Kancelária a škola

Ako si zariadiť malú kanceláriu v pohodlí domova

Home Office a vhodné kancelárske zariadenie

V účastnosti sa veľmi často skloňuje slovné spojenie „Home Office“. Práca z domu je aktuálnym trendom, nielen informatikov a copywriterov, ale širšej skupiny ľudí, ktorých zamestnávateľ nevyžaduje ich prítomnosť každý deň v spoločných firemných priestoroch. Ak sa rozhodnete pracovať z domu, alebo budete riadiť vašu podnikateľská činnosť z domácich priestorov, veľmi rýchlo zistíte, aké dôležité je mať svoj pracovný priestor správne zariadený. Čo všetko, vám môže spríjemniť prácu a uľahčiť pracovné úlohy? Všetko! Od kancelárskeho nábytku, stoličky a správneho rozmiestnenia, až po technické zariadenia a kancelárske potreby. Keďže si tvar a veľkosť priestoru nemôžete zmeniť, ostáva vám správny výber a usporiadanie všetkého ostatného. Ako na to?

Priestor vs. kancelársky nábytok 

Od veľkosti a tvaru priestoru sa môžete odraziť už pri výbere. Vojde vám do miestnosti viac kusov nábytku na uloženie dokumentov a všetkého, čo potrebujete alebo sa musíte vmestiť do menšieho priestoru? Do malého priestoru okrem stola môžete umierniť skrinku alebo kontajner pre dokumenty a tlačivá. Tie si môžete vybrať buď stabilné, alebo s kolieskami pre ľahšiu manipuláciu a presun. Stôl je dominantným kusom a jeho výberu venujte väčšiu pozornosť. Nestačí sa zamerať iba na výšku a veľkosť pracovnej dosky. Na trhu nájdete okrem klasických kancelárskych stolov aj rohové prevedenia alebo atypické modely priamo na mieru. V menšom priestore je dobrou voľbou stôl so zásuvkami. Mať aspoň jednu zásuvku na uzamykanie, nie je na škodu. Pri usporiadaní stola nezabudnite na voľný priestor. Aspoň jedna strana musí byť pri vychádzaní od stola odkrytá. Nie je príjemné vstávať od stola a preskakovať niečo, čo vám stojí v ceste. Rovnako dôležité je umiestnenie stola tak, aby ste mali výhľad na dvere. Nie len kvôli tomu, že vidíte, kto do miestnosti prichádza. Je veľmi nepríjemné, ak máte pracovný stôl otočený tak, že ste chrbtom k dverám. Pri práci by vás to rušilo a ani váš chrbát sa vám za prudké otáčanie, ak niečo šuchne pri dverách nepoďakuje. Čo sa týka samotného usporiadania, dobré je mať všetko dôležité pred očami a dobre dostupné. Farebné prevedenie nábytku nemusíte príliš prekombinovať, všetko to vás môže pri práci len zbytočne rozptyľovať. Záležať si dajte aj na dobrom osvetlení a dopade vonkajšieho svetla od okna. Ak máte na stole počítač alebo notebook, čo s najväčšou pravdepodobnosťou máte, je najideálnejšie, ak je zdroj svetla za monitorom alebo displejom notebooku. Vyhnete sa tak odrážaniu svetla od obrazovky. 

 

Nikdy nepodceňujte výber kancelárskej stoličky

Je rozdiel sedieť na stoličke pár minút a využívať ju pri práci niekoľko hodín. Preto je stolička veľmi dôležitá. Jej výberu venujete dostatočný čas a ak máte možnosť vyskúšajte si ju priamo v predajni. Kancelárske stoličky sa dnes vyrábajú v toľkých variantoch, že nájsť vhodnú nebude problém. Znova zvážte vašu výšku a výšku zadnej časti stoličky na opieranie chrbta, aby ste sa mohli aj príjemne oprieť. Dobrá stolička vám umožní oprieť aj časť hlavy. Celková ergonómia stoličky, vám môže vašu prácu urobiť pohodlnou, ale aj doslova bolestivou po niekoľkých hodinách. Pri stoličkách je výhodné, ak sú nastaviteľné nielen do výšky, ale aj polohovateľné v určitom uhle a oceníte aj opierky na lakte. Ak sú aj tie nastaviteľné je to ďalšie plus. Stoličku si tak doslova prispôsobíte svojmu telu. Väčšina kancelárskych stoličiek má kolieska, ale sú aj modely s pevnými nohami. Ak si vyberáte stoličku s kolieskami, aj tu nájdete modely, ktoré majú  kolieska mäkšie a tvrdšie. Zvážte po akej podlahe sa budete so stoličkou pohybovať pri presunutí, aby každé pohnutie stoličky nebolo príliš hlučné až nepríjemné pre uši. Farebné prevedenie a materiál už záleží od vášho vkusu. Niekto má rád prijemné textílie, iný vzdušný materiál a niekto si potrpí na kožené kreslá. Ak už máte svoju správnu stoličku je dobré myslieť aj to, či je vaša domáca kancelária iba miesto pre prácu alebo k vám budú chodiť aj klienti, spolupracovníci  alebo iné pracovné návštevy. V prípade, že nemáte na to vyhradený iný priestor zvážte aj nákup stoličky alebo kresla pre návštevu, aby nemusel návštevník stáť pri dverách. 

