Kancelária a škola

Starlink Elona Muska aj na Slovensku

Šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk prinesie aj Slovákom satelitný internet Starlink. Jeho spoločnosť s rovnakým názvom začala s vývojom satelitov, ktoré by mali priniesť internet aj na tie najnedostupnejšie miesta na zemi už v roku 2015. Prvé prototypy boli vypustené na obežnú dráhu v roku 2018. Následne bolo v ďalších rokoch rozmiestených viac ako 1 000 satelitov Starlink. V januári tohto roku vypustila SpaceX ďalších 60 satelitov pomocou orbitálnej rakety Falcon 9. Tá dokázala vyniesť na orbit v prepočte skoro 14 ton. S novou vesmírnou loďou Starship bude možné vyniesť naraz až 400 satelitov. Aktuálne by ich malo byť na orbite skoro 1 800. Sú v tom zahrnuté aj prototypy alebo nefunkčné jednotky, ktoré nie sú súčasťou funkčnej siete. Finálna verzia projektu bude pozostávať z 12-tisíc družíc. Celá konštelácia satelitov by mala byť dokončená v roku 2027.

 

zdroj foto: starlink.com

Satelitná konštelácia Starlink na globálne pokrytie internetom

Tento projekt je uvádzaný, ako globálna služba vysokorýchlostného internetového pripojenia s kvalitnou konektivitou. Pripojenie by malo fungovať aj v oblastiach bez pozemnej infraštruktúry. Samozrejme so zariadením spoločnosti Starlink. Používateľ bude využívať vonkajšiu jednotku (parabolickú anténu asi 85 cm) a vnútornú jednotku (modem s Wi-Fi routerom) plus kabeláž, pomocou ktorej si zabezpečí internetové pripojenie. 

 

zdroj foto: starlink.com

 

Satelitný internet nie je novinkou, ten už sa využíva, ale zatiaľ nikdy neboli satelity umiestnené na orbite, tak blízko zeme. Ide o orbitálnu vzdialenosť 550 km. Práve tento fakt zabezpečí veľmi dobrú rýchlosť a nízku latenciu. Malo by ísť o odozvu približne 15 ms. Zatiaľ sa skôr odhaduje reálnych 25-35 ms. Celý systém by mal používať protokol peer-to-peer a šifrovanie typu end-to-end.

Satelity Starlink budú vo finálnej fáze rozmiestené na mnohých dráhach okolo zeme a to hneď v troch výškových pásmach. Najbližšie k zemi vo výške 336, 346 km a 550 km. V každej z týchto výšok bude rozmiestený určitý počet družíc. Celý systém je založený na satelitoch, ktoré orbitujú zem a obiehajú  za sebou okolo zeme. To sme mohli vidieť v letných mesiacoch, ako vláčik za sebou idúcich svetiel. 

Pozemná jednotka musí byť umiestená tak, aby jej nič nebránilo vo viditeľnosti na oblohu. Parabola je motoricky ovládaná a pri prvom spustení sa sama nastaví (skalibruje) a pripojí sa k satelitu s najsilnejším signálom. Počas pohybu sa už nemusí motoricky natáčať za satelitmi, pretože hustota pokrytia satelitov ju automaticky prepína na najlepší signál z prelietavajúcich satelitov medzi ktorými sa prepína. Parabola využíva takzvané fázové pole pre komunikáciu s viacerými satelitmi naraz. To aj nízka latencia sú zárukou, že samotný používateľ nepocíti prechod z jedného satelitu na iný. Rádius záberu signálu z jednotlivých satelitov je menší, než tomu je pri družiciach, ktoré sú stonásobne ďalej od zeme. Keďže pokrývajú menej km, tak ich musí byť na orbite také množstvo, než je tomu pri bežných satelitných družiciach.

Je satelitný internet budúcnosť

Internet pomocou satelitov je namiesto telefónnej pevnej linky alebo iných pozemných prostriedkov dostupný vďaka geostacionárnym komunikačným satelitom. Napriek tomu, že neponúka taký rýchly internet (zatiaľ 50 až 150 Mbps) ako klasická mobilná či pozemná širokopásmová sieť, jeho veľkou výhodou je dostupnosť hlavne na ťažko prístupných miestach. Nejde o to konkurovať rýchlemu optickému internetu, ale zaplniť medzery, kde z rôznych dôvodov nie je možný pozemný alebo mobilný internet. Ak používate rýchly optický internet, nie ste pravdepodobne cieľovou skupinou pre satelitný internet. Ten by mal prioritne zaujať obyvateľov v odľahlých lokalitách, kde nie je pokrytie mobilným internetom a ani pozemní varianty. Dobrým príkladom sú odľahlé, rozlohou veľké časti Ameriky alebo Austrálie.

