Kancelária a škola

Ako vybrať správnu kancelársku stoličku

Prácu v kancelárii môžeme hodnotiť, ako sedavé zamestnanie. Z celkových,štandardne,8 pracovných hodín, zväčša 80 % času si zamestnanec odsedí na stoličke za pracovným stolom. Práve preto, sa v poslednej dobe zamestnávatelia zaoberajú čoraz viac otázkou, správnej ergonómie pri sedení v kancelárií. Pracovné prostredie sa snažia upraviť tak, aby sám zamestnanec nemusel riešiť vec nepohodlia a rušivých elementov. Okrem iného k tomu patrí aj sedenie a s ňou spojená ergonómia. Za tým všetkým sa ukrýva jedno. A tým je správne zvolená kancelárska stolička alebo kreslo. Nie vo všetkých prípadoch, môže samotný zamestnanec ovplyvniť, na akej stoličke bude pri práci sedieť. Výber nábytku kancelárie, technické zariadenia, ako sú počítač, tlačiareň alebo multifunkcia sú v rukách zamestnávateľa alebo osoby ním poverenej. Pokiaľ máte slovo aspoň pri výbere kancelárskej stoličky je to veľké plus. V domácnosti si samozrejme už vyberáte stoličku sami. Ak máte teda možnosť výberu, poradíme vám, načo sa zamerať, aby sa vám pri práci pohodlne sedelo?

V prvom rade musíte brať do úvahy, dĺžku času, aký budete na stoličke tráviť. Je rozdiel, ak striedavo pri práci sedíte a pohybujete sa, alebo prevažnú časť  iba sedíte. Aj vašu výšku a hmotnosť, musíte zohľadniť. Nosnosť stoličiek sa líši a je rozdiel, ak sedí na stoličke s nižšou nosnosťou 50 kg žena a iné, ak ju používa vysoký 100 kg muž. Nezabudnite, ani na veľkosť priestoru, kam stoličku umiestnite. Vybrať si veľké kancelárske kreslo do malej kancelárie, ktorú zdieľate s ďalšími kolegami nebude najrozumnejšie. To sú základné veci s ktorými už môžete pristúpiť k samotnému výberu a kritériám kancelárskej stoličky alebo kresla.

Dizajn vs ergonómia

Dizajnové kancelárske stoličky 

Ak pracujete v modernej kancelárii, určite chcete, aby aj kancelárska stolička zapadla do priestoru. Existuje veľa výrobcov, ktorý sa zameriavajú na výrobu dizajnových stoličiek v pracovnom prostredí. Samozrejme aj tieto stoličky alebo kreslá sú vhodné do kancelárie. Majú originálny dizajn, nápadité tvary a spĺňajú aj určitú dávku prezentácie. Pri krátkodobom sedení alebo pre klientov, ktorí  vašu kanceláriu navštívia, sú aj takéto stoličky vhodné. Ak však pracujete skoro celú pracovnú dobu za kancelárskym stolom, vyberte si ergonomickú stoličku, vhodnú na dlhé sedenie. 

Ergonomické kancelárske stoličky

Čas, používania takejto stoličky pri práci je dlhší a preto musíte výberu venovať aj väčšiu pozornosť. Ergonomické stoličky, by mali spĺňať niekoľko kritérií.

Hlavné kritéria

- vyvážená ergonómia
- synchrónny mechanizmus (mechanika)
- dobre tvarované sedadlo a vhodná veľkosť sedadla
- tvarované operadlo (možnosť podhlavníka)
- určitú nastaviteľnosť a polohovateľnosť
- opierky na lakte (nastaviteľné)

Samotnou kapitolou sú špeciálne zdravotné ergonomické stoličky s unikátnym výkyvným sedadlom na pružine. Ten zaisťuje pohyblivosť panvy, ktorá spevňuje brušné a chrbtové svaly. Aj programátori a testeri hier, ktorí trávia za počítačom veľký počet hodín potrebujú kvalitnú stoličku a pre nich sú vhodné originálne plne nastaviteľné hráčske kreslá. Cena takýchto kresiel sa pohybuje už v rozmedzí niekoľko sto eur. 

