Kancelária a škola

3D tlačiareň HP Jet Fusion 3D 3200/ 4200/ 4210

Spoločnosť HP pred nejakým časom oznámila uvedenie 3D tlačiarní na trh. Ide o modely s označením  HP Jet Fusion 3D. Dnes už sú reálne na stránkach výrobcu v ponuke tri modely. Model HP Jet Fusion 3D 320, 4 200 a 4 210. Nejde o žiadne kompaktné zariadenia do kancelárie, ale o plnohodnotné veľkokapacitné 3D tlačiarne pre malé a stredné  firmy. Veľký prínos môžu mať pre vývojárov produktov, rôzne dizajnérske štúdia a univerzity zamerané na dizajn. 

Výkonní obri 

Rozmerovo ide o veľkoplošné zariadenia, pre ktoré si musíte nájsť dostatok miesta. Možnosti týchto 3D tlačiarní sú však výnimočné. Spoločnosť ukážkovo vyrobila článok pre vysokozdvižné zaradenie, ako článok reťaze, ktorý má nosnosť 4 500 gramov. Celá výroba na 3D tlačiarni trvala zhruba 30 minút a článok ma hmotnosť necelých 0,11 kg. HP Jet Fusion sa tak stáva ideálnym zariadením na tvorbu prototypov a výrobu funkčných súčiastok pre iné stroje alebo zariadenia. Finálne dielce sú pripravené rovno z tlačiarne na použitie. 
Medzi trojicou týchto 3D tlačiarní sú samozrejme rozdiely vo výkone. Základný model HP Jet Fusion 3D 3 200 dokáže vyprodukovať týždenne 130 až 399 súčiastok. Oproti nemu stojí model HP Jet Fusion 3D 4 200, ktorý je 10 x rýchlejší a jeho týždenný výkon je produkcia 300 až 699 súčiastok. Špičkou pomyselného ľadovca je model HP Jet Fusion 3D 4 210. Je 10 násobne rýchlejší a o 65 % zníži náklady. Toto je to správne riešenie pre prevádzky, ktoré potrebujú vyrobiť týždenne 700 až 1 000 súčiastok.
Modelová rada HP Jet Fusion 3D 4 200/ 4 210 má navyše vylepšené ovládanie, pokročilé monitorovanie kvality a funkciu pridávania tlačových úloh už v priebehu tlače. Ponúka väčší výkon vďaka väčšej kapacite disku a pamäti. 

Najväčším plusom týchto zariadení je otvorená platforma spoločnosti HP, ktorá podporuje široké prijatie 3D tlače so stálym rozširovaním dostupnosti nových materiálov. Týmto sa otvára využitie 3D tlače do rôznych odvetí a dokáže sa prispôsobiť špecifickým potrebám daného odvetia. S novým procesom umožňujúcim využívať rôzne prísady dokáže transformovať vlastnosti súčiastok. Možnosti siahajú až do výroby inteligentných súčiastok, ktoré už obsahujú zabudovanú elektroniku. 

HP rozširuje hranice 3D tlače aj o svoje nové technológie, ktoré súvisia s  tlačou kovov. Celá škála možnosti trojrozmernej tlače na týchto zariadeniach je unikátna. Či už ide o užitočné predmety, časti rôznych strojov alebo jednoúčelové diely. 

Za všetko môže voxel 

Pri 2D tlači sa odrážame od pixelu. Ak si vezmeme určitý pixel a urobíme ho trojrozmerným stáva sa voxelom, časticou objemu. Práve s funkciou Multi Jet Fusion môžete vybrať farbu, hustotu a materiál na úrovni voxelov.  Základnou koncepciou tlačiarne HP Jet Fusion 3D je prístup založený na takýchto voxeloch.
Ako ďaleko zájde v budúcnosti 3D tlač a čo všetko dokážeme 3D tlačiarňami vyrobiť a nahrádzať ukáže čas, ale spoločnosť HP už trochu pootvorila svojimi modelmi dvere, kam by to v budúcnosti mohlo smerovať.
Všetky tieto modely majú okrem veľkých rozmerov aj vysokú cenu, ktorá ich predurčuje naozaj iba pre firmy a spoločnosti, ktoré dokážu takéto 3D tlačiarne využiť a dokonca z výroby na nich profitovať.