Samotná európska únia zdôrazňovala, že v rámci digitalizácie je jedným z najdôležitejších faktorov prístupnosť internetu. Každá krajina má svoje hluché miesta, kde stále neexistuje žiadne pokrytie internetom. Aj toto by mohlo byť jedným z riešení, ako dostať internetové pripojenie všade. Nemecko dokonca uvažuje o dotácii pre používateľov, ktoré sa rozhodnú využívať práve satelitný internet. Keďže v podstate pôjde o internetové pripojenie s najvyšším celosvetovým pokrytím monopol Starlink-u narastá. Musíme dodať, že zatiaľ je tomu tak. Spoločnosti ako Viasat a Amazon majú rovnaký zámer a mnoho ďalších menších firiem pokukuje po orbite.

Stále vysoká cena zariadenia pre koncového používateľa

Predaj služby satelitný internet a zariadenia Starlink je v tejto chvíli možné na stránke Starlink.com. Po zadaní polohy, kde potrebujete internet ulica, mesto (obec) sta alebo zadaní plus kódu (Plus Code) digitálnej adresy založenej na zemepisnej šírke a dĺžke, vás prehodí na formulár predobjednávky. Táto časť obsahuje informáciu o dostupnosti alebo dátum, kedy bude služba v danej oblasti dostupná. Záleží to od schválenia regulačnými orgánmi. Depozit je 99 dolárov (81,77 €) a cena zariadenia je 499 dolárov (412,15 €). Mesačná náklady na internet činia 99 dolárov (81,77 €). Stále teda ide o drahý hardware, napriek tomu, že samotný Starlink na výrobe pravdepodobne stráca. Časom sa môže technológia výroby zmeniť a náklady môžu byť nižšie. Zatiaľ to však tak nevyzerá. Mesačné náklady za internetovej služby by sa naopak mohli znížiť s rozrastajúcim počtom používateľov. Pre Slovenských a Českých používateľov by mala byť služba Starlink dostupná v priebehu roku 2022 a neskôr. Záleží to vždy od samotnej lokality používateľa.

 

Prečo sa astrológovia chytajú za hlavy

Obloha nebude už nikdy taká, ako ju poznáme, tvrdia astrológovia a varujú pred zahltením oblohy satelitmi, čo značne zhorší pozorovanie hviezd. Elon Musk sa vyjadril, že na tomto probléme spoločnosť pracuje a satelity budú mať špeciálny náter voči odrazivosti. Ten však nie je možný aplikovať na celé zariadenie. Umelé družice osvetlené slnkom sa miešajú so svetlom hviezd. 

Okrem toho dvíhajú varovný prst aj ochranári, ktorí apelujú na zníženie vesmírneho odpadu. Vo vesmíre okolo zeme sa už dnes nachádza množstvo vesmírneho odpadu, ako sú nefunkčné satelity s ich časti. Namiesto odstraňovania začnú pribúdať nové a nové satelity. Nejde iba o satelity spoločnosti Starlink, ale aj Amazon a iné menšie spoločnosti plánujú satelity na orbite. Na stránke Celestrack.com môžete vidieť hustotu satelitov, ktoré sa nachádzajú okolo zeme.

 

zdroj foto: celestrack.com


Elon Musk sa netají myšlienkou kolonizácie Marsu. Projektom Starlink internet získa nové finančné zdroje. V roku 2018 získala SpaceX od Federal Communications Commision (Úrad USA pre registráciu družíc) povolenie na prevádzku družíc, celkovo 11 927. V roku  2019 spoločnosť požiadala znovu o povolenie ďalších 30 000 družíc. Všetky by mali slúžiť na širokopásmové internetové pokrytie po celej zemeguli v pásme -+ 53° od rovníka. Ak vezmeme do úvahy, že asi 45 % svetovej populácie nemá stále pokrytie, ide o značne veľký trh. Samozrejme sú tu obavy na negatívny dopad na pozorovanie oblohy. Aj keď sa Starlink zaviazal znížiť odrazivosť satelitov, stále to bude pri pozorovaní oblohy nežiaduci efekt pre pokrok pozemnej astronómie. 

Ďalším riskom je, že  kvantita satelitov vyvoláva nepokoj z možného vzniku tzv. Kesslerovho syndrómu. Ide o scenár, v ktorom hustota objektov na nízkej obežnej dráhe Zeme je značne vysoká na to, aby zrážky medzi objektmi mohli spôsobiť kaskádu, v ktorej každá zrážka vytvorí vesmírne trosky, čo zvýši pravdepodobnosť ďalších zrážok. Dôsledkom by bol počet trosiek na obežnej dráhe, ktorý by obmedzil a znemožnil prevádzku aj iných satelitných programov a to na niekoľko desaťročí, kým by nedošlo k spontánnemu zániku majority úlomkov. Ďalším faktom je, že dnes nevieme posúdiť ako neprirodzene žiariaca obloha ovplyvní orientáciu nočných vtákov a iných v noci sa pohybujúcich sa zvierat.