Kancelária a škola

Bezpečná práca z domu

Ako bezpečne pracovať z domu v čase koronavírusu

Vzhľadom na situáciu s novým koronavírusu sa mnohým z nás predĺžil systém práce z domu. V súcastnosti počet ľudí pracujúcich z domácej kancelárie na plný alebo čiastočný úväzok alebo len príležitostne neustále rastie. Home Office v čase pandémie vyžaduje nielen obmedzenie pohybu, IT vybavenie pre prácu z domova, ale aj dodržiavanie určitých postupov IT bezpečnosti. Keďže často sa doma pracuje s citlivými firemnými dokumentmi je opatrnosť a dobre zvolená ochrana pred rôznymi kybernetickými útokmi na mieste.

Zamestnanci pracujúci z domu sú mimo ochrany zabezpečenej siete firmy, preto niektorí zamestnávatelia v rámci prechodu svojich zamestnancov na Home Office, zaviedli infraštruktúrne a prísne bezpečnostné opatrenia. Striktne vyžadujú dodržiavanie určitých bezpečnostných protokolov. Ak sa tak nestane je to na samom zamestnancovi, aby si zabezpečil svoj pracovný setup a neohrozil firmu únikom informácií a podobne. V dnešnej dobe kyberzločinu sú metódy napadnutia siete alebo počítača veľmi sofistikované. Ak pracujete formou Home Office, mali by ste urobiť aspoň základné kroky k bezpečnej práci.

Bezpečnosť siete a routeru

Práca z domu pre firmu si vyžaduje pripojenie k internetu a preto je dôležitým aspektom ochrany dobre zabezpečená sieť. Väčšina z nás používa v domácnosti router a ten jedným z najviac zraniteľných zariadení. Ak máte právo admina pristupovať do nastavení routeru skontrolujete aktuálnosť Firmware. Často nová aktualizácia rieši problém z bezpečnostnými chybami. V nastaveniach si viete prezrieť ktoré zariadenia pristupujú do vašej siete. Môžete povoliť iba známe a dôveryhodné zariadenia, filtrovať ich pomocou Mac adresy. Samozrejmosťou je silné heslo k prístupu do vašej bezdrôtovej siete.

Zabezpečený pc, notebook

Bezpečnosť počítača na ktorom pracujete alebo notebooku, týka sa to aj tabletu a mobilného zariadenia máte doslova v svojich rukách. Antivírus a firewall je základ, ktorý by nemal v počítací chýbať. Samozrejme aktualizovaný operačný systém a stále aktualizovaná databáza antivírusu je povinnosť. V niektorých prípadoch je vhodné citlivé dokumenty v PC zaheslovať alebo šifrovať niektorým na to určeným programov. Priamo v operačnom systéme Windows Pro sa nachádza šifrovanie diskov BitLocker. 

VPN a 2FA

S týmito dvomi pojmami ste sa mohli stretnúť. VPN Je virtuálny tunel alebo virtuálna sieť pre tok vašich dát, ktorá vytvára bezpečné a šifrované pripojenie na internete. Väčšinou ju používatelia používajú, ak sa pripájajú k neznámym Wi-Fi sieťam alebo na ukrytie vlastnej IP adresy, ak sa potrebujú vyhnúť sledovaniu a cenzúre. Cez VPN sa mnoho používateľov dostáva k obsahu, ktorý je dostupný len pre určitú krajinu. Napríklad, ak je obsah niektorej služby iný v USA ako v EUROPE, takto sa dostanú zmenou IP adresy k tomuto obsahu. Ak potrebujete bezpečné, šifrované spojenie v rámci práce z domu je VPN jedným z bezpečnostných prvkov.

 

zdroj foto: pixabay.com

 

2FA je skratka pre dvojfaktorovú autentifikáciu. Hlavne, ak pri práci využívate vzdialený prístup (napr. RDP) je to jednou z možností zabezpečenia. Dnes zamestnanci IT firiem túto metódu využívajú. V dnešnej dobe by ju mal využívať každý aj pre prístup k svojim emailovým účtom alebo online službám. Dvojfaktorová autentifikácia spočíva v tom, že sa prihlásite prihlasovacími údajmi (meno a heslo) a nasledovne ešte špeciálnym jednorazovým kódom, ktorý obdržíte napríklad formou sms. Je to podobný systém, ako sa používa v internetbankingu.

Ostatné periférie pripojené do siete

Aj ostatné zariadenia, ktoré používate v rámci Home Office by ste mali prinajmenšom pravidelne aktualizovať a ak je to možne používať antivírus a firewall. To platí hlavne pre mobilné zariadenia. V ponuke predajcov dnes už nájdete tlačiarne, ktoré obsahujú bezpečnostné funkcie pre ochranu tlače citlivých dokumentov a administráciu povolení pre prístup k tlači. 

Ako nepodliehať panike, hoaxu a malware

Akékoľvek zabezpečenie používate v rámci ochrany práce z domu, je tu stále jeden veľmi zraniteľný faktor. Tým je sám používateľ a jeho správanie sa v online priestore. Preto by ste mali dobre zhodnotiť, ktoré správy sú dôveryhodné a nepodliehať rôznym hoaxom a malware, hlavne v e-mailových správach.  Je dobré si informácie overovať.  Na internete dnes existuje čierny zoznam hoaxových stránok a ako prevenciu proti malware môžete používať niektoré z antivírusových riešení, ktoré obsahuje aj ochranu proti malware alebo samostatný bezpečnostný program proti malware.

Ľudský úsudok (zdravý sedliacky rozum)

A nakoniec to dobre známe, že používajte zdravý sedliacky rozum skôr než na čokoľvek na internete kliknete, skôr než čokoľvek potvrdíte svojím súhlasom. Používajte dostatočne silné heslá a meňte ich po určitom období. V súčasnosti je rozumné dbať v zvýšenej miere o bezpečnosť svojich dát a o to viac o bezpečnosť firemných citlivých dát s ktorými počas Home Office pracujete. Na záver to môžeme zhrnúť do pár základných bodov, ktorými by ste sa mali riadiť, ak chcete pracovať z domu nielen efektívne, ale aj bezpečne.

- pravidelne aktualizujte zariadenia, ktoré používate
- používajte silné heslá a obmieňajte ich po určitom období
- ak je to možno využívajte VPN
- používajte dvojfaktorovú autentifikáciu (overenie)
- zabezpečte si router
- používajte kvalitné bezpečnostné programy a aplikácie na ochranu vášho operačného systému
- ak na zariadení nepracujete odhláste sa

A na záver ešte jeden tip. Ak pracujete v rámci Home Office s tlačou a dokumentmi s citlivými firemnými údajmi, dbajte na to, aby ste ich, ak ich už nepotrebujete bezpečne zničili. Používajte skartovacie zariadenie so stupňom utajenia pre citlivé a dôverné firemné dokumenty.