Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

7 spôsobov, ako kreatívne spracovať a vytlačiť fotografie z dovolenky

Máme tu leto, čas dovoleniek a letných prázdnin. Mnohí z vás navštívia známe aj menej známe miesta, zažijú nezabudnuteľné momenty, ktoré si chcú zdokumentovať fotografiami. Dnes už k tomu nepotrebujete drahý fotoaparát, stačí mobilný telefón, ktorý má skoro každý. Niektorými momentkami sa pochválime hneď na sociálnych sieťach, iné si uložíme pre neskoršiu prezentáciu. Tie najvýnimočnejšie si vytlačíme a dáme pekne do rámčeku. Viete, ako najkreatívnejšie spracovať vaše zaujímavé fotografie pred tlačou alebo, ako z nich urobiť skvelú spomienku na dovolenku a letné dni? Máme pre vás pár tipov. 
 

Úprava fotografií pred tlačou v pc 

 
Fotografie si pred tlačou môžete upraviť v  počítači pomocou grafického programu. Výrobcovia tlačiarní a multifunkcií dodávajú k zariadeniu aj potrebný softvér. V minulosti to bolo formou CD/ DVD nosiča, ktorý sa nachádzal v balení tlačiarne. Dnes si ovládače a doplnkový softvér môžete stiahnuť priamo z webovej stránky výrobcu. Tam nájdete zodpovedajúce ovládače k vášmu zariadeniu a doplnkové programy. Najčastejšie sú to programy na editovanie dokumentov, skenovanie a úpravu fotografií. Práve tieto programy obsahujú širšie možnosti nastavení a rôznych úprav fotografií pred tlačou. Lepšia alternatíva sú programy tretích strán, určené na prácu s fotografiou a grafikou. Ak máte takýto program vo svojom počítací, viete si ním vylepšiť kvalitu fotografií a upraviť ich pomocou rôznych filtrov. Získate tak zaujímavé fotografie pred samotnou tlačou. 
 
Čo všetko viete v grafickom programe upraviť pred tlačou? 
 
V prvom rade si môžete editovať svoje fotografie, vytvoriť si tematické zložky, premenovať si fotografie a meniť, prípadne odstrániť geo informácie. Zmeniť rozmery, rozlíšenie, jas, kontrast, sýtosť. Pri portrétoch je k dispozícií užitočná funkcia odstránenie červených očí. Pomocou rôznych filtroch zmeníte fotografiu na nepoznanie. V neposlednom rade môžete pridávať text, vkladať rôznu grafiku, alebo iné obrázky priamo do vašej fotografie, ešte pred tlačou. Možností je veľa a záleží na vašej kreativite a samozrejme funkciách grafického programu.  
 
Okrem grafických programov, ktoré si môžete stiahnuť zadarmo existujú aj platené alternatívy a profesionálne grafické programy a nástroje na úpravu. Ak nemáte potrebu niečo do počítača sťahovať alebo potrebujete len jednorazovú úpravu, existujú aj online riešenia. Priamo cez webové rozhranie si môžete fotografie pred tlačou upraviť. Tieto webové stránky, vám síce neponúknu také možnosti, ako lepší graficky program, ale jednoduchú úpravu nimi zvládnete. 
 
Z neplatených grafických programov a foto-editorov stojí za zmienku program PhotoFilte Studio a stále populárny Gimp. Mnohí ho prirovnávajú k veľmi obľúbenému Photoshopu. Obsahuje množstvo funkcií a voliteľný výber pluginov a filtrov. Vhodný je na úpravu fotografií, ale umožňuje aj kreslenie. Podporuje prácu s vrstvami, selekciami, úpravu farieb a umožňuje tvorbu vlastných štetcov. Hoci vznikol pre Linuxové prostredie je už niekoľko rokov dostupný aj používateľom Windowsu. Veľmi dobre hodnotenými bezplatnými programami na prácu s fotografiou sú aj programy Paint.net a Inkscape. Z platených profesionálnych je to určite Photoshop Adobe, Zoner Callisto, ktorý využijete aj pri tvorbe propagačných materiálov a letákov. Osobne používam Zoner Photo Studio, ktorý spĺňa moje požiadavky pre úpravu fotografií, nielen pred tlačou. Ak používate MacOS určite vám bude dobre známy program Pixelmator. Keď nájdete priamo na stránke výrobcu vašej tlačiarne program k úprave fotografií pred tlačou, môžete použiť aj ten.
 

