Kancelária a škola

Tlačiareň s bezdrôtovým pripojením

Tlačiareň alebo multifunkcia je príslušenstvo k počítaču, ktoré poskytuje funkcie tlač, kopírovanie, skenovanie a niekedy aj faxovanie. Aby tlačiareň fungovala musí byť v prvom rade pripojená k zdroju z ktorého sa zadávajú tlačové úlohy. Základná a najdlhšie používaná metóda pripojenia je pevné pripojenie káblom z počítača k tlačiarni. Ak sa vrátime o niekoľko rokov až desaťročí späť, tak by sme márne hľadali USB káble k tlačiarňam. Aj tento spôsob rozhrania sa časom vyvíjal. V minulosti sa tlačiarne k počítačom pripájali pomocou kábla a paralelného portu, označovaného tiež ako LPT, čo bola skratka „lineprinter“. Keďže toto rozhranie sa stalo časom nedostačujúce a hlavne obmedzujúce pre grafické tlačiarne, výrobcovia zásluhou vývoju prešli na sériový port. Až neskôr sa vďaka zavedeniu štandardizovaného rozhrania USB, začali tlačiarne k PC pripojovať práve pomocou USB kábla.

Konektivita - spôsoby pripojenia tlačiarne 

Slovo konektivita je pomenovanie pre metódy pripojenia tlačiarne. Dnes už majú aj základné modely v nízkej cene rozšírenú konektivitu. Okrem klasického pevného pripojenia USB káblom podporujú aj bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi. U drahších modelov je konektivita obohatená aj o pripojenie pomocou eternetového kábla do LAN siete. V podstate musí však každý model štandardne ponúkať prvú možnosť pripojenia káblom a ostatné spôsoby pripojenia, už závisia konkrétne od modelu zariadenia.

Čo je bezdrôtové pripojenie

Veľmi obľúbená metóda pripojenia je v súčasnosti bezdrôtové pripojenie. Tlačiareň alebo multifunkcia sa v takom prípade vďaka integrovanému Wi-Fi modulu pripojí k Wi -Fi sieti a následne už môžete zadávať tlačové úlohy aj z mobilných zariadení. Pre bezdrôtové pripojenie existuje niekoľko spôsobov a rozhraní.

Aké metódy bezdrôtového pripojenia poznáme

 

Wi-Fi            

 

Wi-Fi je skratkou pre Wireless Fidelity, ktorou sa označuje bezdrôtová technológia prenosu dát. Pre prenos využíva mikrovlny v určenom pásme. To je vyčlenené regulačným úradom. Pásmo 2,4 GHz vyhradili pre tento typ prenosu americký regulátor FFC aj európsky inštitút ETSI. Toto rádiové pásmo sa používalo aj pre mikrovlnné rúry a mobilné telefóny. Neskôr ho začali využívať výrobcovia bezdrôtových sietí a sieťových prvkov. Aby sa zachovala jednotná legislatíva, zjednotili sa rôzne technológie pre toto pásmo a vytvorila sa štandardizovaná norma. Vydal ju v roku 1997 štandardizačný inštitút IEEE v pásme ISM pod číslom 802.11.

Toto číselné označenie sa v základnom formáte používa dodnes s prídavkom písmena novej revízie. Prvé pripojenia dovoľovali rýchlosť 2 Mb/s. Nové revízie, ktoré nasledovali už ponúkali vyššiu rýchlosť a dostali označenie 802.11a a 802.11b. Rozdiel bol v rýchlosti. Kým 802.11b ponúkala rýchlosť 11 Mb/s, tak štandard 802.11a dosahoval 54 Mb/s a využíval sa v 5 GHz pásme. Zatiaľ čo v USA to bolo bezplatne, tak v Europe išlo o platené pásmo. Po roku 2000 prišiel nový štandard 802.11g, ktorý sa vysielal v 2,4 Ghz pásme, ale dosahoval rovnakej rýchlosti, ako štandard 800.11a.

