Kancelária a škola

Canon

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Pri vyslovení brandu Canon, sa nám najčastejšie vybavia profesionálne fotoaparáty, objektívy, videokamery, optické  prístroje a kvalitné fotografické tlačiarne. Japonská spoločnosť Canon Inc. má dlhú históriu a jej začiatky siahajú do 30. rokov minulého storočia. Dnes patrí k lídrom vo vývoji a výrobe s globálnym zameraním. Zamestnáva približne 200 000 ľudí vo výrobných závodoch a predajných spoločnostiach v Japonsku, Ázii, Amerike, Európe a Oceánií. Spoločnosť dodržiava princípy svojej podnikovej filozofie Kyosei. Produkty Canon sa využívajú nielen v domácnostiach, v profesionálnom fotografovaní, kancelárskom odvetí, ale aj v oblastiach astronómie a zdravotníctva. Svetu priniesla spoločnosť Canon viac, než 3 200 patentov a zaradila sa tak v rebríčku patentov tesne za veľké spoločnosti, ako sú IBM a Samsung Electronics. 
 

30.roky 20.storočia

 
Aj keď sa oficiálne uvádza rok vzniku spoločnosti 1937, už v roku 1933 založil Goro Yoshida, ktorý bol pôvodne servisný technik kamier a Takeo Maeda v Tokiu, svoju prvú spoločnosť pod názvom Seiki Kógaku Kenkjúďzo - Laboratórium presnej optiky. Spolu s nimi sa uvádza pri zmienke o vzniku spoločnosti aj meno Saburo Uchida. Sám názov napovedá zameranie spoločnosti. Na európskom trhu sa v tom období darilo veľmi dobre kvalitným nemeckým fotoaparátom. Cieľom novovzniknutej spoločnosti bolo vyrovnať sa európskemu trhu. Inspiráciou pre prvý japonský fotoaparát bol nemecký model Leica. Už v roku 1934 sa podarilo spoločnosti predstaviť svoj prvý prototyp dreveného fotoaparátu Kwanon (názov bol odvodený od budhistickej bohyne). Zaujímavosťou je, že logo Kwanon vymyslel sám Goro Yoshida. V Európe sa používal názov Kannon a neskôr sa premietol do názvu spoločnosti v jednoduchšej globálnej podobe Canon. Rovnako sa volal aj prvý 35 mm fotoaparát, ktorý spoločnosť uviedla pod značkou Canon Hansa v roku 1936. Vtedy sa už tento produkt spájal so spoločnosťou Canon, ktorá si zaregistrovala ochrannú značku Canon v roku 1935. V roku 1937 je založená Precision Optical Industry Co, Ltd a v roku 1939 začína s výrobou objektívu Serenar Lens. Prvá nepriama röntgenová kamera v Japonsku sa objavila v roku 1940.
 
 
 

Povojnové roky

 
Druhá svetová vojna poznačila a zasiahla aj Japonské hospodárstvo a otriasla aj spoločnosťou Canon, ktorá sa zmietala na pokraji krachu. Napriek tomu hneď prvé povojnové roky znovu rozbehla svoju činnosť. Začala zvyšovať výrobné kapacity a investovala do vývoja vlastných technológií. Minimalizovala tak počet komponentov iných výrobcov v svojich produktoch. Išlo hlavne o konkurenčný Nikon. Prešla tiež od napodobňovania fotoaparátov, najviac používanej nemeckej značky Leica k vlastným riešeniam. V roku 1948 už spoločnosť vyrábala v svojom závode vlastnú optiku Serenar. Vznikla spoločnosť Canon Camera Co., Inc. Fotoaparáty Canon dostali zelenú aj od vtedajšej Japonskej vlády, ktorá ich označila za prioritné v rámci obnovy exportu  povojnového Japonska. V roku 1949 sa dostali akcie spoločnosti Canon na Tokijskú burzu. V roku 1955 už spoločnosť Canon expandovala na svetové trhy. V USA otvorila svoju pobočku pre americký trh a o niečo neskôr nasledovala Európa. Sídlom zastúpenia pre európsky trh sa stala Ženeva. Práve v tomto období vzniklo aktualizované logo spoločnosti Canon, ktoré sa používa dodnes. 
 

História loga Canon

 
Prvé logo spoločnosti vzniklo podľa návrhu Goro Yoshida a bol to názov Kwanon s budhistickým symbolom bohyne milosrdenstva a plameňmi. Toto dosť komplikované logo sa zmenilo ešte v roku 1934 na jednoduchšie logo, iba ozdobné písmo názvu Kwanon. V roku 1935 keď sa spoločnosť premenovala oficiálne na Canon, vzniklo nové logo v čiernej farbe v jednoduchom fonte. Zmena sa udiala v roku 1953 názov Canon ostal aj čierna farba, ale zmenil sa znovu font písma. V roku 1956 logo znovu zmenilo font. Posledná zmena loga prišla krátko potom a pozostávala v nahradení čiernej farby červenou. Typické červené logo Canon je dodnes v rovnakej podobe, už viac než 60 rokov. 
 
