Kancelária a škola

Lexmark

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Americká spoločnosť Lexmark patrí k výrobcom tlačiarní, ktorých história nesiaha, až tak ďaleko do minulosti. Založená bola v marci roku 1991, ako súkromná spoločnosť Lexmark International Inc., (po vyčlenení zo spoločnosti IBM). Sídlo spoločnosti sa nachádza v americkom štáte Kentucky v Lexingtone. Za viac než 28 rokov sa spoločnosť dokázala dostať medzi popredných výrobcov tlačiarní pre malé, stredne veľké a veľké podniky. Okrem tlačiarní, spotrebného materiálu a príslušenstva zabezpečuje aj komplexné služby a riešenia správy tlače pre bankovníctvo, poisťovníctvo, finančný sektor a sektor vzdelávania. Založeniu samostatnej spoločnosti predchádzal výkup akcií spoločnosti IBM (Information Products Corporation), ktoré sa vzťahovali na tlačiarne, písacie stroje a klávesnice pod značkou IBM. Vtedajšia investičná spoločnosť Clayton & Dubilier skúpila akcie na dlh. V novembri roku 1995 sa novovytvorená spoločnosť Lexmark stala verejnou obchodovanou spoločnosťou na burze cenných papierov v New Yorku. V tom čase sa na trh dostávali nové zariadenia uvedené už pod značkou Lexmark (predtým IBM). Aby spoločnosť dokázala obstáť v konkurencii a prosperovať, prevzal vedenie dlhoročný viceprezident IBM  Marvin Mann. Istý čas fungovala spoločnosť Lexmark na dohode s IBM o výpomoci a najímaním skúsených ľudí z IBM. Spoločnosť Lexmark si získavala, už ako samostatná spoločnosť čoraz lepšie renomé a záujem o ich produkty prudko stúpal.

 
Lexmark počas svojho pôsobenia, ako výrobca tlačiarní priniesol na trh ihličkové, atramentové, laserové, multifunkčné tlačiarne a zobrazovacie zariadenia. Spoločnosť nezaostávala, ani vo vývoji a inováciách. Dnes má Lexmark svoje kancelárie výskumu a vývoja, ako aj pobočky po celom svete, vrátane Európy. 
 

Od ihličkovej technológie k laserovým tlačiarňam 

 
V roku 1992 predstavila spoločnosť novú ihličkovú tlačiareň Lexmark, vhodnú do kancelárie aj domácnosti a malú, ľahkú tlačiareň napájanú batériou, pre pripojenie k prenosnému osobnému počítaču. Ešte v tom istom roku predviedla svoju atramentovú tlačiareň, ktorá bola kompatibilná s jazykom PostScript. Pokračovala vo vývoji laserovej technológie a jej prvé laserové tlačiarne pod značkou Lexmark boli vyrobené pre počítače Macintosh od Apple. V tom čase sa stále dostávali na trh modely, vyrobené Lexmarkom s logom IBM. Toto právo mala spoločnosť Lexmark na základe licenčnej zmluvy, pri prevzatí divízie tlačiarní IBM. Napriek širokej škále zariadení, ktoré spoločnosť Lexmark vyrábala pod svojou značkou, bola aj výrobcom a dodávateľom produktov pre iných výrobcov zariadení (OEM).
 
V roku 1993 Lexmark posilnila svoju spoločnosť akvizíciou so spoločnosťou Gestetner Laser. V tom istom roku priniesla na trh novú sériu sieťových laserových tlačiarní. V roku 1994 už úspešne vyrábala laserové tlačiarne. Darilo sa jej stále aj s predajom atramentových tlačiarní, o čom svedčil 27 % nárast zisku oproti predošlému roku. Dopomohli tomu aj farebné atramentové tlačiarne, ktoré v tom čase zaberali menší trh. V roku 1994 sa spoločnosť Lexmark zaradila na 4. miesto v maloobchodnom predaji za úspešné spoločnosti HP, EPSON a CANON. Koncom roku 1994 už boli všetky produkty označované logom Lexmark a spoločnosť výrazne znížila svoj dlh.
 

