Kancelária a škola

Ofsetová tlač

Určite ste sa stretli s termínom ofsetová tlač a prvé, čo vás napadlo bola spojitosť s časopismi a knihami. Aj keď nepodnikáte s printovými médiami, nie ste vydavateľ kníh aj tak sa môžete s ofsetovou tlačou stretnúť v niekoľkých prípadoch. Keď si budete chcieť vytlačiť väčšie množstvo manuálov k produktu, brožúr, plagátov alebo rôznych obalov. Všetko to, čo digitálna tlač nezvládne alebo sa z ekonomického hľadiska neoplatí. A týmto sa dostávame k tomu, akú tlač poznáme a aké sú medzi nimi rozdiely.

Digitálna vs ofsetová tlač

Aký je rozdiel medzi ofsetovou a digitálnou tlačou? Mohli by sme povedať, veď tlač je tlač? Ale nie je tomu tak úplne. Priblížme si tieto dve tlačové metódy, v čom sú rozdielne a v akom prípade má zmysel zvoliť jednu alebo druhú pre určitý tlačový projekt.

Ofsetová tlač

Technológia ofsetovej tlače používa tenké dosky (fólie), zvyčajne vyrobené z hliníka, ktoré sa používajú na prenos predlohy na gumový valec a potom jeho valcovanie na list papiera. Toto sa nazýva ofset, pretože atrament sa neprenáša priamo na papier. Farebná tlač musí mať 4 plochy (hliníkové fólie) pre každú farbu (čierna, azúrová, purpurova a žltá). Ofsetová tlačiareň môže mať jeden valec alebo  4 valce pre farebné výtlačky. Dosky sú vytvorené tak, aby olejové atramenty priliehali iba k tým častiam dosky, ktoré obsahujú obrázky a text. Tenký film vody na slepých miestach odpudzuje atramenty na báze oleja. Atrament na doskách sa najskôr prevedie do pogumovaného valca. Atrament sa dostane na papier, keď sa valec s farbami na papier valcovaním nanesie.

Skôr ako sa tlačová úloha prejde na tlačenie, musia byť predlohy stránok vytvorené v počítači oddelené typmi atramentov, ktoré sa použijú na vytvorenie každej stránky. Potom nasleduje proces gravírovania farebne oddelené filmy na fotocitlivých doskách. Dnes sú už bežnejšie systémy CTP, ktoré používajú digitálne riadené laserové gravírovacie systémy na leptanie obrazových údajov z digitálnych súborov na hliníkové platne. Tým sa značne znížili náklady aj čas spojený s nastavovaním tlačových úloh ofsetovej tlače. Ešte môžeme spomenúť, že okrem 4 základných farieb ( čierna, purpurová, azúrová, žltá) sa niekedy používajú aj atramenty špecifických farieb pokrytia Pantone. Ofsetové atramenty môžu používať na prenos pigmentu rastlinné oleje, ako je sójový olej alebo ľanový olej alebo používajú vodoodpudivé kvapaliny vyrobené zo syntetických chemických zmesí.

 

 

Ofsetová tlač môže byť vykonávaná na rôznych tlačových zariadeniach a odlišnými spôsobmi. Pri ofsetovej tlači za studena je atrament fixovaný absorpciou do papiera. Pri ofsetovej tlači s vysokou teplotou sa atrament fixuje absorpciou do papiera a nasledovne neodparením pri vysokých teplotách. Ofsetové lisy s vyhrievacím agregátom sú niekoľkonásobne rýchlejšie, ako hárkové lisy a zvyčajne zahŕňajú zariadenie na skladanie inline.

Od toho aká bude prevádzková dĺžka a požiadavky na podklad (predlohu tlače) sa používajú rôzne verzie listov (hliníkových fólii), platní a atramentu. Je to vždy v závislosti od objemu tlače. Niektoré dokážu tlačiť 250 veľkých listov a vytvoria sa z nich viacstránkové brožúry, iné sú určené pre miliónový objem tlače novín, časopisov.

Proces ofsetovej tlače vyžaduje výrobu samostatných plátov a valčekov pre každú použitú farbu atramentu. Výhodou je že poskytuje presnú farebnú reprodukciu a ostrú profesionálne vyzerajúcu tlač. Ofsetová tlač je vhodná aj pre hrubšie výtlačky. Tým, že ofsetové lisy pracujú efektívne hneď po nastavení je ofsetová tlač najlepšou voľbou, pri väčšom objeme tlače. To znamená, že z dôvodu fixných nákladov na nastavenie každej úlohy pre ofsetovú tlač budú náklady na každú kópiu v poradí 250 kópií vyššie, ako náklady na každý kus v projkete 10 000 kópií. Preto sa to ekonomicky oplatí pri tlači nad 10 000 a vyššie.

