Kancelária a škola

Akú tlačiareň kúpiť domov?

Kúpa tlačiarne do domácnosti sa veľakrát podceňuje. Prioritou je zväčša nízka cena a funkcia tlače a kopírovania. Dnes už cena tlačiarní nie je tak vysoká, aby ste si nemohli vyberať a zvažovať priority, ktoré od tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia očakávate. 

V prvom rade sú potreby a účel toho, na čo budete primárne tlačiareň používať. Hneď za tým sa dostávate k využiteľnosti a objemu, ktorý vám v rámci domácnosti vyskočí. A samozrejme nesmiete zabudnúť na rozpočet, koľko ste ochotný do nákupu zariadenia investovať. A tu sa dostávate k bodu, aký spôsob tlače vám bude vyhovovať a ako sa celkove náklady na tlač navýšia. 
Pri relatívne nízkej cene tlačiarne, vás môže prekvapiť cena atramentových náplní alebo toneru. Akokoľvek dopredu zvažujete, vždy je dobré si ujasniť priority tlače. Pre občasnú tlač a kopírovanie dokumentov v domácnosti, vám postačí nenáročný, jednoduchý model. Iné kritéria by už mala spĺňať tlačiareň pre domácnosť s viacej členmi alebo študentmi, kde sa bude tlačiť veľa dokumentov aštudijné práce. Ak radi fotíte a svoje fotografie si chcete vytlačiť, tak sa nachádzate v kategórii, pre ktorú je vhodná fotografická farebná tlačiareň. Aký typ tlačiarne teda vybrať? Máme pre vás pár tipov!

 

Tlačiarne do domácnosti, kde sa tlačí občasne

 
Ak viete, že netlačíte často a tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie potrebujete len pre občasnú tlač, sem tam kopírovať, skenovať nejaký dokument,určite nechcete do tlačiarne veľa investovať. Dnes už na trhu nájdete za nízku cenu jednoduché kvalitné tlačiarne. Rozhodnúť sa môžete pre atramentovú tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie v nízkej cenovej kategórii. Budete musieť oželieť niektoré funkcie, ale svoj účel vám splní aj niektorý  z týchto modelov.

HP DeskJet Ink Advantage 3635 F5S44C

Jednoduchý model multifunkčnej tlačiarne za dostupnú cenu vám neponúkne síce žiadne vychytávaky a funkcie navyše, ale svoj účel splní. Ide o farebnú atramentovú tlačiareň, ktorá tlačí max formát papiera A4 a pripojíte ju k PC pomocou USB kábla alebo bezdrôtovo cez Wi-Fi. Okrem tlače ponúka aj kopírovanie a skenovanie. Tlačiareň sa jednoducho ovláda a pre bežnú tlač v domácnosti prináša aj slušnú kvalitu. Do tejto tlačiarne idú náplne typu Cartridge HP Color 652 a Cartridge HP Black 652. Cenovo ide o jedny z tých dostupnejších náplní.

Canon PIXMA iP2850

Ďalším z adeptov pre cenovo dostupnú tlačiareň pre domácnosť, kde sa netlačí veľa je model od spoločnosti Canon. Kompaktná atramentová tlačiareň, ktorá sa pripája pomocou USB kábla k PC, tlačí v rozlíšení 4 800 Dpi. Nejde síce o veľmi rýchlu tlačiareň s rýchlosťou 8 strán A4 za minútu, ale kvalita tlače je pre domáce použitie dostačujúca. Čo je plusom tejto tlačiarne je možnosť používania aj atramentových zásobníkov veľkosti XL. Do tlačiarne idú originálne náplne typu Cartridge Canon PG-545 (black) a Cartridge Canon CL- 546 (tricolor). Cenovo výhodnou alternatívou k originálnym náplniam, sú kvalitné atramentové náplne TonerDepot Premium.

 

Tlačiarne a multifunkčné zariadenia pre domácnosť s viacej členmi, študentmi a pre väčší objem tlače

Či už tlačíte veľa dokumentov, alebo potrebujete tlačiareň pre študenta, môžete si vybrať z týchto modelov, ktoré spĺňajú nároky pre väčší objem tlače v domácnosti.

