Kancelária a škola

Všetko, čo potrebujete vedieť o toneroch

Čo je toner

Tonerový zásobník, toner je kazeta naplnená tonerovým prachom. Ten je čierny alebo farebný pozostávajúci z mikročastíc o veľkosti 5 až 30 mikrometrov (µm). Je náplňou vymeniteľných kaziet, alebo inak aj cartridgov, ktoré sa používajú v laserových a LED tlačiarňach. Pre farebnú laserovú tlač sa používa výhradne v samostatných kazetách, na rozdiel od tricolor kaziet pre atramentové tlačiarne. Tie môžu pri farbenej tlači použiť samostatné náplne, ale aj jednu spoločnú, farebnú tricolor kazetu. Táto možnosť pri toneroch nie je. V laserových tlačiarňach sa používa, buď čierny toner pre monochromatickú tlač alebo 4 tonery CMYK (čierny, azúrový, purpurový a žltý) pre farebnú tlač. Samotná kazeta toneru obsahuje čip, stierky, pečať a ďalšie komponenty, ktoré sú potrebné pre komunikáciu s tlačiarňou. Náplň, tonerový prach sa tlakom a teplotou zhruba 120 až 180°C nanáša na papier.

 

     

Kde sa toner používa 

Túto otázku sme čiastočne zodpovedali. Toner je súčasťou, ale zároveň samostatným vyberateľným zariadením v laserových a LED tlačiarňach. Tonerové kazety sú v podstate spotrebným materiálom, rovnako, ako aj atramentové kazety. Ich hlavné využitie je v tlačiarenskom priemysle. To znamená všade, kde sa používajú laserové alebo LED tlačiarne, pre tlač a kopírovanie. 

Kde sa nachádza tonerová kazeta v tlačiarni

Každý výrobca má svoje zariadenie navrhnuté tak, aby výmenu tonerovej kazety zvládol samotný užívateľ. Nie je tak potrebný zásah servisného technika. Toner sa nachádza po otvorení v časti, kde je k nemu dobrý prístup. V bezprostrednej blízkosti sa nachádza vždy aj obrazový (optický) valec, čo dáva zmysel, keďže sa naň nanáša tonerový prášok. Ten sa nasledovne otlačí na papier. K celému procesu je potrebná určitá teplota a tlak. Optický valec má obmedzenú životnosť, ale jeho výmenu, nie je potrebné robiť tak často, ako je tomu pri toneroch. Aj keď uvádzame, že toner a optický valec sú dve samostatné jednotky, môžete sa pri niektorých tlačiarňach stretnúť s kombinovanou tonerovou jednotkou, ktorá už obsahuje aj obrazový valec. Pri výmene toneru sa automaticky vymieňa aj valec. Samostatný obrazový (opticky) valec má dlhšiu životnosť. Oproti tomu životnosť integrovaného valca v tonerovej jednotke je podmienená spotrebou toneru.

 

     

Zloženie toneru 

Presné zloženie toneru záleží od samotného výrobcu. Pôvodne bol vyrobený z uhlíka, rozdrveného na požadovanú frakciu. Dnes je to najčastejšie zmes zložiek umelá živica, magnetizovateľné oxidy kovov (oxid železitý), farebné pigmenty, ktoré sú aditívnou zložkou, definujúcou konečnú farbu toneru  a menšie množstvo uvoľňujúcich zložiek, ako sú rôzne polyméry, vosky a silikóny. Dominuje zmes polyméry, styrénové akryláty spolu s karbónovým prachom. Vďaka ich tepelnej citlivosti sa tieto plastické častice ľahko natavia a zabezpečia tak dobrú priľnavosť na papieri. V podstate platí, čím je veľkosť mikročastíc tonerového prášku menšia a konzistencia jemnejšia, tým je toner kvalitnejší. Presné zloženie a pomer v akom sa v toneri jednotlivé zložky nachádzajú je starostlivo navrhnutý pre jednotlivé zariadenie a vyladený pre tlačové prvky v tlačiarni. To už je práca výrobcu, správne to navrhnúť a otestovať, aby používateľ dostal toner vo výbornej kvalite pre tlač. 