Po veľkom rozmachu a stúpajúcej popularite bezdrôtovej siete Wi-Fi vznikla v roku 2003 Wi-Fi aliancia. Samotné Wi-Fi bolo vynájdene začiatkom 90.tych rokov v NCR Corporation a pripisujú sa vynálezcovi Vic Hayes-ovi, ktorý sa podieľal aj na návrhoch štandardov 802.11 b/ a/ g. V súčasnej dobe rozpoznávame niekoľko štandardizovaných špecifikácii. Každá má určitú rýchlosť, pridelené pásmo a spätnú kompatibilitu.

802.11a ponúka rýchlosť 54 Mbit/s v pásme 5 Ghz a je kompatibilná (a)

802.11b ponúka rýchlosť 11 Mbit/s v pásme 2,4 Ghz a je kompatibilná (b)

802.11g ponúka rýchlosť 54 Mbit/s v pásme 2,4 GHz a je kompatibilná  (b, g)

802.11n ponúka rýchlosť 600 Mb/s (4 x 150 Mbit/s) v pásme 2,4 GHz a 5GHz a je kompatibilná (b, g, n)

802.11ac ponúka rýchlosť 1 300 Mbit/s (1,3 GBit/s) v pásme 5 GHz a je kompatibilná (a, n)

802.11ad pre rýchlosť 7 000 Mbit/s v pásme 2,4 -5 - 60 Ghz, kompatibilita (a, b, g, n, ac)

802.11ah je nový Wi-Fi štandard s kódovým označením HaLow, schválený alianciou Wi-Fi. Zariadenia, ktoré ho budú podporovať budú pracovať v pásme 900 Mhz. Zvýši sa dosah a zníži spotreba energie. Nový štandard bude spätne kompatibilný so všetkými existujúcimi Wi-Fi protokolmi. 
Tlačiarne, ktoré podporujú pripojenie pomocou Wi-Fi siete vedia využívať rozšírené funkcie pre rôzne tlačové úlohy. Základom je integrovaný Wi-Fi modul. Stačí sa v nastaveniach tlačiarne pripojiť k domácej alebo pracovnej Wi-Fi sieti, ak je potrebné zadať heslo. Viete tak tlačiť dokumenty z cloudových úložísk, priamo na displeji, ak tuto funkciu podporuje alebo tlačiť z mobilných zariadení. Nemusíte mať zapnutý počítať a ani prepojený mobil káblom, všetko ide bezdrôtovo. Výhodou tohto pripojenia je nastavenie bezpečnosti, router a Wi-Fi sieť, ku ktorej sa pripojíte si môžete zabezpečiť heslom (dnes nevyhnutnosť). Samotný router ma vlastné rozšírené bezpečnostné nastavenia a metódu šifrovania.

 

Wi-Fi Direct     

 

Wi-Fi direct je certifikované označenie pre štandard Wi-Fi, ktorý umožňuje jednoduché prepojenie viacerých zariadení, bez potreby vytvárania prístupového bodu. Oproti podobnej technológii Bluetooth ponúka vyššiu rýchlosť, lepší dosah a zabezpečenie. Túto technológiu podporujú nové modely tlačiarní aj v nižšej cenovej hladine.

 

NFC   

 

O NFC ste už určite počuli v súvislosti s platbami mobilným telefónom. Skratka NFC označuje Near Field Communication, bezdotykové, krátko-dosahové, vysokofrekvenčné spojenie. Dosah tohto pripojenia je len niekoľko cm, čo je vzdialenosť pre kontakt karty s NFC čipom alebo  mobilného zariadenia k čítačke NFC. Začiatky tejto technológie siahajú do roku 2003, keď sa začali objavovať karty RFID s rozšíreným štandardom ISO/ IEC 14443. K priekopníkom tejto technológie patrili spoločnosti Nokia, Philips a Sony.