Canon Pixma MG5650

Tento multifunkčný atramentový model tlačiarne tlačí v rozlíšení 4 800 x 1 200 Dpi so systémom piatich atramentových náplní a tlačovou technológiou Canon FINE. Okrem klasického pripojenia ponúka aj bezdrôtové používanie a zdieľanie v domácnosti, ako aj ovládanie z mobilu.  Na tlač využíva klasické alebo veľkokapacitné náplne XL, ktoré majú kapacitu viac než 500 strán A4. Originálne náplne  Canon PGI-550 PGBK XL pre čiernu a Canon CLI-551CMYK XL, môžete nahradiť alternatívnymi náplňami, plne kompatibilnými pre túto tlačiareň, za veľmi nízku cenu. 

HP LaserJet Pro P1102

Ak potrebujete tlačiť veľký objem monochromatickej tlače, veľmi dobrou voľbou s výborným pomerom výkon, kvalita a cena je laserová, čiernobiela tlačiareň HP LaserJet Pro P1102. Ide o model, ktorý má medzi užívateľmi najviac kladných hodnotení. Najväčšími plusmi je jednoduchá inštalácia, pohodlné ovládanie, vysokokvalitná tlač a nízke náklady cca 0,02 € na vytlačenie strany. Pre tlač využíva originálny čierny laserový toner typu Toner HP CE285A/AD (85A) s kapacitou 1 600 strán. Aj pre tento model si môžete náklady znížiť alternatívnym riešením a to veľmi kvalitným tonerom TonerDepot Premium.

Brother HL-1110E

Táto laserová tlačiareň tlačí na formát papiera A4 rýchlosťou 20 strán za minútu s rozlíšením tlače 600 x 600 Dpi, alebo 2 400 x 2 400 Dpi pomocou technológie Resolution Control. Kvalitná ostrá tlač, čistota textu a detailov sú hlavnými kladmi. Vstupný zásobník má kapacitu  150 listov a pre výstup je to 100 listov. Preto sa nemusíte obávať, častého dokladania papiera. Originálny čierny laserový toner Brother TN 1030, postačí na 1 000 strán. Pri jeho cene budú vaše náklady na tlač zhruba 0,045 €. Ak zvolíte alternatívne riešenie, náklady na tlač za vám znížia. Alternatívny a prémiový laserový toner pre tlačiareň Brother HL-1110E.

Brother DCP-J100

Farebná atramentová multifunkčná tlačiareň model DCP-J100 patrí do modelovej rady Ink Benefit. Vďaka vysokokapacitným zásobníkom sú náklady na tlač nízke. Rýchlosť tlač je 11 strán za minútu monochromaticky alebo 6 strán farebne. Nechýba možnosť bezokrajovej tlače fotografií a skenovanie do emailu alebo súboru. Maximálny formát papiera pre túto tlačiareň je A4 a pripojenie je pomocou USB kábla. Aj keď budete pri tomto modeli ochudobnený o bezdrôtové pripojenie, automatický podávač a funkcie navyše, kvalita, rýchlosť a nízke náklady vás presvedčia o dobrej voľbe. Táto tlačiareň využíva pre tlač originálne, atramentové kazety Cartridge Brother LC525/ C,M,Y (farebné) a Cartridge Brother LC529BK (čierna). Ak si chcete znížiť náklady, dobrou voľbou sú aj atramentové kazety TonerDepot s garanciou vysokej kvality a plnej kompatibility s týmto modelom tlačiarne.
Tlačiarne pre domácnosť, kde sa tlačia fotografie

Canon Pixma iP7250

Výkonnú a veľmi obľúbenúfotografickú tlačiareň výrobcu Canon, získate za dostupnú cenu. Kvalitné spracovanie, kompaktný dizajn a možnosť pripojenia pomocou rozhrania Wi-Fi určite potešia v domácnosti. Pre tlač využíva tento model päť oddelených atramentových kaziet. Hlavnými výhodami je rýchla a kvalitná tlač, bezokrajová tlač fotografií, mobilná tlač, funkcia Apple AirPrint a možnosť potlače CD/DVD diskov. Pre tlač sa používajú originálne atramentové kazety PGI-550PGBK (čierny pigment) alebo CLI-551BK a farebné kazety CLI-551/ C, M, Y. Pre zníženie nákladov môžete siahnuť aj po alternatívnych kvalitných náplniach, ktoré sú plne kompatibilné s tlačiarňou Canon Pixma iP7250.