Úprava fotografií v mobile pomocou aplikácie 

 
Možno 80 % fotografií, ktoré urobíte sú odfotené priamo mobilným zariadením. Pri dnešných parametroch fotoaparátov mobilov, sa tak dostanete k veľmi kvalitným fotografiám. Pre rýchlu úpravu pred tlačou môžete použiť niektorú z dostupných aplikácií v Google Play Store alebo AppStore. Aj tu máte na výber bezplatné verzie, tie niekedy obsahujú reklamu a platené verzie. Najnovšie aj verzie aplikácií s mesačným predplatným. Osobne je to pre mňa tá horšia alternatíva. Zaplatiť za aplikáciu, ktorú využijem mi nerobí problém, ale platiť za používanie aplikácie mesačnú platbu? Tak to mi nesedí. Našťastie aj tieto aplikácie ponúkajú 3-dňove až 1-mesačné (free trial) verzie. Pozor však, kedy vám končí platnosť tejto verzie. 
 
Medzi najobludnejšie aplikácie na úpravu fotiek cez mobil patria Google fotky (Android), Pixelmator (iOS). Oplatí sa siahnuť aj po aplikácii Snapseed, Pixlr, AdobeLightroom CC (podmienené registráciou). Aplikácií pre Android alebo iOS nájdete veľa a určite si vyberiete takú, ktorá vyhovuje vašim potrebám. Po úprave môžete fotografiu odoslať priamo k tlači, za predpokladu, že vaša tlačiareň alebo multifunkcia podporuje bezdrôtovú tlač. 
 

Tvorba fotoknihy

 
Veľmi populárnymi sa  v poslednej dobe stali fotoknihy. Či už si ich vytvoríte sami alebo zveríte do rúk profesionálom, ktorí ponúkajú službu tvorba fotokníh. 
 
 
 
 
Čo je fotokniha?
 
Ide o fyzický album vytvorený z digitálneho obsahu, fotografií. Je upravený pomocou softvéru, ktorý vytvorí určitý grafický dizajn a nasledovne vytlačený, ako kniha. Po krokoch grafický dizajn, návrh, digitálna tlač je zviazaný formou knižnej väzby. Okrem fotografií môže obsahovať fotokniha aj text a množstvo clipartov. Viazanie môže byť niekoľkými formami a to, ako zošitová väzba, mäkká väzba, platená väzba, klasická tvrdá väzba alebo väzba do umelej kože. Fotokniha môže byt tlačená na niekoľko druhov papierov, od klasického s gramážou 150 - 250 g/m2. 
 
Najznámejším spôsobom spracovania fotoknihy je model CEWE, ktorý je ochrannou značkou nemeckej spoločnosti CEWE Color AG.
   
Fotokniha je vaše rodinné album, alebo album fotografií z dovolenky bez toho, aby ste museli fotografie dávať vyvolávať alebo tlačiť väčšie množstvo. Okrem profesionálneho riešenia tvorby, existuje aj možnosť vytvoriť si pomocou programu alebo aplikácie svoju fotoknihu, podľa vlastných predstav a nechať si ju vytlačiť a zviazať odborníkmi.
 

Foto-rámčeky Handmade

 
Urobiť v pravý okamih mimoriadny záber fotoaparátom alebo mobilom, je jedna vec. Druhá je úprava a kvalitná tlač na dobrej tlačiarni a tretia...? No predsa ten správny fotorám. Zaujímavá fotografia si zaslúži výnimočný foto-rámček, ktorým podrhnete jej originalitu. Na výrobu rámčeka vlastnými rukami potrebujete trochu šikovnosti a istú dávku kreativity. Návodov na výrobu handmade foto-rámčeka nájdete vo veľkom počte na YouTube.
 