Vlastnosti kvalitného toneru 

Ideálny toner má vlastnosti, vďaka ktorým s minimálnou veľkosťou mikročastíc zabezpečí kvalitné zmiešanie farieb a výborne farebné prekrytie. Tenká nanesená vrstva musí zobrazovať presné prechody farieb, sýte pokrytie bez rôznych defektov, ako sú pásiky, vynechané miesta tlače. Dôležitú úlohu zohráva aj optimálna priľnavosť na papieri

Druhy tonerov

Okrem originálnych tonerov, ktoré nesú značku výrobcu tlačiarne, sú na trhu aj tonerové kazety iných výrobcov. Tí síce nevyrábajú tlačiarne, ale zaoberajú sa výrobou tonerov, plne kompatibilných pre mnohé druhy tlačiarní od rôznych výrobcov. Tieto tonery voláme kompatibilné, alternatívne tonery. Aj medzi nimi nájdete štandardnú kvalitu, ktorá zodpovedá medzinárodným normám, ale aj vysokokvalitné tonery. Tie sú plnené značkovým tonerovým prachom v prémiovej kvalite
Čo sa týka farieb, tak sú tonery prispôsobené farebnému tlačovému systému CMYK. Pre každú z farieb je potrebný samostatný toner. Monochromatické tlačiarne pracujú iba s jedným čiernym tonerom. Farebné zariadenia využívajú pre tlač 4 tonerové kazety:

C - Cayn (azúrová)
M – Magenta (purpurová)
Y – Yellow (žltá)
K – Key plate/ Black (čierna)

Ako sme už spomínali, na rozdiel od atramentových kaziet, neexistuje spoločná tricolor tonerová  kazeta.

Podľa čoho vyberáme toner do tlačiarne 

Ak vám dôjde toner a potrebujete si zakúpiť nový, hľadajte toner podľa označenia na balení. V prípade, že neviete nájsť  označenie na toneri, alebo balení, určite ho uvádza výrobca v manuáli k tlačiarni. Vhodný toner pre vašu tlačiareň môžete nájsť aj podľa modelu zariadenia. Na stránkach výrobcu alebo priamo v obchode nájdete model tlačiarne a všetky druhy tonerov, ktoré môžete používať. Na našich stránkach nájdete vyhľadávacie pole, kde jednoducho zadáte model tlačiarne alebo označenie toneru a dostanete sa k ponuke všetkých tonerov, plne kompatibilných s vašou tlačiarňou. Nielen originálne, ale aj alternatívne a prémiové tonery, vďaka ktorým ušetríte na nákladoch. Väčšinu tonerov ponúkame aj vo veľkokapacitnej verzii XL

Ako dlho vydrží toner a kedy ho vymeniť

Spoliehať sa na údaj výrobcu o vyťaženosti toneru, vám neodporúčame. Ide skôr o informáciu na základe testovaní. Tento údaj sa vzťahuje na tlač pri 5 % pokrytí s určitým typom písma, pri zachovaní štandardného riadkovania. Toner vám môže vydržať o niečo dlhšie, ale aj kratšiu dobu. Vždy to v prvom rade záleží od objemu tlače, od písma, ktoré zvolíte, množstva obrázkov a podobne. Preto dopredu nemôžete presne vedieť, ako dlho vám toner pri tlači vydrží. Ak ho nepoužívate, že ho máte, ako náhradný toner do zásoby, vydrží vám v podstate pri správnom uskladnení dlhý čas. Pri toneroch nehrozí, že vám uschne, ako je tomu pri atramentových kazetách. Výmenu realizujte vždy, keď je to potrebné alebo spozorujete zhoršenie tlače. O tom, že je potrebná výmena toneru, vás informuje displej tlačiarne. Toner pomocou čipu komunikuje s tlačiarňou. Ak máte tlačiareň bez displeja, túto informáciu pre zakúpenie nového toneru, dostanete priamo na obrazovke monitoru alebo pripojeného notebooku. Sú síce prípady, keď tlačiareň indikuje prázdny toner aj v prípade, že je kazeta ešte plná alebo úplne nová. To sú však ojedinelé chyby, kedy pomôže reštart zariadenia alebo reset počítadla. 

