Kancelária a škola

Oplatí sa nákup kryptomeny?

Ak aspoň trochu sledujete kurz kryptomien, tak viete, že táto scéna má za sebou cykly rozmachu a prepadu. V určitých intervaloch Bitcoin a iné kryptomeny narastajú a prepadajú. Ich hodnota sa pohybuje v tak širokom rozmedzí, že ich nákup a predaj musíte naozaj sledovať, aby ste neprerobili. Rok 2021, presnejšie mesiac november bol pre Bitcoin rekordným a dosiahol maximum. Jeho hodnota na burze sa pohybovala na 69 000 dolároch. Viac než rok po tomto vrchole je Bitcoin na hodnote približne 17 000  dolárov (15 856,60 € aktuálny kurz). Keď bola hodnota Bitcoinu a iných kryptomien na vrchole čelili sme čipovej kríze. Tá bola spôsobná aj enormným nákupom výkonných grafických kariet pre účely ťažby kryptomien.

To že je aktuálne cena Bitcoinu dole môže byť pre niekoho, kto berie investíciu do Bitcoinu z dlhodobého hľadiska plusom. Dnes môžete nakúpiť kryptomenu za nízku cenu a v budúcnosti sa dostať do plusu. Napriek tomu, že názory odborníkov nepredpokladajú prudký nárast ceny Bitcoinu pre 2023 je tu predpoklad, že tak ako v minulosti aj v budúcnosti cena porastie. Ide o predpoklad založený na určitej cyklickosti hodnoty kryptomien.

 

 

Čo sa deje v súčasnosti s hodnotou Bitcoinu

Bitcoin je neuveriteľne flexibilný a denne je náchylný na prudký nárast a pokles. To sa netýka iba tejto kryptomeny, ale aj Etherneuma a iných kryptomien. Posledné týždne dostal kryptosektor niekoľko tvrdých kopancov. Začalo to bankrotom kryptoburzy FTX. Nasledovali vo vlne ďalšie firmy a ohrozené boli aj stabilné kryptoburzy.

 

Čo všetko ovplyvnilo pokles kryptomien a v podstate svetových akcií?

Bola to  vojna na Ukrajine, inflačné obavy, vyššie úrokové sadzby a drahšie pôžičky pre podniky. To všetko sa premietlo aj na trh s digitálnou menou. Na jesennom prepade minulého roku sa vo veľkej miere podpísal kolaps FTX. Kryptoburza FTX spracovávala denne transakcie v objeme 1 miliardy dolárov. Krach FTX mal dominový dopad aj na ďalšie kryptoburzy a spoločnosti. Ešte predtým v júni 2022 klesol Bitcoin pod úroveň 20 000 dolárov, čo bolo prvýkrát od roku 2020. Za týmto poklesom stála veľká americká spoločnosť  Celsius Network, poskytujúca pôžičky kryptomeny, ktorá zmrazila prevody a výbery. Odôvodnila to extrémnymi podmienkami. To spôsobilo prepad kryptomien. Ďalším faktorom ovplyvňujúci pokles kryptomien bol zásah Činy proti kryptomenám a špekulácie o tom, že by sa kryptooperácie zastavili v Rusku. Spustila sa lavína prudkého predaja kryptomien, čo cenu tlačilo dole. Do úvahy musíme brať aj aktuálne vysokú infláciu a krízu životných nákladov. Ľudia vlastniaci kryptomenu znižujú svoje investičné riziko predajom kryptomeny.

 

 

Na pozadí obchodovania s kryptomenou sa odohralo niekoľko ďalších negatívnych udalostí, ktoré stlačili cenu Bitcoinu dole. Ich výpočet je celkom rozsiahli. Medzi poslednými je už spomínaný krach kryptoburzy FTX po tom, čo Binance odstúpila od zmluvy o jej kúpe. V júni 2022 Celsius Network, hlavná americká spoločnosť poskytujúca pôžičky kryptomien, zmrazila výbery a prevody s odvolaním sa na „extrémne“ podmienky. V tom istom mesiaci Binance, jedna z najväčších svetových búrz s kryptomenami, pozastavila výbery Bitcoinov. Začiatkom roku 2022 urobila vlnu informácia, že Rusko by mohlo zakázať operácie s kryptomenami. Nasledovne sa po invázii na Ukrajinu ozvali výzvy na kryptoburzy, aby zakázali ruské transakcie.

V máji  2021 sa o rozruch postaral šéf spoločnosti Tesla Elon Musk, ktorý po tom, čo potvrdil akceptovanie digitálnej platby svoje vyjadrenie zmenil. Potvrdil, že výrobca elektromobilov zatiaľ nebude akceptovať platby kryptomenou, kvôli obavám z vplyvu ťažby  kryptomien (výpočtovej silu potrebnej na ťažbu) na životné prostredie.

