Kancelária a škola

Tlač z Cloudu

Určite ste sa už stretli s pojmom Cloud (Mrak) alebo Cloudové úložisko. Tento termín sa za posledné roky rozšíril do povedomia užívateľov a to nielen v spojitosti s úložným priestorom, ale aj s nadväzujúcimi službami a úlohami. Jednou z úloh spojenou s tlačiarňami je tlač z Cloudu alebo skenovanie do Cloudu. Možno si kladiete otázku, potrebujem to vôbec? Určite sa dá bez Cloudu zaobísť, ale veľa vecí spojených s internetom a technológiami je dnes prepojených pomocou Cloudu, aby uľahčili užívateľovi prácu. V minulosti sa dáta (súbory) primárne ukladali na pevné disky alebo prenosné flashdisky, pamäťové karty. Ak siahneme ďalej do minulosti, tak aj na CD nosiče. Všetko, čo ste potrebovali niekam premiestniť alebo zálohovať ste uložili na pevné média. Samozrejme existovali emaily, ktorými ste dokázali odoslať súbory do limitovanej veľkosti. Neskôr bol veľmi populárny aj FTP protokol, ktorý slúžil na prenos súborov pomocou FTP klienta na diskové úložisko serveru.  Hlavne v podnikoch sa využíval na zdieľanie súborov v rámci vnútornej siete. Cloud priniesol niečo, čo v spojení s vývojom technológií a prudkým nárastom používania internetu, jeho  zvyšovaním rýchlosti prenosu dát, začalo dávať čoraz väčší zmysel. Ponúkol užívateľom virtuálny priestor šitý presne pre ich potreby. Priblížme si, čo sa vlastne za termínom Cloud ukrýva a akým spôsobom je prínosom pre tlačiarne a tlačové úlohy. 
 

Čo je Cloudové úložisko

 
Cloud je priestor v rámci internetu, ktorý môžete využívať na ukladanie vlastných dát. Je schopný prijímať súbory všetkých dostupných používaných prípon. Môžu to byť textové súbory, fotografie, videá, hudobné súbory, prezentácie alebo dáta spojené so zálohou zariadení, ako je záloha mobilného zariadenia alebo počítača. A to kompletne s nastaveniami. Cloud je možné využívať aj v rámci určitých služieb a v neposlednom rade aj k tlačovým úlohám. Ich najväčšou výhodou je dynamický priestor a možnosť pripojenia sa odkiaľkoľvek na svete, kde je dostupný internet. Ich najväčšou slabosťou, závislosť na pripojení k internetovej sieti. Aj keď je Cloud internetový priestor, fyzicky je to vyhradený priestor pre užívateľa na serveri, ktorý spravuje poskytovateľ. Užívateľ nevlastní hardware a technológiu s tým spojenú, ale prenajíma si ako službu, úložný priestor pre dáta. V menšej podobe by ste si samozrejme mohli zaobstarať aj vlastné hardvérové úložisko (NAS server). Veľmi obľúbené sú NAS disky, ktoré v rámci prepojenia počítačov v domácej sieti, pripadne firme zabezpečia prístup všetkým pripojeným počítacom v sieti. Ako domáce úložisko to má svoje výhody, akými sú rýchlejší prenos. Ten nie je limitovaný rýchlosťou pripojenia internetu, ale prenosovou rýchlosťou použitých dátových vodičov.
 

