Kancelária a škola

Potrebujete podložku pod myš?

Používať alebo nepoužívať podložku pod myš, dnes rieši veľa užívateľov. V domácnosti ju s najväčšou pravdepodobnosťou máte a ak hrávate počítačové hry, možno ste vyskúšali niekoľko podložiek. My sme zisťovali, ako je to s používaním podložiek pod počítačovú myš v kancelárií. Je potrebná pre kancelársku prácu na počítači? Ako si vybrať správnu podložku a líšia sa vôbec niečím?

Časy keď na trhu boli jednoduché penové podložky, ktoré sa od seba líšili farbou a motívom sú dávno za nami. Dnes nájdete v ponuke predajcov široký výber podložiek, že sa vám z toho zatočí hlava. Líšia sa od seba dizajnom, materiálom, rozmermi aj zameraním na určitý typ myšky a práce. Pokiaľ používate laserovú myš, tak s tou zvládnete väčšinu povrchov. Plocha dreveného kancelárskeho stola dokáže spolupracovať s myškami, ktoré majú laserový aj optický senzor. Sklenená plocha je niekedy problémová a tam je podložka dobrým riešením. My sme odskúšali niekoľko typov podložiek v domácej kancelárii. Pre test sme použili optickú myš.

Podľa čoho si vybrať podložku

Veľkosť podložky (rozmery a hrúbka)

Môžete si vybrať podľa miesta na pracovnom stole, menšiu podložku s rozmermi 250 x 200 mm. Ide o najbežnejší rozmer. Ak máte dostatok priestoru, tak môžete zvoliť aj väčší rozmer 250 x 300 mm a viac. Poslednú dobu sú veľmi obľúbené aj veľkoplošné podložky, ktoré majú rozmery 700, 800 až 1000 mm na dĺžku a šírku 300, 400 dkonca aj 500 mm. Taká podložka je podkladom, nielen pod myš, ale môžete na ňu uložiť aj klávesnicu. Jej plusom je, že vám myška neskĺzne z podložky pri širšom zábere a pohybe do strán. Aj hrúbky podložiek sú rozdielne. Od tých najtenších, ktoré majú hrúbku 0,5 mm až po hrubšie 2 - 4 mm. Záleží, aký je použitý materiál a textúra. 

Materiál (povrch, priľnavosť)

Najlacnejšie penové podložky vytláčajú rôzne podložky s textilným povrchom a pogumovanou spodnou stranou. Okrem textilných podložiek nájdete v ponuke predajcov aj silikónové, pvc, polypropylénové, teflonové, polykarbonátové podložky so spodnou stranou, ktorú je možné opakovane prilepiť na povrch stola. Dokonca aj podložky z leteckého hliníku alebo komináciu tkaniny a prirodného kaučuku. Hráči často siahajú po podsvietených podložkách s mikrotextúrou a gumovou protišmykovou základňou. Tieto podložky majú po pripojení pomocou USB podsvietenie, ktoré je nastaviteľné v 16 miliónoch odtieňov farieb. Nastaviť si na nich môžete aj rôzne svetelné efekty. Nesmieme zabudnúť, ani na podložky, ktoré dokážu na svojej ploche nabíjať iné zariadenia, ako je bezdrôtová myš alebo mobil (ak podporujú také nabíjanie). Pri podložkách, ktoré majú látkový povrch záleží aj na textúre. Podľa toho sa delia podložky na tie s hladkým povrchom Speed a s hrubším dezénom, textúrou, ktoré majú označenie Control. Speed povrch na podložke je vhodný pre rýchle pohyby myšky, bleskové kĺzanie. Control povrch je vhodný pre prácu, kde potrebujete presnosť myšky. Hráči si najčastejšie vyberajú podľa hry, ak potrebujú rýchlosť pohybov, tak zvolia Speed. Grafici a užívatelia, ktorý pracujú s programami, kde sa vyžaduje vysoká presnosť zase ocenia Control povrch. 

V neposlednom rade pri výbere každý užívateľ zohľadní aj farebné prevedenie alebo motív na podložke. Mať ružovú podložku s Hello Kitty alebo pokémonom v kancelárii určite nebude to pravé. Hráčske podložky majú väčšinou čierny podklad a motív počítačovej hry alebo výrobcu hráčskeho príslušenstva. 

 

          

Ergonómia 

V kancelárii a pri niekoľko hodinovej práci na počítači oceníte ergonomickú podložku. Tie majú vankúšik na zápästie, ktorá tlmí tlak zápästia a dlaň je v polohe, ktorá nezaťažuje až tak zápästie. Vankúšik môže byť z pamäťovej peny, gelu alebo špeciálneho technogelu. Navyše niektoré podložky s vankúšikom obsahujú aj vetrací kanálik, aby ostala vaša ruka suchá a gél má chladivý efekt. 

My sme otestovali pri práci v kancelárii 3 podložky výrobcu Razer, typ Speed, Control a polykarbonátovú podložku. Všetky sú definované, ako veľmi kvalitné hráčske podložky. Najlepšie sa nám pri bežnej práci používala spolu s optickou myškou Razer, polykarbonátová podložka Razer Sphex V2 a podložka Goliathus Mobile. Myška s nimi krásne spolupracovala, mala výbornú kĺzavosť a veľmi dobrú presnosť. S pracou v programoch Excel a v grafickom programe, sme zase boli viac spokojný s podložkou Razer Goliathus Control. Veľmi sa nám páči, že ak používate myšky Razer môžete si cez softvér Synapse priradiť k myške typ podložky Razer, pre lepšiu optimalizáciu snímania. Pre bežnú prácu do kancelárie je vhodná podložka s jemnejšou textúrou alebo aj ergonomická podložka. Naším víťazom sa stala tenká polykarbonátová podložka Razer Sphex V2, ktorá s hrúbkou iba 0,5 mm a lepiacou spodnou stranou výborne drží na ploche stola. Myška po nej bezchybne kĺže, nerobia jej problém rýchle pohyby a vysoká presnosť. Plusom je atraktívny moderný vzhľad s motívom Razer Chroma. 

Mýtus alebo pravda

Možno ste tiež zachytili informáciu o tom, že na podložke v svetlých farbách reagujú optické myšky horšie. Preto sme vyskúšali aj podložku s motívom v svetlej farbe. Myška reagovala dobre, nemala žiaden problém s povrchom, kde prevládalo svetlé farebné pozadie. Tento mýtus sa nepotvrdil. Predajcovia majú v ponuke väčšinou podložky s tmavým motívom alebo čierne s decentným logom, prípadne game motívom. Každopádne nám sa nepotvrdilo, žeby mala farba podložky vplyv na reakcie myšky.