 
 

Fotoaparáty a kamery značky Canon putujú do sveta

 
V roku 1952 predstavil Canon prvý 35 mm fotoaparát s bleskom. O rok neskôr spolupracoval na vývoji televíznej kamery spolu so spoločnosťou NHK Science and Technical Research Laboratories. V roku 1956 predviedol svoju kameru Canon 8T - 8 mm cinecamera. Spolu s fotoaparátom Canon L1 táto kamera Canon 8T -  8mm, získala cenu za dizajn udelenú japonským ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu. V roku 1959 predstavila spoločnosť prvý fotoaparát typu SLR (Singel-Lens-Reflex) pod názvom CanonFlex. Predbehol ním legendárny model Nikon F od spoločnosti Nikon, ktorá bola istý čas dodávateľom komponentov pre Canon. Rok  1959 bol úspešným aj vďaka ďalšiemu produktu, ktorý Canon predstavil. Bola to kamera Reflex Zoom 8, na 8 mm film s optickým priblížením 10 - 40 mm, f/1,4. Spoločnosť ďalej napredovala vo vývoji a výrobe vo fotografickom segmente a v roku 1961 vyvolala predajný boom fotoaparátom Canonet, ktorému nedokázali iný výrobcovia cenou konkurovať. Na úspešnú niť nadviazal 35 mm model Canon 7, ktorý mal 50 mm objektív a svetelnosť f/0,95. Z jeho základov čerpali ďalšie modely Canon 7s a Canon 7s Type II. Nasledovali ďalšie úspešne modely fotoaparátov, kamier a novinky na poli objektívov. 60. roky celkovo posunuli Canon dopredu vo vývoji a výrobe fotoproduktov. Na trhu sa objavila aj ich prvá elektronická kalkulačka Canola 130 s 10timi tlačidlami a numerickou klávesnicou. Spoločnosť Canon sa posunula zase o krok ďalej a začala s výrobou kopírovacích strojov. Ich prvým produktom v tomto segmente bol Canofax 1000. Koncom 60. rokov sa spoločnosť premenovala na Canon Inc. 
 

80. roky - Tlačiarne, kopírky aj počítače 

 
Začiatok 70. rokov sa Canon pochválil prvou japonskou kopírkou NP-1100. Išlo o PPC (Plain paper copier) kopírku. V tom období vstupuje aj na trh s osobnými kalkulačkami. Nezabúda ani na fotoaparáty a predstavuje nový model Canon SLR F-1. To už spoločnosť Canon patrila medzi uznávaného výrobcu fotoaparátov a fotografického príslušenstva pre profesionálnych fotografov. V roku 1973 sa Canon presadil aj výrobou farebných kopírovacích strojov a o 2 roky neskôr už vyvinul svoju laserovú tlačiareň. Hneď na to predstavil fotoaparát SLR, model AE-1 so zabudovaným procesorom (CPU). Išlo o plne automatizovaný fotoaparát. Ďalší model A-1 už mal 5 režimov (AE). Na konci 70. rokov mal Canon v portfóliu aj kompaktný fotoaparát s autofókusom. To nebolo zďaleka všetko a spoločnosť Canon nielenže zvýšila svoje predaje, ale predstavila svoj 16-bitový počítač Canon AS-100. V roku 1981 uzrel svetlo sveta, na tú dobu ultra rýchly-kopírovací stroj NP-8500 Super, ktorý dokázal vytvoriť 135 kópií za minútu. Prvá atramentová tlačiareň Canon BJ- 80, s technológiou Bubble Jet sa objavila v predaji v decembri 1985. V tomto období uzavrela spoločnosť Canon niekoľko dohôd o spolupráci s firmou Hewlett-Packard, s firmou Siemens AG a spoločnosťou Eastman Kodak. Dokonca udelila licenciu na kamerové technológie kórejskej spoločnosti GoldStar (dnešná LG). 
 

