Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Tipy pre tlačiarne v systéme Windows

Ako premenovať tlačiareň vo Windowse 10

Po pripojení a nainštalovaní tlačiarne si operačný systém priradí k novému zariadeniu predvolený názov. Je to väčšinou názov, ktorý zahŕňa označenie výrobcu a typ modelu. Ak vám nevyhovuje označenie tlačiarne a názov v systéme, môžete si svoju tlačiareň premenovať. Celý proces premenovania spočíva v tom, že otvoríte  nastavenia Windows a do vyhľadávacieho okna napíšete „Ovládací panel“. Rýchlejšie to môžete urobiť aj priamo vo vyhľadávaní na paneli úloh. V ovládacom paneli otvoríte „Zariadenia a tlačiarne“. Vyberiete tlačiareň, ktorú chcete premenovať a pravým klikom myšky otvoríte ponuku. Zvolíte vlastnosti tlačiarne, kde uvidíte súčasný názov vášho zariadenia (záložka všeobecné). Teraz stačí názov premenovať a potvrdiť OK. Tlačiareň musí byť samozrejme zapnutá.

Ak sa vám tento proces zdá zdĺhavý a nebojíte sa pracovať s príkazmi v PowerShell, môžete si pár klikov ušetriť. PowerShell je rozšíriteľný textový (riadkový) Shell s vlastným skriptovacím jazykom postavený na platforme NET Framework. Je to trochu zložitejší príkazový riadok.

Do vyhľadania v paneli úloh napíšete „PowerShell“. Na vrchu ponuky vyhľadávania (najlepšej zhody) sa vám zobrazí „Windows PowerShell“ a vpravo budete mať na výber „Spustiť ako správca“. Do okna PowerShell napíšte príkaz: „Rename-Printer -Name "Aktuálny názov tlačiarne" -NewName "Nové meno tlačiarne". (aktuálny názov a nové meno píšete samozrejme vlastné.)

Zjednodušiť si to môžete klávesovou skratkou WIN + R a do okna priamo napísať príkaz: „shell:PrintersFolder“. Otvorí sa vám okno „Všetky položky ovládacieho panela – Tlačiarne“. Vyberte tlačiareň, ktorú chcete premenovať a kliknite pravým tlačidlom myšky. Priamo v kontextovom menu nájdete voľbu „Premenovať“. Po kliknutí stačí priamo nad tlačiarňou zmeniť názov a potvrdiť OK. Táto metóda je najjednoduchšia.

 

 

Pridanie akcie odoslať tlačiareň do ponuky menu v prieskumníkovi

V kontextovom menu si okrem systémových príkazov často nainštalované aplikácie vytvoria rýchlu skratku. Dobrým príkladom sú programy na rozbalenie súborov ZIP a RAR alebo rýchla akcia antivírusových programov a aplikácií. Do tejto ponuky si môžete pridať aj rýchlu skratku „Odoslať do tlačiarne“. Predvolená voľba „odoslať kam“ v systéme už obsahuje možnosti: odoslať do zložky dokumenty, komprimovaný priečinok (ZIP), pracovná plocha - vytvoriť odkaz, príjemca faxov, príjemca pošty, zariadenie Bluetooth a  jednotka DVD, ak je mechanika nainštalovaná v počítači. K týmto možnostiam si môžete pridať aj Odoslať do tlačiarne, čím si ušetríte pár klikov na otvorenie dokumentu alebo fotografie a potvrdenia voľby tlač priamo v nich. Ako na to?

Pomocou tlačidla WIN + R vyvoláte okno PowerShell do ktorého napíšete príkaz: „shell:PrintersFolder“. Dostanete sa do „Všetky položky ovládacieho panela – Tlačiarne“. Označíte si svoju tlačiareň štýlom Drag and Drop  a presuniete ju na plochu.

Ďalším krokom je vytvorenie príkazu do voľby odoslať v kontextovom menu. Pomocou klávesovej skratky WIN + R sa znovu dostaneme k riadku PowerShell, kde napíšete  príkaz: „shell:SendTo“ a potvrďte OK. Teraz sa musíte trochu zložitejšie dostať do priečnika SendTo, ku ktorému je cesta: tento počítač - disk: C (systémový) – meno užívateľa – AppData – Roaming – Microsoft - Windows -SendTo. Do tohto priečnika pretiahnete odkaz tlačiareň z pracovnej plochy. 

Ak máte nastavené v systéme „Nezobrazovať skryté súbory, priečniky a jednotky“ budete to musieť zmeniť na „Zobrazovať skryté súbory, priečniky a jednotky. Urobíte tak v systémovom disku: C, používatelia, meno používateľa. V hornej lište zobraziť a možnosti, zmeniť možnosti priečnika a hľadania. Možnosti priečnika, zobrazenie a preskrolujete sa nižšie k skrytým súborom a priečnikom. Ak ste sa dostali až tam, stačí zmeniť zobrazenie. Rovnakým spôsobom môžete tuto akciu vrátiť naspäť.

Teraz by sa vám pri kliknutí pravým tlačidlom na dokument, ktorý chcete tlačiť mala zobraziť v kontextovom menu aj voľba odoslať do tlačiarne. Ak chcete túto skratku odobrať z ponuky stačí vymazať odkaz tlačiarne, ktorý ste vložili do priečnika SendTo. Trochu zložité, ale možno vám tento tip prinesie úžitok.
 