Úspešný MarkVision

 
Spoločnosti Lexmark sa darilo aj nasledujúci rok. V roku 1995 predstavila softvérové riešenie na správu tlačiarní MarkVision. Bol to v tom období najkomplexnejší systém, ktorý umožňoval užívateľom mať prehľad o stave dostupných zariadení v LAN sieti, sledovať tlačové úlohy a vykonávať zmeny nastavenia. Za krátku dobu vývoja sa MarkVision stal najužitočnejšou aplikáciou na správu sietí a systémov v podnikovom odvetí. Spoločnosť Lexmark posilnená úspechom svojho produktu MarkVision predstavila v zapätí aj aplikáciu MarkNet IR a infračervený adaptér, ktorý umožňoval prenos a synchronizáciu súborov z prenosného počítača s IR  do tlačiarne. Ak vezmeme do úvahu, že bol rok 1995 išlo o pokrokovú bezkáblovú technológiu. Dnešná nová generácia softvéru MarkVision Enterprise ponúka centrálnu správu a komplexný dohľad nad celou skupinou multifunkčných zariadení a sieťových tlačiarní akéhokoľvek výrobcu z akéhokoľvek miesta.
 

Vstup na spotrebiteľský trh s dostupnými tlačiarňami

 
Koniec 90. rokov bol pre spoločnosť Lexmark, ktorá bola v tom čase už dosť známym výrobcom atramentových a laserových tlačiarní, hlavne pre podnikovú sféru,vstupom na spotrebiteľský trh. Svoje portfólio začala rozširovať o zariadenia vhodné do menších kancelárií a domácnosti. Hlavným kritériom vstupu na tento trh bola dostupná cena zariadení. V roku 1997 sa dostala do predaja farebná atramentová tlačiareň Lexmark s cenou pod 100 dolárov. Dopyt po cenovo atraktívnej tlačiarní bol vysoký. Spoločnosť pri tak nízkej cene profitovala hlavne z predaja náplní do týchto tlačiarní. V roku 1998 priniesla spoločnosť na trh inovovaný model atramentovej, fotografickej tlačiarne, ktorá umožňovala ukladanie, editáciu a tlač z fotoaparátov, bez potreby pripojenia k počítaču. Pre spoločnosť Compaq začal Lexmark v tom období vyrábať tlačiarne kompatibilné s počítačmi Compaq. Tlačiarne sa predávali pod logom značky Compaq, ale pre tlač vyžadovali atramentové náplne výrobcu Lexmark. Tento krok sa spoločnosti znovu vyplatil. V roku 1999 predstavila spoločnosť nové modely tlačiarní pre podnikový sektor, ale aj multifunkčné zariadenia. Tie obsahovali okrem funkcie tlače aj kopírovanie, skenovanie a fax. V ďalších rokoch klesli predaje spoločnosti a Lexmark bol nútený podstúpiť niekoľko reštrukturalizácií. Následkom toho bolo aj znižovanie pracovných miest a presun výroby laserových tlačiarní do Číny a Mexika. Ohrozená bola aj spolupráca so spoločnosťou Compaq, pre ktorú vyrábal Lexmark tlačiarne Compaq. Po odkúpení spoločnosti Compaq spoločnosťou Hewlett Packard, tak prišla spoločnosť Lexmark o OEM dohodu. Už v roku 2003 nahradila túto dohodu novou so spoločnosťou DELL Inc., pre ktorú vyrábala tlačiarne značky DELL. 
 

Dôležité míľniky spoločnosti

 
V roku 2010 spoločnosť Lexmark získala softvérovú spoločnosť Percpetive Software, ktorá vznikla v roku 1988, ako Genesis Software. Povodne bola výrobcom platených softvérových aplikácií. Neskôr sa premenovala na Percpetive Vision so zameraním na správu dokumentov, zobrazovanie a workflow. ImageNow bol jeho top produktom. Lexmark International si softvérovú spoločnosť cenil na 280 miliónov dolárov. Percpetive Software patrí medzi 10 najlepších softvérových spoločností na svete, ktoré poskytujú EMC software (pre správu podnikového obsahu). Spoločnosť bola vyhlásená za laureáta počítačového sveta. 
 
O rok neskôr Lexmark kúpila ďalšiu spoločnosť, tentokrát holandskú Pallas Athena, ktorá sa stala súčasťou Percpetive Software. Tým sa záujem spoločnosti Lexmark o softvérové riešenia neskončil. V roku 2012 kúpila austrálsky vyhľadávací softvér ISYS (ISYS Search Software), softvér podnikového vyhľadávania a prístup k informáciám a k ich správe a spoločnosť Nojil Corporation. Aj tento nákup integrovala do divízie Percpetive Software, čím posilnila jeho pozíciu. 
 
