Kancelária a škola

Ako čistiť zariadenia, ktoré denne používame

Počítače, mobily a periférie k PC pod paľbou bacilov (a vírusov)

Denne ich používame a predsa sa o ich čistotu najmenej staráme. V domácnosti, ale aj v práci sa ich každý deň niekoľko hodín dotýkame. Počítače, notebooky, monitory, smartfóny a pripojené periférie, ako sú klávesnice, myšky, tlačiarne, skenery. To všetko dnes využívame k práci v kancelárii alebo doma k zábave. Ruky si umývame často, no napriek tomu nie vždy, keď si sadáme k počítaču a začneme túkať do klávesnice.

V čase epidémie je dôležitá, čo najstriktnejšia hygiena, aby sa eliminoval prenos bacilov a vírusov. Vírus sa dokáže prenášať dotykom na rôzne plochy a vydrží tam aj niekoľko hodín, závisí to od povrchu. Dokáže sa  veľmi rýchlo preniesť rukami na mobil, klávesnicu alebo myšku PC. Preto je nevyhnutné čistiť aj PC a kancelárske zariadenia s ktorými prichádzame do styku. Nie je to náročné a ani finančne nákladné. Dnes existuje na trhu množstvo špeciálnych alebo univerzálnych čistiacich prostriedkov pre tento účel. Vždy je potrebné používať také, ktoré nepoškodia povrch zariadenia alebo ho dokonca znefunkčnia. Na trhu nájdete čistiace prostriedky, ktoré obsahujú alkohol alebo inú antibakteriálnu zložku. Vždy treba vyberať podľa toho, aký povrch chcete čistiť, či ide o plast alebo sklenený povrch, prípadne kožu a silikón. 

 

                                                      

 

Koronavírus, spôsobuje infekciu Covid19, ktorá aktuálne predstavuje najväčšie riziko sa šíri kvapôčkami a to kašlaním, kýchaním. Kvapôčky sa rozstrelia do vzdialenosti až na 2 metre. Ak si rukami prejdete po tvári alebo okolia úst a očí môžete si  tento vírus zaviesť do svojho organizmu. Na rôznych plochách sa tento nebezpečný vírus udrží aj niekoľko hodín. Práve preto je okrem základných hygienických a bezpečnostných opatrení dôležité aj čistenie zariadení, ktoré používate. 

Najohrozenejším zariadením je smartfón, ktorý používame najčastejšie. Potom nasledujú klávesnice a myšky k PC alebo notebooku. Netreba však zanedbať ani tlačiarne a iné pripojené zariadenia. Čokoľvek, čo len zapneme jediným tlačidlom alebo sa dotkneme ovládacieho panelu, dotykového displeja. Netreba zabudnúť na chytré fitness náramky, hodinky a nabíjačky, ktoré berieme skoro každý deň do rúk. V situácii v akej sa kvôli Covid19 nachádzame je potrebné nevynechať ani slúchadlá a mikrofóny, ktorí používame teraz často ku komunikácii z domu.

Ako správne a hlavne s čím čistiť svoje zaradenia, elektroniku. Čomu sa vyhnúť a aké zásady dodržiavať? Dôležité je akúkoľvek elektroniku, zariadenie vypnúť z elektrickej siete. Platí to aj nabíjačkách. Mobil, tablet určite vyberte z nabíjačky, ak ho chcete čistiť. 

K čisteniu sa odporúčajú používať handričky, ktoré sú v balení čistiacich produktov. Ak si chcete vyčistiť zariadenie vlastnou handričkou, používajte mäkkú, tenkú handričku z mikrovlákna alebo vlhčený obrúsok. Handrička nesmie byt mokrá, ale mierne navlhčená do mydlovej vody alebo roztokom izopropylalkoholu. Vyhnite sa tvrdej vláknine v látke, ktorá by mohla poškriabať zariadenie alebo zanecháva vlákna. Ak si chcete zakúpiť čistiaci prostriedok, vždy vyberajte podľa toho na aký povrch a zariadenie je určený. Na trhu nájdete aj univerzálne čistiace produkty, ktorými môžete čistiť niekoľko odporúčaných povrchov.

Čistiace roztoky, pena a spreje 

Na displeje mobilov, tabletov, notebookov, monitory, ale aj tv obrazovky môžete použiť čistiace roztoky v spreji, obrúsky alebo čistiacu penu. Roztok v spreji a pena môžu byť antistatické a baktericídne, čím sa nielen vyčistí povrch od nečistôt, ale zničia sa aj bacily. Čistiaca pena obsahuje látky, ktoré zabraňujú po nastriekaní stekaniu a zároveň pena viaže na seba nečistoty.

 

                                                          

Čistiace obrúsky 

Najdostupnejším produktom na čistenie sú čistiace suché alebo vlhčené obrúsky. Môžete ich zakúpiť v malom, ale aj vo veľkom cenovo výhodnejšom balení. Majú antistaticky a odmasťovací účinok, sú šetrné a odstraňujú prach a iné nečistou. Okrem suchej verzii môžu byť aj nasiaknuté čistiacou tekutinou, ktorá efektívne odstraňuje nečistoty aj z monitorov a sklených povrchov. Zároveň pri čistení zanechávajú antistatický film, ktorý zabráni usádzaniu prachu. Výhodou je, že nezanechávajú šmuhy. Dobre sa nimi čistia aj lesklé plastové povrchy.

Produktov na čistenie PC techniky, elektroniky a všeobecne zariadení, ktoré každý deň používate je na trhu veľa. Vybrať si je z čoho. Dôležité je pravidelne čistiť tieto zariadenia a predísť tak šíreniu bacilov a v dnešnej dobe aj nebezpečného vírusu. Rôzne štatistiky a výskumy uvádzajú, že na mobilnom telefóne, klávesnici a počítačovej myške je niekoľkonásobne viac baktérií, ako na doske WC. Už samotná predstava toho je hrozivá. Vírus sa dokáže udržať na displeji mobilu až po dobu 4 dní. Koľkokrát si ho počas tej doby vezmete do rúk a rukami prejdete k tvári. Koronavírus sa prenáša kvapôčkami, ktoré sa môžu dostať na vaše ruky a práve nimi vezmete mobil a to už je rýchla cesta do ústnej sliznice počas telefonovania. Preto sa postarajte o to, aby vaše zariadenia, ktoré beriete často do rúk a s ktorými dennodenne pracujte neboli zdrojom vírusu.
Môžete sa chrániť čistením dostupnými čistiacimi produktmi pre tento účel, ale aj bežnými jednoduchými, ktoré nájdete v domácnosti. Samozrejme vždy so zreteľom na to, aby ste nepoškodili svoje zariadenie nevhodným, agresívnym čistením. Určite netreba použiť silný alkohol alebo savo a drieť to drôtenkou.

Čo vieme o Covid19

Koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid19 bol prvýkrát identifikovaný v Číne koncom minulého roku 2019. Ide o nový kmeň vírusu, s ktorým sme sa doteraz nestretli. Patrí medzi kvapôčkové infekčné nákazy. Najčastejšie sa prejavuje, ako chrípkové ochorenie so symptómami, ako sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, malátnosť, zvýšená únava, bolesť hlavy a svalov. Okrem týchto príznakov sa však môže prejaviť u niektorých jedincov aj stratou chuti a čuchu. Inkubačná doba je približne do 14 dní, môže byť aj dlhšia. Koronavírus sa rozšíril do celého sveta a dnes mu čelí aj Európa. Viac informácii o tomto ochorení hľadajte na overených stránkach, ktoré uvádzajú pravdivé a aktuálne informácie.