Kancelária a škola

Rýchle pripojenie tlačiarne a inštalácia ovládačov

Zakúpili ste si novú tlačiareň a plný nadšenia ju chcete hneď vyskúšať. Najprv ju však musíte správne pripojiť a absolvovať krátke inštalovanie a nastavenie. Postup pri inštalácii je v podstate už roky rovnaký. Najprv pripojíte zariadenie a nainštalujete ovládače, následne po výzve pripojíte kábel z tlačiarne do PC. Nainštalovaný ovládač už dokáže pracovať s tlačiarňou. V prípade, že pripájate tlačiareň do siete LAN potrebujete aj ethernet kábel. Pri Wi-Fi je situácia jednoduchšia, často stačí priamo na displeji zariadenia zvoliť pripojenie k danej Wi-Fi sieti. 

Ako pripojiť tlačiareň

Možností, akým spôspbom pripojiť tlačiareň je niekoľko. Najbežnejšie sa v domácnosti využíva klasické pripojenie káblom alebo stále populárnejšie bezdrôtové pripojenie.

 

Pripojenie USB káblom k PC

ide o najčastejšie, priame pripojenie, keď jednoducho prepojíte tlačiareň s PC alebo notebookom USB káblom.

Prečo nemáte v balení USB kábel?

Hoci sa USB kábel v balení tlačiarne nikdy nachádzal, ak áno išlo skôr o raritu alebo ho, ako bonus pribalil predajca, stále sa zákazníci udivene pýtajú: Kde mám kábel? Nikde, v balení ho nenájdete. Výrobcovia do balenia USB kábel pre pripojenie tlačiarne k PC nepridávajú. Robia to z prozaického dôvodu, že nie je možné dopredu určiť, aký dlhý kábel bude zákazník potrebovať. Niekomu stačí  0,5 m a iný zákazník  môže potrebovať dlhší. Niekto sa zase bez káblu zaobíde, lebo sa bude pripájať bezdrôtovo alebo do LAN siete. Tu však treba dodať, že hoci budete využívať iba bezdrôtové pripojenie, môžete aj tak kábel potrebovať pri inštalácií a prvom nastavení. Ďalším dôvodom je, že životnosť kábla je oveľa väčšia, ako životnosť tlačiarne. Jeden kábel tak môžete pokojne používať z generácie na generáciu zariadenia. Tým sa výrobcovia snažia prispieť k životnému prostrediu, aby zákazník dokázal používať pri prechode na novú tlačiareň starý, stále fungujúci kábel.

Wi-Fi pripojenie

Bezdrôtové pripojenie funguje na princípe pripojenia tlačiarne k Wi-Fi sieti. Pri tomto spôsobe nepotrebujete byť pripojený k PC. Môžete využívať tlač z akéhokoľvek mobilného zariadenia. 

Direct Wi-Fi

Priame prepojenie tlačiarne a PC pomocou Wi-Fi.

LAN pripojenie

Pripojenie tlačiarne do domácej alebo podnikovej siete pomocou Ethernet kábla (RJ45). Pre pripojenie do siete budete potrebovať IPv4 adresu vášho počítača. Postupujte vždy podľa pokynov k tlačiarni.

Bluetooth/ NFC

Prepojenie tlačiarne pomocou Bluetooth alebo NFC technológie. Tlačiareň aj zariadenie z ktorého chcete zadávať tlačové úlohy musia túto technológiu podporovať. Po spárovaní oboch zariadení môžete tlačiť.

 

Ovládače k tlačiarni 

Ak ste už pripájali k počítaču iné zariadenia, ako sú klávesnica, myš a pod, určite ste sa stretli s ovládačmi (drivermi) pre takéto prídavné zariadenia. Tie sa zvyknú automaticky nainštalovať po pripojení k PC, keď sú detegované, ako nový hardware. Pri pripojení tlačiarne alebo samostatného skenera môže byť situácia trochu iná. Aj keď vám operačný systém môže ponúknuť systémový ovládač, nemusí všetko fungovať správne. Preto je lepšie a niekedy aj nevyhnutné, inštalovať ovládač k zariadeniu priamo od výrobcu.