Systém EOS a veľký rozmach 90. rokov 

 
Electronic and Optical systém bola skratka pre EOS, novinku, ktorú dostal fotoaparát s automatickým zaostrovaním SLR spolu s radou objektívov EF. EOS používa Canon dodnes. Bolo to v roku 1987, keď Canon predstavil aj farebnú kopírku CLC-1. Pre tento úspešný rok to však nebolo všetko. Spoločnosť zároveň predstavila aj objektív pre televízne kamery, až s 50-násobnym zoomom. Začiatok 90. rokov sa niesol v znamení najmenšej kamery na 8 mm film, model Canon UC-10 a malého fotoaparátu s hmotnosťou len 500 gramov, model Canon EOS 1000QD. V tom istom roku priniesla spoločnosť na trh aj prenosnú tlačiareň BJ-10v. V 90. rokoch sa už spoločnosť zaoberala úspešne vývojom ferroelektrického displeja z tekutých kryštálov (FLCD). Predstavila prvú kopírku na svete s technológiou proti falšovaniu. A okrem nových modelov fotoaparátov, hlavne prvej digitálnej zrkadlovky Canon EOS DSC 3, ktorá už mala vlastnú 16 MB pamäť, slot pre PCMCIA kartu a 1,3 Mpx sa v predaji objavila aj prvá farebná atramentová tlačiareň Canon BJC-820. Canon spolu s IBM spolupracovali v 90. rokoch na vývoji počítača so zabudovanou tlačiarňou. Nasledujúce roky spoločnosť Canon vyvíjala nové fotoaparáty, videokamery a príslušenstvo a pomaly prechádzala na digitálnu technológiu. Vo výrobe tlačiarní úspešne napredovala a v roku 1999 predstavila plne farebnú atramentovú tlačiareň Canon BJC-8200, ktorá obsahovala novú technológiu tlačovej hlavy MicroFine Droplet Technology. Nové milénium odštartoval Canon produktmi, ktoré umožnili priamu tlač z digitálneho fotoaparátu do tlačiarne. na trh prichádza s podnikovým riešením tlače a to zariadením imageRUNNER iR 3300, ktoré už obsahuje eko-technológiu, šetrnú k životnému prostrediu. 
 
Spoločnosť Canon po roku 2000 dostáva na trh produkty pre digitálnu technológiu, ktorá zažíva veľký boom. Digitálna fotografia sa stáva trendom a Canon predstavuje nové modely fotoaparátov. Veľký úspech zaznamenala digitálna zrkadlovka Canon EOS 300D, ktorá sa predávala za priaznivú cenu. Stala sa tak dostupným fotoaparátom, nielen pre profesionálov. K výrobe fotoaparátov, ktorá Canon významne preslávila do svojho portfólia pridáva spoločnosť aj tlačiarne pre fotografickú tlač. Prekvapením roku 2006 bola malá prenosná fototlačiareň Selphy ES1. V kompaktnom tele mala zabudovaný 2,5“ displej, zásobník na papier a slot pre pamäťové karty. Pripojenie fungovalo pomocou IrDA alebo technológie Bluetooth. Krátko predtým sa dostali na trh aj atramentové tlačiarne Canon Pixma iP 8500. Zaujímavé boli novým systémom ChromaLife 100, ale aj nadčasovým dizajnom. 
 
