Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Bezpečná práca z domu

Ako bezpečne pracovať z domu v čase koronavírusu

Vzhľadom na situáciu s novým koronavírusu sa mnohým z nás predĺžil systém práce z domu. V súcastnosti počet ľudí pracujúcich z domácej kancelárie na plný alebo čiastočný úväzok alebo len príležitostne neustále rastie. Home Office v čase pandémie vyžaduje nielen obmedzenie pohybu, IT vybavenie pre prácu z domova, ale aj dodržiavanie určitých postupov IT bezpečnosti. Keďže často sa doma pracuje s citlivými firemnými dokumentmi je opatrnosť a dobre zvolená ochrana pred rôznymi kybernetickými útokmi na mieste.

Zamestnanci pracujúci z domu sú mimo ochrany zabezpečenej siete firmy, preto niektorí zamestnávatelia v rámci prechodu svojich zamestnancov na Home Office, zaviedli infraštruktúrne a prísne bezpečnostné opatrenia. Striktne vyžadujú dodržiavanie určitých bezpečnostných protokolov. Ak sa tak nestane je to na samom zamestnancovi, aby si zabezpečil svoj pracovný setup a neohrozil firmu únikom informácií a podobne. V dnešnej dobe kyberzločinu sú metódy napadnutia siete alebo počítača veľmi sofistikované. Ak pracujete formou Home Office, mali by ste urobiť aspoň základné kroky k bezpečnej práci.

Bezpečnosť siete a routeru

Práca z domu pre firmu si vyžaduje pripojenie k internetu a preto je dôležitým aspektom ochrany dobre zabezpečená sieť. Väčšina z nás používa v domácnosti router a ten jedným z najviac zraniteľných zariadení. Ak máte právo admina pristupovať do nastavení routeru skontrolujete aktuálnosť Firmware. Často nová aktualizácia rieši problém z bezpečnostnými chybami. V nastaveniach si viete prezrieť ktoré zariadenia pristupujú do vašej siete. Môžete povoliť iba známe a dôveryhodné zariadenia, filtrovať ich pomocou Mac adresy. Samozrejmosťou je silné heslo k prístupu do vašej bezdrôtovej siete.

Zabezpečený pc, notebook

Bezpečnosť počítača na ktorom pracujete alebo notebooku, týka sa to aj tabletu a mobilného zariadenia máte doslova v svojich rukách. Antivírus a firewall je základ, ktorý by nemal v počítací chýbať. Samozrejme aktualizovaný operačný systém a stále aktualizovaná databáza antivírusu je povinnosť. V niektorých prípadoch je vhodné citlivé dokumenty v PC zaheslovať alebo šifrovať niektorým na to určeným programov. Priamo v operačnom systéme Windows Pro sa nachádza šifrovanie diskov BitLocker. 

VPN a 2FA

S týmito dvomi pojmami ste sa mohli stretnúť. VPN Je virtuálny tunel alebo virtuálna sieť pre tok vašich dát, ktorá vytvára bezpečné a šifrované pripojenie na internete. Väčšinou ju používatelia používajú, ak sa pripájajú k neznámym Wi-Fi sieťam alebo na ukrytie vlastnej IP adresy, ak sa potrebujú vyhnúť sledovaniu a cenzúre. Cez VPN sa mnoho používateľov dostáva k obsahu, ktorý je dostupný len pre určitú krajinu. Napríklad, ak je obsah niektorej služby iný v USA ako v EUROPE, takto sa dostanú zmenou IP adresy k tomuto obsahu. Ak potrebujete bezpečné, šifrované spojenie v rámci práce z domu je VPN jedným z bezpečnostných prvkov.

 

zdroj foto: pixabay.com

 

2FA je skratka pre dvojfaktorovú autentifikáciu. Hlavne, ak pri práci využívate vzdialený prístup (napr. RDP) je to jednou z možností zabezpečenia. Dnes zamestnanci IT firiem túto metódu využívajú. V dnešnej dobe by ju mal využívať každý aj pre prístup k svojim emailovým účtom alebo online službám. Dvojfaktorová autentifikácia spočíva v tom, že sa prihlásite prihlasovacími údajmi (meno a heslo) a nasledovne ešte špeciálnym jednorazovým kódom, ktorý obdržíte napríklad formou sms. Je to podobný systém, ako sa používa v internetbankingu.

Ostatné periférie pripojené do siete

Aj ostatné zariadenia, ktoré používate v rámci Home Office by ste mali prinajmenšom pravidelne aktualizovať a ak je to možne používať antivírus a firewall. To platí hlavne pre mobilné zariadenia. V ponuke predajcov dnes už nájdete tlačiarne, ktoré obsahujú bezpečnostné funkcie pre ochranu tlače citlivých dokumentov a administráciu povolení pre prístup k tlači. 

Ako nepodliehať panike, hoaxu a malware

Akékoľvek zabezpečenie používate v rámci ochrany práce z domu, je tu stále jeden veľmi zraniteľný faktor. Tým je sám používateľ a jeho správanie sa v online priestore. Preto by ste mali dobre zhodnotiť, ktoré správy sú dôveryhodné a nepodliehať rôznym hoaxom a malware, hlavne v e-mailových správach.  Je dobré si informácie overovať.  Na internete dnes existuje čierny zoznam hoaxových stránok a ako prevenciu proti malware môžete používať niektoré z antivírusových riešení, ktoré obsahuje aj ochranu proti malware alebo samostatný bezpečnostný program proti malware.

Ľudský úsudok (zdravý sedliacky rozum)

A nakoniec to dobre známe, že používajte zdravý sedliacky rozum skôr než na čokoľvek na internete kliknete, skôr než čokoľvek potvrdíte svojím súhlasom. Používajte dostatočne silné heslá a meňte ich po určitom období. V súčasnosti je rozumné dbať v zvýšenej miere o bezpečnosť svojich dát a o to viac o bezpečnosť firemných citlivých dát s ktorými počas Home Office pracujete. Na záver to môžeme zhrnúť do pár základných bodov, ktorými by ste sa mali riadiť, ak chcete pracovať z domu nielen efektívne, ale aj bezpečne.

- pravidelne aktualizujte zariadenia, ktoré používate
- používajte silné heslá a obmieňajte ich po určitom období
- ak je to možno využívajte VPN
- používajte dvojfaktorovú autentifikáciu (overenie)
- zabezpečte si router
- používajte kvalitné bezpečnostné programy a aplikácie na ochranu vášho operačného systému
- ak na zariadení nepracujete odhláste sa

A na záver ešte jeden tip. Ak pracujete v rámci Home Office s tlačou a dokumentmi s citlivými firemnými údajmi, dbajte na to, aby ste ich, ak ich už nepotrebujete bezpečne zničili. Používajte skartovacie zariadenie so stupňom utajenia pre citlivé a dôverné firemné dokumenty.