Kancelária a škola

Hlučnosť tlačiarní

Tlačiareň je zariadenie, ktoré pri práci produkuje určitú hlučnosť. V závislosti od modelu a technológie akou tlačí, môže byť hlučnosť nižšia alebo vyššia. Pri výbere tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia sa užívateľ zaujíma predovšetkým o parametre rozlíšenia kvality tlače, výkonu, konektivity a ceny. Údaj o hlučnosti, ktorý každý výrobca uvádza často prehliadame, alebo nepovažujeme, až za tak dôležitý. V obchode nie je možnosť odskúšať si tlačové úlohy priamo na tlačiarni a zistiť jej hlučnosť. Pokiaľ by aj predajca mal nejaký model zapojený pre tlač a predviedol ho, v prostredí  predajne môže byť pracovná hlučnosť značne skreslená. Tá istá tlačiareň v malej kancelárii sa už môže zdať hlučná. Ak ide o veľké firemné zariadenia pre tlač, tie majú väčšinou vyhradený priestor v osobitnej miestnosti na to určenej alebo na chodbe. Takže tlač neruší ostatných v pracovnom kolektíve. Iná situácia je, keď máte tlačiareň v malej kancelárii, kde sú dvaja až päť užívateľov. Pokiaľ tlačíte 10 - 15 strán počas pracovnej doby, tak to ani s vyššou hlučnosťou nemusí byť rušivé v spoločnej miestnosti. Keď potrebujete spracovať veľký objem tlače môže už vyššia hlučnosť vyrušovať pri práci ostatnýchkolegov v kancelárii. Môžete to síce riešiť tlačou v čase prestávky, keď sú ostatní na obede, ale takéto riešenie nie je vždy možné. Hlavne, ak musíte tieto úlohy spracovať v určitom čas. Ani v domácnosti nie je príliš hlučná tlačiareň žiadna výhra, aj keď tam, to až tak nevadí. Čas na tlač si určite nenechávate na neskorý večer alebo v čase nočného pokoja. 

Napriek tomu, že tlačiarne sú zdrojom určitej hlučnosti nie je to veľký problém. Ak by ste ale predsa len chceli tlačiareň s nižšou hlučnosťou treba si pri produkte všimnúť aj údaj o hlučnosti, ktorý je udávaný v decibeloch/ dB. Bežná hlučnosť tlačiarne v prevádzke sa pohybuje od  40 - 50 dB. Keď to porovnáme s inými zariadeniami v domácnosti, tak hlučnosť 40 dB má chladnička alebo umývačka riadu. Tyčový mixér sa už pohybuje s hlučnosťou okolo 55 dB a práčka, vysávač alebo digestor majú hlučnosť nad 60 dB. Preto sa za dobrú hlučnosť pri tlačiarni považuje hodnota okolo tých 40 dB a menej.
Mýtus o tom, že atramentové tlačiarne sú oveľa hlučnejšie, ako laserové už dnes neplatí. Výrobcovia atramentových tlačiarní a multifunkcií usilujú na znížení hluku pri tlači. Laserové tlačiarne sú o niečo tichšie, ale aj medzi nimi nájdete hlučnejšie a tichšie modely. 

Tichý režim 

Väčšina tlačiarní alebo multifunkcií obsahuje tichý režim tlače. Táto funkcia síce dokáže znížiť hlučnosť, ale zároveň môže aj značne spomaliť tlač. Ak chcete nastaviť tichý režim v určitých hodinách, napríklad večer, niektoré zariadenia obsahujú možnosť aktivácie času spustenia a ukončenia tichého režimu.

