Kancelária a škola

Návody na výrobu zbraní 3D tlačiarňou majú STOPku

Zo sveta 3D tlače a tlačiarní

S nástupom 3D tlače sa možnosti na čo využiť 3D tlač rýchlo rozšírili do širokého spektra odvetí.  Okrem priemyselnej výroby, školstva, zdravotníctva a reklamy, sa 3D tlač dostala aj k zbrojnému priemyslu. Pokiaľ by išlo o veľké zbrojárske podniky, ktoré sú pod prísnym dohľadom a nahradenie určitých častí produktov z klasickej výroby na výrobu 3D tlačiarňou, možno by to nespôsobilo, až taký rozruch. Veľké haló však spôsobil fakt, že 3D tlačiarňou si podľa návodu dokážete vyrobiť zbraň aj doma. A nie hocijakú zbraň. Funkčnú strelnú zbraň. A to už je problém, dokonca veľký. Ktokoľvek by si stiahol návod, mohol by si doslova v domácich podmienkach vyrobiť funkčnú zbraň. Niekoľko návodov sa objavilo na internete a vzápätí sa na YouTube objavili prvé videá takejto tlače. Že sa to dostalo do nepríjemných rozmerov o tom svedčí fakt, že sa tým začal zaoberať aj americký súd. Ten doslova v hodine dvanástej zakázal akékoľvek zverejňovanie návodov na 3D tlač zbraní.

Už pred niekoľkými rokmi Americká spoločnosť  Solid Concepts predstavila, ako prvá, strelnú zbraň vytlačenú na 3D tlačiarni z kovu. Nešlo teda o plastovú zbraň, ale o klasickú zbraň kalibru 9 mm. Celá zbraň sa skladala z 30 samostatných dielov, ktorých zloženie trvalo približne 5 minút od vytlačenia. Počas testu dokázala vystreliť 50 ostrých rán. K tomu je potrebná špeciálna, priemyselná  a finančne náročná 3D tlačiareň, ktorú by si domov málokto dokázal zaobstarať.

Keď plastová zbraň vystrelí

Niečo iné a dostupnejšie je 3D tlačiareň, ktorá pomocou pevnejšieho plastového spotrebného materiálu dokáže vytlačiť podľa návodu a predlohy modelu funkčnú zbraň. Niekoľko experimentov sa úspešne realizovalo a videá a návody sa objavili na internete. Jednou z firiem, ktorá voľne ponúkala na internetových stránkach návod na výrobu plastovej zbrane bola texaská  Defense Distributed. Po súdnych prieťahoch a rôznych dohodách, bol zákaz zrušený a znovu prejedávaný súdom. Dnes nájdete stránky, ktoré voľne návody šírili, buď zablokované, alebo obsah je z nich stiahnutý. K slovu sa dostal znova americký federálny súd. Rovnako aj na stránke Defense Distributed nájdete už iba oznam o tom, že hoci mala firma licenciu, dostala príkaz na vypnutie úložiska priamo federálnym súdom . Na stránke DEFCAD stále nájdete návody na výrobu, ktoré si môžete zakúpiť. Ide však o jednotlivé časti a nie zmontovaný produkt. K stiahnutiu však nie je pre osoby žijúce mimo USA a osoby žijúce v určitých štátoch USA, kde platí zákaz alebo iné nariadenie o zbraniach. Druhý dodatok zakotvený v americkej ústave z roku 1791 však jasne vyjadruje právo na vlastnenie a nosenie zbrane.  V tejto chvíli vedie federálny súd, no firma Defense Distributed pokračuje v súdnom spore, kde sa obhajuje tým, že návody na výrobu strelných zbraní sú chránene právom slobody prejavu.

Hrozba bezpečia občanov

Americký federálny  súd sa dostal do situácie, kedy sa musel na apel 8 amerických štátov zaoberať zákonom o zbraniach a tým, čo sa za zbraň pokladať už môže . Pre zbraň vyrobenú 3D tlačiarňou neexistoval zákon podľa ktorého by držiteľ potreboval zbrojný pas. V auguste tohto roku Americký federálny súd preto vydal dočasný zákaz distribúcie súborov na tlač-výrobu zbraní na 3D tlačiarni.
 
3D tlačiarne sú určite produktom, ktorý môže v širokom spektre odvetí , hlavne v zdravotníctve pomáhať ľudom. Či už výrobou transplantátov, ako sú orgány alebo protézy. Čo sa však týka zbraní, tam naozaj treba byť opatrný. Hoci zákon existuje, stále sa nájde niekto, kto ho poruší. Ďalším faktom je, že zbraň je možné vyrobiť aj na CNC stoji. Ako sa situácia okolo 3D tlači zbraní bude vyvíjať ďalej ukáže čas.