Kancelária a škola

Ako zabrániť prokrastinácii

Čo je prokrastinácia

Prokrastinácia nie je výraz alebo stav, ktorý je typický iba pre posledné desaťročie. Ľudia prokrastinujú, bojujú s týmto problémom už stáročia. Tento až nadčasový problém sa vyskytoval dávno, keď človek napriek tomu, že by mal robiť jednu vec, robil niečo iné. Už starí grécki filozofi Aristoteles, Sokrates mali pre tento stav slovo Akrasia. Bol to opis pre nedostatok sebakontroly alebo stav, kedy konáme proti svojmu lepšiemu úsudku. Dnes máme pre takýto stav pomenovanie Prokrastinácia, ktorá sa opisuje, ako činnosť zbytočného a dobrovoľného odkladania niečoho dôležitého, potrebného na úkor inej činnosti. Jednoducho povedané nerobíme čo máme, nepracujeme na úlohách, ale namiesto toho robíme niečo úplne iné a vo veľa prípadoch úplne zbytočné. Odkladáme potrebnú činnosť, úlohy na iný čas.

Ktoré faktory prispievajú k prokrastinácii 

Voči prokrastinácii nie sme bezmocný, vieme ju prekonať pomocou zvykov, ktoré sa naučíme. Vieme sa dostať do stavu, keď si zodpovedne krok po kroku budeme vykonávať svoje úlohy. V podstate je ľahké, ak sme dobre naladení, vyrovnaní a nepodliehame stresu. Horšie je to, ak sú tu iné faktory, ktoré ovplyvňujú naše sústredenie. Poznáte to, máte presne daný harmonogram práce. Stačí krok po kroku vykonávať úlohy. Ale... je tu ale. Nie ste sústredení pretože vás niečo trápi, pretože ste v strese a termín ukončenia práce vám doslova horí pod nohami. Máte v hlave kopec iných myšlienok zo súkromia, len nie tie pracovné. Katastrofa je ak máte práve osobný problém v rodine, práve ste sa rozišli alebo vás trápi zlá finančná situácia. Akýkoľvek problém, vás môže odviesť od sústredenia od pracovnej úlohy. Ale nie je to len o problémoch, ale aj o nesústredenosti kvôli iným záujmom, lenivosti a podobne. Veľmi častým faktorom, ktorí napomáha k prokrastinácii sú sociálne siete. Prokrastinácia môže byť spôsobená aj únavou a slabou koncentráciou. 

                                                                         
Ako zabrániť prokrastinácii pomocou niekoľkých zmien

Príprava na úlohu spočíva v organizácii

Základná metóda, ako sa vyhnúť alebo eliminovať prokrastináciu spočíva v plánovaní úloh. Viete, čo vás v danom čase čaká, dokedy je termín úlohu alebo činnosť dokončiť a s týmito informáciami môžete pracovať pri organizovaní. Krok po kroku podľa dôležitosti pristupujete k úlohám a dodržiavajte plán.

Stanovanie času na danú úlohu

Dopredu si stanovte aspoň orientačný čas, ako dlho budete na danej úlohe pracovať. Musíte sa prinútiť, že to hlavné je pracovať aspoň 15 minút a potom skončíte. Práve tento časový limit bude pre vás pozitívny impulz a tak zistíte, že pracujete dlhšie a dlhšie, aby ste prácu dokončili. V podstate prekonáte svoj určený limit.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Čo tak odmena?

Dobrým krokom je nejako sa aj odmeniť za dokončenie úlohy alebo aspoň určitej časti úlohy. Táto taktika má skôr psychologický efekt, ale zaberá. Takto odvediete pozornosť od práce, ktorá vo vás vyvoláva sklon k oddialeniu a zameriate sa na odmenenie. Netvrdíme že vždy, ale občas to môže motivovať.

Posilnenie disciplíny

Najťažším krokom je disciplína a jej dodržiavanie. Máte niekoľko úloh a niekedy je ťažké vybrať si tú, ktorej dáme prioritu. Pomôže tu len jedno „prinúť sa!“

 

 

zdroj foto:pixabay.com

 

Vyhnite sa chronickej prokrastinácii

Raz, druhýkrát a zas a znova. Nechce sa nám, sme pohltení sociálnymi sieťami. Toľko vecí nás odvádza od toho, čo by sme mali robiť. A ono to nejde a nejde prinútiť sa. Myseľ je inde. Chce to len nájsť silu a nedovoliť zlodejovi čas, aby nás lákal k inému. Treba sa zbaviť zlozvyku odsúvať veci a nechávať si ich na poslednú chvíľu. Nedovoľte, aby niečo a to čokoľvek bránilo v tom, čo musíte urobiť.

To čo sa stane ak úlohu dokončíte, bude malý pocit víťazstva. Navyše možno príde aj úcta a rešpekt ľudí vo vašom okolí. Keď sa zbavíte zvyku prokrastinácie, zmení sa možno aj váš život. Treba to skúsiť a uvidieť. Možno tým jedným krokom príde viac, získate dobrý pocit, vaša sebaúcta stupne a frustrácia z nedokončenej práce sa pominie. 

Prokrastinácia to nie je len slovo, to je stav, ktorý sa nás bytostne dotýka a ovplyvňuje našu náladu. Zbavte sa jej a cíťte sa lepšie. O prokrastinácii existuje množstvo dostupnej literatúry. Pomôcť môže aj niekoľko bodov, ktoré si napíšete a vytlačíte na papier. Ten si pripnete na viditeľné miesto, aby ste to mali vždy na očiach. 

„Nikdy neodkladaj na zajtra, čo sa máš urobiť dnes. Pretože aj keď urobíš málo aj to ťa posunie trochu ďalej, ako keby si neurobil nič.“