Čo všetko môže prispieť k vyššej hlučnosti

- nesprávne nastavenie tlačiarne
- nevhodne zvolený typ papiera
- väčšia veľkosť  zariadenia a rýchlosť tlače
- zlé umiestnenie tlačiarne v prázdnom alebo veľkom priestore, kde sa hluk ozýva 
- továrenské spracovanie (materiál pri lacnejších modeloch)

Papierové parametre a reálna hlučnosť tlače

Výrobca udáva intenzitu hladiny hluku svojho výrobku v merateľnej veličine dB. Aj keď papierové údaje sa vám môžu zdať prijateľné, v plnom nasadení tlačiarne do pracovného prostredia môžu byť hodnoty reálne o niečo vyššie. Hoci sa to zdá, ako mýtus tlačiareň umiestnená v zaplnenej kancelárií bude pocitovo pôsobiť, čo sa týka hladiny hluku tichšie, ako tá, ktorá je umiestnená v prázdnej dlhej chodbe. Aj hluk je v podstate zvuk, ktorý sa šíri a ozýva vo veľkom priestore.

Záver 

Tlačiareň alebo multifunkcia s hodnotou 40 dB nie je veľmi hlučným zariadením. Ak máte doma niekoľkoročný model je možné, že tá hlučnosť je vyššia. Nové modely, ktoré sú v ponuke obchodov dnes, sú však oveľa tichšie, ako ich starší predchodcovia. Pri lacnejších modeloch môže byť hlučnosť o niečo vyššia, čo je spôsobené materiálom ktorý je pri výrobe použitý. Pri drahších modeloch sú použité kvalitnejšie materiály, niektoré plastové komponenty vo vnútri zariadenia sú nahradené dokonca kovom. Aj to vplýva na celkovú hlučnosť, aj keď to zase nie je, až tak výrazná hodnota. Je dobre umiestniť tlačiareň na rovný a pevný povrch, aby sa vibráciami pri prevádzke hlučnosť nezvýšila. 
Pri bežnom používaní troch zariadení, atramentovej a laserovej tlačiarne sme väčšie rozdiely v hlučnosti nespozorovali. Je síce evidentné, že atramentová a laserová tlačiareň vydáva iný zvuk pri tlači, ale intenzita hluku je podobná. Vyššiu hlučnosť sme zaznamenali iba so staršou atramentovej tlačiarňou, ktorá má už 7 rokov. Tam je pravdepodobnosť, že súčiastky vnútri zariadenia sú opotrebované, čo môže tiež prispieť k vyššej hlučnosti pri chode. Porovnávali sme iba pocitovo a s pomocou jednoduchej aplikácie soundmeter, takže ide iba o subjektívny názor. S  vhodným meracím zariadením by mohli testy intenzity hluku dopadnúť s väčšími rozdielmi. 

Na záver môžeme skonštatovať, že hlučnosť dnešných tlačiarní a multifunkcií s bežnou hodnotou okolo 40 - 50 dB nepôsobí veľmi rušivo a tento parameter, by vás pri výbere nemal nijak zvlášť ovplyvniť. Takáto hlučnosť by nemala u nikoho, ani pri dlhodobejšej prevádzke vyvolať bolesti hlavy alebo iné zdravotné problémy.

Modely a ich hlučnosť (na základe údajov výrobcu)

Canon Pixma iP7250

Farebná atramentová tlačiareň s úrovňou hlučnosti 44,4 dB.

HP LaserJet Pro M254dw

Farebná laserová tlačiareň s úrovňou hlučnosti 50 dB pre čiernobielu a farebnú tlač v režime jednoduchej aj duplexnej tlače.

Samsung Xpress SL-C430W

Farebná laserová tlačiareň s úrovňou hlučnosti pre aktívnu tlač 48 dB. 

Epson L310

Atramentová farebná fotografická tlačiareň s úrovňou hlučnosti 38 dB v režime Photo RPM s papierom Epson.

Lexmark CX-317dn

Farebná laserová multifunkcia pre malé a stredné firmy s hlučnosťou 16 dB v nečinnom režime, dosahuje úroveň hlučnosti v operačnom režime 47 dB a maximálna hlučnosť  je 50 dB  pri duplexnej tlači.

Tip pre vás

Ak si chcete odmerať hlučnosť tlačiarne alebo multifunkcie počas tlače, môžete na to použiť niektorú aplikáciu Sound Meter z Google Play alebo AppStore. Samozrejme ide iba o približne namerané hodnoty cez mikrofón vášho smartfónu pomocou takejto aplikácie.