Kancelária a škola

Čo si myslí o náhrade práce umelou inteligenciou samotná AI

Umelá inteligencia má potenciál automatizovať mnohé úlohy, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudia. Hoci to môže priniesť výhody, ako je vyššia efektívnosť a produktivita, vyvoláva to aj obavy z presunu pracovných miest. Zadali sme túto otázku AI pomocou ChatGPT, ktorá vygenerovala túto odpoveď.

ChatGPT začala uvedomujúc si sama seba: „Ako model jazyka umelej inteligencie nemám názory ani presvedčenie, ale môžem vám poskytnúť aktuálne informácie a výskum na túto tému“.

 

 

Na základe predpovedí odborníkov toto sú niektoré z najviac ohrozených pracovných pozícií, ktoré môžu byť nahradené umelou inteligenciou:

 

Zadávanie a spracovanie údajov

Tieto pracovné miesta zahŕňajú úlohy, ako je manuálne zadávanie údajov do systému alebo spracovanie veľkého množstva údajov. Vďaka pokroku v strojovom učení dokážu algoritmy AI v súčasnosti analyzovať a spracovávať údaje rýchlejšie a presnejšie ako ľudia, čím sa tieto pracovné miesta stávajú zraniteľnými voči automatizácii.

 

Telemarketing a služby zákazníkom

Tieto úlohy zahŕňajú komunikáciu so zákazníkmi cez telefón alebo online, odpovedanie na otázky a poskytovanie pomoci. Chatboty a hlasoví asistenti s umelou inteligenciou teraz dokážu zvládnuť mnohé z týchto úloh, čo by mohlo viesť k vytlačeniu ľudských pracovníkov.

 

Rutinná manuálna práca

Pracovné miesta, ktoré zahŕňajú opakujúce sa fyzické úlohy, ako napríklad práca na montážnych linkách, by mohli byť ohrozené automatizáciou. Robotické systémy môžu tieto úlohy vykonávať efektívnejšie a presnejšie ako ľudia, čo by mohlo viesť k strate pracovných miest v odvetviach, ako je výroba a logistika.

 

Doprava a doručovanie

Autonómne vozidlá a bezpilotné lietadlá sa už vyvíjajú a testujú na účely dopravy a doručovania. Keďže tieto technológie naďalej napredujú, pracovné miesta, ako sú vodiči nákladných vozidiel a doručovatelia, by mohli byť ohrození.

 

Finančná analýza a účtovníctvo

Systémy poháňané umelou inteligenciou môžu v súčasnosti analyzovať finančné údaje a poskytovať informácie v reálnom čase, čím sa pracovné miesta, ako sú finanční analytici a účtovníci, stávajú zraniteľnými voči automatizácii. Umelá inteligencia zvládne opakujúce sa úlohy, ako je zadávanie údajov, vedenie účtovníctva a audit.

 

 

Stojí za zmienku, že hoci tieto pracovné miesta môžu byť v najbližších rokoch ohrozené, je nepravdepodobné, že by umelá inteligencia úplne nahradila ľudských pracovníkov. Mnohé pracovné miesta si vyžadujú úroveň kreativity, kritického myslenia a hlavne emocionálnej inteligencie, ktorú stroje zatiaľ nie sú schopné replikovať. Je však dôležité, aby sa pracovníci v týchto odvetviach prispôsobili a zvyšovali si kvalifikáciu, aby zostali konkurencieschopní na trhu práce.

 

Je dôležité poznamenať, že umelá inteligencia a automatizácia vytvoria nové pracovné príležitosti v oblastiach, ako je vývoj softvéru, analýza údajov a strojové učenie. Zároveň je však nevyhnutné zabezpečiť odbornú prípravu a vzdelávanie pracovníkov, aby boli pripravení na nadchádzajúce zmeny.

 

Podľa odborných článkov je ohrozených viac pracovných pozíc. Patria medzi nich copywriteri a tvorcovia obsahu, grafickí dizajnéri a softvéroví zamestnanci, testéri a koderi. Rovnako aj bankári aj účtovníci a overovatelia faktov a korektori.

 

Pracovné miesta, na ktoré AI nemá dosah

Napriek veľkému výpočtu pracovných úloh a samotných pracovných miest ostanú odvetia, kde umelá inteligencia nemá dosah. Je ťažké si ju predstaviť, ako právnikov, advokátov zastupujúcich práva obhajoby obžalovaných. V blízkej budúcnosti nehrozí ani to, aby nahradili miesta vo verejnom sektore v sociálnej sfére, ošetrovateľstve. Tam potrvá oveľa dlhšie, kým si získa AI dôveru v týchto odvetviach a dokáže vykonávať náležité úlohy. Sú dva faktory, ktoré v tom zabránia a to nedôvera k AI a nuansované etické hľadiská. Proti obrovskej a  nekontrolovateľnej expanzii a vývoju AI sú aj niektoré veľké spoločnosti.

Napriek tomu, že je enormný nedostatok pracovných miest vo verejných službách je v súčasnosti bežný vo vyspelých krajinách, kde stále existuje obrovské množstvo súdnych prípadov, ktoré nastali po Covid-19, ako aj vážny nedostatok ošetrovateľstva. To by mohlo viesť vlády k tomu, aby preskúmali inovatívne spôsoby, ako to vyriešiť. Práve tam by mohlo dostať šancu aj začlenenie AI do pracovných úloh a procesov.