Ako tlačiť z Cloudu

 
Ako môžete využiť Cloud pri tlači dokumentov a čo k tomu potrebujete? Ak máte tlačiareň alebo multifunkciu s pripojením do LAN siete alebo podporou pripojenia pomocou Wi-Fi a využívate niektoré zo  Cloudových úložísk, môžete tlačiť z Cloudu. Niektoré tlačiarne majú priamo v menu, ktoré sa zobrazuje na displeji zariadenia integrované ikony Cloudových služieb. V takom prípade, vám stačí prístup na internet a to buď pomocou pripojenia do LAN siete alebo k vášmu Wi-Fi routru. Po prihlásení sa do Cloudu zvolíte dokument a potvrdíte tlač. Vaša tlačiareň vytlačí dokument alebo fotografiu, ktorá je uložená v Cloudovom úložisku. Tento spôsob tlače je jednoduchý. Druhá možnosť, ktorú máte je tlač z mobilného telefónu, tabletu, notebooku alebo v niektorých prípadoch aj z fotoaparátu. Stačí sa pripojiť pomocou Wi-Fi k internetu a priamo cez aplikáciu Cloudovej služby v mobile vybrať dokument, fotografiu a potvrdiť tlač z pripojenej tlačiarne. Tá musí byť samozrejme pripojená v rovnakej Wi-Fi sieti. Stačí vyhľadať tlačiareň, vybrať tú správnu, ak je ich v sieti viac a potvrdiť výber. Dokumenty alebo fotografie nepotrebujete mať v svojom zariadení. Pre tlač z Cloudu potrebujete pripojenie na internet a prihlásenie sa do Cloudovej služby cez webové rozhranie alebo aplikáciu v mobilnom zariadení. Ak vlastníte multifunkciu s integrovaným skenerom môžete pri niektorých modeloch využiť aj skenovanie do Cloudu. Táto možnosť rozšírila ponuku skenovanie do emailu, na FTP alebo priamo do mobilného zariadenia.  
 
Výhody
 
- prístup na diaľku k súborom v Cloudu z akéhokoľvek miesta 
- súbory nepotrebujete mať uložené natrvalo vo vlastnom zariadení (počítač, tablet, mobil, externý hardisk atď.,)
- veľkosť súborov 
- možnosť využívať v limitovanej veľkosti bezplatné úložiská
- možnosť zväčšenia úložného priestoru (platená služba)
- výber Cloudových služieb 
- záloha dát o ktorú by ste mohli prísť v prípade straty alebo poruchy svojho zariadenia
- rozšírené služby, ktoré Cloud podporuje 
- zdieľanie súborov 
- podpora tlačových úloh z Cloudu 
 
Nevýhody
 
- závislosť na internetovom pripojení
- rýchlosť internetovej siete ovplyvňuje rýchlosť uploadu a downloadu
- vaše dáta spravuje prevádzkovateľ Cloudovej služby 
- možné bezpečnostné riziká
- mesačné platby za využívanie služby
 

Bezpečnosť na prvom mieste

 
Aj keď výhody prevyšujú nad nevýhodami, dve z nich môžu užívateľovi znepríjemniť život. Prvou je previazanosť Cloudu a internetovou sieťou. Aj keď je internet dostupný skoro všade, či už v podobe pevného pripojenia, bezdrôtového alebo dátovej služby od mobilného operátora, bez pripojenia sa k súborom v Cloudu nedostanete. Ďalšou je bezpečnosť, pretože uložené dáta sú na externých serveroch v rôznych krajinách. Stále je dosť používateľov, ktorí sa obávajú únikov databáz Cloudových služieb. Je teda tento systém ukladania osobných alebo firemných súborov, ktorí môžu obsahovať aj citlivé dáta bezpečný? 
 
 
 
