Tonery a náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Kancelária a škola

Sójový atrament

Predpokladáme, že v blízkej budúcnosti zasiahne ekologický aspekt oveľa viac aj do výroby atramentových a laserových náplní do tlačiarní. Ale ani dnes nie je životné prostredie opomínané v tomto smere. Okrem tradičného atramentu na báze ropy sa už od konca sedemdesiatych rokoch spomína sójový atrament. Ten má povesť atramentu šetrnejšieho k životnému prostrediu. Samozrejme v celkovom poňatí má plusy aj mínusy.

Čo je sójový atrament a kedy sa objavil

Asociácia pod názvom Newspaper Association of Amerika hľadala koncom 70. rokov spôsoby, ako vyrábať atrament z iných surovín než na báze ropy. Hlavným dôvodom tohto kroku bola v tom období rastúca cena ropy a rôzne spory s organizáciou krajín, ktoré boli hlavnými dodávateľmi ropy. Prioritou bolo nájsť spoľahlivejšiu a hlavne cenovo efektívnejšiu metódu výroby. Samozrejme, že sója nebola prvým a jediným kandidátom. Testovalo sa viac než 2 000 rôznych formulácií rastlinných olejov. Najbližšie k úspechu mal ryžový atrament a sójový atrament. S použitím sójového oleja zo sójových bobov prišli výskumníci NAA. V roku 1987 bol oficiálne testovaný časopisom The Gazette z Iowy. V roku 1993 vzniklo národné informačné centrum pre sójový atrament asociáciou Iowa Soybean Association, ako podpora výskumu a podpora používania sójového atramentu. Dokonca bola vytvorená niečo, ako ochranná značka alebo označenie pre produkty, ktoré spĺňajú základné kritéria. O úspechu sójového atramentu svedčí to, že ho používa asi tretina amerických tlačiarov novín. Viac ako 90 % národných novín zase používa pre tlač farebný sójový atrament.

Ako prebieha výroba sójového atramentu

Samotná výroba sójového atramentu nepozostáva iba zo základnej ingrediencie, mierne rafinovaného sójového oleja. Spolu s prímesou živice, voskov, pigmentu a ďalšími prísadami, ktoré sú rovnaké ako tie, ktoré sa používajú v atramentoch na báze ropy sa vytvára tá správna zmes. Výskum odbúrateľnosti vyústil k záveru, že pigmentový nosič v 100-percentnom sójovom atramente sa degraduje takmer 2 x viac, ako atrament vyrobený zo sójového oleja a ropných živíc a 4 x viac, ako štandardný ropný atrament. Sójový atrament je dôležitá alebo skôr užitočná zložka pri recyklácii papiera pretože sójový atrament sa z papiera ľahšie odstraňuje, ako bežný atrament počas procesu odfarbovania.
Čo sa týka veľkej časti úrody sóje tá nevyžaduje zavlažovanie a okrem toho, že obmedzuje fixne živiny, tak nezanecháva toľko poľnohospodárskych zvyškov ako iné plodiny. Ďalším aspektom je nízka hladina VOC (prchavé organické živiny) a tým aj nízka hodnota znečisťovania ovzdušia toxickými emisiami. Pri kvalite sa odzrkadľuje aj hodnota čistého sójového oleja s použitím menšieho množstva pigmentu, ako pri čírych ropných destilátoch. Počas výskumu boli uvedené aj pozorovania tlačiarní, ktoré deklarovali nižšie použitie atramentu pri tlači rovnakého množstva výtlačkov, ako so štandardným atramentom na báze ropy. Plusom je ostrejší a jasnejší obraz pri tlači novín a oveľa nižšie náklady.


Hlavné nevýhody sójového atramentu

Napriek všetkým výhodám aj pri tomto type atramentu existujú určité nevýhody. Tým najväčším je, že sušenie sójového atramentu trvá dlhšie, ako pri atramentoch na báze ropy. Je to spôsobené tým, že neobsahuje odparovacie rozpúšťadlá vo forme VOC. S týmto problémom sa musia popasovať hlavne niektoré tlačiarenské stroje, ktoré používajú natieraný papier (používaný hlavne pri časopisoch) namiesto porézneho, nenatieraného papiera (to je prípad klasických novín). V ich prípade môže atrament uschýnať pomocou absorpčných alebo aj infračervených ohrievačov. Ďalším problémom je to, že sójový atrament je vyrábaný zo sójových bobov a to sa spája s odlesňovaním v Brazílii. A to samo už napovedá problém so značnými emisiami skleníkových efektov.

 

zdroj foto: pixabay

Prečo sa teda považuje sójový atrament za ekologicky?

Napriek tomu, že sú sójové atramenty súčasťou zelenej alebo ak chcete environmentálnej tlače, ani oni nie sú úplnou odpoveďou pre životné prostredie. Popularitu získali, že boli alternatívou pre petrochemické oleje, pretože sója je obľúbenou plodinou medzi farmármi a je široko dostupná. Napriek tomu, že existuje veľa tvrdení o ekologických výhodách, ktoré získate atramentom vyrobeným zo sójového oleja aj on obsahuje vosky, pigmenty a ďalšie prísady. Likvidácia atramentu na báze sójového oleja preto nie je o nič jednoduchšia, ako likvidácia atramentu na báze petroleja, či už potlačeného alebo nepotlačeného. Tu sa dostávame k tomu, že sa pri likvidácii na skládke alebo v spaľovni musia brať do úvahy rovnaké aspekty, aké by si vyžadovali atramenty na petrochemickej báze. Kým atramenty obsahujúce sóju môžu pomôcť znížiť namerané VOC (obsah prchavých organických zlúčenín), EPA (Environmental Protection Agency) neudelila výnimku z rastlinných olejov ako bez VOC. EPA uvádza, že hoci všetky rastlinné oleje nie sú prchavé organické zlúčeniny, sú prekurzormi prekurzorov ozónu. Keď rastlinné oleje, vrátane sóje sa sušia oxidáciou, existujú určitý obavy, že sa uvoľňuje nepatrné množstvá VOC, aspoň tak sa vyjadruje Rada pre ochranu životného prostredia. Aj keď EPA a ECB sa takto vyjadrili, veria, že (sójové atramenty) sú oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu, ako oleje na báze ropy. A rovnako to platí pre akýkoľvek iný atrament na báze rastlinného oleja. Ale aby sme niečo pozitívne nakoniec, overené je že atrament na báze sóje uľahčuje recykláciu papiera s takýmto typom potlače.