Kancelária a škola

3D tlač smeruje na Mars

Z 3D tlačiarne rovno na cesty

Prínos 3D technológie v oblasti tlače je väčší, než sme si možno pred pár rokmi mysleli a dúfali. Výroba prototypov, súčiastok a všetkého použiteľného v technickej sfére, dopĺňa výroba pre automobilový priemysel. Prvé autá vytlačené 3D technológiou (Local Motors), vystriedali autonómne mikrobusy Olli, ktoré sú už v testovacej prevádzke v niekoľkých veľkomestách. Ide o bezpilotnú dopravu, ktorá dokáže prepraviť až 12 pasažierov po vopred vytýčenej trase. Tak, ako aj za automobilom z 3D tlačiarne aj za mikrobusom stojí spoločnosť Local Motors. V odvetí automobilov a dopravy sa máme teda na čo tešiť. 

 

 

Polypilulka 3D

Ani v oblasti medicíny 3D tlačiarne nezaháľajú. Budeme mať lieky z 3D tlačiarní? Áno. Nie je to tak dávno, keď Americký úrad na kontrolu potravín a liekov FDA (Food and Drug Administration) schválil prvý liek vyrobený 3D technológiou. Najčastejšie sa skloňuje s pojmom polypilulka. Niekoľko liekov spojených do jedinej tablety. 3D tlačiarňou vytvorená tableta, by tak obsahovalo niekoľko liekov na rôzne choroby, pričom sa každý liek spustí v presne stanovený čas. Prvé lieky vytlačené 3D tlačiarňou už existujú.

3D orgány a tlač priamo na kožu

Veľký posuv zaznamenala Bio-tlač. Špeciálne 3D tlačiarne pre Bio-tlač s použitím živých buniek a tkanív s prímesou rôznych viskóznych roztokov, hydrogélom, kolagénom dokážu vytlačiť  časti ľudského tela alebo niektoré orgány. Zatiaľ sú to začiatky a pomalé napredovanie, ale výsledky sú dych berúce. 3D tlač môže vo veľkej miere zmeniť zdravotníctvo. Z tlačiarní už vychádzajú chirurgické modely, modely orgánov pre výučbu alebo protézy priamo na mieru. Oveľa zaujímavejšou je však Bio-tlač, 3D tlač ľudských tkanív. Náhrada za ucho priamo z 3D tlačiarne? Áno, možné to je. Vedci pracujú na vytvorení organoidov vytlačených na špeciálnych 3D tlačiarňach. Za pomoci tvorby využitia kmeňových buniek, ktoré dokážu byť stimulované na rast do funkčnej časti orgánu, ako je ľadvina alebo pečeň. Čo by to znamenalo pre zdravotníctvo? Nahrádzať by sa dali nielen zlyhávajúce orgány, kosti, časti lebky, ale aj náhrada za poškodenú kožu. James Yoo  vyvinul tlačiareň, ktorá dokáže tlačiť syntetickú kožu priamo do oblasti poškodenej kože alebo popáleniny. V Španielsku tým vedcov vytvoril BIO- tlačiareň, ktorá dokáže za 35 minút vytlačiť kus kože o rozmeroch 100 x 100 cm. Najnovšie zaujala svet tlače nová lacná 3D tlačiareň, ktorá dokáže tlačiť priamo na kožu elektroniku ale aj živé bunky. V medicíne je toho naozaj veľa, čím nás môže vývoj pomocou 3D tlači prekvapiť. 

 

Cieľ Mars

Dom na Marse vytlačený pomocou 3D tlačiarne? Áno aj to sa môže stať realitou.  Prvé projekty na osídľovanie hostiteľských planét, na ktorých by mohol začať život, sú dávno na svete. Spoločnosť NASA už v roku 2014 vyhlásila súťaž o najlepšie vesmírne obydlie vyrobené pomocou 3D tlačiarne. Na víťaza čakala odmena 2 mil. dolárov. Piati najúspešnejší finalisti si zatiaľ rozdelili sumu 100 tisíc dolárov. Kritéria, ktoré musia obydlia spĺňať sú nastavené tak, aby bol možný pobyt v podmienkach na Marse. A nielen to. Celá výroba 3D tlače domu musí byť realizovaná priamo na Marse 3D tlačiarňou, ktorá bude postupne vyrábať obydlia pre danú planétu. 

Víťazné návrhy, ktoré vybrala NASA

- Zopherus 
- AI Spacefactory 
- Kahn-Yates
- Seawrch + Apid Cor
- Univerzitný tým Northwestern v Evanstone

Domy na Marse budú musieť odolať ultrafialovému žiareniu, časticovému žiareniu, atómom kyslíka, chloristanom a prašným búrkam rôznej intenzity. Musia dokonale ochrániť svojich obyvateľov pred radiáciou. Najlepším riešením by bola výstavba pod-povrchovej kolónie. K jej vybudovaniu však budú potrebné najprv domy na povrchu v ktorých dokáže žiť človek. A možno na to použije ľudstvo android- roboty. Aká bude budúcnosť ukáže čas. Jednoznačne 3D tlačiarne smerujú čoraz vyššie ku hviezdam.