 
Cloudové služby rôznych poskytovateľov musia v prvom rade dbať o bezpečnosť zverených súborov. To je ich prioritou. Dáta v týchto datacentrách majú oveľa lepšiu ochranu, než by ste im ju dokázali nastaviť v domácom počítači a často aj v podnikovej sieti. Ide o niekoľko úrovní zabezpečenia samotného serveru a šifrovanie prenosov. Spoločnosti, ktoré poskytujú Cloudové služby najväčšiu časť investícií vkladajú práve do bezpečnosti. Dnes je takýchto poskytovateľov dosť na to, aby si užívateľ pri pochybnostiach o bezpečnosti svojich dát zmenil Cloudového poskytovateľa. Pre neho samotného môže byť zverejnenie o úniku dát doslova likvidačné. Aj Cloudové služby musia spĺňať prísne certifikáty ISO a sú pravidelne preverované auditmi. Je tu však aj druhá strana a to používateľ. V prvom rade musí byť jeho zariadenie z ktorého do Cloudu pristupuje dobre chránené. Ďalším faktorom, ktorým môže ohroziť sám svoje dáta je slabé prístupové heslo. Preto by si mal zvoliť silné heslo k prístupu do Cloudovej služby a ak je to možné aj viacfaktorovú autentifikáciu. 
 

Ponuka Cloudových úložísk a služieb

 
Bavíme sa o tlači z Cloudu a k tomu je potrebná tlačiareň alebo multifunkcia. Výrobcovia tlačiarní veľmi rýchlo pochopili význam Cloudových služieb a začali ponúkať pre svoje zariadenia, vlastné riešenia Cloudových služieb a podporujúce aplikácie. Po zakúpení zariadenia a registrácii dostane zákazník možnosť využívania Cloudového úložiska pre určitý objem dát. Spoločnosti HP, Canon, Brother, Epson, Xerox, OKI, Ricoh ponúkajú služby prepojení pomocou vlastných Cloudových riešení. Nielen pomocou webového rozhrania, mobilnej aplikácie, ale aj priamo z displeja tlačiarne dokáže používateľ pristupovať a využívať tieto služby. Okrem tohto riešenia väčšina výrobcov tlačiarní podporuje Google Cloud Print. Táto služba je prepojená s Google účtom, zariadením s Androidom alebo akýmkoľvek zariadením kde je nainštalovaný prehliadač Chrome. Pre zariadenia s iOS je zase dostupné riešenie pomocou Apple AirPrint a iCloudu. Treba rozlišovať medzi Cloudovým úložiskom, kde sú vaše súbory trvale uložené, pokiaľ ich nevymažete sami a medzi službou tlač pomocou Cloudu. Tu sa dokument pripravený k tlači uloží na Cloude, len do chvíľe, kým ho nevytlačíte a následovne sa zmaže.Takto funguje napríklad Google Cloud Print. Ďalšími Cloudovými službami, ktoré už nájdete integrované do menu tlačiarní, prípadne z nich môžete tlačiť dokumenty pomocou aplikácie z mobilu alebo cez webové rozhranie sú: Evernote, Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive alebo služba Box. Bezplatná verzia obsahuje podľa poskytovateľa od 2 až po 15 GB úložného priestoru zadarmo. Ak vám tento priestor nestačí, pre väčší objem dát si môžete priplatiť za prémiovú verziu alebo si dokúpiť balíček priestoru s určitým objemom a to až do veľkostí TB (terabajtov).
 
Okrem Cloudových služieb sú podobným systémom riešené aj sociálne siete. Pohodlne si tak vytlačíte fotografiu z Facebooku alebo Instagramu. 
 
Používateľský komfort a vysoká bezpečnosť, sú hlavnými dôvodmi používania Cloudových služieb. Pre tlačiarne je jednoznačne benefit, rýchle vykonávanie tlačových úloh v pracovnej skupine. Potrebujete si urgentne vytlačiť alebo stiahnuť dokument, ktorý nemáte pri sebe? Pripojíte sa k svojmu Cloudovému úložisku a nechajte si dokument vytlačiť alebo si ho stiahnite do mobilu. Súrne si potrebujete oskenovať niekoľkostranový dokument? Skenujte ho priamo do Cloudu a nezaberie vám miesto v mobilnom zariadení. Tlač z Cloudu má jednoznačne pozitíva a aby ste sa vyhli rizikám, dbajte o bezpečnosť svojich zariadení z ktorých ku Cloudovým úložiskám pristupujete.