 
Tlačiarne Canon 
 
Tak, ako fotoaparáty a kamery aj tlačiarne sa stali produktmi, ktoré sa výborne predávali. Spoločnosť Canon začala s výrobou tlačiarní už v 70. rokoch. V roku 1972 predviedla prvé zariadenie NP-70 PPC s kvapalinovo-suchým systémom. O rok neskôr už na trh dostala prvú japonskú farebnú PPC kopírku. V roku 1975 predviedla spoločnosť Canon novú technológiu pre svoju prvú laserovú tlačiareň. V roku 1978 uvádza kopírovacie zariadenie NP-8500 a používa laserovú technológiu. Rýchly kopírovací stroj NP-8500Super má pripravený pre rok 1981. Tlačiareň PC 70 je zase, ako prvá tlačiareň pre obyčajný papier pripravená pre svet v roku 1984. V  tom istom roku už spoločnosť Canon oznamuje, že má laserové zariadenia s faxom. Prichádzajú nové laserové kopírky a tlačiarne. Model LBP-8/ CX je v tej dobe najmenšia a zároveň aj najľahšia tlačiareň na svete. Ani nie o rok neskôr už tu máme prvú atramentovú tlačiareň BJ-80 a novú technológiu Bubble Jet. O niečo neskôr prichádzajú na trh kopírovacie stroje FC-3 a FC-5 a Fax L3100. V roku 1988 povýši technológia Bubble Jet na farebný režim vo formáte A1. A máme tu rok 1989 (môj obľúbený rok), kedy Canon uvádza farebný kopírovací stroj CLC-500. Nešlo a malé zariadenie. Po roku 1990 sa to rozbehlo kopírkou s vysokou rýchlosťou so systémom Fuzzy Logic a malou prenosnou tlačiarňou BJ-10v. Canon sa snaží vyhnúť falšovaniu pri kopírovaní novou technológiou. V tom období je práve falšovanie peňazí cez kopírku populárne. Canon BJC-820 je prvá atramentová farebná tlačiareň značky Canon, ktorá sa objavila v roku 1992. V tom období už dosahuje výroba kopírovacích zariadení Canon hranicu 10 miliónov. Tlačový system Bubble Jet je ocenený a spoločnosť predstavuje technológiu duplex pri kopírovacom zariadení CLC800. Po roku 2000 si už môžeme vychutnať eko-zariadenie imageRUNNER 3300. Hneď nato farebnú laserovú tlačiareň LBP-2810/ 2710 s Four-Color Vertical In-Line Engine. Po roku 2003 sa dostáva na trh veľkoformátová tlačiareň W8200 s pigmentovým atramentom. Na prelome roku 2004 tu máme Canon Pixma, sériu atramentových tlačiarní s dizajnom, ktorý si obľúbili užívatelia na celom svete. Systém 12tich atramentov Lucia bol prvý krát predstavený s modelom imagePROGRAF  IPF9000. Hneď nato je tu niečo pre fotografov. Canon Selphy ES1. Tlačiareň Pixma PRO 9500 zase dokáže tlačiť na širokú škálu papierov od A3+ a má tichú prevádzku. Po roku 2009 Canon zaviedol rad multifunkčných zariadení novej generácie imageRUNNER ADVANCE. Hneď nato spoločnosť Canon predstavila sériu multifunkčných atramentových zariadení Pixma MG8500/ MG6100 so systémom Inteligent Touch System. Popri tlačiarňach sa mihne v roku 2011 aj Canon Océ a komerčné fotografické tlačiarne. V roku 2012 už Canon predstavil tlačiareň s 12-farebným atramentovým systémom LUCIA. MAXIFY - modelová rada atramentových tlačiarní, ktorá je dodnes populárna sa objavila prvýkrát v toku 2014. V roku 2015 priniesla na trh spoločnosť Canon produkčnú tlačiareň imagePRESS C10000VP, ktorá dosahovala rýchlosť tlače 100 strán za minútu. MFP imageRUNNER ADVANCE C3500 s funkciami, ktoré zabezpečujú vynikajúcu ovládateľnosť a produktivitu prišla na trh v roku 2017. Dnes je v ponuke spoločnosti Canon veľké množstvo zariadeni pre tlač, ktoré pokrývajú potreby domácností, malých a stredných firiem ale aj veľkých korporácií.
 
 
 
                                       
 

Aktuálne modely tlačiarní a multifunkcií

 
V súčasnosti tvorí portfólio spoločnosť Canon bohatá ponuka tlačiarní a multifunkcií do domácnosti, ale aj  tlačiarní pre malé a stredne veľké firmy s atramentovou alebo laserovou technológiou. Profesionálne fotografické tlačiarne a kompaktné prenosné tlačiarne. Tlačiarne s tankovými zásobníkmi. A samozrejme aj vysoko výkonné tlačiarne a faxy, pre veľké podniky a komplexné riešenia podnikovej tlače. V tomto segmente sa nachádza aj originálny spotrebný materiál pre tlačiarne Canon. Pre domácich užívateľov je veľmi obľúbenou séria Canon Pixma. Vo firmách zase dobre rezonuje modelová rada Maxify. Fotografickému svetu sú dobre známe tlačiarne série Selphy alebo malé prenosné tlačiarne. Zoemini sú trendovými zariadeniami pre mladých. Profesionální fotografi siahnu po modeloch Pixma PRO a grafické štúdia po modeloch imagePROGRAF. Pre kancelárske prostredie má Canon pripravené svoje modely i-SENSYS a imageRUNNER. Portfólio spoločnosti, ktorá je tu už viac ako 80 rokov je bohaté a zákazníci milujú tlačiarne, fotoaparáty a videokamery brandu Canon.
 

Záver

 
Spoločnosť Canon priniesla množstvo patentov a podieľala sa na vývoji nových technológií, či už sama alebo v spolupráci s inými významnými spoločnosťami. Získala množstvo ocenení a jej produkty sa dostali do celého sveta. Značka Canon silno rezonovala a stále rezonuje vo fotografickom odvetí. Dnes je výrobcom vysoko hodnotených fotoaparátov, videokamier, kvalitných objektívov a iného fotografického príslušenstva, skenerov, projektorov, sieťových kamier, ďalekohľadov, kalkulačiek a samozrejme tlačiarní a multifunkcií. Tie ponúka s rôznymi technológiami tlače, pre uplatnenie v domácnostiach, malých firmách, ale aj vo veľkých podnikoch.
 
Vedeli ste, že spoločnosť Canon je oficiálnym sponzorom majstrovstiev sveta Ragby 2019?
 
Spoločnosť Canon je oficiálnym sponzorom majstrovstiev sveta Ragby, ktoré sa budú konať v 12tich mestách po celom Japonsku od 20. septembra do 2. novembra 2019. Na oficiálnej stránke Canon (global) beží už odpočítavanie k dňu zahájenia Rugby Word Cup 2019 Japan.