Kancelária a škola

ChatGPT - Generative Pre-trained Transformer

Určite ste zaregistrovali niečo ohľadom ChatGPT - univerzálnom Chatbote, ktorý môže zmeniť budúcnosť internetu. Ide o Chatbota s umelou inteligenciou, ktorý dokáže viesť zmysluplné konverzácie a odpovedať na vaše otázky a zadania. Za týmto projektom stojí spoločnosť OpenAI, ktorá je známa aj generátorom AI-art Dall-E. ChatGPT neovláda len konverzáciu, ale veľmi dobre sa orientuje v širokej škále tém. Dokáže vytvárať zdrojový kód, príspevky na sociálnych sieťach a dokonca aj scenáre pre televízne programy. Spoločnosť OpenAI vo svojom blogovom príspevku o spustení ChatGPT uviedla, že jeho „formát dialógu umožňuje ChatGPT odpovedať na doplňujúce otázky, priznať svoje chyby, spochybňovať nesprávne predpoklady a odmietať nevhodné požiadavky“.

 

Fakty o ChatGPT

Jazykový model AI je „súrodencom“ InstructGPT, modelu, ktorý tiež podrobne reaguje na pokyny používateľa a novšej verzie GPT-3.5. AI, ktorá dokáže predpokladať, aké slová budú nasledovať, keď používateľ začne písať text. ChatGPT bol testovaný pomocou „Posilňovacieho učenia z ľudskej spätnej väzby“ aspoň takto sa to uvádza na webovej stránke OpenAI .

Testovací model bol testovaný pomocou doladenia pod dohľadom ľudských trénerov. AI poskytovali konverzácie, v ktorých hrali na obe strany, používateľa a asistenta AI uvádza sa na webovej stránke spoločnosti. Následne ľudskí tréneri zoradili a ohodnotili odpovede Chatbota a potom tieto hodnotenia poslali späť Chatbotovi, aby sa dozvedel, aký druh odpovedí sa požaduje. Spoločnosť sa teraz spolieha na reálnu spätnú väzbu od používateľov pri zlepšovaní technológie.

Zatiaľ, čo testovacia alebo základná verzia je zadarmo, tak OpenAI nedávno oznámila novú platenú prémiovú verziu svojho Chatbota s názvom ChatGPT Plus (20 USD mesačne). Zatiaľ nie je k dispozícii, ale už sa môžete pridať do zoznamu čakateľov. ChatGPT Plus poskytne prístup aj počas špičky, rýchlejšie odozvy a prístup k novým funkciám.

 

Chyba siete ChatGPT „problém s  kapacitou“.

Veľa ľudí, ktorí sa v poslednej dobe pokúšajú použiť ChatGPT, dostávali pri pokuse o prístup na stránku upozornenie „preplnená kapacita“. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že vyskúšať si to chce množstvo používateľov. Tiež sa už objavili “neoficiálne platené aplikácie“, ktoré  zaplavili obchody s aplikáciami a podviedli tisíce ľudí, aby zaplatili za bezplatnú službu.

Ak vezmeme do úvahy, koľko stojí spustenie ChatGPT je pochopiteľné, že OpenAI obmedzoval prístup, keď sú jeho servery „zaťažené“. Čakanie môže trvať niekoľko hodín, ale ak budete trpezliví, nakoniec to zvládnete. Zo všetkých problémov, ktorým ChatGPT v súčasnosti čelí, je toto najväčšia prekážka, ktorá zatiaľ bráni v masívnejšom používaní.

Ako sa dostať k ChatGPT?

ChatGPT je k dispozícii prostredníctvom webovej stránke, takže si ho nemusíte sťahovať. Treba znova pripomenúť, že OpenAI ešte nevydala oficiálnu aplikáciu, napriek tomu sú obchody s aplikáciami plné fake verzií. Existuje niekoľko spôsobov, ako nainštalovať ChatGPT. Môžete prejsť na webovú stránku ChatGPT a uložiť ju, ako aplikáciu pre Windows cez Edge. Prejdite na stránku, kliknite na ponuku s tromi bodkami a umiestnite kurzor myši na položku Aplikácie. Ak chcete načítať ChatGPT z pracovnej plochy, vyberte možnosť “Inštalovať túto stránku ako aplikáciu“ .