Aj ofsetová tlač prechádza inováciami a vďaka ním je dnes možné tlačiť na širokú škálu hladkých a textúrovaných papierov, rôznych typov kartónov na balenie, laminované a plastové fólie. Výnimkou nie sú ani kovom laminované papiere so zlatými a striebornými fóliami.

Dokončovacie úkony zahŕňajú zariadenia na orezávanie a rezanie papiera alebo na skladanie, väzbu, dierovanie, lakovanie, laminovanie alebo vysekávanie potlačených listov. Výtlačky môžu byť pečiatkované fóliou, perforované, reliéfne, lepené alebo vložené do obálok na odoslanie poštou. Niektoré dokončovacie zariadenia umožňujú nanášanie čírych atramentov, ktoré sú vytvrditeľné UV žiarením kvôli zvýšeniu odolnosti alebo dekoratívnym efektom.

 

Plusy ofsetovej tlače

- Veľké množstvá je možné efektívnejšie vytlačiť
- Čím viac tlačíte, tým lacnejšia je cena za kus
- Môžete použiť širokú škálu druhov papiera s povrchovou úpravou podľa želania 
- K dispozícii sú špeciálne atramenty na mieru, ako sú metalická farba a farby Pantone
- Najvyššia možná kvalita tlače s vyššími detailmi a vernosťou farieb

 
Digitálna tlač

Digitálna tlač na rozdiel od ofsetovej tlače nepoužíva doštičky, ale využíva toner (laserové tlačiarne) alebo atrament (veľkoformátové tlačiarne). Digitálna tlač je výhodná tam, kde je potrebný menší objem tlače. Výhodou digitálnej tlače je jej variabilná kapacita dát. Pri menšom množstve môžete predlohy a dáta rýchlejšie meniť. Ak potrebujete vytlačiť niekoľkotisícovú publikáciu alebo letáky vo veľkom množstve je ekonomicky výhodnejšie dať si to vytlačiť ofsetovou tlačou. Ak ste malá firma, ktorá si potrebuje vytlačiť pár stoviek reklamných letákov je dobrým riešením digitálna tlač. Dnes nájdete na trhu veľké množstvo laserových a Led tlačiarní. 

 

Plusy digitálnej tlače

- Náklady na inštaláciu sú pri krátkodobých projektoch nižšie
- Podľa potreby si vytlačte iba potrebné množstvo
- Nižšie minimálne množstvá
- Lacná čiernobiela digitálna tlač
- Variabilné možnosti údajov (mená, adresy, kódy alebo číslovanie je možné ľahko vykonať)
- Vďaka vylepšenej technológii je digitálna kvalita prijateľná pre viac použití


Zhrnutie

Obidve metódy tlače ofsetová a digitálna majú svoje opodstatnenie. Každá z nich má určité výhody v závislosti od požiadaviek zadávateľa. Ak máte veľký projekt a potrebujete tlačiť stovky alebo tisíce, alebo používate konkrétnu farbu pokrytia Pantone zameranú na značku, je ofsetová tlač najlepšou voľbou. V tomto prípade môžete využiť oveľa širšiu škálu papierov a špeciálnych atramentov (kovových alebo fluorescenčných). Pri požiadavke na menší objem tlače radovo 100 a viac, alebo kde potreba meniť jednotlivé údaje je lepším riešením digitálna tlač. Tu už záleží naozaj od vlastných požiadaviek a prístupu k ekonomickej výhodnosti nákladov na tlač.

Vedeli ste, že...

Ako prvý rotačný ofsetový litografický tlačový stroj je zaznamenaný prístroj, ktorý bol vyrobený v Anglicku. Patentovať si ho dal Robert Barcalay v roku 1875. Bol kombináciou technológie prenosovej tlače z polovice 19. storočia a rotačného tlačového stroja istého Richarda Marcha Hoea z roku 1843. Ten obsahoval lis, ktorý používal namiesto plochého kameňa kovový valec. Ofsetový valec mal špeciálne upravenú lepenku, ktorá nanášala vytlačený obraz z kameňa na povrch kovu. Až neskôr sa táto lepenková vrstva ofsetového valca zmenila na gumenú.