Zariadenia (bez ktorých to nejde) musia spolupracovať 

PC a notebook

Kancelársky nábytok a stoličku už máte na mieste, ale ostáva nájsť vhodne miesto pre stolný počítač alebo notebook a ostatné pripojiteľné periférie, ako sú  tlačiareň, multifunkcia, skartovaciezariadenie. Notebook má výhodu menších rozmerov a odpadajú ďalšie káble na prepojenie. Na stole si pre neho nájdete miesto. Pri použití stolného  počítača musíte rátať s miestom na samotný počítač v skrinke, plus monitor. Ak k tomu ešte prirátame externé reproduktory, klávesnicu a myšku, ukrojí to časť stola aj miesto navyše pre skrinku PC. Ďalšia vec je samotné prepájanie káblami.Aj pre počítač (skrinka počítača) je potrebné nájsť optimálne miesto, kvôli dobrému prístupu vzduchu a chladeniu. Skrinku PC neumiestňujte  tesne k nábytku, čím uzavriete vetracie otvory a znemožníte dobrému odvetrávaniu teplého vzduchu zo skrinky von. 

 

Tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie

Nesmiete zabudnúť na tlačiareň alebo multifunkciu, bez ktorej sa už dnes žiadna, ani domáca kancelária nezaobíde. Rozmiestenie musí byť tak, aby ste ku všetkému mali dobrý prístup pri ovládaní. Niektoré pracovné stoly majú prídavné stojany práve pre tlačiareň alebo iné prídavné zariadenie. Ak máte kompaktnú tlačiareň alebo multifunkciu menších rozmerov, aj takéto riešenie môže byť vhodné. V prípade, že sa pripájate k tlačiarni bezdrôtovo pomocou Wi-Fi, môžete mať zariadenie aj na inom vhodnom mieste. Dôležitý je však bezproblémový prístup k zariadeniu, či už pri ovládaní alebo vkladaní papiera, výmene náplní. V domácej kancelárii, kde je menej miesta je výhodná multifunkcia All in One, kde máte okrem tlačiarne už aj kopírku a skener. 

Klávesnica a PC myška 

Ak používate externú klávesnicu a myšku, vyberte si ju uvážlivo. Aj pri výbere myšky je najlepšie inviduálny postup. Každá ruka je iná a správna ergonómia myšky práve pre vašu ruku je nevyhnutná. Určite ste počuli o zdravotnom probléme „syndróm karpálneho tunela“ táto moderná choroba môže byť aj následkom dlhodobej práce s PC. Ak si vyberiete správnu myšku a klávesnicu môžete takému ochoreniu predísť alebo ho aspoň minimalizovať. Pri myške je obzvlášť dôležité správne držanie a to môžete docieliť správnym zaoblením a veľkosťou myšky, ako aj dobre rozmiestnenými tlačidlami. Poznáte to, keď máte myšku a malý prst vám akosi divne trčí alebo je myška príliš zaoblená a vy namáhate zápästie? Preto si dajte záležať aj na takejto maličkosti, ako je myš k PC. Pri externej klávesnici je situácia podobná. Dôležitá je jej veľkosť a rozmiesenie kláves, čo najoptimálnejšie pre veľkosť vašich rúk. Zlý zdvih kláves, chýbajúce alebo prílišné podsvietenie a v neposlednom rade aj hlučnosť pri ťukaní na klávesy vám môžu prácu dosť znepríjemniť.

Kedy používať podložku pod myš?

