Kancelária a škola

Krach FTX: Čo sa pokazilo na Krypto burze

Kryptomenová burza FTX a jej zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ Sam Bankman-Fried sa postarali o ďalší škandál vo svete kryptomien. SBF založil v roku 2019 centralizovanú Krypto-burzu FTX. Za rýchlym rastom FTX stáli veľké investície hlavne do marketingu. Veľmi krátky čas stačil, aby sa burza vyšvihla na 3. najväčšiu kryptoburza z hľadiska objemu obchodov. Všetko sa zmenilo v decembri 2022. Bahamské úrady zatkli Bankman-Frieda už 12. decembra 2022 a uväznili ho v súvislosti s viacerými obvineniami z podvodu týkajúcich sa FTX a vyplývajúcich z obžaloby amerického prokurátora z južného okresu New York. Bankman-Fried zostáva vo väzení bez kaucie a čaká na vydanie do USA, proti čomu sa chce odvolať. Americký prokurátor Damian Williams pri oznámení obvinení voči bývalému výkonnému riaditeľovi uviedol, že išlo o jeden z najväčších finančných podvodov v americkej histórii. Súdom vymenovaný generálny riaditeľ FTX John Ray povedal 13. decembra výboru Snemovne reprezentantov USA, že FTX nevedie „žiadne účtovníctvo“. Dodal: "Bola to doslova ukážková sprenevera."

 

Fakty o páde FTX

Poďme si to trochu viac  priblížiť. Spoločnosť FTX požiadala 11. novembra 2022 o bankrotovú ochranu podľa kapitoly 11 po rýchlom páde. Hodnota  spoločnosti klesla z 32 miliárd dolárov na bankrot v priebehu niekoľkých dní, čím čistý majetok zakladateľa a generálneho riaditeľa Sama Bankman-Frieda klesol takmer na nulu.

Bankman-Fried povedal, že má na svojom bankovom účte okolo 100 000 dolárov, počas rozhovoru 30. novembra s publicistom New York Times Andrewom Rossom Sorkinom počas summitu DealBook.

Kolaps FTX otriasol  Krypto-trhom, ktorý stratil miliardy na hodnote a klesol pod 1 bilión dolárov.

Následky rýchleho poklesu a kolapsu FTX pravdepodobne ovplyvnia kryptomeny aj v budúcnosti a mohli by dokonca stiahnuť smerom dole aj ďalšie trhy. Investori a zákazníci prišli o miliardy a nie všetko sa podarí získať späť, povedal generálny riaditeľ FTX Ray na pojednávaní v Snemovni reprezentantov 13. decembra.

Dňa 16. novembra bola na federálnom súde na Floride podaná skupinová žaloba , v ktorej sa tvrdilo, že Bankman-Fried vytvoril podvodnú kryptomenovú schému, ktorej účelom bolo využiť nenáročných investorov z celej krajiny. Ďalšími menovanými v žalobe sú Steph Curry, Shaquille O'Neal, Shohei Ohtani, Naomi Osaka, Larry David a Kevin O'Leary, ktorí sa údajne podieľali na tomto Bankman-Friedovom pláne.

Bankman-Frieda zastupuje právny zástupca Mark S. Cohen, partner spoločnosti Cohen & Gresser, bývalý federálny prokurátor. Ten bol aj súčasťou právneho tímu odsúdenej sexuálnej pašeráčky Ghislaine Maxwell. Caroline Ellison, ktorá viedla Alameda Research pridruženú k FTX a najala právnickú firmu Wilmer Cutler Pickering Hale a Dorr sídliacu vo Washingtone, ako svojho právneho zástupcu.

Bankman-Fried bol obžalovaný americkým okresným súdom na Manhattane v ôsmich bodoch, vrátane podvodov s cennými papiermi a  prania špinavých peňazí . Po súdnom pojednávaní 22. decembra sa federálny sudca rozhodol prepustiť Bankmana-Frieda z väzby po tom, čo jeho právnici a federálni prokurátori súhlasili s kauciou 250 miliónov dolárov. Tá je jednou z najväčších v histórii. 30-ročný bývalý Krypto-manažér súhlasil, že sa bude nachádzať so svojimi rodičmi profesormi práva zo Stanfordu v Palo Alto v Kalifornii. Bude tak obmedzený na oblasť severnej Kalifornie, bude nosiť elektronický monitorovací náramok a podrobený poradenstvu v oblasti duševného zdravia a zneužívania návykových látok. Jeho rodičia zároveň poskytli svoj dom, ako záruku a podpísali dohodu spolu s ďalšími dvoma osobami so značným majetkom. Ich identita je anonymná. Ďalšie súdne pojednávanie budú nasledovať v januári 2023 v New Yorku.

 

 

Čo sa vlastne s FTX pokazilo

 

Zverejnené kľúčové informácie

Hlavnými aktérmi sú Kryptomenová burza FTX a jej zakladateľ a bývalý generálny riaditeľ Sam Bankman-Fried. Bankman-Fried bol 12 .decembra zatknutý a uväznený na Bahamách v súvislosti s údajnými podvodnými aktivitami pri riadení FTX.

