Kancelária a škola

NFT (non - fungible token)

Na úvod si definujme,čo presne znamená NFT. Skratka pre non-fungible tokens charakterizuje nezameniteľný token alebo aj digitálne aktívum. Niečo, čo je natoľko originálne a nezameniteľné v online priestore. V podstate môžeme rozprávať o nástroji na uchovanie určitej hodnoty v digitálnom online svete. Hlavnou charakteristikou je 100 % transparentnosť databázy, kde sa udáva presná hodnota, za ktorú sme realizovali nákup, predaj aj kto je jediný majiteľ. Tento fakt však musíme brať tak, že vo fiat svete neexistuje žiadna databáza, kde by sa dalo povedať, že práve konkrétny človek vlastní danú vec. Prakticky alebo ak chcete reálne je osoba vlastníkom digitálneho kódu s popisom prisudzujúcim mu vlastníctvo.

Prirovnávať NFT k virtuálnej mene, akou je Bitcoin alebo Ethereum nie je správne. Ide o odlišný princíp. V podstate o vlastníctvo niečoho s hodnotou, ktorá môže v budúcnosti stúpať. Hlavným atribútom je Blockchain, decentralizovaná sieť v online priestore. Kým napríklad Bitcoin, ktorý sa okrem iného nachádza tiež v digitálnej databáze Blockchain je zastupiteľný s rovnakou hodnotou za jednotku, tak NFT sú nezastupiteľné tokeny. Unikátnosť im dodáva práve jedinečnosť konkrétnej veci. Každá takáto vec zapísaná do Blockchainu je nespochybniteľne autentická. V dnešnej digitálnej dobe sú práve digitálne formáty rizikovou skupinou pre kopírovanie, zdieľanie a rozmnožovanie, kde je ťažšie priradiť k tomu jednému súboru označenie originál. NFT tokeny majú tento problém vyriešený pomocou certifikácie digitálneho súboru, ktorá ho podpíše ako pravý originál.

Keď prebehne nákup NFT tokenu je majiteľ zapísaný na Blockchain a tým získava prístup a vlastnícke práva k digitálnemu predmetu. Ten môže byť v podstate akýkoľvek súbor v digitálnom formáte. Najrozšírenejšími sú formáty jpg., pdf, ktoré zastupujú digitálne umenie. Samozrejme môže nimi byť aj rôzne virtuálne predmety, ale aj digitálny záznam reálnej fyzickej veci.

 

Vznik NFT tokenov

Prvé zmienky o tomto druhu obchodovateľnosti sa objavili už v roku 2017. Postarali sa o to CryptoKitties a CryptoPunks.

 

zdroj foto: larvalabs.com


CryptoPunks

Boli v podstate prvé alebo jedny z prvých NFT (non-fungible tokenov) v Blockchainovej sieti Ethereum. Za týmto projektom stojí americké štúdio Larva Labs v zložení kanadských vývojárov Matta Halla a Johna Watkinsona. Larva Labs majú v portfóliu 8-bitové hry a rôzne druhy softvéru na ktorom sa podieľali. Umeleckým projektom na Blockchaine zvýšili povedomie o digitálnom umení (digital Art). Okrem unikátnych zberateľských tokenov CryptoPunks sú z ich dielne aj Meebits vyganerované 3D postavičky. V súčasnosti má 10 000 jedinečných zberateľských tokenov CryptoPunks uložený záznam o vlastníctve na Blockchaine. V období uvedenia CryptoPunks bolo ich získanie podmienené peňaženkou Ethereum. Bezplatne si ich mohol uplatniť majiteľ virtuálnej peňaženky. Dnes sú obchodovateľným digitálnym artiklom, ktorý môžete predávať a nakupovať.

