Kancelária a škola

Ako prežiť horúce leto v kancelárii

Letné mesiace môžu poriadne prekvapiť. Ak vás čaká dovolenka a nemusíte sa trápiť počas horúčav v kancelárii máte vyhraté. Ak ste si dovolenku naplánovali koncom leta a tie najteplejšie dni trávite v kancelárii určite sa vám hodí par tipov, ako ich v pohode prežiť. Schopnosť sústrediť sa v horúčavách na pracovaní úloh sa výrazne znižuje a často sa pridružia aj bolesti hlavy a iné zdravotné problémy. Vedieť ako na to, aby ste takému niečomu predišli, nikdy nie je na škodu. Prinášame vám pár jednoduchých tipov, ako to pohodlnejšie ustáť. 

 

 

6 tipov, ako si poradiť s horúčavami počas letných dní v kancelárii


Zvoľte priedušné oblečenie

Správny výber oblečenia vás ochráni pred slnkom a zároveň vám bude o niečo znesiteľnejšie na pracovisku počas horúcich dní. Všetko je to o tom, ako prispôsobíte oblečenie teplote. Vyberte si priedušné prírodné vlákna, ako je ľan alebo bavlna. Aj niektoré syntetické materiály sú vhodné, lebo absorbujú vlhkosť a majú chladivý účinok na pokožku. Ak už sa spotíte, tak je najlepšie sa hneď prezliecť z prepoteného oblečenia do suchého. Náhradné tričko nikdy nie je na škodu.

 

Vetranie v správnom čase

Najúčinnejšie je vyvetrať otvorením všetkých okien v miestnosti hneď ráno, kým teplota nestúpne. Akonáhle začne vonkajšia teplota stúpať je lepšie mať okná zavreté a stiahnuté rolety, pokiaľ je to možné. Pri vysokej teplote počas dňa už do vnútra vpustíte iba nahriaty vzduch, čo nie je dobré. 

 

Pozor na slnko na pravé poludnie

Počas horúcich dní, ktoré sa vyznačujú ako tropické horúčavy sa určite vyhnite popoludňajšiemu slnku. Je síce čas obeda, ale ak nemusíte vyhnite sa pobytu na priamom slnku. Pokiaľ sa chodíte naobedovať mimo budovu pracoviska a potrebujete prejsť von po slnku, nezabudnite na prikrývku hlavy a slnečné okuliare s UV filtrom. 

 

Tekutiny sú základ

Pripomínať, že je veľmi dôležité piť dostatok tekutín určite nikomu netreba. A to nielen počas horúcich letných dní. Počas horúčav a obzvlášť, keď teploty na teplomeroch stúpajú je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Minimálne 2 až 3 litre vaše telo potrebuje. Najlepšie je piť čistú vodu, minerálku alebo ovocné šťavy. Čistú vodu si môžete dochutiť plátkami citrónu, uhorky, zázvoru a lístkami mäty. Veľmi dobrým nápojom je aj letný čaj. Naopak na príliš studené nápoje si treba dávať pozor. Majú síce okamžitý efekt uhasenia smädu, ale telo sa pokúsi rýchle ochladenie kompenzovať množstvom energie na opätovné zahriatie. Pokiaľ pracujete vo firme váš zamestnávateľ by sa mal postarať, ak pretrvávajú vysoké teploty o pitný režim pre zamestnancov.

 

 

Zvoľte ľahké jedlá

Počas horúčav je najlepšia kombinácia čerstvého ovocia a zeleniny, ktorá je šetrná k nášmu žalúdku. Ťažké jedlá a plný žalúdok nás unavujú a zaťažujú tráviaci systém. To spúšťa uvoľňovanie energie, ktorá produkuje prebytočné teplo. Počas leta je najlepšie siahnuť po sezónnom ovocí a zelenine.

 

Nezabudnite na pravidelné prestávky

Počas veľkých horúčav sa odporúča viac krátkych prestávok. V konečnom dôsledku sa tak zvýši vaša produktivita, ak budete pracovať vždy s dostatkom energie.

 

Fľaše s rozprašovacom sú praktická pomôcka

Najjednoduchšie riešenie v horúčavách je obyčajná fľaša s rozprašovacom na zvlhčenie pokožky. Efekt mrholenia vzduchu je veľmi príjemný a osviežujúci.

 

Ochladenie zápästia a tváre

Rovnakú službu má aj niekoľkominútové schladenie zápästia pod tečúcou vodou alebo ovlaženie tváre a krku.

 

Zníženie zdrojov tepla 

Zariadenia, ako počítačová technika a tým myslíme monitory, počítače, notebooky, ale aj tlačiarne počas prevádzky produkujú určité množstvo tepla. Preto ich používajte len ak sú nevyhnutné. Aj keď pri práci v kancelárii sa už dnes asi nikto nezaobíde bez zapnutého pc, niektoré zariadenia je možné zapínať podľa potreby. To platí aj o svietidlách. 

 

Klimatizácia a ventilátory v správnych dávkach 

V letných horúčavách je dôležité vyhnúť sa extrémnym teplotným rozdielom medzi internými a externými priestormi. Teplota privádzaného vzduchu pre klimatizáciu by nemala byť nižšia o viac ako osem stupňov, ako vonkajšia teplota. Problémom je, ak je klimatizácia nastavená príliš nízko. Pri teplotnom rozdiele viac ako desať stupňov môžete prechladnúť. Klimatizácia nielen znižuje teplotu v miestnosti, ale minimalizuje aj vlhkosť. To má za príčinu vysušovanie sliznice a robí imunitný systém náchylnejší na vírusy a infekcie. Je potrebné sa vyhnúť priamemu prúdu vzduchu klímy na vaše telo. Nezabúdavajte na dostatočný príjem tekutín a zvážte používanie ventilátora v kombinácii so zvlhčovačom vzduchu.

 

 

Ventilátory sú dobrým spôsobom, ako sa schladiť bez rizika prechladnutia. Svieži vánok pomáha odparovať pot, ktorý následne ochladzuje telo. Teraz sú k dispozícii dokonca aj stolové ventilátory poháňané USB, ktoré môžete pripojiť k počítaču alebo notebooku. Aj tu je potrebné umiestniť ventilátor tak, aby vzduch nefúkal priamo na vašu hlavu. Nesprávne umiestnenie ventilátora môže vysušiť pokožku, sliznice a viesť k bolestiam hlavy. 

 

Počas horúčav majú zamestnanci nárok v práci na optimálnu teplotu na pracovisku, ktorá sa má v lete pohybovať od 17 do 27 stupňov. Zamestnávateľ musí počas extrémnych horúčav zaistiť pitný režim počas celej pracovnej doby. V niektorých prípadoch, ak horúčavy pretrvávajú môže skrátiť pracovnú dobu alebo umožniť častejšie prestávky. Dnes už nie je ani výnimkou povolenie práce z domu počas extrémnych horúčav. Bližšie informácie nájdete v aktuálnom zákonníku práce.