Kancelária a škola

Dôležitý údaj o pracovnom cykle tlačiarní

Pri údajoch tlačiarní alebo multifunkcií narazíte na výraz pracovný cyklus. Ide o dôležitú špecifikáciu, ktorá vám môže pomôcť pri výbere nového zariadenia. V podstate neexistuje určitý štandard na výpočet pracovného cyklu tlačiarne. Každý výrobca zostaví zariadenie s určitým výkonom a jedným z parametrov je deklarovanie  pracovného cyklu, na aký je tlačiareň vyhotovená. Práve to je presná reprezentácia toho, čo vaše zariadenie dokáže vytlačiť, deň čo deň, počas dlhého časového obdobia, alebo počas jeho prevádzkovej životnosti?

Prečo výrobcovia poskytujú údaj o pracovnom cykle tlačiarne?

Pred kúpou chcete vedieť, či bude tlačiareň vhodná pre tlačové úlohy a objem tlače, ktorý budete vykonávať. Preto výrobcovia zahŕňajú, ako súčasť výrobného procesu aj záťažové testovanie. To je priestor, kde je prevádzka tlače zameraná na svoje limity a to často až k bodu zlomu. Tento proces určí maximálnu kapacitu vykonávať akúkoľvek úlohu, na ktorú je navrhnutý. Počas testovania zvyčajne vylučuje nevymeniteľné položky a neberie do úvahy ani prvky, ako sú napríklad rôzne typy papiera alebo podmienky prostredia, v ktorom sa zariadenie nachádza. Hodnota maximálneho pracovného cyklu je dobrá na určenie odolnosti rôznych zariadení od jedného výrobcu. V testovacích kritériách je príliš veľa premenných, preto to nemôžete brať 100 % ako najpresnejšiu metódu, ale odraziť sa od nej dá.

 

 

Ako sa vypočíta pracovný cyklus tlačiarne?

Môžeme si to uviesť názorným príkladom. Ak tlačiareň uvádza, že pracovný cyklus je 100 000 strán za mesiac, tak výrobca v podstate hovorí, že toto je maximálny objem, ktorý tlačiareň dokáže za mesiac vytlačiť. To však neznamená, že tento objem a takúto záťaž dokáže vyprodukovať mesiac za mesiacom počas celej životnosti. Je to definícia, čo v nutnom prípade tlačiareň dokáže alebo ak chcete akýsi jej maximálny mesačný limit.

 


Aký je rozdiel medzi odporučenou a maximálnou mesačnou záťažou?

Princíp je rovnaký, ako pri každom inom výrobku a aj tlačiareň je zostavená na určitú záťaž. Pre tlačiareň do domácnosti stačí zvládnuť vytlačiť pár stránok týždenne. Kancelárske tlačiarne musia vytlačiť desiatky až stovky dokumentov denne. Preto treba vybrať tlačiareň, ktorá bez problémov dlhodobo zvládne všetky požiadavky užívateľov bez technickej ujmy. Je dôležité rozlíšiť dva pojmy a to: odporúčanú a maximálnu mesačnú záťaž.

 

Maximálna mesačná záťaž

Pod týmto pojmom rozumieme najvyšší počet strán, ktoré je tlačiareň schopná vytlačiť za mesiac. Tento objem výtlačkov by sme mali využívať ojedinele a rozhodne nie opakovane. Tlačiareň nemusí opakovanú maximálnu záťaž zvládať. Dobrou správou je, že hodnota maximálnej mesačnej záťaže je zvyčajne relatívne vysoká a to aj pri lacnejších modeloch. 


Ako príklad si uvedieme monochromatickú tlačiareň HP LaserJet M209dw, ktorá patrí medzi tie cenovo dostupnejšie na trhu. Výrobca udáva maximálne mesačné zaťaženie 20 000 strán. Tlačiareň strednej triedy OKI MB492dn s vyššou cenovkou zvládne až 80 000 stránok mesačne. Už 20 000 strán je objem, ktorý mesačne málokedy využijete v malej alebo stredne veľkej kancelárii.

Odporučená mesačná záťaž

Tento údaj je približný počet stránok, ktoré je vhodné mesačne vytlačiť, aby bola tlačiareň v ideálnej kondícii. Práve podľa tohto údaju by ste mali vyberať vhodnú tlačiareň. Odporučená záťaž je niekoľkonásobne nižšia, ako maximálna. Napríklad pri vyššie spomenutej tlačiarni HP LaserJet M209dw je odporúčané mesačné vyťaženie  200 až 2 000 strán. OKI MB492dn má odporúčané mesačné vyťaženie 5 000 strán tlače.   

Pred nákupom si viete tieto údaje skontrolovať na stránkach predajcu v popise alebo priamo na webe výrobcu. Podľa vášho predpokladaného pracovného cyklu tlače si tak viete vybrať tlačiareň presne na mieru,