 

zdroj foto: cryptokitties.co

 

CryptoKitties

Vyvinulo ich štúdio Dapper Labs, ktoré dalo do obehu unikátne virtuálne mačky. Koncom roku 2017 dosiahli CryptoKitties veľkej popularity. Ide o unikátne mačiatka mnohých podôb, farieb a charakterov. V súčasnosti je v ponuke už asi 20tá generácia mačiek, ktoré sa dajú vzájomne krížiť, páriť a predávať. Existujú v digitálnej podobe na decentralizovanej sieti Blockchain. Každá kryptomačička má daný svoj genóm (256 bitový záznam) a špecifické vlastnosti. Niektoré majú spoločné vlastnosti s inými. Čím menej spoločných vlastností mačička má, tým vzácnejšia je. Vlastníctvo CryptoKitties je vyjadrené smart kódom a majú formu nezameniteľného tokenu. Najdrahší predaj CryptoKitties vyniesol 246,9255 ETH čo je 724 585 € (850 826 USD).

Obchodovateľnosť na burze a aukciách

Burza Binance je obchodným miestom, kde môžete obchodovať s kvantom populárnych kryptomien. NFT Marketplace spustili 24.6.2021 práve pre účel obchodovateľnosti digitálnych NFT tokenov. Nová sekcia NFT dáva šancu aj nákupu NFT tokenov a množstvom zaujímavých výhier od traderov. Oproti Ethereum ponúka Binance NFT na Blockchainu Binance Smart Chain nižšie transakčné poplatky. 

Nový potenciál Blockchainu

Tvorba digitálneho umenia má slabinu v tom, že takýto druh umenia v digitálnej podobe je ľahko kopírovateľný. Práve v tom je veľký potenciál Blockchainu. Dokáže zvýšiť hodnotu digitálneho umenia tým, že ho urobí unikátnym a nezameniteľným s digitálnym podpisom originálu. Vlastník má verejný záznam na decentralizovanej sieti Blockchaine, ktorý potvrdzuje vlastníctvo k danému digitálnemu predmetu. Blockchain uchováva záznamy o všetkých transakciách. 

 

        

zdroj foto: pixabay.com

Zabudnite na ekológiu

NFT rovnako ako kryptomeny čelia vlne kritiky. Tá sa týka ekologického pozadia, konkrétne uhlíkovej stopy Ethereuma. Pri ťažbe kryptomien a tým pádom aj Ethereuma dochádza k zvýšenému odberu elektrickej energie. Ťažba prebieha pomocou výkonu grafických kariet alebo procesora. Pri NFT ide o najnáročnejšie aplikácie tejto technológie. Práve vysoká náročnosť je stopkou pre umelecké dražby NFT. Táto situácia by sa mala zmeniť po prechode na Ethereum 2.0 sieť, ktorá funguje na Proff of Stake systéme a spotreba energie bude v porovnaní s ver. 1.0 zanedbateľná. Tento krok výrazne pomôže digitálnym umelcom

Nezameniteľný NFT token, ako investícia 

Niektoré NFT tokeny obsahujú okrem digitálnej formy aj fyzický predmet. Týka sa to niektorých umelcov, ktorý okrem napr. digitálneho obrazu zašlú novému vlastníkovi aj fyzický obraz. Unikátny zberateľský kúsok sa môže v budúcnosti ukázať, ako veľmi dobrá investícia. Investovanie do umenia vo forme NFT má hneď niekoľko výhod. Nemusíte sa pri obraze zaoberať uskladnením, poistením, transportom, ale aj reštaurovaním po určitom období. Z pohľadu aukcií zaplatí investor oveľa menšiu províziu. Pri NFT sa pohybuje od 3 do 15 percent. Aukčné siene a galérie si účtujú 10, 20 v niektorých prípadoch až 50 percent. Ak by ste sa chceli stretnúť s digitálnym umením v podobe NFT na Slovensku, máte túto možnosť počas Bielej Noci. Ide o zbierku zdigitalizovaného umenia NFT uznávaného slovenského umelca Vladimíra Havrillu, ktorý je priekopníkom Digital Art na Slovensku. Podporu dostal od 356.bank a zbierky ART FOND, ktorá sa stala súčasťou bankovej skupiny. Zbierku 20tich diel Vladimíra Havrillu si môžete pozrieť aj na Marketplace OpenSea.