Kancelária a škola

Ako zapojiť tlačiareň k Raspbbery Pi

Zapojenie novej tlačiarne k počítaču alebo notebooku s operačným systémom Windows je doslova jednoduchá záležitosť. To isté platí aj o počítačoch MAC a MacBookoch s operačnom systémom MacOS. Trochu zložitejšie to pre bežného používateľa môže byť, ak potrebuje pripojiť tlačiareň k PC s Linuxom alebo k Raspbbery Pi.

Čo je Raspbbery Pi

Tento zaujímavý názov patrí miniatúrnemu jednodoskovému počítaču s operačným systémom Raspbian. Ten je v podstate derivát jednej z Linuxových distribúcií Debian. Veľkosťou si môžete predstaviť kreditnú kartu alebo preukaz identity, pripadne vizitku. Raspbbery Pi nie je v podstate počítač v nejakom boxe ale holá základná doska, ktorý obsahuje všetko potrebné. A to vrátane procesora, pamäte a potrebných portov, ako sú USB 2.0, USB 3.0, USB-C, Gigabit ethernet a micro HDMI. Vždy záleží od konkrétneho modelu Raspbbery Pi a konfigurácie. Tento typ jednoduchého počítača má širokú základňu používateľov, ktorí s nim dokážu pracovať ďalej a využiť na ovládanie ďalších zariadení. Samozrejme aj bez toho môže Raspbbery Pi fungovať ako PC, ktoré môžete používať na základné kancelárske práce, prehliadanie internetu alebo prehrávanie médií. Dokonca si môžete zakúpiť PC skrinku pre základňu Raspbbery Pi alebo puzdro pre zapojenie s dotykovým displejom. Možnosti sú široké. Vďaka univerzálnemu konektoru GPIO je možné pripojiť k Raspbbery Pi rôzne zariadenia. Ako je to s pripojením periférií?  Klávesnica Raspbbery Pi 400 je v podstate kompletný PC integrovaný do klávesnice. Používateľ tak získava hardvér s Bluetooth rozhraním a dostatočným počtom konektorov pre ďalšie pripojenie zariadení, plus plnohodnotnú klávesnicu na ovládanie. Ak potrebujete pripojiť tlačiareň, aj pre tento prípad existuje riešenie.

Raspbbery Pi, tlač a tlačiareň ako tlačový server

Raspbbery Pi nepodporuje oproti OS Windows plug-n-play tlačiareň. Aby ste mohli používať tlačiareň s Raspbbery Pi musíte najprv nainštalovať Common Unix Printing System (CUPS). Pripojte tlačiareň k Raspbbery Pi.

Po štarte prejdite na terminál na Raspbbery Pi cez SSH. Zadajte „sudo apt-get update“.

Nasledovne zadajte príkaz na spustenie inštalácie CUPS „sudo apt-get instal cups“.Nechajte všetko prebehnúť.

Zadajte príkaz „sudo usermod-a-G lpadmin pi“. Otvorte internetový prehliadač a zadajte: http://localhost:631.

Zvoľte Adding Printers and Classes, Add Printer.

Do dialógového okna vložte meno a heslo.

Pri predvolenej inštalácii Raspbianu je meno pi  a heslo raspbbery.

Po prihlásení v novom dialógovom okne odškrtnite vašu lokálnu tlačiareň.

V ďalšom okne už môžete upraviť názov  tlačiarne a zvoliť voľbu zdieľania tlačiarne.

Ďalej vyberáte model tlačiarne zo zoznamu, výrobcu a potvrdíte základné nastavenie tlače.

Ak všetko prebehlo v poriadku môžete vytlačiť skúšobnú stránku.

V prípade, že máte staršiu tlačiareň, môže sa stať, že ju nepripojíte k domácej sieti bez tlačového servera. Riešením je kompatibilné zariadenie, ktoré môže to byť zbytočne drahé. Jednou z možností je pripojenie Raspbbery Pi k tlačiarni cez USB a uvedenie do režimu online. Je to možné pomocou serverovému softvéru Samba a CUPS (Common Unix Printing System), ktorý dokážete nainštalovať a nakonfigurovať na Raspbbery Pi. Ak dokáže rozpoznať tlačiareň cez USB a počítač je pripojený k sieti, ostatné zariadenia v sieti môžu vykonávať tlačové úlohy bez káblového pripojenia k tlačiarni. Stačí vytvoriť vlastnú bezdrôtovú tlačiareň s Raspbbery Pi. Bez zbytočných káblov dosiahnete väčšiu flexibilitu pri umiestnení vašej tlačiarne a plusom je bezdrôtová tlač. Samozrejme, že pri nových tlačiarňach toto riešiť nemusíte. Ale stále sa bavíme o tom, ak máte funkčnú staršiu tlačiareň.

Aktuálne je v ponuke predajcov asi 10 rôznych  verzii modelu Raspbbery Pi. Najnovšie je to Raspbbery Pi 4 model B alebo kompletné riešenie v podobe súpravy Raspbbery Pi 400, kde je to integrované do klávesnice.