Kancelária a škola

Enkaustika vaša kreatívna výpoveď alebo relax

Čo je enkaustika?

Enkaustika je grécke slovo, ktoré vyjadruje niečo, ako „zahriať alebo zapáliť“ (enkaustikos). Teplo sa používa počas celého procesu, od tavenia včelieho vosku a laku až po tavenie vrstiev vosku. Enkaustika pozostáva z prírodného včelieho vosku a damarovej živice (kryštalizovaná miazga stromov). Médium môže byť použité samostatne pre svoju transparentnosť alebo priľnavosť alebo môže byť použité pigmentované. Pigmenty môžu byť pridané do média alebo zakúpené zafarbené tradičnými umeleckými pigmentmi. Médium sa roztaví a nanesie štetcom alebo akýmkoľvek nástrojom, z ktorého chce umelec tvoriť. Každá vrstva sa potom znovu zahreje, aby sa spojila s predchádzajúcou vrstvou. Asi najrozšírenejšou technikou je tá s roztaveným voskom. Na jeho roztavenie sa používa tepelný zdroj a tým môže byť v dnešnej dobe aj špeciálna žehlička. Táto znovu objavená antická technika je v súčasnosti veľmi populárna.

 

Z histórie enkaustiky

Enkaustika - maľba je staroveká technika, ktorá sa datuje už od Grékov (cca 2 500 rokov), ktorí používali vosk pre utesnenie trupov lodí. Pigmentácia vosku dala impulz na zdobenie vojnových lodí. Použitie enkaustiky na paneloch konkurovalo použitiu tempery v prvých známych prenosných maľbách na stojane. Tempera bol rýchlejší a hlavne lacnejší proces. Enkaustika bola náročná a pomalšia technika, ale farba sa dala vytvoriť v reliéfe a vosk dodal pigmentu bohatý optický efekt. Práve tieto vlastnosti dodávajú dielu živosť. Okrem toho mala enkaustika oveľa väčšiu odolnosť ako tempera, ktorá trpela náchylnosťou na vlhkosť. Asi najznámejšie zo všetkých enkaustických diel sú portréty z pohrebov Fayum namaľované v I. až III. storočí nášho letopočtu gréckymi maliarmi v Egypte. Portrét zosnulého namaľovaný buď v rozkvetu života, alebo po smrti, zvykol byť umiestnený nad múmiou tejto osoby ako pomník. Takto vyzerajú jediné zachované enkaustické diela z dávnych čias. Je udivujúce, ako svieža farba zostala po rokoch vďaka ochrane vosku.

 

Práve 20. storočie je významné znovuzrodením enkaustiky vo veľkej miere. Je až iróniou našej modernej doby, ak uvážime pokročilú technológiu, že si maliarske techniky, tak staré ako enkaustika tešia tak širokému záujmu.

Ranné pokusy o oživenie enkaustiky nedokázali vyriešiť jeden problém, kvôli ktorému bolo maľovanie touto metódou namáhavé a to je tavenie vosku. Dostupnosť prenosného elektrického vykurovacieho náradia (žehličky) a rozmanitosť nástrojov urobili použitie enkaustiky dostupnejším. V súčasnosti si získava umelcov po celom svete.


Ako uchovávať enkaustické umenie

Hoci sú tieto diela mimoriadne archívne, ako pri každom výtvarnom umení, treba im venovať starostlivosť. Nesmie sa stáť, že sa dielo roztopí v bežných domácich podmienkach. Vosk a živica sa neroztopia, pokiaľ nebudú vystavené teplotám nad 65 °C. Určite nesmiete nechať obraz v horúčave v aute alebo ho zavesiť, kde dopadá priame slnko. Rovnako sa vyhýbajte mrazom a mínusovým teplotám.

 

 

Niektoré enkaustické farby sa majú tendenciu časom zakaliť. V takom prípade postačí jednoducho povrch utrieť mäkkou handričkou alebo nylonovou pančuchou. V priebehu času si povrch zachová svoj lesk, pretože voskové médium pokračuje vo vytvrdzovaní až 1-3 roky.

Možno ste nevedeli, že enkaustika sa používa aj arteterapeutická pomôcka pri prekonávaní strachu. Motivuje k vyjadreniu sa a vyplaveniu emócií a často spúšťa samoliečebný proces. Práve pre túto nezabudnuteľnú ľahkosť je úspešná aj v ústavoch pre hendikepovaných. 

 

 

Ako na to

Ak si chcete vyskúšať techniku enkaustiky môžete začať obyčajnou žehličkou a pomalými krokmi sa dostať ďalej. Pokračovať teplovzdušnou pištoľou a skrotiť nakoniec aj oheň. Na trhu nájdete celkom bohatú ponuku nástrojov: (žehličky, teplovzdušné pištole, enkaustické perá), voskových farieb, vosky, pigmentovýéé tyčiniky a ohrievacie dosky. Enkaustika je tak kreatívna, ako ste kreatívny vy sami. Nemusíte byť umelec, postačí ak budete hravý a zvládnete farby a priestor. Na žehličku si dáte vosky, najslepšie pozdĺž plochy. Samozrejme na rozohriatu plochu žehličky a potom už len priložíte na papier a buď oblúkmi alebo cúvaním posúvať po papieri. Pravidlo je nikdy sa nevracajte po dráhe späť. Keď už budete mať v tom ako tak jasno môžete experimentovať. Dávať vosky inak a hlavne prvý vosk nech je ten najjasnejší. Keď sa už odvážite môžete vosky ukladať, ako vás napadne podľa vlastnej fantázie. Ak vám to aj napriek tomu nepôjde a túžite po originálnom diele, môžete si pomocou tlačiarne vytlačiť enkaustické dielo. Aj dobrá tlačiareň z vás urobí umelca.