Kancelária a škola

Meranie hustoty pomocou denzitometra

Existujú rôzne úrovne riadenia procesu, ktoré sa používajú pri tlači. Hoci vizuálne porovnania možno použiť na poskytnutie základného úsudku o zhode, môžu byť veľmi subjektívne, a teda nie veľmi presné.

Použitie hustomeru môže poskytnúť kvantitatívnu spätnú väzbu pre operátora lisu. To môže zahŕňať merania hustoty tuhého atramentu, zvýšenia hodnoty tónu (známeho aj ako zisk bodu), zachytávania atramentu a iných charakteristík tlače. Tieto sú známe ako mechanické charakteristiky tlače. To znamená, že meriame zmeny v dôsledku mechanickej zmeny na lise. Napríklad zmena hustoty atramentu môže byť priamym výsledkom zmeny hrúbky filmu atramentu alebo objemu, ktorý sa aplikuje. Zmena nárastu bodu môže byť výsledkom zmeny tlaku tlače alebo stavu prikrývky a balenia. Zásobník atramentu je mierou toho, ako dobre sa atrament prenáša na substrát s predchádzajúcim aplikovaným atramentom.

 

Čo je meranie hustoty a prečo potrebujem hustomer? 

Monitorovanie všetkých týchto mechanických charakteristík tlače je dobrým základom pre riadenie procesu a je obzvlášť dôležité pre konzistentnú reprodukciu obrázkov a grafiky so súvislými tónmi.

 

Čo je meranie hustoty?

Po prvé, je dôležité pochopiť, že hustota nie je farba. Hustota predstavuje iba to, aká svetlá alebo tmavá je farba, ale nie, či je farba správna. Ak je napríklad atrament kontaminovaný a farba sa posunula, stále môžete dosiahnuť správnu hodnotu hustoty, ale farba bude vyzerať inak. Ak potrebujete potvrdiť, že farba je správna, napríklad aby sa zhodovala so špecifikovanou hodnotou budete musieť použiť spektrofotometer.

Poďme sa pozrieť na typy meraní, ktoré môžete použiť na kontrolu hustoty na lise pomocou hustomeru. Najprv sa pozrieme na riadenie štvorfarebného procesu a potom na kontrolu priameho farebného atramentu.

 

Štvorfarebné riadenie procesu

Čo je meranie hustoty?  Potrebujem hustomer?  Blog X-RiteHustota je najzakladanejšie meranie mechanických vlastností tlače. Hustota odrazu sa vypočíta z množstva svetla, ktoré sa odráža od substrátu (papier, film atď.) a atramentu. Je to jednoduchý spôsob, ako vyhodnotiť zmeny hrúbky atramentového filmu alebo koncentrácie atramentu, ktorý sa nanáša. So zvyšujúcou sa hrúbkou alebo koncentráciou atramentu sa absorbuje viac svetla a odráža sa menej svetla, takže prístroj hlási tmavší vzhľad ako vyššiu hustotu.

 

Na ofsetovom lise je množstvo pigmentu atramentu veľmi konzistentné, takže zmena hustoty priamo koreluje so zmenou hrúbky filmu atramentu. Na flexografickom lise sa môže množstvo atramentu meniť s koncentráciou atramentu. Pridanie plniva alebo vody do flexografického atramentu bude mať za následok prenos menšieho atramentového pigmentu na substrát, ktorý bude ľahší s nižšou hodnotou hustoty. S vyparovaním nosičov atramentu sa koncentrácia flexografického atramentu zvýši a meria ako vyššia hustota. Používanie hodnôt hustoty azúrového, purpurového, žltého a čierneho tuhého atramentu na sledovanie a korekciu hrúbky alebo koncentrácie atramentového filmu je kľúčom k ovládaniu stláčania.

 

Čo je meranie hustoty?  Potrebujem hustomer?  Blog X-RiteHodnota tónu  je známa aj ako oblasť bodu. Toto je meranie hodnôt odtieňa tlačenej obrazovky. Prenáša sa ako percento hustoty tuhého atramentu. Zvýšenie hodnoty tónu (TVI) je tiež bežne známe ako zisk bodu. TVI predstavuje rozdiel medzi vytlačenou hodnotou tónu a hodnotou tónu v pôvodnom súbore. Napríklad, ak sa meria kontrolná škvrna pre 50% odtieň a výsledkom je hodnota tónu 68%, zvýšenie hodnoty tónu je 18%. V závislosti od vášho procesu tlače a metódy kalibrácie lisu sa typické normálne hodnoty CMYK TVI pohybujú od 16 do 22 %.

 

Niekto by mohol namietať, že pre obrázky je hodnota tónu dôležitejšia ako hustota tuhého atramentu. Obrázky a mnohé grafiky sú vytvorené z odtieňov obrazovky. V týchto prípadoch nie je v týchto oblastiach žiadny tuhý atrament. Ak je TVI príliš vysoká vo všetkých procesných farbách, obrázky budú príliš tmavé. Ešte horšie je, že ak je TVI v niektorých procesných farbách príliš vysoké a v iných nižšie, obraz bude mať nežiaduci posun vo vyvážení farieb.