FTX skolabovala začiatkom novembra 2022 po správe CoinDesk, ktorá zdôraznila potenciálne obavy týkajúce sa pákového efektu a solventnosti týkajúce sa obchodnej spoločnosti Alameda Research.

FTX čelila kríze likvidity a v tom období hľadala finančné prostriedky na záchranu. Pomoc jej mala poskytnúť konkurenčná burza Binance, ktorá zvažovala kúpu častí spoločnosti, ale tá sa rýchlo stiahla.

11. novembra generálny riaditeľ FTX odstúpil a spoločnosť vyhlásila bankrot.

V nasledujúcich hodinách FTX ohlásil „údajný  hack“, pri ktorom boli ukradnuté tokeny v hodnote stoviek miliónov.

FTX, ktorú založil Bankman-Fried, keď mal 28 rokov, sa za tri roky stala jednou z najväčších Krypto -búrz s hodnotou 32 miliárd dolárov. Bankman-Fried použil agresívny marketing vrátane reklamnej kampane Super Bowl. Nakúpil práva na pomenovanie podľa basketbalového tímu Miami Heat. Stal sa známym vďaka svojmu politickému lobingu a darom, ako aj vďaka práci na širšej podpore odvetvia kryptomien. Keď sa hodnoty začiatkom roka 2022 prepadli, sprostredkoval transakcie v celkovej výške približne 1 miliardy dolárov na záchranu kryptomenových spoločností, ktoré majú problémy v dôsledku poklesu cien tokenov. 

Čo sa stalo s FTX?

Kolaps FTX sa odohral počas 10-dňového obdobia v novembri 2022. Katalyzátorom bola naberačka z 2. novembra od CoinDesk, ktorá odhalila, že Alameda Research, spoločnosť zaoberajúca sa kvantovým obchodovaním, ktorú tiež riadi Bankman-Fried, držala pozíciu v hodnote 5 miliárd USD v FTT, natívny token FTX . Správa odhalila, že investičná nadácia Alamedy bola tiež v FTT, tokene, ktorý vynašla jej sesterská spoločnosť, nie vo fiat mene alebo inej kryptomene. To vyvolalo obavy v celom odvetví kryptomien ohľadom nezverejneného pákového efektu a solventnosti spoločností Bankman-Fried.

Binance ohlásila predaj tokenov FTT

Binance, najväčšia kryptoburza na svete, 6. novembra oznámila, že predá celú svoju pozíciu v tokenoch FTT a to zhruba 23 miliónov tokenov FTT v hodnote približne 529 miliónov dolárov. Generálny riaditeľ Binance Changpeng „CZ“ Zhao uviedol, že rozhodnutie o likvidácii pozície FTT burzy bolo založené na riadení rizík po kolapse kryptotokenu Terra (LUNA) začiatkom roku 2022.

FTX kríza likvidity a rýchla dohoda s Binance

Nasledujúci deň zažila FTX krízu likvidity . Bankman-Fried sa pokúsil uistiť investorov FTX, že jej aktíva sú stabilné, ale zákazníci požadovali výbery v hodnote 6 miliárd dolárov v dňoch bezprostredne nasledujúcich po správe CoinDesk. Bankman-Fried hľadal ďalšie peniaze od investorov rizikového kapitálu a potom sa obrátil na Binance. Hodnota FTT klesla za dva dni o 80 %.

8. novembra Binance oznámila, že dosiahla nezáväznú dohodu o kúpe neamerickej firmy FTX za nezverejnenú sumu, čo je v skutočnosti najväčšia svetová burza kryptomien, ktorá zachraňuje svojho blízkeho rivala.

 

 

Binance odstupuje od dohody na záchranu FTX

Prísľub záchrany bol vratký, pretože Binance o deň neskôr od zmluvy odstúpila. Dňa 9. novembra burza uviedla, že zruší transakciu FTX po tom, ako korporátna hĺbková kontrola vyvolala okrem iných problémov obavy zo zlého nakladania s finančnými prostriedkami zákazníkov.

Zmrazené aktíva FTX

10. novembra bahamský regulátor cenných papierov zmrazil aktíva FTX Digital Markets, bahamskej dcérskej spoločnosti FTX, po správe, že Bankman-Fried hľadá až 8 miliárd dolárov kapitálu na záchranu burzy. V ten istý deň kalifornské ministerstvo finančnej ochrany a inovácií oznámilo, že začalo vyšetrovanie FTX.

Bankman-Fried sa v ten istý deň ospravedlnil za krízu likvidity. Učinil tak priznanie na Twitteri, že neamerická burza FTX nemá dostatok finančných prostriedkov na uspokojenie požiadaviek zákazníkov. Bankman-Fried povedal, že zlé interné rozhodnutie spôsobilo, že FTX nesprávne vypočítal pákový efekt a likviditu . V tom istom vlákne povedal, že Alameda ukončí obchodovanie.

Bankman-Fried odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa

Bankman-Fried odstúpil 11. novembra z funkcie generálneho riaditeľa FTX, nahradil ho Ray, ktorý pred rokmi viedol firmu Enron obchodujúcu s energiou v konkurznom konaní.