 
 

Prívesky

 
Miniatúru fotografie, ktorú si vytlačíte môžete použiť aj do prívesku na kľúče.  Jednoduché prívesky s prehľadnými stranami do ktorých vojde mala fotografia sa dajú dnes zakúpiť za nízku sumu. Foto  svojho miláčika môžete nosiť stále so sebou. 
 

Magnetky sú TOP 

 
Vyrobiť si vlastnú magnetku z dovolenkových fotografií nie je také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Všetko, čo k tomu potrebujete je magnetický fotopapier a vhodná tlačiareň. Magnetický papier je dosť tenký a preto je vhodný do väčšiny tlačiarní v domácnosti. Nepotrebujete k tomu špeciálne drahé zariadenie. Jediné obmedzenie je podávač papiera. Magnetický papier je vhodný pre tlačiarne s plochým podávačom, kde sa papier neohýba pomocou valca. V takom prípade môže dôjsť k poškodeniu tlačiarne a nalomeniu magnetickej vrstvy na papieri. 
 
 
             
 
 
Čo je magnetický papier?
 
Do tlačiarní kupujete bežne klasicky kancelársky papier a pre tlač fotografií fotopapier, v matnom alebo lesklom prevedení. Magnetický fotopapier je kombináciou fotopapieru a tenkej magnetickej vrstvy. Vrchná strana môže byt matná alebo lesklá, ako pri bežnom fotopapieri a spodná strana papiera je pokrytá tenkou magnetickou vrstvou. Tieto papiere môžete zakúpiť vo formáte A2, A3 alebo A4 a po tlači nastrihať na menšie rozmery. Magnetický fotopapier je možné bez problémov strihať nožnicami alebo ručnou rezačkou na papier. Pri výbere však musíte dávať pozor, pre aké tlačiarne je magnetický papier určený. Väčšina sú označené INK a vhodné sú iba pre atramentové tlačiarne a multifunkcie. Na trhu existujú aj univerzálne magnetické papiere na ktoré môžete tlačiť aj v laserovej tlačiarni. Pred zakúpením sa informujte do akej tlačiarne je magneticky fotopapier vhodný, aby ste predišli poškodeniu laserovej tlačiarne, pokiaľ nie je papier vhodný na laserovú tlač.
 
Magneticky fotopapier môžete použiť, ako podklad na magnetku, vizitku alebo iný reklamný a propagačný materiál. Pekná magnetka z fotografií môže byt darček, ale aj  milá spomienka na prežitú dovolenku.
 
 
Tlač na tričko 
 
Tento spôsob uchovania si spomienky na dovolenku alebo svojho miláčika z fotografie síce nevytvoríte sami, ale originálna predloha je základ. Potom už len stačí vyhľadať službu, ktorá sa zaoberá tlačou na textil.
 
 
 

Z ako záver alebo záloha (nezabudnite archivovať)

 
Fotografií z dovolenky, turistiky alebo spoznávania zaujímavých miest môžete mať veľa a všetky si hneď nevytlačíte. V takom prípade je dobré urobiť si niekam zálohu. Hlavne, ak ste fotili mobilným telefónom. Fotografie vo vysokom rozlíšení, vám môžu zaberať dosť miesta v internom úložisku alebo na sd karte. Fotografie si môžete zálohovať do online úložiska, kam k nim budete mať prístup z akéhokoľvek zariadenia, ktorým sa ku cloudu prihlásite. K zálohovaniu môžete použiť aj externý hardisk. Samozrejme, že si môžete vytvoriť zložku v počítači, kam si fotografie uložíte. V prípade, že počítač alebo mobil zlyhá, dobré je mať zálohu fotiek, na ktorých vám záleží aj na inom mieste.