Chybná tlač, príčina závady s tonerovou náplňou

A tu sa dostávame k jednému z chybových hlásení, zlá indikácia stavu toneru. Najčastejšie sa to stane pri výmene novej tonerovej kazety. Tlačiareň stále hlási spotrebovaný toner. Túto závadu sa vám môže podariť odstrániť kontrolou a znovu založením toneru do tlačiarne. Vypnutím a zapnutím tlačiarne. V niektorých prípadoch pomôže až reset tlačiarne alebo počítadla v tlačiarni. Reset počítadla stavu toneru odporúčame iba skúseným používateľom. Medzi chyby, ktorými sa prejavuje spotrebovaný toner patria aj rôzne pásiky a šmuhy na výtlačku, znížená sýtosť a farebnosť, vynechávanie tlače. Slabá tlač a rôzne pásiky najčastejšie vznikajú, keď dochádza toner v tlačiarni. Ide o problém pri prenose toneru na tlačové médium. Šmuhy môžu byť zase spôsobené nečistotami, ako je tonerový prášok pri manipulácii s kazetou, nečistoty na optickom valci. Opotrebovaný alebo zlý stierač valca. Niekedy je problémom aj nevhodná alebo zle nastavená hrúbka a typ papiera. Práve zle zvolený typ papiera niekedy narobí problémy s tlačou. 

Kapacita tonerovej kazety

Tonery sú v ponuke v štandardnej kapacite, ale aj veľkokapacitné s väčším objemom. Tie majú označenie XL. Každý výrobca udáva pri toneri jeho kapacitu údajom výdatnosť alebo vyťaženosť. Tento údaj zodpovedá približnému počtu vytlačených strán pri 5 % pokrytí tlačou. Približná priemerná výťažnosť sa udáva podľa noriem ISO alebo metodológie testovania samotného výrobcu pri nepretržitej tlači. Aktuálna výťažnosť sa samozrejme môže líšiť podľa obsahu tlačených strán a ďalších faktorov. 

Životnosť tonerovej kazety

Povedať „donekonečna“ by bolo naivné, pretože ide o spotrebný materiál, ktorý sa používa, kedy ho potrebujeme. Nikto nenakupuje veľké množstvo tonerov na niekoľko rokov dopredu. Veď aj samotná tlačiareň má v podstate obmedzenú životnosť. Napriek tomu pri správnom uskladňovaní, vám vydrží toner aj niekoľko rokov. Netreba však zabudnúť, že aj tento produkt podlieha dobe exspirácie. Po tejto lehote síce môžete toner používať bez toho, aby vám prášok uschol alebo zmizol, ale kvalita tlače už nemusí byť vyhovujúca.

Uskladňovanie tonerov 

Tma, sucho a v blízkosti žiadne priame slnečné lúče alebo tepelný zdroj. Vyhnite sa uskladňovaniu tonerov vo vlhkom alebo príliš chladnom prostredí. Nikdy nevyberajte toner z ochranného obalu skôr, než ho idete inštalovať do tlačiarne. Toner by sa mal dlhodobé uskladňovať v horizontálnej polohe. Ak ste ho uložili zvisle, tak ho pred samotným vložením do tlačiarne uložte na krátko horizontálne a pred použitím nim zľahka potraste. Tonerový prach sa tak rovnomernejšie  rozloží. 

Kam s prázdnou tonerovou kazetou

V žiadnom prípade nie do bežného odpadu! Spotrebovaný toner, teda prázdna tonerová kazeta patrí do recyklovateľného odpadu. Odovzdať ho môžete priamo v zbernom dvore svojho bydliska, alebo u predajcu tlačiarní, tonerov a atramentových náplní, ktorý sa o likvidáciu takéhoto odpadu postará. Sú to väčšinou predajcovia, ktorý majú zmluvy s odbernými miestami. Prázdne tonerové kazety vám s najväčšou pravdepodobnosťou vezme každý predajca elektroniky. Prázdne originálne kazety môžete ponúknuť aj do výkupu, niektorí predajcovia ich znovunaplnia tonerovým práškom. Tento proces je možný iba s originálnymi kazetami a nie opakovane. 