Technológia NFC je založená na obojstrannom prenose dát na krátku vzdialenosť. NFC podporuje štyri dátové rýchlosti (106, 212, 424 a 848 kbit/s) nekompatibilné so štandardom ISO/IEC 18092. V závislosti od rýchlosti prenosu dát a režimu, v ktorom sa informácie posielajú, sa rozlišuje kódovanie dát. Pre NFC existujú dva režimy - módy prenosu: Pasívny komunikačný mód a Aktívny komunikačný mód. 

V tlačiarňach sa technológia NFC používa skôr pri produktoch v podnikovej sfére. Vo firmách využívajú NFC čítačku v tlačiarni , ako bezpečnostný prvok. Pomocou kariet sa používatelia môžu k autorizovať a prihlásiť k tlačiarni, vykonávať bezpečne tlačové úlohy. Na trhu existujú modely tlačiarní alebo multifunkcií, ktoré majú čítačku integrovanú, ale aj modely, ktoré sú NFC ready. K takým je možné dokúpiť, ako príslušenstvo základňu s NFC. Pomocou rozhrania NFC však môžete aj priamo z mobilného zariadenia po spárovaní zadávať príkazy pre tlač.

 

Bluetooth   

 

Nesmieme zabudnúť, ani na technológiu Bluetooth, ktorú rovnako radíme v bezdrôtovým. Môžeme sa s ňou stretnúť pri niektorých tlačiarňach. Dnes už skoro každý smartfón obsahuje aj Bluetooth a tak spárovať mobil s tlačiarňou je jednoduché. Bluetooth technológia bola svojho času veľmi obľúbená, nielen na prenos dát, ale hlavne k prepojeniu ďalšieho zariadenia. Dnes sú trendom prenosné Bluetooth reproduktory. Bluetooth technológia je definovaná štandardom IEEE 802.15.1 a pracuje v pásme 2,4 Ghz presnejšie v rozsahu frekvencií 2402 MHz -  2450 MHz alebo 2480 MHz – 2483,5 MHz a to aj vrátane chráneného pásmo na frekvencii 2 MHz – 3,5 Mhz. Pri prenose dát používa metódu FHSS.

Aj bezdrôtová Bluetooth technológia prešla určitým vývojom a dnes je najpoužívanejším Bluetooth štandardom verzia 4.2 a najnovším Bluetooth 5.0. Konektivitu Bluetooth majú väčšinou malé prenosené fototlačiarne, ktoré sa pripájajú k mobilnému zariadeniu. Môžeme spomenúť napríklad vreckové fototlačiarne HP Sprocket.

Výhody tlače pomocou bezdrôtovej technológie 

Bezdrôtová metóda pripojenia k tlačiarni neprináša vyšší výkon ani rýchlosť pre tlačiareň, ale poskytuje určitý komfort ovládania. Viete rýchlo zadávať tlačové príkazy z mobilných zariadení, tlačiť dokumenty z cloudových úložísk a to všetko bez toho, aby ste zapínali počítač. Najväčšími výhodami je pohodlné ovládanie, rýchly prístup a s tým je spojená aj vysoká efektivita práce. 

Tlačiareň tak zbavíte kábla navyše, čo pridá aj vzhľadu zariadenia v priestore. Pozor si však treba dávať na to, či tlačiareň nevyžaduje prvé nastavenie a stiahnutie ovládačov s pripojeným USB káblom. Po tomto úkone, už môžete kábel odpojiť a využívať tlačiareň iba bezdrôtovo.

Niektoré tlačiarne a multifunkcie nemajú integrovaný Wi-Fi modul, ale ponúkajú pripojenie do LAN siete. Nastavením a prepojením s routerom môžete využívať aj bezdrôtovú tlač z mobilných zariadení. Sú aj modely tlačiarní, ktoré štandardne neobsahujú pripojenie pomocou Wi-Fi, ale pomocou voliteľného rozšírenia prídavným Wi-Fi modulom môžete do zariadenia podporu pre Wi-Fi pridať.