Konštrukcia a možnosti nastavenia 

Pri každej stoličke udáva výrobca aj maximálnu nosnosť, tá je parametrom, ktorý by ste nemali prekročiť. Celková konštrukcia a vybrané materiály sú zvolené tak, aby bez problémov udržali osobu s hmotnosťou do hranice max. nosnosti. Ak je max. nosnosť napríklad 120 kg je vhodná pre osoby s hmotnosťou nižšou, ako je 120 kg. Najčastejšie je problémom pri nedodržaní odporúčanej max. nosnosti zdvihový mechanizmus. Ten nemusí prekročenie nosnosti vydržať. Stabilná a pevná konštrukcia, dobré materiály a možnosti nastavenia, to by nemalo dobrej kancelárskej stoličke chýbať. 

Nastavenia

- nastavanie výšky 
- nastavenie hĺbky
- možnosť nastavenia uhlu operadla
- nastavenie opierok (najlepšie horizontálne aj vertikálne)
- nastavenie opierky na hlavu (možnosť podhlavníka)

Kolieska na stoličke

(materiál, stupeň tvrdosti, a vhodnosť na určitý povrch)

Ak si vyberiete kancelársku stoličku alebo kreslo s kolieskami pre pohyb na stoličke, je dobré venovať pozornosť aj veľkosti a tvrdosti koliesok. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach (priemer kolieska v mm) a materiálu. Väčšinou ide o tvrdený plast, bez alebo s pogumovaním. Záleží od povrchu na akom budete stoličku používať. Pre koberce, linoleá a rôzne textilné krytie podláh sú vhodné aj tvrdé kolieska. Na drevené  podlahy alebo keramické dlažby sa osvedčili mäkšie alebo pogumované kolieska. Hlavne pri drevených a laminátových podlahách, môžu príliš tvrdé  kolieska vytvárať pri posúvaní ryhy.

Je to všetko?

Ak si to zhrnieme, tak toto sú najdôležitejšie veci, ktoré by ste si mali pri výbere všimnúť. Pokiaľ máte možnosť stoličku odskúšať, tak je to najlepšia vec pred samotnou kúpou. Čo môže ešte zavážiť je materiál sedadla a opierky. Nielen kvôli čisteniu, ale aj s ohľadom pri potení v letných mesiacoch. Je lepšie, ak materiál podporuje nasiakavosť  alebo je operadlo z priedušného materiálu. Dobre sa osvedčil sieťový materiál na zadnú časť (operadlo). Pri kožených alebo koženkových materiáloch ošetrujete povrch podľa rád výrobcu. Umelá kože má tendenciu časom praskať, ak ju správne neošetrujete.

Na trhu nájdete bohatú ponuku kancelárskych stoličiek, rôzneho dizajnu a v širokej farebnej palete. Dnes už nie je pravidlom, že pracovná stolička do kancelárie a domácnosti k písaciemu stolu, musí byť čierna alebo sivá. Veľmi pekná kombinácia farieb a použitých materiálov, okrem plastu sa používa aj pochrómovanie, oživia váš pracovný priestor. Okrem určitého pohodlia, dobre zvolenou stoličkou predídete aj niektorým problémom s chrbticou. Najznámejšou hrozbou pri dlhej práci pri pracovnom stole alebo za počítačom je syndróm RSI (Repetition Strain Injury). Ide o súbor poškodení, ktoré sú následkom zlého dodržiavania, alebo skôr nedodržiavania správnej ergonómie pri práci. K ergonómii môžete preto prispieť aj správne zvolenou stoličkou.

Tip pre vás

Informujte sa u predajcu o  možnosti servisua dostupnosti náhradných dielov, či už priamo od výrobcu alebo z iného zdroja. Niektoré časti, ako sú náhradné kolieska, kríže a piesty sa dajú bežne kúpiť a výmenu zvládnete aj sami.