Použitie podložky pod počítačovú myš závisí od toho o akú myš ide. Optická alebo laserová technológia snímania sa správa inak na ploche po ktorej myškou pohybujete. Pre optickú myš je dobré podložku určite používať. Laserová myš si poradí skoro s každým povrchom, výnimkou nie je ani sklo. No aj pri tejto myške, vám môže kvalitná podložka zabezpečiť nielen presnejšie snímanie, oceníte pri grafike a kreslení v programoch CAD alebo Photoshop, ale zabraňuje aj rýchlemu opotrebovaniu teflonových plôch, ktoré niektoré myšky majú. Ďalším plusom je ľahší pohyb. Na trhu sú dokonca aj podložky s ergonomickým gélovým vankúšikom na zápästie, čo je príjemnejšie, ako opieranie ruky s myškou o tvrdý stôl.

Káblový manažment, internet a Wi-Fi 

Určite budete využívať aj internet a pokiaľ je to možné, je dobrou voľbou používanie niektorých zariadení priamo cez Wi-Fi. Odpadne vám tak niekoľko káblov. Káble si zaslúžia svoj vlastný manažment a to nielen z vizuálneho hľadiska, ale aj bezpečnostného. Nikto nechce zakopávať o káble, ktoré sa motajú poprepletané pod nohami. Zviazať ich môžete jednoduchými nylónovými  páskami alebo plastovou špirálovou trubicou, prípadne ich môžete umiestniť do líšt. Nezabudnite ani na prepäťovú ochranu svojich elektronických zariadení.

Kancelárske potreby, stále po ruke, stále v dostatočnom množstve

Žiadna kancelária, ani tá domáca sa nezaobíde bez kancelárskych potrieb, akými sú písacie potreby, zošívačky, dierkovače, lepiace pásky, obaly, zásuvky, organizéry, zakladače a iné kancelárske doplnky. Okrem toho sú dôležitou súčasťou kancelárske papiere, fotopapiere a obálky, ktoré by ste mali mať v dostatočnom množstve. Netreba zabudnúť, ani na náhradné atramentové náplne alebo laserový toner. Nie je nič horšie, ako keď pri práci dôjde farba alebo papier a vy nemáte žiadne zásoby. Dobré je mať aj zálohovacie médium na dáta v podobe dátových nosičov alebo USB kľúč pre rýchly prenos dát alebo zálohovanie.

Dobrá kalkulačka nie je prežitok 

Nespoliehajte sa na kalkulačku v mobile alebo PC, doprajte si kalkulačku s vedeckými funkciami. Mať kvalitnú kalkulačku nie je prežitok, práve naopak je to stále nevyhnutnosť. 

Kôš vs. skartovačka 

Ani pri kancelárskej práci sa nevyhnete produkcii odpadu. Ten je v tomto prípade zastúpený  vo veľkej miere v papierovej forme. Stačí vám na odpad kancelársky kôš alebo prichádzate do styku aj s citlivými údajmi a rozumnejším riešením je skartácia papierových dokumentov. Dnes sa pohybujú ceny skartovacích zariadení vo veľmi prijateľných sumách.

Aj minimalizmus je štýl 

Zariadenú domácu kanceláriu môžete doplniť rôznymi bytovými doplnkami a dekoráciami, aby ste sa v nej cítili čo najlepšie. Živý kvet, originálne doplnky, jedna fotografia a dosť, nepreháňajte to fotografiami po celom stole. Dnes je trendom minimalizmus. Nie je to len nútená strohosť , ale je to určitý štýl.Všetko spolu súvisí a výsledok, ako si zariadite svoju malú kanceláriu, vám musí priniesť pohodlné a ničím nerušené plnenie pracovných úloh. 

Dosť bolo prokrastinácii 

Prokrastinácia, slovo, ktoré rezonuje v dnešnej dobe čoraz častejšie práve s prácou z domu. Iné je keď nad vami stojí šéf, iné keď si určujete čas a spôsob vykonania pracovných úloh sami v domácom prostredí. Ak máte optimálne zariadenú domácu kanceláriu a eliminujete všetky rušivé podnety, ktoré by mohli odvádzať vašu pozornosť od práce alebo vás zavádzali prokrastinovať, ste na dobrej ceste kvalitne pracovať v príjemnom prostredí domova. 

Čo je to prokrastinácia? Prokrastinácia je neustále odkladanie dôležitých pracovných úloh na niekedy, inokedy.