Kancelária a škola

3D tlač pre bežných užívateľov

Termín 3D tlač sa skloňuje už niekoľko rokov, ale pre bežných užívateľov, to bolo skôr niečo zaujímavé, ale nie využiteľné. Posledné obdobie však prinieslo aj do domácností, čoraz viac spomínané 3D tlačiarne. Stále klesajúca cena a čoraz viac intuitívnejšie ovládanie je dôvod, prečo aj bežný užívateľ siahne po 3D tlačiarni. Dnes už sa pri kúpe 3D tlačiarne stretnete s cenovou ponukou od 300 € a to nevravíme o ponukách čínskych e-shopov, kde nákup 3D tlačiarne za 100 - 150 €, nie je žiaden problém. Ak máme na mysli bežného užívateľa, nie je to každý užívateľ, ale ten, kto naozaj 3D tlač využije. Nemusí sa jednať o grafikov, projektantov a konštruktérov, ale aj bežných užívateľov, ktorí si to proste chcú vyskúšať. Ak sa rozhodnete pre nákup 3D tlačiarne, niekoľko informácií by ste predsa len mali vedieť.

Na našom trhu sú najznámejšie a najdostupnejšie 3D tlačiarne od Prusa Research. Ide českého výrobcu, ktorý má svoje 3D tlačiarne, ako open source (otvorený hardware). To je dôvod, prečo sa čínske 3D tlačiarne veľmi podobajú práve na produkty spoločnosti Prusa. Ak si objednáte 3D tlačiareň, môže vás prekvapiť balíček v ktorom bude kompletné zariadenie alebo niekoľko kusov modelu stavebnice 3D tlačiarne. 
V prvom prípade máte zostavenú 3D tlačiareň, ktorú po vybalení jednoducho nastavíte pre tlač. V druhom prípade dostane stavebnicu s dielmi 3D tlačiarne, ktorú si sami musíte poskladať. Ak ste technický zdatný typ, zvládnete to podľa návodu veľmi rýchlo.
Mať 3D tlačiareň doma, je len prvý krok. Je niekoľko vecí, ktoré budete musieť ešte absolvovať a bez určitých základných znalostí to nepôjde.

Priestor 

Na 3D tlačiareň musíte mať priestor, nejde len o to koľko miesta zaberie svojím pôdorysom, ale aj koľko tepla vyprodukuje. Je dobré mať tlačiareň umiestenú v priestore. Väčšina 3D tlačiarní je otvorených „otvorený dizajn“, ale niektoré modely sú v prevedení takzvane 3D box (ide o uzavretú 3D tlačiareň Cube).

Nastavenia tlačiarne pred tlačou

Tento krok je dôležitý a nevyhnutný. Skôr než začnete tlač musíte si tlačiareň nastaviť. Všetko potrebné nájdete v dokumentácii  k zariadeniu. Musíte brať do úvahy, že minimálna odchýlka v nastavení môže zmariť vašu tlač. Dôležitá je kalibrácia tlačiarne, tá môže byť manuálna, ale aj plne automatická.

 

 

Spotrebný tlačový materiál 

Pre 3D tlačiareň je dôležitý aj spotrebný tlačový materiál. Ten je nanášaný vo vrstvách. Ako príklad si môžete predstaviť 3D pero alebo tavnú lepiacu pištoľ. Najčastejšie ide o termoplast, ktorý je vďaka teplote veľmi dobre tvarovateľný. Pretože je ich na trhu niekoľko druhov a to nielen podľa farebného prevedenia a zloženia je dôležité vedieť, akú maximálnu teplotu pri tavení vaša tlačiareň dosiahne. Medzi používané materiály pre 3D tlač patria:

- ABS plast 
- Plast PLA
- Kompozit na báze sadry
- PET 
- HIPS
- Flex
- Ninjaflex
- Laywood
- Nylon
- ASA
- T - Glase
- Fotopolymér
- Polyamid 
- Polykarbonát

Podľa využitia 3D tlače, pre ktoré odvetia je tlač určená sa skladba materiálu môže líšiť, od  živice, vosku, keramiky, papiera, rôznych kovov až po materiál s karbónovými vláknami.

Typ podložky

Podložka na ktorú sa tlačí, môže byť vyhrievaná, alebo bez ohrevu a z rôzneho materiálu. Práve výrobca Prusa má patentovanú podložku typu výhrevu podložky s kompenzáciou studených rohov.

Teplo a chladenie

Pri 3D tlači je dôležité aj chladenie. Slúži na to ventilátor, ktorý okamžite chladí nanesený materiál, aby došlo k stuhnutiu. Na ten sa následne nanesie ďalšia vrstva. 

Odkiaľ vziať 3D model pre tlač 

Tu je situácia ľahšia a ťažšia. Tou ľahšou cestou je stiahnutie 3D modelu z niektorých webových stránok napríklad Thingiverse.com. Tam si stiahnete 3D model, ktorý tam dal zdieľať iný užívateľ. Všetko, čo musíte urobiť je stiahnuť súbor vo formáte STL. Ten si môžete prehrať priamo vo Windows 10 pomocou programu 3 Skicár (3d OBJECT). 

Ak si chcete vytvoriť 3D model sami, musíte k tomu použiť niektorý z 3D programov. To už vyžaduje určitú znalosť práce v takom programe. 
Pokiaľ ste sa úspešné prepracovali akýmkoľvek spôsobom k 3D objektu, ten musíte nasledovné skonvertovať do G-kódu

G-kód

Pomocou konvertoru Slic3r alebo Cura, ktoré sú najznámejšími môžete skonvertovať váš 3D objekt do G-kódu, ktorý je rozpoznateľný pre 3D tlačiareň. Stačí tento G-kód skopírovať na SD kartu, alebo cez pripojený PC a použiť ho priamo v tlačiarni.
Hoci sa to zdá na prvý pohľad jednoduché, je niekoľko vecí, ktoré predsa len musíte pri 3D tlači zvládnuť. 
Samotná 3D tlač po úspešnom nastavení, by už mala prebiehať hladko. Môžete očakávať určitú hlučnosť. Niektoré modely ponúkajú optimalizovaný firmware pre tichú tlač. Doba, ktorá je potrebná pre tlač sa líši od obtiažnosti 3D modelu. Zložitejší model vám môže zabrať aj niekoľko hodín času. Po tlači 3D modelu vás čaká ešte samotné očistenie. Pri 3D modeli, ktorý sa tlačí s takzvanými prázdnymi miestami, vás čaká vylomenie podporných miest a konečné očistenie modelu. Prázdne miesta „podpory“ sú miesta, ktoré v prázdnu musia byť vyplnené, ale samotný model ich neobsahuje. Ide o oblúky a priestor medzi poslednou vrstvou a oblúkom a podobne.

Cena 3D tlačiarní je síce stále vyššia, ako pri bežnej atramentovej alebo laserovej tlačiarni, ale má tendenciu stále klesať a práve tým je čoraz dostupnejšia pre bežného užívateľa. Ak potrebujete vytlačiť určitý prototyp alebo model na vytvorenie formy (odliatok) je to čoraz dostupnejšia forma. Mnoho užívateľov siaha po lacných variantoch 3D tlače z dôvodu tlače súčiastok, alebo častí pre iné zariadenia. Ak by sme to všeobecne zhrnúť, aký to má prínos napríklad pre domáceho kutila, môžem povedať, že ten si namiesto zostrojenia domáceho sústruhu môže zadovážiť lacnejšiu 3D tlačiareň. Tá síce nevysústruží typ súčiastky z dreva alebo kovu, ale plast vie z 80 % nahradiť tieto materiály.