Kancelária a škola

Ako správne napísať a pripraviť životopis pre tlač

Curriculum vitae

Každý z nás sa aspoň raz v živote dostal do situácie, že potreboval pred vstupom do zamestnania dobre napísaný životopis. CV - Curriculum vitae (lat.) je základná vec pri žiadosti do práce, ale aj ak hľadáte brigádu alebo prácu na dohodu. Napísať správne životopis nie je ťažké, ak viete čo je potrebné dodržať. Ide o niekoľko základných pravidiel, od ktorých sa dá pri písaní odraziť. Nie je nič horšie, ako lajdácky napísaný životopis. Už z tohto dokumentu si váš potenciálny zamestnávateľ dokáže vytvoriť prvý dojem o vás a to skôr, než sa mu osobne predstavíte. Dobre napísaný životopis je vstupom minimálne na pohovor.

Základné pravidlá

V prvom rade má byť životopis stručný a maximálna dĺžka by nemala presahovať 2 strany formátu A4. Životopis by mal obsahovať vaše osobné údaje a hlavne kontakt na vás (e-mail, t. č.). Telefónne číslo uvádzajte v medzinárodnej predvoľbe, ktorá je pre Slovensko +421. Samozrejmosťou je čistý vzhľad papiera, na ktorom je životopis napísaný. Dokument má byť správne naformátovaný a napísaný jedným typom písma a veľkosťou (vyhnite sa kombinácii rôznych a okrasných fontov). Vždy uvádzajte pravdivé informácie, pretože pri osobnom pohovore môžu vaše klamstvá odhaliť. Zbytočne sa tak dostanete do nepríjemnej situácie a znížite svoju dôveryhodnosť. Životopis má mať prehľadnú štruktúru. Vyhnite sa zbytočne veľa odsekom, ktoré text rozkúskujú a hlavne žiadne pravopisné chyby! Každý životopis by ma obsahovať údaje o vašom vzdelaní, prikladá sa kópia najvyššieho dosiahnutého vzdelania a predošlé pracovné skúsenosti. Udávajte celý názov školy a rok začatia a ukončenia štúdia. Môžete uviesť aj názov diplomovej práce a priložiť kópie dokladov o rekvalifikácii a certifikáty. Ďalšími údajmi sú: jazykové schopnosti (ovládanie cudzích jazykov), počítačové znalosti a iné zručnosti. Niektorí zamestnávatelia vyžadujú údaj o veku, fotografiu a  vodičský preukaz. Ten môžete v životopise uviesť (odporúča sa). 

Najpoužívanejšou formou je štruktúrovaný životopis. Ten má určité charakteristické vlastnosti.

1. vaše osobne údaje  

(meno a priezvisko, telefón, email, adresu, dátum narodenia)

2. kľúčové schopnosti 

(obchodné stratégie, vedenie tímu, finančné stratégie, tvorba rozpočtu, akvizície a príprava, príprava obchodných ponúk a obchodných príležitostí, vyjednávanie s klientmi, výborné komunikačné a prezentačné schopnosti, vždy záleží od pozície o ktorú sa uchádzate)

3. pracovné skúsenosti

(všetky pracovné skúsenosti, ktoré ste v bývalých zamestnaniach na rôznych pozíciách získali)

4. vzdelanie, kurzy a certifikáty

(najvyššie dosiahnuté vzdelanie, rekvalifikačné kurzy a certifikáty o absolvovaní školení)

5. počítačové znalosti 

(stupeň znalosti práce s Office programami, práca s internetom, grafické programy, znalosť programovacích jazykov a kódovania)

6. jazykové znalosti

 (uvádza sa nielen o aký cudzí jazyk sa jedná, ale aj stupeň znalosti (základný, pokročilý, expert)

7. oprávanie - vodičský preukaz

(skupina vodičského oprávnenia)

8. záujmy 

(tu môžete uviesť vaše záujmy, charakter napr.empatia pre prácu v sociálnej sfére a podobne)

Ak si nový zamestnávateľ vyžiada môžete priložiť ďalšie referencie, odporúčania, motivačný list alebo portfólio.

 

Najčastejšie chyby

- Uvádzanie nepotrebných údajov
- Zbytočne veľa prehnaného textu
- Zmyslené údaje, nezakladajúce sa na pravde
- Pravopisné chyby a hrúbky
- Ozdobné typy písma a nevhodné výkričníky a otázniky
- Výška vášho predošlého platu a vaše požiadavky 
- Záľuby, ktoré nesúvisia s novou prácou a nepomôžu vám (skôr uškodia)
- Detaily o vašom bývalom zamestnaní a zamestnávateľovi, ako aj  dôvody odchodu z bývalej práce
- Vek, politické presvedčenie, náboženské presvedčenie a orientácia

Nič z toho do životopisu nemusíte dávať a je dobré sa dokonca takýmto informácia vyhnúť. Ak budete už na osobnom pohovore, bude na vás na čo odpoviete.

 

Úprava pre tlač

Na čo netreba zabudnúť je dobre sformátovaný dokument aj pre tlač. Zvoliť vhodnú veľkosť a štýl písma, ktorý si budete môcť vy alebo personalista vytlačiť. Skontrolujete si obsah textu, aby neobsahoval chyby a preklepy. Upravte dokument tak, aby neobsahoval viac, ako dva rozličné typy fontov, vhodných aj pre tlač. Samozrejme sa vyhnite rôznym ozdobným typom písma a príliš malej veľkosti, ktorú bude potrebne po vás lúštiť. Pri podnadpisoch dajte prednosť patkovému písmu a v žiadnom prípade netlačte viacfarebne. Životopis má ma podobu úradného čiernobieleho dokumentu. Musí spĺňať všetko tak, aby personalista, ktorý od vás životopis dostane a chce ho vytlačiť, nemusel po vás už nič upravovať a mohol dať dokument pohodlne tlačiť.

Ak ste životopis vytlačili sami, pozor aby nebol ufúľaný, písmo rozmazané alebo slabo čitateľné. V prípade, že vám dochádzajú náplne do tlačiarne, siahnite rýchlo po alternatívnych cenovo dostupných atramentoch alebo toneroch, ktoré vás nezruinujú, ak ste práve nezamestnaný a váš vytlačený dokument bude vyzerať na úrovni.