Nasledovala ďalšia udalosť (jún 2021). Banky a platobné inštitúcie v Číne prestali umožňovať Krypto-transakcie, a čínska vláda zakázala ťažbu týchto mien. V septembri 2021 boli všetky Krypto-transakcie vyhlásené za nezákonné, čo v skutočnosti znamenalo, že Bitcoiny boli zakázané.

V júni 2021 vtedajší americký prezident Donald Trump prezentoval Bitcoin ako „podvodnú menu, ktorý konkuruje doláru ako „svetovej mene“.

V auguste 2021 britský regulátor Financial Conduct Authority zaradil na čiernu listinu Binance, jednu z najväčších Krypto-búrz. Veľké banky ako HSBC a Santander nasledovali príklad a zablokovali zákazníkom platby na Binance.

V tom istom mesiaci prichádza ďalší úder priamo od Medzinárodného menového fondu, ktorý vydal varovanie pred krajinami, používajúcimi kryptomeny, ako zákonné platidlo. Odôvodnil to, že ich rozšírené používanie by ohrozilo „makroekonomickú stabilitu“ a mohlo by poškodiť finančnú integritu.

Kryptomenou zatriasla aj lúpež, keď hacker ukradol 600 miliónov dolárov pri kybernetickom útoku zameranom na kryptoplatformu Poly Network. O štyri dni neskôr vrátil viac ako polovicu z toho, že to urobil, aby odhalil zraniteľnosť systému. To všetko malo v konečnom dôsledku veľký vplyv na poklese Bitcoinu  a iných kryptomien.

Napriek tomu svet kryptomeny zaznamenal aj pozitívne udalosti, ktoré cenu Bitcoinu určitým spôsobom podržali.

Morgan Stanley sa stala prvou veľkou americkou bankou, ktorá ponúkla bohatším klientom prístup k bitcoinovým fondom s určitým obmedzením (na nie viac ako 2,5 % z celkového čistého majetku investora).

V júni 2021 po spustení poklesu ceny kryptomien a mesiac po svojom pôvodnom vyhlásení Elon Musk povedal, že Tesla bude pravdepodobne opäť prijímať platby v Bitcoine. Za predpokladu, že viac ako 50 % jej spotreby energie bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov.

Amazon zverejnil v júli 2021 pracovný inzerát na vedenie produktov digitálnej meny a blockchainu. To vyvolalo búrlivé špekulácie, že Amazon čoskoro prijme Bitcoiny ako platbu.

V septembri minulého roka sa Salvádor stal Bitcoinom oficiálnym platidlom. Nasledovala Juhoafrická Republika, čo je paradoxne jedna z najchudobnejších krajín na svete.

Karty trochu zamiešal aj americký prezident Joe Biden, keď vydal výkonný príkaz na koordináciu americkej vlády v oblasti regulácie digitálnych aktív.

 

Ak sa pozrieme na vývoj ceny Bitcoinu tak od konca roka 2021 išlo o klesajúcu tendenciu. Dnes má Bitcoin na svetových burzách hodnotu 16 932,3 dolárov (aktuálne k dnešnému dňu). Hodnota môže klesať alebo stúpať každú hodinu počas dňa. Tí co nakupujú sa tejto cene tešia. Majitelia kryptomeny naopak. Všetci očakávajú, že klesajúca tendencia už dosiahla svoju hranicu a Kryptomena začne znovu stúpať. K pokračujúcemu poklesu môže prispieť niekoľko faktorov.

 - kryptomenové burzy krachujú

- zásah zo strany krajín, ako Čína

- výzvy na väčšiu globálnu reguláciu

- environmentálne obavy

- bezpečnostné problémy

- ďalšia regulácia, ako hrozba pre decentralizáciu kryptomien ovplyvňuje cenu digitálnej meny

 

Stále sú tu aj pozitívne aspekty kryptomien. V prvom rade je to transformačná technológia, ktorá by mohla spôsobiť revolúciu v priemysle. Transakcie prebiehajú jednoduchším a lacnejším spôsobom bez prostredníka, ktorým sú banky. Jednoduchší globálny obchod, pretože s nefiat digitálnou menou by nevznikli žiadne obavy o výmenné kurzy. Dôvernosť transakcií a bezpečnosť uchovávania hodnoty. Bitcoin bol uvedený, ako alternatíva k zlatu. Mohol by sa ukázať, ako zabezpečenie proti inflácii. Vzhľadom na svoju nestálu povahu je možné, že Bitcoin v určitom bode v budúcnosti opäť naberie na sile (možno týždne, mesiace alebo dokonca roky). Rôzny analytici predpokladajú, že do roku 2024 bude Bitcoin a iné kryptomeny znova na vrchole. Hodnota kryptomien vrátane Bitcoinu v minulosti neuveriteľne vzrástla, ale v roku 2022 sa prepadli. Ak uvažujete o investovaní je dôležité, aby ste do toho išli s otvorenými očami. Extrémna volatilita je určujúcim faktorom kryptomeny. Na jednej strane môžete dosiahnuť vysoké výnosy, na druhej môžete všetko stratiť.