Zdrojový kód pre ChatGPT si môžete stiahnuť aj z GitHub, ale uvedomte si, že to vyžaduje trochu technických znalostí, aby aplikácia fungovala. Napríklad je k dispozícii robot Discord so systémom GPT, ktorý si môžete nainštalovať na svoj server Discord.

Webová stránka ChatGPT je jednoduchá a obsahuje oblasť na vyplnenie výsledkov a textové pole v spodnej časti stránky, do ktorého môžu používatelia zadávať otázky. Samozrejme vyžaduje registráciu. OpenAI vyžaduje účet, aby ste mohli používať ktorýkoľvek z jeho nástrojov, takže ak ho nemáte, budete sa musieť zaregistrovať. Máte možnosť zvoliť si jednoduché prihlásenie pomocou účtu Google alebo Microsoft. V prípade, ak máte iný druh e-mailu, môžete ho zadať ručne. Potom musíte zadať aj telefónne číslo; majte však na pamäti, že na registráciu do OpenAI nemôžete použiť virtuálne telefónne číslo (VoIP). Následne dostanete potvrdzovacie číslo, ktoré zadáte na registračnej stránke pre dokončenie nastavenia.

Napriek tomu máte možnosť zadávať dopyty nepretržite, kým nezatvoríte prehliadač alebo neobnovíte vlákno, aby ste vymazali predchádzajúce požiadavky. Máte tiež možnosť použiť ChatGPT v nočnom režime alebo dennom režime.

Čo sa môžete opýtať ChatGPT?

A teraz tá zábavnejšia časť. Od jeho spustenia ľudia experimentovali, aby objavili všetko, čo Chatbot dokáže a čo nie. Niektoré výsledky sú ohromujúce. Naozaj všetko závisí od toho, čo od toho očakávate. Ak chcete začať, skúste ho použiť napríklad na napísanie blogového príspevku alebo dokonca zdrojového kódu, ak ste programátor. Zvládne napísať recenziu, akýkoľvek článok a pravepodobne aj diplomovú prácu, esej alebo román, scenár k filmu.

Učitelia, správcovia škôl a vývojári už nachádzajú rôzne spôsoby, ako to vyriešiť a zakazujú používanie ChatGPT v školách. Iní sú optimistickejší, pokiaľ ide o to, ako by sa ChatGPT mohol použiť na výučbu. Plagiátorstvo bude nepochybne aj naďalej problémom v oblasti vzdelávania v budúcnosti. Existuje niekoľko nápadov o tom, ako by ChatGPT mohol „vodoznakom“ označiť svoj text a vyriešiť tento problém s plagiátorstvom. V tomto smere ChatGPT nedávno spustil novú verziu svojho vlastného nástroja na odhaľovanie plagiátov s nádejou, že potlačí časť kritiky okolo toho, ako ľudia používajú generovanie textu. Používa novú funkciu s názvom „AI text Classifier“, ktorá funguje spôsobom známym iným softvérom na plagiátorstvo. Podľa OpenAI je však nástroj stále vo vývoji a má chyby.

Nahradí ChatGPT Google a iné internetové vyhľadávače?

Google sa už desaťročia pokúša o to, čo ChatGPT dokáže a Chatbot údajne spustil „červený kód“ v rámci Google. V reakcii na to spoločnosť oznámila, že pomaly uvedie na trh svoju konkurenčnú umelú inteligenciu Google Bard, ktorá bude časom integrovaná do vyhľadávania. Očakávame, že v nasledujúcich mesiacoch sa objaví viac z týchto alternatív ChatGPT. Bard je stále v štádiu vývoja a Google ho testuje, no prvé reakcie nie sú pozitívne. V skutočnosti prvé verejné demo Barda ukázalo nepresnú odpoveď, ktorá bola vyvrátená prvým výsledkom vyhľadávania, čo naznačuje, že ChatGPT a jeho deriváty v dohľadnej dobe nenahradia tradičné vyhľadávače.