Ako odstrániť tlačiareň v systéme Windows 10

Možno ste sa stretli s tým, že ste menili starú tlačiareň za novú a zabudli ste predchádzajúcu odstrániť. Pri voľbe tlač ste ju stále mali v možnostiach v systéme Windows. Je dobré tlačiareň, ktorú už nemáte pripojenú k počítaču alebo zdieľanú tlačiareň, ktorá nie je k dispozícii odstrániť aj zo systému. Odstrániť takúto tlačiareň môžete niekoľkými spôsobmi. Niekedy stačí odinštalovať program k tlačiarni priamo od výrobcu pomocou, ktorého sa tlačiareň nainštalovala. Ak tento spôsob neodstráni tlačiareň môžete ju odstrániť v nastaveniach alebo príkazom v PowerShell. 

V nastaveniach systému vyhľadáte zariadenia. Tam nájdete „tlačiarne a skenery“, kde sa bude nachádzať aj vaša tlačiareň. Po kliknutí na názov tlačiarne sa zobrazí ponuka s voľbou: otvoriť front, spravovať a odstrániť. Stačí zvoliť odstrániť a potvrdiť.

Druhou možnosťou je vojsť do ovládacieho panela a nájsť „Zariadenia a tlačiarne“. Po otvorení nájdete názov vašej tlačiarne a pravým kliknutím myškou otvoríte ponuku, kde nájdete voľbu „Odstrániť zariadenia“. Stačí potvrdiť a hotovo.

Tretia metóda sa vzťahuje na príkaz Shell. Klávesovou skratkou WIN + R vyvoláte dialógové okno s riadkom do ktorého zadáte: „shell:PrintersFolder“. Dostanete sa do zložky: Všetky položky ovládacieho panela – Tlačiarne“. Tam stačí vybrať tlačiareň, ktorú chcete odstrániť, kliknúť pravým tlačidlom, zvoliť odstrániť a potvrdiť.

 

 

Zdieľanie tlačiarne v operačnom systéme Windows 10

V rámci operačného systému Windows môžete tlačiareň pripojenú k počítaču zdieľať s počítačmi vo vašej sieti. Môžu ju tak využívať viacerí používatelia. Podmienkou je, že počítač ku ktorému je tlačiareň pripojená, ako aj samotná tlačiareň musia byť zapnuté. V systéme musí byt povolená funkcia zdieľania súborov a tlačiarní. Skontrolovať si to môžete priamo v nastaveniach, siete a internet, stav, zmeniť nastavenia siete. Tam sa nachádzajú aj „Možnosti zdieľania“. Po kliknutí sa vám otvorí nové okno: Zmeniť možnosti zdieľania pre rôzne sieťové profily. Okrem zisťovania siete je tam aj zdieľanie súborov a tlačiarní. Ak máte zvolenú možnosť zapnúť zdieľanie súborov a tlačiarní môžete pokračovať ďalej. Ak nie, zvoľte si túto možnosť a dajte uložiť.

Ďalším krokom už bude samotné zdieľanie tlačiarne. V nastaveniach systému Windows otvoríte: Zariadenia, Tlačiarne a skenery. Následne kliknete na názov tlačiarne, ktorú chcete zdieľať. Zobrazí sa vám ponuka otvoriť front, spravovať a odstrániť. Vyberiete spravovať. V ďalšom kroku sa dostanete do správy zariadenia, kde zvolíte vlastnosti tlačiarne. V novom dialógovom okne vyberiete zdieľanie, zmeniť možnosti zdieľania a označíte zdieľať tlačiareň. Zobrazí sa vám názov zdieľaného prostriedku, teda názov vašej tlačiarne. Zaškrtnutá by mala byť aj voľba pod tým, vykresliť tlačové úlohy na klientskych počítačoch. Potvrdíte OK a hotovo.

 

 

Zdieľať tlačiareň môžete aj pomocou klasického ovládacieho panela. Otvoríte ovládací panel a zvolíte Hardvér a zvuk, alebo priamo Zariadenia a tlačiarne (záleží od nastavenia veľkosti ikon kategórii v ovládacom paneli). Následne kliknete pravým tlačidlom myšky na tlačiareň, ktorú chcete zdieľať. Vyberiete „Vlastnosti tlačiarne“ a v novom okne pokračujete voľbou zdieľanie a rovnakým postupom, ako v predchádzajúcej metóde. Ak chcete zdieľanie tlačiarne zastaviť, stačí odškrtnúť voľbu zdieľanie v okne rovnakou cestou. 

Tipov a trikov ohľadom tlačiarní a skenerov je oveľa viac, ale my sme zhrnuli tie užívateľsky najjednoduchšie, ktoré zvládne každý. Niektoré spôsoby sú rýchlejšie pomocou príkazov v riadku okna PowerShell, ale tie sa odporúčajú skúsenejším užívateľom. Metódy sú overené na systéme Windows 10 a môžu sa mierne líšiť podľa verzie operačného systému Windows.

Upozornenie: Všetky tieto úkony robíte na vlastnú zodpovednosť!