Kancelária a škola

Údržba atramentových a laserových tlačiarní

Tlačiareň je zariadenie, ktoré pracuje takmer bez údržby. Veľa užívateľov je preto presvedčených, že tieto zariadenia nepotrebujú okrem výmeny náplní a dokladania papierov, žiadnu inú starostlivosť. Ak chcete, aby vám vaša tlačiareň dobre a dlho fungovala , trochu starostlivosti by ste jej predsa len mali venovať. Atramentová tlačiareň nie je náročná na starostlivosť a zvládne ju každý. Najpodstatnejšia je kontrola farby a trysiek a aspoň minimálna ochrana pred uschnutím. Pri laserových tlačiarňach je situácia trochu zložitejšia, ale aj tam sa dá pri niektorých modeloch očistiť valec od nečistôt.

Tip pre vás

Pri dlhšej nečinnosti pri atramentových tlačiarňach vám môže v kazetách vyschnúť farba. Predídete tomu, ak vytlačíte občas pár slov alebo priamo cez nastavenia tlačiarne a program údržba vykonáte kontrolu trysiek a vytlačíte  vzorku tlače. Ak tlač nie je kvalitná môžete si pomôcť funkciou čistenie hlavy. Horšia je situácia, ak vám zaschnú trysky. Tie sa čistia destilovanou horúcou, ale nie vriacou vodou. Nie vždy však doma takýto úkon končí úspešne a na rade je špecializovaný servis. Pri atramentových tlačiarňach je najväčším problémom práve pri dlhom nepoužívaní zaschnutie trysiek alebo farby. Inak vám stačí občasná kontrola od usadeného prachu.

Ako je to s ovládačmi

Pri každej tlačiarni nájdete CD alebo DVD s podporným softvérom a ovládačmi k tlačiarni alebo odkaz na webovú stránku výrobcu, kde si tieto ovládače môžete stiahnuť.  Operačný systém Windows má už niektoré ovládače priamo v systéme a po pripojení a rozpoznaní nového hardvéru dokáže tlačiareň pracovať. Ideálnejšie je však nainštalovať ovládače priamo od výrobcu. Pri inštalácií si overte bitovú verziu vášho operačného systému. Pre Windows sú k dispozícii dve verzie  32 a 64  bitová verzia. Ak používate iný operačný systém, použite ovládače pre váš OS. Skoro každý výrobca  podporuje operačné systémy Windows, Mac OS a Linux. Okrem ovládačov vám pribalí výrobca podporný softvér na lepšiu úpravu pred tlačou alebo aj grafický program na úpravu fotiek.

Tip pre vás

Málokto sa po zakúpení tlačiarne zaregistruje na stránke výrobcu. Táto možnosť má však výhody. Zaregistrovaním priamo na stránke výrobcu získavate určité benefity alebo nárok na predlženú záruku. Niektorý výrobcovia po registrácii ponúkajú doplnkové služby alebo určitý objem pre uloženie dát v cloudovom úložisku.

Inštalácia doplnkového softvéru

Skôr výnimočne užívateľ využíva rôzne programy pre úpravu dokumentov aj keď výrobca ich spravidla pribalí na CD alebo DVD priamo k tlačiarni. Zapojíme tlačiareň a keď všetko ide, ako má, nechávame základne nastavenie a viac sa tým nezaoberáme. Okrem ovládačov si veľakrát ani nevšimneme, že tam niečo iné ešte máme. Prečo vlastne inštalovať tieto programy a potrebujete ich vôbec? V podstate si môžete hneď aj odpovedať: nie, nepotrebujem.  Ale týmto budete ukrátený o niektoré možnosti nastavení tlačiarne, ktoré vám môžu v konečnom dôsledku ušetriť farbu aj papier.  Pomocou programov sa dajú niektoré základné nastavenia rozšíriť na viac možností. Medzi niektorými výrobcom pridanými programami nájdete programy na úpravu fotografií pred tlačou, tvorbu vizitiek a kalendárov. Výnimkou nie sú ani rôzne editory a programy na prevod skenovaných dokumentov do PDF.  Sú to zväčša jednoduchšie riešenia, ale bez toho, aby ste za tieto programy museli platiť.

Tip pre vás

Pred samotným tlačením si pomocou programu alebo priamo v nastaveniach tlačiarne môžete nastaviť parametre tlače. Pri niektorých dokumentoch, kde sa nevyžaduje farebná tlač, tlačte len čiernym atramentom. Vyberte si z možností kvality, kde nepotrebujete kvalitnú fotografiu alebo obrázky zvoľte iba text. Nastavte si podľa veľkosti tlače formát papiera a pri menšom formáte môžete tlačiť dve strany na jeden papier. Ak vám to dokument dovolí využívajte obojstrannú tlač. Niektoré tlačiarne majú funkciu Duplex, pre automatickú obojstrannú tlač. Ak túto funkciu vaša tlačiareň nemá, určite disponuje manuálnym nastavením obojstrannej tlače.