 

Pre náročnejších užívateľov, ktorí potrebujú kvalitnú tlač fotografií 


Epson Expression Premium XP-610

Multifunkčná tlačiareň pre tlač farebných fotografií za dobrú cenu od spoločnosti Epson ponúka vysokú kvalitu tlače, bezdrôtové pripojenie, obojstrannú tlač, jednoduché ovládanie pomocou dotykového displeja, možnosť potlače na média CD/DVD  a dva zásobníky na papier (výber tlače na fotografie a tlače dokumentov  na bežný kancelársky papier). Ak sa rozhodnete pre tento model musíte však rátať s trochu vyššou cenou originálnych náplní. Zníženie nákladov dosiahnete nákupom prémiových atramentových náplní TonerDepot, ktoré sú plne kompatibilné s tlačiarňou a dosahujú 100 % zhodu kvality s originálnymi náplňami. 

Canon Pixma Pro-1

Pre profesionálneho fotografa je tu niečo vo vyššej ceninovej kategórii . Pre tento model si musíte z rodinného rozpočtu vyčleniť väčšiu sumu peňazí. Je určený pre profesionálnych fotografov, ktorý potrebujú nekompromisnú, vysokokvalitnú tlač fotografií s detailným nastavením a doplnkovými funkciami. Zariadenie tlačí až do maximálneho formátu papiera A3+, čo vám poslúži pri tlači propagačných materiálov alebo plagátov. Na tlač využíva tlačiareň Canon Pixma Pro-1 až dvanásť samostatných atramentových zásobníkov a nechýba bohatá podpora rôznych typov papiera. Ak vás neodradí vysoká cena a rozhodnete sa pre túto tlačiareň, nejaké to euro môžete ušetriť nákupom originálnych multipackov Cartridge Canon PGI-29.

Slovo na záver


Výber tlačiarne do domácnosti je vo veľkej miere, okrem účelu a potrieb, ovplyvnený aj domácim rozpočtom. Iné je nákup tlačiarne pre firmu, kde si kancelárske zariadenia môžete zahrnúť do nákladov. Preto sme pre vás vyberali modely, ktoré sú cenovo dostupné a spĺňajú kritéria do domácnosti. Tieto tlačiarne okrem nízkej ceny a nákladov na tlač, majú kompaktné rozmery, ktorými nezaberajú veľa miesta. Ich inštaláciu zvládne každý a samotné ovládanie je jednoduché a pohodlné. Pri používaní atramentovej tlačiarne v domácnosti s nízkou potrebou tlače je potrebné občas vytlačiť nejakú stranu, aby ste sa vyhli vyschnutiu atramentu pri dlhodobom nepoužívaní. Ak chcete predísť uschnutiu  trysiek tlačovej hlavy využívajte čistenie tlačovej hlavy a trysiek priamo v nastaveniach. Väčšina tlačiarní dnes už má automatické čistenie, ktoré obmedzuje zaschýnanie. Ale pri dlhodobo vypnutej tlačiarni, vám to aj tak nepomôže.  Pri laserových tlačiarniach s tonerom sa toho obávať nemusíte. Medzi farebnou atramentovou a laserovou monochromatickou tlačiarňou vhodnou do domácnosti nie je veľký cenový rozdiel. Záleží len na vás, či vám stačí čb tlač alebo budete využívať aj farebnú tlač. Okrem modelov, ktoré sme tu spomenuli je mnoho ďalších, ktoré sa v pomere výkon, kvalita tlače a cena, dostávajú medzi vhodných adeptov tlačiarne do domácností.