Kancelária a škola

Prečo si kúpiť vertikálnu myš k PC

Ak trávite hodiny za počítačom, pracovne v kancelárii alebo pracujete formou Home Office môžete pociťovať bolesti zápästia. Pri dlhodobej práci s počítačovou myškou sa môžete stať dokonca obeťou syndrómu karpálneho tunela. Tento výraz je odvodený od gréckeho slova karpos, čo znamená zápästie. Ide o jedno z najčastejšie vyskytujúcich sa ochorení z povolania. Približne 5 % populácie trpí týmto syndrómom. Ochorenie je spôsobené stlačením nervu v oblasti zápästia. Prejavuje sa bolesťou, brnením celej ruky alebo jemným mravčením. Niekedy táto bolesť vystreľuje od zápästia do celej ruky. Karpálny tunel je úzky priechod obklopený kostičkami zápästia a väzmi na dlani. Nachádza sa v priestore, ktorý mu nedáva možnosť zväčšenia objemu. Akékoľvek opuchnutie alebo zmena polohy tkaniva v karpálnom tuneli môže stlačiť alebo dráždiť stredný nerv, čo má za následok bolesť, brnenie a zníženú citlivosť ruky.

 

 

Hoci dôvodov môže byť viac, vždy je to dlhodobá práca rukou a dlaňou. Dnes k tomuto ochoreniu prispieva v značnej miere práca s PC. Pri bežnej kancelárskej práci počas pracovného dňa najazdíte myškou približne 800 metrov. To je skoro kilometer pohybu dlaňou. Preto výrobcovia periférie, akými sú klávesnice a myšky k PC hľadali intenzívne riešenia, ako pri práci s PC, čo najviac minimalizovať nepohodlnú polohu pri písaní a držaní myšky. Okrem ergonomických myšiek dnes nájdete na trhu aj rôzne ergonomické klávesnice a poduškami na opretie zápästia. My sa však pozrieme na ergonomické, vertikálne myšky. Dnes už ich nájdete v bohatej ponuke a môžete si vybrať myšku presne podľa svojich predstáv.

 

Ergonomické myšky s vertikálnym uchopením sú charakteristické tým, že podporujú prirodzenejšie držanie ruky. Keď si položíte ruku na pracovný stôl v uvoľnenom stave nebude ju mať položenú tak, ako ju mávate položenú na klasickej myške. Je tam sklon niekde na úrovni 60 až 80 stupňov. PC myšky s vertikálnym uchopením sú konštruované pre prirodzenejšie držanie ruky, čím sa odbremení  celé predlaktie od dlhodobého pnutia a vnútorného vytočenia ruky.

 

Ak ste sa už rozhodli, že vyskúšate vertikálnu myš k PC, musíte vziať do úvahy, že má niekoľko dôležitých parametrov. Najideálnejšie je vyskúšať si myšku priamo v predajni, ako vám padne do vašej dlane.

 

Správna veľkosť pre vašu dlaň

Ak túto možnosť nemáte zmerajte si v prvom rade dĺžku vašej dlane a to od začiatku dlane až po konček najdlhšieho prsta. Vertikálne myšky sú označené podša veľkosti S, M, L a XL. V praxi to znamená, že veľkosť S (malá) je pre dlaň do dĺžky 17 cm. Veľkosť M (stredná 17 – 19 cm), L (veľká 19 – 21 cm) a XL (extra veľká nad 21 cm).

 

Uchytenie pre pravákov alebo ľavákov

Najčastejšie sú modely ergonomických, vertikálnych myšiek v symetrickom vyhotovení alebo pre pravákov. Ak ste ľavák, hľadajte model určený pre ľavákov.

 

Technológia senzoru

Tak ako pri klasických alebo herných myškách aj pri ergonomických si môžete vybrať podľa typu senzora. Podľa technológie snímania ich delíme na:

- optické vertikálne myšky (fungujú najlepšie s podložkou)

- laserové vertikálne myšky (fungujú bez problémov aj na hladkých, lesklých a sklenených povrchoch)

DPI je parameter, ktorý sa dnes dá pomocou tlačidla na myške meniť a tu sledujte iba udaj o maximálnom DPI. Miera citlivosti senzora je odvodená od hodnoty. Čim vyššia, tým je ovládanie presnejšie.

Doba odozvy sa uvádza v ms (milisekundách). Tu platí naopak, čím je hodnota nižšia, tým je oneskorenie prenosu lepšie a presnejšie.

 

Drôtové a bezdrôtové pripojenie

Na výber máte klasickú drôtovú myšku s káblom (USB, USB-C) alebo bezdrôtovú verziu najčastejšie s Bluetooth rozhraním a USB prijímačom. Dnes už je výdrž akumulátorov veľmi dobrá a bezdrôtová verzia myšky má niekoľko nesporných výhod. Viac miesta a žiadne zbytočné káble, ako aj lepšia prenosnosť vďaka Bluetooth technológii.

 

Pri parametroch nájdete ešte rôzne funkcie, počet tlačidiel, podporu mapovania tlačidiel, ale aj podsvietenie. Vertikálne myšky môžu byť bez podsvietenia alebo s jednofarebným, viacfarebným a RGB podsvietením. Aj keď vertikálna myška nie je najčastejšie volenou myškou hráčov, niektorí výrobcovia ponúkajú aj herné vertikálne myšky k PC.

 

Držanie vertikálnej myšky je odlišné, ako pri bežnej horizontálnej myške. Chce to pár hodín, kým si na odlišný spôsob zvyknete a potom vám už jej ovládanie príde prirodzené. Ak pracujte niekoľko hodín pri PC je rozumné dbať na správnu ergonómiu. To môžete urobiť správnym výberom kancelárskej stoličky a stola, ich správnym nastavením k vašej výške, ale aj dobre zvolenou klávesnicou a myškou k PC. Vyskúšať vertikálnu myšku stojí za to. Okrem vertikálnych ergonomických myšiek existujú aj ergonomické myšky s horizontálnym držaním. Tie sú ergonomicky tvarované pre co najlepšie pohodlie pri používaní.

 

 

TRUST Bayo Ergo ECO certified

Ergonomická myška s vertikálnym držaním TRUST Bayo je obľúbeným modelom medzi používateľmi. Cena je trochu výšia, ale táto myška za to stojí. Ide o bezdrôtovú myšku k PC, ktorá sa pripája pomocou USB prijímača s technológiou Bluetooth. Sníma pomocou optického senzora s nastaviteľnou citlivosťou od 800 do 2400 Dpi. Obsahuje 6 premyslene umiestených tlačidiel s mnohými funkciami a RGB podsvietenie. Má vstavaný akumulátor, ktorý sa nabíja USB-C káblom. Tento model je nielen ergonomický, ale aj ekologický k životnému prostrediu, keďže je vyrobený z 79 % z recyklovaných plastov.

 

                  

 

Hlavným plusom je samozrejme vertikálne vyhotovenie so sklonom 45 stupňov, pre čo najmenšiu námahu. S týmto náklonom bude vaše zápästie v prirodzenej a ničím nenamáhanej polohe. K celkovému komfortu prispieva kvalitná povrchová úprava s gumenou vrstvou, ktorá zabezpečí pevné uchopenie. Vertikálna myška TRUST Bayo Ergo je navrhnutá pre pravákov.