 

Kde hľadať ovládač

Výrobca tlačiarne, vám s najväčšou pravdepodobnosťou pridá do balenia okrem tlačiarne, štartovacích kaziet alebo toneru, sieťového kábla a užívateľskej brožúrky aj CD nosič. Práve na tom sa nachádzajú ovládače k tlačiarni a ak ide o multifunkčné zariadenie aj k skeneru. Okrem toho tam môžete nájsť doplnkové programy na úpravu PDF dokumentov a fotografií. To už záleží od samotného výrobcu a funkcií tlačiarne, čo všetko sa bude na CD nachádzať. Pozor, niekedy ide iba o trial verzie softwaru, ktorých platnosť trvá po dobu 30 dní. 
Ak ste márne hľadali CD nosič v balení a nenašli  ste, nezúfajte. Nemusí isť o prípad, že vám ho zabudli pribaliť. Čoraz viac výrobcov v snahe šetriť životné prostredie a samozrejme aj svoje náklady, nepridáva do balenia nosič, ale upozorní užívateľa v letáku alebo brožúrke na možnosť stiahnutia si ovládača a potrebného software z webovej stránky.

Aký ovládač je vhodný pre váš operačný systém

Máte už CD alebo ste sa pomocou odkazu dostali k stiahnutiu ovládačov pre váš model tlačiarne. Čo všetko je potrebné nainštalovať a ako je to s kompatibilitou ovládačov pre váš operačný systém? V prvom rade si sťahujete ovládač pre operačný systém na vašom PC alebo notebooku. Výrobcovia ponúkajú ovládače pre Windows, Mac OS aj Linux. Je malá pravdepodobnosť, že by práve váš operačný systém nebol podporovaný.  Pri Windowse môžete vybrať aj verziu ovládača, pre 32bit alebo 64bit operačný systém.

Ak máte staršiu tlačiareň z bazáru

Pri inštalácii staršej tlačiarne (výhodný nákup z druhej ruky) sa môže stať, že nenájdete ovládač pre novší operačný systém. Ak výrobca daný model už nejaký čas nevyrába a ukončil jeho podporu, nebude vyvíjať,  ani novší ovládač. V takom prípade môžete pripojiť tlačiareň k počítaču bez inštalácie ovládača a nechať samotný systém, aby sa pokúsil nainštalovať ovládač z vlastných serverov. V systéme Windows môžete priamo pridať tlačiareň cez priečinok zariadenia a tlačiarne. Kliknutím na pridať tlačiareň spustíte sprievodcu pridaním tlačiarne, ktorý vám uľahčí celú inštaláciu. Ak vhodný ovládač nenájde a tlačiareň stále nefunguje, môžete sa pokúsiť pomocou nastavení v PC zmeniť režim kompatibility. Tento krok odporúčame skúseným užívateľom.

Je potrebné inštalovať všetko z priloženého CD k tlačiarni?

V podstate nie. Dôležité sú ovládač k tlačiarni, pre tlač a ak máte multifunkciu, tak aj ovládač pre skener. Dobre však urobíte, ak z doplnkových programov, ktoré sú k dispozícií stiahnete aj niečo na úpravu pred tlačou. Ak máte tlačiareň, ktorá obsahuje viac funkcií je dobré inštalovať odporúčaný software, aby všetky funkcie fungovali. Skúsený užívateľ si samozrejme môže vybrať, čo si nainštaluje a či použije aj doplnkové programy alebo siahne po iných programoch tretích strán. Ak ste menej skúsený užívateľ je vhodnejšie inštalovať odporúčané zostavenie. Vyhnete sa tak tomu, že vám niečo nebude fungovať.


Ak ste správne podľa návodu a pokynov postupovali, mali by ste ľahko zvládnuť inštaláciu ovládačov aj pripojenie tlačiarne, až po vytlačenie prvého testovacieho výtlačku. Nezabudnite však na jednu dôležitú vec a pred samotným pripojením inštalujete do zariadenia atramentové náplne alebo toner a do zásobníka vložte papier.

Tip pre vás

V prípade, že je to vaša prvá tlačiareň alebo multifunkcia budete na pripojenie k PC alebo notebooku potrebovať dátový kábel typ USB 2.0 alebo novší 3.0. Na jednej strane má konektor typu A a na druhej konektor typu B. Predáva sa v rôznych dĺžkach od 0,5 m - 10 m. Najlacnejší kábel zoženiete už od 0,79 € s DPH.