Plus ponúka až 252 matematických funkcií a dokáže si poradiť aj s výpočtom zlomkov. Rôzne variácie a kombinácie, transformácie súradníc, štatistické výpočty (štandardná odchýlka, regresná analýza), hyperbolické a inverzné funkcie, to sú funkcie vďaka ktorým sa dostanete k svojim výpočtom. Kompaktné rozmery 13,7 x 80 x 161 mm a nízka hmotnosť 110 gramov, vám umožnia nosiť kalkulačku so sebou. Plusom je veľká výdrž batérie (1 x AAA typ LR 03), ktorá vydrží až neuveriteľných 8 700 hodín. Ak si to prerátate na rok (365 dní, 24 hodinový denný cyklus), tak sa dostanete práve k hodnote málo prevyšujúcej deklarovanú výdrž. Výmenu batérie,  tak zrealizujete s najväčšou pravdepodobnosťou raz za rok.