Škodí toner zdraviu 

Žiadnu oficiálnu štúdiu, ktorá by jednoznačne toner označila za zdraviu škodlivý, sme nenašli. Samozrejme, že vdychovanie akéhokoľvek prachu, nie je vhodné. Na internete sme našli zopár článkov, ktoré sa venujú tonerom a tomu, či je toxický a škodlivý pre zdravie. Na jednej strane sú to environmentálny prívrženci, ktorí operujú s emisiami z laserových tlačiarní a ich údajným vplyvom na ľudské pľúcne bunky. To na kom princípe fungujú laserové tlačiarne, proces fixácie vo fixačnej jednotke, pri ktorom sa vylučujú aditíva z toneru, im dáva v niečom za pravdu. Pri manipulácii s tonerom by bolo dobré mať rukavice a vyhnúť sa tak kontaktu jemného prášku s kožou. Znovu však nemôžeme brať do úvahy všetky tonery, ani laserové tlačiarne. Tie boli istý čas po paľbou kritiky, kvôli vylučovaniu škodlivých látok. Týkalo sa to iba vybraných modelov. Situácia vyžarovania malého percenta ozónu sa vzťahovala na prvé tlačiarne a dnes už stráca na aktuálnosti. Každý výrobca si dobre rozmyslí, aký model a ako dobre ošetrený voči ľudskému zdraviu a životnému prostrediu vypustí z výrobnej linky. Drvivá väčšina výrobcov tonerov svoje výrobky veľmi dôkladne kontroluje, aby sa prípadne zdravotné riziká maximálne minimalizovali. Rovnako musia všetky tonerové kazety spĺňať medzinárodne štandardné normy. Rovnaké pravidlá platia pre originálne aj alternatívne tonery. Tu je namieste povedať, že najväčším rizikom v dnešnej dobe je samotná, neodborná manipulácia s tonerom. Pri výmene sa môže dostať jemný tonerový prášok na kožu, kde môže u niekoho spôsobiť podráždenie. Nebezpečné je, ak si ho používateľ zanesie do blízkosti očí. Nepríjemné je aj samotné znečistenie tonerovým prachom. 

Manipulácia s tonerom a ako sa zbaviť škvŕn od toneru 

Dostali sme sa k manipulácii s tonerom, kedy môže vzniknúť situácia, že sa vám podarí pri výmene trochu tonerového prášku dostať na šaty alebo kožu. Pri správnej manipulácii, by sa to nemalo stať, ale ak sa vám to náhodou prihodí nesnažte sa použiť teplú vodu. Vzhľadom na zloženie tonerového prášku, ktorý sa teplom taví je vhodné vždy použiť chladnú vodu. Rozsypaný tonerový prach je doslova katastrofa a tak sa snažte akejkoľvek nehode predísť. Pri bežnej výmene starého toneru za nový si môžete ruky ušpiniť starou kazetou, čo ľahko odstránite mydlom a chladnou vodou. Nám sa dobre osvedčil aj dezinfekčny (antibakteriálny) gel na ruky.

Kde nakupovať kvalitné tonery a ako ušetriť 

Dnes už môžete nakupovať tonerové náplne priamo z pohodlia svojho domova. Stačí si v internetovom obchode vyhľadať presné označenie toneru alebo model tlačiarne. Na našich stránkach nájdete širokú ponuku tonerových kaziet pre najnovšie tlačiarne, ale aj staršie modely. K nákupom ponúkame Cashback a často pridávame zľavy pre vybrané tonery. Ušetriť môžete nákupom alternatívnych tonerov a to nie malú finančnú čiastku. Máme niekoľkoročné skúsenosti s predajom náplní do tlačiarní, ktoré nám dodávajú overení dodávatelia. Starostlivo sme si vybrali spoluprácu s dodávateľmi, ktorých výborné renomé a kvalitné produkty sú zárukou spokojnosti našich zákazníkov.