 

Čo je meranie hustoty?  Potrebujem hustomer?  Blog X-RiteInk Trap (presnejšie zjavná pasca)  je miera toho, ako dobre sa mokrý atrament prenesie na substrát a predchádzajúci atrament v tlačovej sekvencii. Vyššie percento pascí je lepšie. Hoci na to neexistuje žiadna špecifická norma, vo všeobecnosti je žiaduce dosiahnuť 80% pasce alebo lepšie. To môže byť jednoduchšie dosiahnuť na lise so sušičmi medzi atramentovými stanicami, ako je to u mnohých flexografických lisov, a ťažšie na lise, ktorý to tak nie je, ako väčšina ofsetových lisov. Meranie pasce je spôsob, ako predpovedať farebný posun vo farbách pretlače. Predstavte si obrázok s červeným autom na zelenom trávniku a modrou oblohou . Zlé charakteristiky zachytávania sťažia dosiahnutie a udržanie farebnej zhody modrej oblohy (azúrová a purpurová) a  zelená  tráva (azúrová a žltá).

 

Podmienky tlače však môžu obmedziť schopnosť dosiahnuť dobré zachytávanie atramentu. Zásobník atramentu môže ovplyvniť niekoľko premenných lisu, niektoré môže ovládať operátor, napríklad rýchlosť lisu alebo nastavenia sušiča na lisoch, ktoré majú medzi lisovými jednotkami sušičky. Lepivosť atramentu môže byť ovplyvnená roztokom ofsetového lisu alebo hrúbkou atramentového filmu.

 

Niektoré premenné vyžadujú zmeny, ktoré sú mimo kontroly operátora, ako napríklad priľnavosť atramentu špecifikovaná v ofsetovom atramente. V tomto prípade môže byť predajca atramentu schopný upraviť atrament pomocou prísad alebo dokonca prejsť na iný atramentový systém, ktorý má odlišné správanie pri lepivosti. Existujú ďalšie premenné, ktoré je ťažšie alebo nemožné zmeniť v čase lisovania, ako je teplota lisu a substrát.

 

Tieňové detaily nesú dôležité informácie v mnohých obrázkoch. Hodnoty kontrastu tlače dobre korelujú so subjektívnymi hodnoteniami kvality tlače, ako napríklad „plochá“ (nízke hodnoty kontrastu tlače) verzus „výskoky zo strany“ (vysoké hodnoty kontrastu tlače). V porovnaní s hodnotami zisku stredných tónov, ktoré sa menia s hrúbkou atramentového filmu, a teda s hustotou, vysoké hodnoty kontrastu tlače vyžadujú vysokú hustotu a ostrú tlač, aby sa zachovali detaily v tieňoch.

 

Môže to byť cenný nástroj na snímanie odtlačkov prstov na stanovenie hustoty, ktorá nevedie k zníženiu alebo nestabilnému kontrastu tlače. Môže to byť ovplyvnené tlačovým tlakom, prikrývkami a prísadami do atramentu. Počas výroby sa často používa ako pomôcka na udržanie správnej rovnováhy medzi atramentom a vodou a zhoršenie kontrastu v priebehu cyklu môže naznačovať potrebu prania prikrývky.

 

Kontrola procesu bodového atramentu

Čo je meranie hustoty?  Potrebujem hustomer?  Blog X-RiteHustota priamych farieb môže byť zložitá. Tradičný hustomer má zabudované filtre, ktoré sú optimalizované pre každú z výťažkových farieb atramentu. Tieto filtre nie sú optimálne pre všetky farby priameho atramentu, ktoré môžete použiť. V skutočnosti sa pri meraní priamych farieb pomocou tejto tradičnej sady filtrov môže hustomer pokúsiť vybrať filter automaticky. Navyše, výber CMY filtra sa môže meniť z jedného merania na ďalšie, rovnakého atramentu. To poskytne úplne odlišné číselné výsledky.

 

Ak teda potrebujete zmerať hustotu priamej farby atramentu, budete potrebovať zariadenie, ktoré dokáže zmerať priamu farbu pri spektrálnej vlnovej dĺžke, ktorá je pre daný atrament optimálna. Toto bude hlásiť hustotu založenú na vlnovej dĺžke svetla, ktoré je absorbované najviac. Táto vlnová dĺžka bude identifikovaná štandardným symbolom pre vlnovú dĺžku λ, ktorý sa nazýva lambda.

 

Hodnota tónu priamej farby  (SCTV) je relatívne nová metóda na výpočet hodnoty tónu vašich atramentov priamej farby (ISO 20654:2017). Táto metóda využíva hodnoty spektrálnej odrazivosti na vytvorenie hodnôt tónov medzi papierom (0 %) a tuhým atramentom (100 %). Tradičný hustomer nemôže poskytnúť túto metriku presne z tých istých dôvodov, o ktorých sme už hovorili, že nemôže poskytnúť hustotu priamej farby. Hodnoty tónov SCTV sa tiež líšia od hodnôt tónov CMYK. Matematika, ktorá sa používa pre hodnoty tónu priamej farby, vedie k lineárnym cieľovým hodnotám, takže 50 % tónová škvrna by sa mala merať ako 50 % hodnota tónu alebo 0 %.

 

Potrebujem naozaj hustomer?

Aké sú možnosti od X-Rite? eXact Basic poskytne schopnosť tradičného denzitometra pre základnú štvorfarebnú procesnú kontrolu hustoty procesu. Pre pokročilejšie funkcie hustoty a pre hustotu priamych farieb a tónovú hodnotu budete potrebovať eXact Basic Plus . Ak v budúcnosti budete potrebovať väčšiu kontrolu nad farbami v L*a*b* alebo potrebujete zosúladiť svoju produkciu s tlačovým štandardom, ako je GRACoL, SWOP, Fogra atď., budete musieť prejsť na eXact 2 alebo spektrofotometer eXact 2 Plus .

zdroj: internet