Ani Microsoft nezaostáva a oznámil, že prináša ChatGPT do Bingu, ako aj do svojho prehliadača Edge. Zatiaľ je k dispozícii na vyskúšanie a používa vylepšenú verziu modelu AI prítomného v ChatGPT s názvom Prometeus. Na rozdiel od aplikácie ChatGPT môže táto vylepšená verzia zohľadňovať najnovšie informácie, zatiaľ čo ChatGPT dokáže zhrnúť iba informácie spred niekoľkých rokov.

Aj keď ChatGPT prichádza na Bing a Edge, ešte tu nie je. Microsoft má k dispozícii poradovník Bing ChatGPT, ktorý údajne prekonal viac ako milión registrácií za prvé dva dni. Neoficiálne sa hovorí, že Microsoft túto funkciu sprístupňuje vybraným používateľom už teraz, takže úplné vydanie môžeme očakávať v najbližších mesiacoch.

Stojí za vyskúšanie

Či už si myslíte, že ChatGPT fascinujúci kus technológie alebo povedie k zničeniu internetu, ako ho poznáme, stojí za to si ho vyskúšať, aby ste videli, čo dokáže. Existujú však obmedzenia: nemôžete sa OpenAI opýtať kvôli zavedeným bezpečnostným opatreniam na „vybudovanie bezpečnej a prospešnej umelej všeobecnej inteligencie“. Akékoľvek otázky, ktoré sú nenávistné, sexistické, rasistické alebo akýmkoľvek spôsobom diskriminačné, sú vo všeobecnosti zakázané.

Akú môžeme očakávať budúcnosť ChatGPT?

Netreba pochybovať o tom, že technologický svet je práve teraz posadnutý ChatGPT a v dohľadnej dobe sa to nezmení. ChatGPT-4, ďalšia iterácia modelu, údajne výrazne zlepší presnosť a schopnosti ChatGPT. Zatiaľ nie je stanovený presný dátum vydania, no New York Times informovali, že sa začne niekedy v prvom štvrťroku 2023.

Dôležitým faktom však je, ako sa vývojom bude ChatGPT integrovať do iných aplikácií. Microsoft údajne do ChatGPT investoval niekoľko miliárd dolárov, čo sa už prináša prvé úspechy. Prvá integrácia bola v Teams Premium, pričom sa objavili niektoré funkcie OpenAI na automatizáciu úloh a poskytovanie prepisov. Pretože ChatGPT je teraz k dispozícii v Bingu, je len otázkou času, kedy uvidíme ďalšie technológie ChatGPT a OpenAI zabalené do aplikácií, ako PowerPoint a Word.

Ak si teraz myslíte, že AI je veľký problém, počkajte, kým bude zabudovaná do najbežnejších aplikácií, ktoré sa používajú v práci a škole. Nevieme, ako a kedy sa to začne zavádzať, ale určite je to dôležitá súčasť budúcnosti ChatGPT.

Hrozivý videoklip vytvorený AI

ChatGPT nie je zďaleka jediný. Na Reddite sa pred nejakým časom objavil videoklip vytvorený umelou inteligenciou „Stable Diffusion“, ktorá generuje obrázky, ako napríklad Dall-E alebo MidJourney. Stable Diffusion sa prezentuje, ako latentný model šírenia textu na obrázok, ktorý je schopný generovať fotorealistické obrázky pri akomkoľvek zadaní textu, kultivuje autonómnu slobodu na vytváranie neuveriteľných snímok a umožňuje miliardám ľudí vytvárať ohromujúce umenie v priebehu niekoľkých sekúnd. Ťažko povedať na základe akých kľúčových slov tvorcovia požiadali AI Stable Diffusion o vytvorenie klipu, ale je desivý. Ako vníma AI človeka sme sa presvedčili aj my, zadaním príkazu „Human a People“ na vytvorenie obrázku. To čo nám umelá inteligencia vygenerovala nebolo veľmi príjemné. Presvedčte sa sami. O niečo lepšie dopadlo zadanie „Printer“.

 

                

vygenerované AI DF #humans #people

 

 

vygenerované AI DF #printer