Spoločnosť Lexmark získala prvenstvo v tom, že ako prvá začala predávať svoje atramentové tlačiarne pod cenu 100 dolárov a propagovala rozlíšenie tlače 4 800 x 1 200 Dpi a 3 600 x 1 200 Dpi. Bola prvou spoločnosťou, ktorá vyrobila fotografickú tlačiareň fungujúcu, ako samostatný model. V roku 2012 oznámila spoločnosť Lexmark reštrukturalizáciu a ukončila výrobu atramentových tlačiarní. O rok neskôr podpísala dohodu so spoločnosťou Funai Electric Company, Ltd., ktorá kúpila atramentovú technológiu, spolu s vyše 1 500 patentov atramentových tlačiarní spoločnosti Lexmark.
 

Vývoj tlačiarní 

 
Spoločnosť Lexmark predstavila v roku 1991 nové produkty pod značkou IBM, osobnú tlačiareň IBM Series II a ihličkovú tlačiareň  IBM 4226. Neskôr v tom istom roku uviedla na trh laserovú tlačiareň IBM 4029.
 
V roku 1992 predstavila modely písacích strojov IBM Personal Wheelwriter 25 a Wheelwriter 35. Premiéry sa dočkala aj prvá atramentová tlačiareň vyrobená spoločnosťou Lexmark, (stále s logom IBM), model IBM Color Jetprinter PS4079. Nasledoval model IBM ExecJet II 4076, monochromatická tlačiareň.
 
 
V roku 1994 uviedla spoločnosť na trh farebnú atramentovú tlačiareň vyvinutú už Lexmarkom, ExecJet IIc a predstavila laserové tlačiarne s rozlíšením tlače 1 200 x 1200 Dpi Lexmark Optra Family.
 
Pre rok 1997 si spoločnosť Lexmark pripravila prvú priemyselnú atramentovú tlačiareň, ktorá dokázala tlačiť v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi, model Lexmark 7000 Color Jetprinter. Inovácii sa dočkala aj modelová rada monochromatických tlačiarní, nová séria Optra Family S.
 
 
Prvú fotografickú tlačiareň 2v1, predstavila spoločnosť v roku 1998. Model Lexmark 5770 Photo Jetprinter umožnila používateľom ukladať, editovať a tlačiť digitálne fotografie bez počítača.
 
Multifunkčné riešenia OptraImage T612s, OptraImage W810s a OptraImage Color 1200r boli predstavené v roku 1999. 
 
2001 - boli predstavené novinky: farebná laserová tlačiareň Lexmark C750, ktorá bola v tom období považovaná za najrýchlejšiu farebnú tlačiareň na svete a nový model Lexmark série X820e.
 
2002 - spoločnosť Lexmark ohlásila spoluprácu so spoločnosťou DELL, pre ktorú začala vyrábať laserovú a atramentové tlačiarne pod značkou DELL (OEM).
 
Už v roku 2004 začala spoločnosť so svojím programom „Operation ReSource“ odber prázdnych atramentových kaziet.
 
V roku 2005 sa spoločnosť pochvália svojou prvou atramentovou tlačiarňou All-on-One, ktorá obsahovala farebný LCD displej.
 
Portfólio spoločnosti Lexmark sa v roku 2007 rozšírilo o 12 nových modelov atramentových tlačiarní, z ktorých 8 disponovali bezdrôtovými možnosťami.
 
2009 - spoločnosť uviedla na trh sériu 8 atramentových multifunkcií All-on-One pre malé a stredné podniky. V tom istom roku predstavila monochromatickú laserovú tlačiareň Lexmark T656dne s dotykovým displejom.
 
 
V roku 2010 sa dostala na trh zaujímavá atramentová multifunkcia typu All-on-One, ktorá mala okrem výkonu aj inováciu v podobe technológie Flash Scan. Model Lexmark Genesis rozhodne zaujal aj originálnym dizajnom. 
 
 
V roku 2011 si spoločnosť Lexmark pripomenula 20. výročie od založenia.
 
O rok neskôr v roku 2012 oznámila spoločnosť Lexmark zastavenie výroby atramentových tlačiarní. Následne v roku 2013 prešla divízia atramentoch tlačiarní so všetkými patentmi Lexmark pod spoločnosť Funai Electric Company, Ltd., ktorá ju odkúpila.
 
2017 - Spoločnosť Lexmark  predstavila RFID laserové tlačiarne a oznámila pripravovanú generáciu nových farebných laserových tlačiarní A3 a inteligentných kopírok/ multifunkčných zariadení. Spolu 9 nových modelov určených pre veľké pracovné skupiny vrátane modelu CX924, najrýchlejšej farebnej laserovej tlačiarne Lexmark, ktorá tlačila rýchlosťou až 65 str./min.
 