FTX požiadala o bankrotovú ochranu podľa kapitoly 11 v ten istý deň, pričom odhalila, že súčasťou konania bolo aj približne 130 ďalších pridružených spoločností. Z vyhlásení o bankrote vyplynulo, že FTX má aktíva v rozsahu 10 až 50 miliárd USD a záväzky v rozsahu 10 až 50 miliárd USD.

Neautorizované transakcie na FTX

V priebehu niekoľkých hodín od podania návrhu na vyhlásenie bankrotu spoločnosť FTX uviedla, že sa stala obeťou „neautorizovaných transakcií“ a že presunie svoje digitálne aktíva do chladiaceho úložiska z bezpečnostných dôvodov. Dôvod na poriadnu paniku.

Nestranní analytici uviedli, že majú podozrenie, že z FTX bolo pri podozrení hacknutia ukradnutých približne 477 miliónov dolárov.

SCB Bahamy preberajú kontrolu nad digitálnymi aktívami FTX

Komisia pre cenné papiere na Bahamách (SCB) prevzala kontrolu nad kryptomenovými aktívami v držbe skrachovanej burzy FTX 18. novembra. SCB uviedla, že dala pokyn Bankman-Friedovi, aby presunul kryptomenové aktíva do peňaženky regulátora na ochranu veriteľov.

Budúcnosť FTX

Budúcnosť FTX ako burzy kryptomien je vážne ohrozená. Od polovice novembra 2022 sú výbery deaktivované a v oznámení na webovej stránke FTX sa uvádza, že spoločnosť „dôrazne neodporúča vkladať“.

Rozvinutie širších dôsledkov fiaska FTX pre kryptomenový priemysel tiež potrvá. Ako najväčší kolaps v krátkej histórii kryptomien môže FTX ešte viac odradiť investorov, ktorí sú už teraz opatrní kvôli obavám o stabilitu a bezpečnosť. Zákazníci na platforme FTX nemusia získať späť svoj majetok, čo môže viesť k právnemu konaniu. Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) a ďalší regulátori môžu považovať kolaps FTX za ospravedlnenie pre sprísnenie regulačnej kontroly kryptomien a Kongres môže byť viac naklonený zasiahnuť a vytvoriť nové zákony upravujúce digitálne tokeny a burzy.

Ohromujúci kolaps tretej najväčšej burzy podľa objemu vyšle na nejaký čas šokové vlny cez Krypto -vesmír. Crypto veriteľ BlockFi pozastavil výbery klientov 11. novembra 2022 a povesti naznačujú, že to môže mať zlú budúcnosť. Crypto.com zaznamenal nárast výberov od 12. do 13. novembra 2022. Genesis Global Capital zastavil výbery zákazníkov zo svojej jednotky na požičiavanie kryptomien. A to je pravdepodobne len začiatok lavíny.

Veľké zlyhanie FTX?

Spoločnosť FTX vyhlásila bankrot 11. novembra 2022 po náraste výberov zákazníkov začiatkom mesiaca. Potom generálny riaditeľ Bankman-Fried priznal, že spoločnosť nemá v rezerve dostatok aktív na uspokojenie dopytu zákazníkov.

Bola FTX napadnutá?

V priebehu niekoľkých hodín od podania návrhu na vyhlásenie konkurzu bola FTX napadnutá. Burza zaznamenala „neoprávnené transakcie“, ktoré mohli ukradnúť aktíva vo výške takmer 500 miliónov dolárov a ktoré si všimol Elliptic. Hacker pokračoval vo vybíjaní peňaženiek niekoľko dní pomocou toho, čo analytici nazývali „spoofing na reťazci“. Hacker údajne potom investoval tieto prostriedky do Ether (ETH).

Čo čaká FTX?

Zakladateľ FTX je teraz v bahamskom väzení a čaká na vydanie do USA. Tento obrat udalostí je všetko v súvislosti s osembodovou obžalobou vznesenou proti Bankman-Friedovi 13. decembra o údajnom podvode proti investorov a zákazníkov. Od polovice novembra 2022 regulačný orgán pre cenné papiere na Bahamách zmrazil aktíva FTX. Ďalšie regulačné vyšetrovania prebiehajú.

Majetky FTX a jej zakladateľa a bývalého generálneho riaditeľa Sama Bankman-Frieda sú spojené. Aktuálne sa uvádza, že zakladateľ bol zatknutý a je vo väzení v súvislosti s masívnymi obvineniami z podvodu, ktoré sú uvedené v obžalobe, ktorú 13. decembra oznámil americký prokurátor južného okresu New York. V novembri 2022 sa kryptomenová burza FTX zrútila v priebehu 10 dní. Po správe naznačujúcej potenciálne problémy s pákovým efektom a solventnosťou burza čelila kríze likvidity a pokúsila sa vyjednať záchranu od konkurenčnej Binance, ktorá rýchlo prepadla. Dôsledky pre budúcnosť FTX a širšieho odvetvia kryptomien prebiehajú a je ťažké posúdiť, ako sa to bude v budúcnosti vyvíjať.

 

Zdroj: investopedia.com