2018 - Spoločnosť Lexmark uviedla na trh novú generáciu čiernobielych tlačiarní A4 (série multifunkčných produktov - MFP) a nové farebné A4 modely (CS421dn, CS521dn, CS622de, CX421adn, CX522ade, CX620 Series a CX625 Series).
 
2019 - Spoločnosť Lexmark rozširuje sériu GO Line o nové modely tlačiarní a multifunkcií (farebné tlačiarne C3224dw a C3326dw, farebné multifunkčné zariadenia (MFP) MC3224dwe, MC3224adwe a MC3326adwe a čiernobiele MFP, MB2236adwe.)
 
Spoločnosť Lexmark má aktuálne v portfóliu tlačiarní zariadenia pre malé, stredne veľké podniky a veľké podniky. Nájdete tam aj zariadeni vhodné do domácnosti, kde je viac užívateľov. Modelové rady sú rozdelené na monochromatické laserové tlačiarne a multifunkcie, farebné laserové tlačiarne a multifunkcie, veľkoformátové tlačiarne, farebné LED zariadenia aj modelovú radu ihličkových tlačiarní. Ponuka pokrýva potreby malých až stredne veľkých firiem, ale aj veľkých podnikov, kde sa tlačí veľký objem tlače a je potrebné riešenie a funkcie na zjednodušenie výrobných procesov. Spoločnosť Lexmark okrem tlačiarní, multifunkcií, zobrazovacích zariadení, spotrebného materiálu a príslušenstva, zastrešuje aj komplexné služby a riešenia navrhnuté priamo pre konkrétne odvetie, ako je zdravotníctvo, bankovníctvo, školstvo, finančníctvo a iné. Okrem toho ponúka aj program zber a recyklácia, ktorá je zameraná na odber použitých kaziet aj zariadení po ukončení ich životnosti a následnej recyklácii (obnova použitých kaziet) a ekologickej likvidácií.
 

Tip: Laserová farebná tlačiareň Lexmark MC 3326adwe z rady GO Line 

 
Nedajte sa zmiasť kompaktnými rozmermi tejto multifunkčnej tlačiarne. V malom tele sa ukrýva spoľahlivý výkon, množstvo funkcií a bohatá konektivita. Moderným dizajnom zapadne do každej kancelárie, ale aj do domácnosti v rámci Home Office. Kvalitné továrenské spracovanie je podporené oceľovým rámom a súčasťami, ktoré spoľahlivo odolajú opotrebovaniu a zaručia vám dlhú životnosť zariadenia. Komfortné ovládanie má na starosti 2,8“ dotykový displej s intuitívnym užívateľským rozhraním. Wi-Fi a integrované technológie tlače z mobilných zariadení rozširujú ponuku pevného pripojenia tlačiarne k pc (USB) a zapojenia do siete LAN. Model Brother MC 3326adwe tlačí farebne v max. rozlíšení tlače 4 800 Dpi. Za minútu vytlačí 24 strán A4 v monochromatickom alebo farebnom režime. Tlač prvej strany trvá necelých 11 sekúnd. Okrem farebnej tlače obsahuje zariadenie aj funkcie kopírovania, skenovania a faxovania. Nechýba automatická obojstranná tlač (duplex) a automatický podávať dokumentov na 50 listov (ADF). Vstupný zásobník má kapacitu 250 listov papiera a výstupný 100 listov. Pre tlač využíva tlačiareň 4 samostatné tonerové kazety (CMYK) s vyťažením 1 500 strán čierna a farebné alebo 3 000 strán s použitím veľkokapacitného čierneho toneru. Tlačiareň Lexmark MC 3326adwe je vhodná do pracovnej skupiny, kde sa objem tlače pohybuje od 600 do 2 500 strán mesačne. Maximálna mesačná záťaž zariadenia je až 50 000 strán. 
Vedeli ste, že... 
 
Logo spoločnosti Lexmark bolo až do roku 2015 v čierno-červenom farebnom prevedení. Čiernym písmom brand a červený kosoštvorec, ktorý bol symbolom diamantu. Nové logo čierno-zelené sa používa od roku 2015. Zmenou prešiel typ písma s čistým, jednoduchým vzhľadom a v zelenom štvorci sú 4 odtiene zelenej v strede s bielym kosoštvorcom.
 
 
Spoločnosť Lexmark nové logo spája s filozofiou zrozumiteľnosti, hodnoty a trvácnosti diamantu, ktorý je uprostred zeleného štvorca. Logo doprovádza aj nový slogan „Open the possibilities“ (Otvorte možnosti).